[H-verkko] Arvosteltavaksi: Elokuvaliiketoimintaa, sivistystä ja suurta levottomuutta

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Tammi 23 10:56:18 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***

Hupaniittu Outi :
Biografiliiketoiminnan valtakausi. Toimijuus ja kilpailu suomalaisella elokuva-alalla 1900-1920-luvuilla
 
Suomalainen elokuvaliiketoiminta oli alusta alkaen laajaa, kerrostunutta ja vakiintunutta. Turun yliopistossa 14.9. väittelevä Outi Hupaniittu kumoaa tutkimuksessaan aiemmat tulkinnat, joiden mukaan elokuva-alan toiminta ennen 1920-lukua olisi ollut vähäistä tai jopa ammattitaidotonta. Tutkimuksessa nousee esille myös saksalaisten keskeinen rooli suomalaisella elokuva-alalla.
Annales Universitatis Turkuensis, 2013.
 
****
Rantala Heli:
Sivistyksestä sivilisaatioon. Kulttuurikäsitys J. V. Snellmanin historiallisessa ajattelussa
 
Snellmanin ja suomalaisuuden päivän aattona tarkastettavassa kulttuurihistorian alan väitöskirjassa FM Heli Rantala tarkastelee Johan Vilhelm Snellmanin käsityksiä suomalaisuuden rakennusaineksista ja kansallisesta kulttuurista. Tutkimuksen mukaan Snellman yhdisti ajattelussaan useilta tahoilta tulleita vaikutteita ja uudisti suomalaista käsitteistöä eurooppalaisen perinteen pohjalta.
Annales Universitatis Turkuensis, 2013.
***
 
Ville Laamanen:
Suuri levottomuus.
Olavi Paavolaisen kulttuurinen katse ja matkat 1936-1939
K&H 2014
 
Kirjailija Olavi Paavolainen matkusti 1930-luvun lopulla Saksaan, Etelä-Amerikkaan ja Neuvostoliittoon ymmärtääkseen "mitä maailmassa nykyisin oikein tapahtuu". Hän kuuli Nürnbergin Zeppelin-niityllä Hitlerin lausuvan uuden uskonsodan syntysanoja, löysi Paraná-joen varrelta eurooppalaisen ahneuden siirtomaihin jättämät haavat ja näki yhtenä harvoista ulkomaalaisista, kuinka Stalinin vainot olivat vaikuttaneet uuden neuvostokulttuurin etujoukkoihin.
Ville Laamasen tutkimus on ensimmäinen kokonaisesitys Paavolaisen 1930-luvun matkoista, kirjoituksista ja omintakeisesta tavasta katsoa maailmaa. Kesän 1939 Neuvostoliiton-vierailun taustaa ja sisältöä valaistaan uusien arkistolöytöjen ansiosta ensi kertaa.
Miten Nürnbergin sinisen temppelin hehku ja Paraguayn metsien kätkemät rauniot muuttivat Paavolaisen käsitystä modernista maailmasta? Miksi hänestä huolehti henkilökohtaisesta eräs Neuvostoliiton salaisen poliisin etevämmistä miehistä, ja mitä tapahtui Stalinin kirsikkatarhan hiljaisuudessa?
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.