[H-verkko] Arvosteltavaksi: Docendon uutuuskirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 11 20:21:54 EET 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

****
Arto Nokkala: Kyky ja tahto - Suomen puolustus murroksessa
 
Suomen puolustuksessa on murroksen merkkejä. Säilyykö puolustuskyky? Millaisia voimavaroja tarvitaan, jos aiotaan yhä puolustautua liittymättä
sotilasliittoon?  Onko 2020-luvulla edessä uudistus, jossa asevelvollisuus ja muut totutut peruspilarit horjuvat? Nämä ja monet muut kysymykset kohdataan jo nyt eikä vasta eduskunnan seuraavalla vaalikaudella.  
Nokkalan kirja tarttuu puolustuksen ydinkysymyksiin. Hän asettaa ne taustaan ja kansainvälisiin yhteyksiin unohtamatta sitä, miksi aseita ylipäätään käytetään. Lukijalle syntyy kattava kuva, joka ylittää turvallisuuden päivänpolitiikan rajoja ja helpottaa ajankohtaisen keskustelun seuraamista.
Elämme yhteistyön ja laajan turvallisuuden aikaa. Puolustus kansainvälistyy. Kansallinen puolustus riippuu toisista valtioista entistä enemmän. Venäjä uusii asevoimiaan, Yhdysvallat vetäytyy Euroopasta ja Arktis on entistä tärkeämpi. Kyberturvallisuus on uusi haaste maanpuolustukselle.
Suomessa kehitellään uutta yhteiskunnan turvallisuutta, johon myös puolustus liittyy. Puolustusvoimilla varaudutaan myös muuhun kuin maan puolustamiseen. Tärkeintä on kuitenkin pystyä torjumaan hyökkäys, jollaista monen on nykyisen rauhan oloissa vaikea kuvitella.  
Mitä uskottava puolustuskyky tarkoittaa? Kirjassa tehdään terävä analyysi, joka perustuu alan tutkimukseen ja pitkäaikaiseen näiden kysymysten seurantaan. Kykyjen ohella tarvitaan vankkaa puolustustahtoa. Kirjassa pohditaan myös haasteita, joita yhteiskunnan muutos sille tuottaa.   
Yhteiskuntatieteiden tohtori, everstiluutnantti (evp.) Arto Nokkala on strategian ja turvallisuuspolitiikan dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa ja vapaa tutkija.  Hän on arvostettu luennoitsija ja julkaissut paljon aiheesta.
 
***
Petteri Järvinen: NSA - Näin meitä seurataan
 
Vakoilu on siirtynyt verkkoon. Kenen tahansa toimintaa voidaan seurata netin kautta. Nettivakoilun suurvalta on Yhdysvallat ja sen sähköisen vakoilun yksikkö NSA, mutta myös Venäjä ja Kiina ovat yhtä aktiivisempia alalla. Suurilla EU-mailla on omat urkintakoneistonsa. Lähinnä meitä on Ruotsi, jonka FRA valvoo kaikkia Suomesta ulos lähteviä yhteyksiä.
Toimintamme Facebookissa, Googlessa ja muissa nettipalveluissa on koko ajan vähintäänkin tilastollisen analyysin ja automatisoidun seurannan kohteena. Kuka tahansa voi joutua nettivakoilun kohteeksi oman toimintansa, ammattinsa, yrityksensä tai tuntemiensa henkilöiden vuoksi.
Petteri Järvisen uusi kirja valottaa salatun nettiurkinnan tekijöitä ja keinoja. Miten NSA pääsee käsiksi tietoihimme? Mitä Google-hakumme paljastavat? Mitä vaaroja älypuhelimiin ja pilvipalveluihin liittyy?
Kirja kertoo, miten jokainen voi parantaa omaa nettisuojaustaan. Kirja antaa ohjeet oman sähköpostiliikenteen ja nettisurffailun suojaamiseen. Vakoilulta ei voi täysin välttyä, mutta sitä vastaan voi ja pitääkin suojautua. Yksityisyys on jokaisen perusoikeus. Sen turvaaminen jää jatkossa yhä enemmän oman aktiivisuuden ja osaamisen varaan.
Nettivakoilu ja siltä suojautuminen on koko Suomen yhteinen asia, osa kansallista turvallisuutta ja maanpuolustusta.
***
Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä, Juha Metso
Et kuitenkaan usko - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä
 
Ville Haapasalo aloitti opinnot Leningradin teatteriakatemiassa vuonna  1991. Hän ei puhunut sanaakaan venäjää. Hän asui järkyttävissä  kellariloukoissa, näki vapaaehtoisesti nälkää ja joutui useita kertoja  ryöstetyksi ja hakatuksi.
Lopulta hän päätyi kaikkien aikojen  suosituimpaan venäläiseen elokuvaan. Siitä alkoi uskomaton ura  elokuvatähtenä ja julkisuuden henkilönä, joka nykyään rankataan Forbes-talouslehdessä Venäjän "kolmanneksi arvokkaimmaksi kasvoksi".
Tässä  suorasukaisessa haastattelukirjassa Ville kertoo uskomattomista  kokemuksistaan gangstereiden, oligarkkien ja sotaherrojen vieraana ja  siitä, miten hän oppi rakastamaan villiä ja mahtavaa naapurimaatamme.
Kauko Röyhkä on kirjannut muistiin Villen uskomattomat vaiheet Venäjän jälleensyntymisen vuosina. Tarina on hulvattoman hauska ja rankka eikä aina kovin kaukana paroni von Münchhausenin muisteloista. Juha Metson valokuvat rakentavat tarinalle toisen ulottuvuuden, jossa näkyvät itänaapurin kurjuus ja korskeus.
***
Johanna Parikka Altenstedt:
Flóra Bartha Paasonen - Vaiettu tarina

Kirje USA:sta eteisen lattialla marraskuussa 2012 osoittautuu itsenäisen naisen viimeiseksi mahdollisuudeksi oikaista historiankirjoitusta. Flóra Paasonen, tiedustelupäällikkö Aladar Paasosen leski, kertoo vihdoin itse omasta elämästään. Unkarilaiseen eläinlääkäriperheeseen syntynyt, Sveitsissä kesänsä viettänyt ja eurooppalaisen yleissivistyksen saanut Flóra Bartha kasvatettiin kosmopoliitiksi. 18-vuotiaana hänet esiteltiin huimaa sotilasuraa tehneelle eversti Aladar Paasoselle, joka nai vihreäsilmäisen unkarittaren 1938.
Rakkaustarina on kuin sadusta. Koti presidentinlinnassa, upeita illallisia, hienoja kutsuja, kauniita kalusteita. Mutta Tolstoin Sota ja rauha -romaanin lumoissa ollut nuorikko joutuu heräämään sodan todellisuuteen presidentinlinnan ikkunoiden pirstoutuessa sisään pommituksissa ja Aladarin kadotessa tiedustelujohtajaksi Mannerheimin salaiseen maailmaan. Flóran tehtäväksi jää suojella kolmea lastaan ja pitää perhe mahdollisimman tarkkaan piilossa, sillä tiedustelujohtajan läheiset elävät aina uhkakuvan alla. Alkaa näkymättömyyden kausi.
Tässä kirjassa Flóra muistelee piileskelyä useissa eri maissa. Hän arvioi Euroopan kehitystä varmalla ja tarkalla poliittisella vaistollaan sekä ennennäkemättömällä historiallisella kokemuksellaan. Vaimon osuus perheen valinnoissa on ollut itsenäisen naisen voimannäyttö, vaikka perheen olemassaoloa ei monasti edes mainita.
Viimeiset mielenkiintoiset valintansa Flóra tekee tämän kirjan kirjoittamisen yhteydessä, kun hän antaa käyttöön Aladarin ennennäkemättömät dokumentit, joita mies on piilotellut vierashuoneen kaapissa Flourtownissa kuolemaansa saakka. Tämän kirjan kirjoittaminen ja dokumenttien tallentaminen jälkipolville nitoutuvat Flóran elämän tarinaan osoittaen jälleen kerran, että itsenäisyys vaatii itsenäisiä ihmisiä.
 
***
Jarkko Kemppi: Kenraali ja sotataidon kehittäjä N.V. Hersalo

Kenraalimajuri Niilo Viktor Hersalon (Sigell) henkilöhistoria on kiinnostava. Hän toimi aktiivisesti suojeluskuntien perustamisessa, organisoiden monen paikkakunnan suojeluskunnat vuonna 1917. Vapaussodassa Hersalo palveli legendaarisen Hans Kalmin joukoissa. Hän sai Weimarin Saksassa yleisesikuntaupseerin koulutuksen. Hersaloa on sanottu ennen sotia vallinneen suomalaisen sotilastaktiikan kehittäjäksi ja parhaaksi asiantuntijaksi. Talvisodassa everstiksi ylennyt Hersalo johti 21. divisioonaa muun muassa vaikeissa taisteluissa Taipaleella. Koko jatkosodan ajan hän toimi 15. divisioonan komentajana. Rauhan solmimisen jälkeen Hersalo sai maksaa sotia edeltäneistä toimistaan, kun hänet siirrettiin reserviin vuonna 1946 Satakunnan sotilasläänin komentajan tehtävistä. Hän kuului suojeluskuntamenneisyytensä takia niihin upseereihin, jotka ”yleisten syiden” perusteella joutuivat kamppailemaan uransa puolesta. Hersalon kohdalla voidaan väittää, että hänet pakotettiin eroamaan.
Siviilissä Hersalo kirjoitti Suojeluskuntain historia I–II -teossarjan. Kirjoissa on selvästi havaittavissa Suomen politiikkaan pettyneen entisen suojeluskuntaupseerin ääni. Hersalo halusi kirjoillaan nostaa kunniaan sodan jälkeen lähes kokonaan vaietun järjestön arvot. Kekkosta Hersalo ei arvostanut, hän katsoi presidentin olleen Moskovan talutusnuorassa.Joensuulainen historiatutkija FT, dosentti Jarkko Kemppi on keskittynyt sotahistorian tutkimukseen ja julkaissut aiheesta useita kirjoja.
 
***
Matti Koskimaa:
Suomen kohtalon ratkaisut - Talvisota ja jatkosota 1939-1944
 
Matti Koskimaan mittava teos taustoittaa ja kokoaa taidokkaasti yhteen Suomen talvi- ja jatkosodan historian.
Kirja jakautuu yhdeksääntoista lukuun, joissa kerrotaan Suomen kannalta tärkeimmät ulkopoliittiset ja sotilaspoliittiset tapahtumat ja päätökset sekä keskeiset sotilaalliset strategiat, operaatiot ja taistelut. Kirjan painopisteet ovat luonnollisesti Suomen armeijan taisteluissa talvisodassa sekä jatkosodassa erityisesti sen ratkaisevissa vaiheissa vuonna 1944.
Kirja sisältää 85 neliväristä tilannekarttaa ja 150 valokuvaa. Kirjoittaja esittää asiat selkokielellä ja panostaa paljon tilannekarttoihin, jotka helpottavat tapahtumien ymmärtämistä.
Kirja on tarkoitettu isänmaamme nykypolvien lukijoille ja erityisesti tulevien sukupolvien suomalaisille, joita kiinnostavat ankarat isänmaamme kohtalon vuodet ja maamme itsenäisyyden säilyttäminen. Kiitos ja kunnia itsenäisyytemme turvaajille, lotille ja sotureille sekä lähes yksituumaisena pysyneelle kotirintamalle.
Koskimaa on kirjoittanut teosta 23 vuotta, sotahistoriateoksena sen kattavuus on vertaansa vailla.
 
***
Pekka Visuri:
Mannerheimin ja Rytin vaikeat valinnat - Suomen johdon ratkaisut jatkosodan käännekohdassa

Vuoden 1943 taitetta voidaan pitää toisen maailmansodan käännekohtana, sillä Saksan armeijan eteneminen pysähtyi ja liittoutuneet ryhtyivät suuriin vastahyökkäyksiin sekä Stalingradissa että Pohjois-Afrikassa. Suomen poliittisen ja sotilasjohdon mielissä alkoi silloin vahvistua käsitys, että Saksa tulee häviämään sodan, minkä vuoksi oli elintärkeää päästä sodasta mahdollisimman pian irti mutta kohtuullisilla ehdoilla.
Saksa ei hyväksynyt Suomen irtautumista itärintamasta. Neuvostoliitto puolestaan asetti vaikeasti hyväksyttävät ennakkoehdot rauhansopimukselle tai pelkälle aselevolle. Suomi oli pahassa puristuksessa keskellä suurvaltojen sotaa, vaikka sotilaallisesti tilanne vielä näytti kohtuullisen hyvältä ennen kesäkuun 1944 suurhyökkäystä, joka saattoi maan katastrofin partaalle.
Noista 70 vuoden takaisista dramaattisista vaiheista on kerrottu muistelmissa ja tehty päteviä tutkimuksia, mutta silti monet kysymykset ovat jääneet vastausta vaille. Valtiotieteen tohtori, eversti (evp) Pekka Visuri on etsinyt uuden lähdeaineiston pohjalta vastauksia kriittisiin kysymyksiin, ennen kaikkea siihen, miksi Suomen hallituksen rauhantunnustelut eivät onnistuneet ja miksi puna-armeijan hyökkäys pääsi niin pahasti yllättämään.
***
Pasi Heikura:
Mistä puhumme kun puhumme jostain - Aristoteleen kantapään tutkimuksia
 
Aristoteleen kantapää -radio-ohjelman tekijä, Alivaltiosihteeristä tuttu Pasi Heikura joutuu tässä mukaansatempaavassa tietokirjassa selvittämään uransa visaisinta arvoitusta: mistä puhumme kun puhumme jostain?
 
Keinoja kaihtamatta Heikura kerää johtolankoja kymmenien asiantuntijoiden avulla sanojen etymologiasta suomalaisen iskelmälyriikan kautta puujalkavitseihin ja UFO-tutkimukseen. Uskomattomien juonenkäänteiden pyörteissä sankarillemme selviää vähitellen, miten tähtitiede valaisee Sammon tarinaa, mistä tulevat Asterixsarjakuvan henkilöiden nimet ja ovatko suomen kielen seksiin liittyvät sanat lisääntyneet. Selviääkö mysteeri lopulta, jää lukijan arvioitavaksi.
 
Pasi Heikuran kielelliset tutkimuksen kaikesta maan ja taivaan välillä ovat kiehtoneet uteliaita mieliä Aristoteleen kantapää -radio-ohjelmassa kohta jo kahdeksan vuoden ajan.
***
Petteri Järvinen:
Jippii - Huikea tarina IT-kuplasta ja vuosien oikeuspiinastaNettihuuman hulluista vuosista korkeimpaan oikeuteen: nettioperaattori Jippiin vuodet.
 
Vuosituhannen vaihtuessa Suomi eli teollisuushistoriansa kulta-aikaa. Nokia nousi alan globaaliksi markkinajohtajaksi, Sonera osti miljardeilla ilmaa Saksasta ja nettihuuma valtasi kotimaiset it-yritykset. Suomalainen nettioperaattori Jippii listautui pörssiin keväällä 2000 ja lähti valloittamaan Euroopan markkinoita. Suunnitelmat kariutuivat nettikuplan puhkeamiseen, jolloin avainhenkilöiden toimista käynnistyi yksi pisimmistä ja mutkikkaimmista talousrikosoikeudenkäynneistä.
 Järvinen seurasi IT-alan hulluja vuosia aitiopaikalta. Kirjassa hän kertoo omien kokemustensa valossa, miten nousukauden huuma ja pörssilistautuminen vaihtuivat kymmenen vuoden piinaksi oikeusjärjestelmän rattaissa.
****
Jukka Valtasaari, Etel Valtasaari:
Suurlähettiläänä suurvallassa - Suomen diplomatiaa Washingtonissa
 
Jukka ja Etel Valtasaari olivat Suomen suurlähettiläspariskuntana Yhdysvalloissa kahteen otteeseen (1988– 1996 ja 2001–2005). Molempiin kausiin osui dramaattinen historiallinen murros: ensimmäisellä Berliinin muuri murtui ja Washingtonin johdolla luotiin yhtenäinen Eurooppa, jälkimmäisen alkuun osuivat terrori- iskut Yhdysvaltoihin. Ensimmäisellä kaudella Suomen politiikka voi hyvin, mutta uuden vuosituhannen alussa Suomikin sai kärsiä atlanttisten suhteiden huonontumisesta.
Valtasaaret ovat olleet keskeisellä paikalla kylmän sodan jälkeisen ainoan suurvallan pääkaupungissa, jossa ulkopolitiikka on myös sisäpolitiikkaa ja kokonaisuus paljon monimutkaisempi kuin täältä Euroopan laidalta näyttää.
Diplomatiasta näkyy julkisuudessa vain jäävuoren huippu. Taustalla on suuri määrä verkostoitumista, suhdetoimintaa ja järjestelyä, joilla Suomen asemaa Yhdysvalloissa rakennetaan. Harvemmin diplomatiaksi mielletään sitä arvokasta työtä, jonka suurlähettilään puoliso tekee kulttuurin, median ja vapaaehtoistyön puitteissa Washingtonin valtapiireissä.
 
Suomi-kuva Washingtonissa yltää ensimmäisen maailmansodan velanmaksusta talvisotaan, designista ja arkkitehtuurista tämän päivän tuloksiin koulutuksen alalla. Tämä kirja kertoo elävän elämän esimerkein siitä, miten Suomi-kuvaa rakennettiin, miten se välitettiin ja millaiset verkot tarvittiin viestin viemiseen perille.
***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.