[H-verkko] Arvosteltavaksi: C. F. Meinanderin elämäkerta, Museon matka huomiseen ja Vantaan keskiaikaa
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 11 20:26:34 EET 2014
Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Torsten Edgren
Carl Fredrik Meinander - Arkeolog med perspektiv
2014, 285 s., sid., ISBN 978-951-616-243-3, ISSN 2243-1357, 28 € (sis. alv)
Museiverkets publikationer 1
C. F. Meinander teki elämäntyönsä Arkeologisessa toimistossa, joka vastasi Suomen muinaismuistohallinnosta 1970-luvun alkupuolelle saakka, sekä Helsingin yliopiston arkeologian professorina. Hänen omimpia tutkimusalojaan olivat Suomen pronssikausi, Ahvenanmaan kuoppakeraaminen kulttuuri, Saimaan alueen kampakeraaminen kulttuuri sekä esihistoriallisen asutuksen jatkuvuuteen liittyvät tutkimukset. Lisäksi hän toimi aktiivisesti kansainvälisessä arkeologiverkostossa ja seurasi tarkoin arkeologian kehitystä niin Pohjoismaissa kuin muualla Euroopassa.
Elämäkerta avaa Meinanderin työuran lisäksi myös hänen yksityisempää puoltaan, mm. kirjeenvaihtoa perheenjäsenten, ystävien ja kollegoiden kanssa. Hän oli ahkera kirjeenkirjoittaja, ja erityisesti sota-ajan kirjeet rintamalta luovat elävän kuvan tiedemiehestä sodan karussa arjessa. Mukana on myös yksityistä kirjeenvaihtoa koululais- ja opiskeluajoilta sekä ulkomaille suuntautuneilta kenttätyömatkoilta.
Nyt ilmestynyt kirja on ensimmäinen Meinanderin elämää ja tieteellistä uraa käsittelevä teos. Kirjoittaja, Torsten Edgren, on työskennellyt yhdessä Carl Fredrik Meinanderin kanssa ja lisäksi hän on tehnyt laajaa tutkimustyötä Meinanderin arkistoaineiston parissa.
*****
Museo matkalla huomiseen
Aboa 2009–2010
Toimittaneet Marita Söderström ja Jenna Kostet
ISBN 978-951-595-172-4, ISSN 1797-9641
Turun museokeskus on julkaissut Museo matkalla huomiseen -kirjan. ABOA-sarjassa ilmestyvän julkaisun kahdeksassa artikkelissa käsitellään Museokeskuksen toimintaa, yhteisenä tekijänä on tämänhetkinen museotoiminnan muuttuvaisuus ja yhä kiihtyvämpi kehittyminen.
Paula Saarento käsittelee artikkelissaan museoiden informaatioportaalia, MIPiä, joka helpottaa tiedonkulkua viranomaisten ja muiden käyttäjien välillä rakennusinventointityössä. Riina Tiaisen artikkelissa Vimmaista digitointia ja tulevaisuuden odottelua tarjotaan lukijalle silmäys digitoinnin kokoelmatyöhön tuomiin muutoksiin. Sanna Kupila esittelee suomalaisten museoiden tallennus- ja dokumentointiyhteistyötä TAKOa erityisesti Museokeskuksen näkökulmasta. Nina Lepokorpi ja Päivi Lönnberg valottavat kesäkuussa 2013 avatun Turun linnan uuden perusnäyttelyn suunnittelun ja rakentamisen vaiheita. Artikkelissaan Lasinegatiivilaatikosta luettelointitietokantaan Minna Ijäs käsittelee H. Attilan valokuvakokoelmaa ja sen digitointiprosessia. Seija Väärä kirjoittaa museopedagogiasta osana museotyötä, ja Janne Ikäheimo käsittelee uusjatulintarhoja ilmiönä niin hyvässä kuin pahassa.
****
Tapio Salminen:
Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika; julkaisija Vantaan kaupunki; 648 sivua; nelivärikuvitus; ISBN 978-952-443-455-3;
Teos perustuu laajaan alkuperäiseen keskiaikaiseen lähdemateriaaliin sekä kattavaan keskiajan ja 1500-luvun Itämeren aluetta käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen. Teoksen johtavia teemoja ovat ihmisten, talouden, kulttuurin, kaupan ja yhteisöjen verkostot, elämä alueen keskiaikaisissa kylissä ja taloissa sekä ihmisen monitasoinen suhde ympäröivään luontoon.
Informatiiviset kartat, taulukot ja graafiset esitykset avaavat uudella tavalla alueen keskiaikaisen paikallisyhteisön ja sen asukkaiden elämää. Keskiajalla Vantaan alue oli osa 1300- ja 1400-luvun lähteissä Helsingaksi kutsuttua Helsingin pitäjää. Sen kaupalliset, sosiaaliset ja kulttuuriset yhteydet ulottuivat Uudenmaan rannikolta Itämeren suurkaupunkeihin.
Teoksen sivuilla elävät keskiajan vantaalaiset yksilöinä, yhteisönä, naisina, miehinä, lapsina ja vanhuksina – sellaisina kuin he ajan kirjoitetussa lähdemateriaalissa ja arkeologisten löytöjen kautta näyttäytyvät. Kuvituksena on taiteilija Tom Björklundin upeita maalauksia. Graafinen suunnittelu on Heikki Kallio-maan käsialaa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.