[H-verkko] Arvosteltavaksi: Eri kustantajien kevään 2014 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Apr 8 17:23:56 EEST 2014


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
Huom. muista mainita kustantaja kun pyydät kirjaa!
***

Edita
 
Maata näkyvissä. Helsingin maanhankinnan viisi vuosisataa
Yrjänä Jouni
 
Helsinki sai maaomaisuudelleen varsin vaatimattoman pesämunan Vanhankaupungin alueista, jotka Kustaa Vaasa lahjoitti vasta perustamalleen kaupungille vuonna 1550. Kaupunki on sittemmin hankkinut maata monin verroin lisää - täyttämällä myös ympäröiviä merialueita.
Maata näkyvissä avaa kiintoisan näkökulman Helsingin historiaan, rakentumiseen ja kasvuun viiden vuosisadan aikana. Teoksessa tarkastellaan Helsingin maanhankinnan vaiheita kantakaupungin kehittämisestä yhteiskunnallisten murrosten siivittämiin pääkaupungin laajentamisstrategioihin ja maakauppoihin naapurikunnissa.
Filosofian tohtori Jouni Yrjänä valaisee seikkaperäisesti Helsingin maanhankinnan taustoja, tavoitteita ja keinoja. Keskeisiksi toimijoiksi nousevat eri sidosryhmät, kuten virkamiehet ja päättäjät, maan arvonnousulla spekuloivat maayhtiöt, yksityiset maanomistajat, itsenäisyyttään varjelevat naapurikunnat ja kiinteää omaisuuttaan jalostava valtiovalta.
 
****
Finnlectura
 
Animaation historia
Lehtinen Jari
 
Länsimaisen animaation kehitys ensimmäisistä kokeiluista tämän päivän tietokoneanimaation huippuihin. Ainutlaatuisen kattava ja perusteellinen katsaus piirretyn elokuvan historiaan tutustuttaa lukijan varhaisiin mestareihin sekä uudempiin, mutta unohdettuihin taitajiin. Myös animaatiohistorian tunnetut merkkitapaukset esitellään oivaltavasti, ja niiden syntyhistoriasta paljastuu monia yllättäviä piirteitä.
********
Gummerus
 
Anne Kuorsalo
Evakon pitkä vaellus
Sodan jaloista jälleenrakentajiksi
Aika ei ole pyyhkinyt evakkojen muistojen maisemaa
Suomen jälleenrakennus oli suuri selviytymistarina. Sodan jaloista evakkoon joutuneet vauhdittivat osaltaan uusien kotikuntiensa taloudellista nousua. Jälleenrakennuksen aikana oli keskityttävä tulevaisuuteen, ei menneisyyteen. Mutta juurettomuus ja kaipuu menetetylle kotiseudulle siirtyi myös seuraaville sukupolville.
Tämä kirja jatkaa kirjojen Evakkolapset, Evakkotie ja Sodan haavoittama lapsuus selvitystyötä. Kirja nivoo yhteen karjalaisen identiteetin säilymisen ja suomalaisen identiteetin rakentamisen tarinaa sodan lopusta nykypäivään. Kirjan kirjoittajat ovat läpileikkaus suomalaisesta yhteiskunnasta.
 
Reza Aslan:
Kapinallinen
Jeesus nasaretilaisen aika ja elämä
Kaksi tuhatta vuotta sitten juutalainen saarnamies ja ihmedeintekijä värväsi seuraajia Galileassa perustaakseen heidän kanssaan Jumalan valtakunnan. Menestys oli niin hyvä, että roomalaiset vangitsivat, tuomitsivat ja ristiinnaulitsivat hänet. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hänen seuraajansa puhuivat hänestä Jumalana.
 
Juutalaisille aktivisteille oli pyhä asia vastustaa roomalaisia. Jeesus oli yksi monista kapinajohtajista. Mikä teki hänestä erityisen? Miksi kaikista kapinallisista juuri tämä selootti onnistui jättämään pysyvän jäljen historiaan? Uskontotieteilijä Reza Aslan on tehnyt mittavan tutkimustyön ja kirjoittaa vangitsevalla taidolla Jeesuksen kapinallisesta ajasta. New York Timesin bestsellerlistan ykköseksi noussut tietokirja Jeesuksen historiallisesta henkilöstä päivittää nautittavasti tiedon, jota Jeesuksesta on saatavilla. Hän kertoo myös paljon uutta: minkälainen oli tämä aika, jonka jälkeen maailma muuttui.
 
Pommituslentäjä Oksalan sotatie
Jarmo Nieminen
SOTAA PILVIEN KESKELLÄ
 
Mannerheim-ristin ritari Unto Oksala oli rohkea ja taitava lentäjä. Hän lensi pommituslentoja aina talvisodasta Tali-Ihantalan ratkaisutaisteluihin 1944 asti. Lentojen joukkoon mahtui niin taitoa ja kestävyyttä vaatineita yöpommituslentoja kuin vihollisen kenttiä vastaan tehtyjä matalapommituslentojakin. Vastassa oli usein kiivas it-tuli ja vihollisen hävittäjät.
Oksalan lennot eivät aina päätyneet kotikentälle asti. Talvisodassa hänen koneensa sai pahoja osumia, joiden vuoksi koneen toinen moottori syttyi tuleen ja ohjausjärjestelmä vaurioitui. Pakkolasku onnistui, mutta rintamalinjan väärälle puolelle. Päivän kestäneen vaarallisen marssin jälkeen Oksalan miehineen onnistui palata linjojen läpi omien joukkoon.
Jarmo Nieminen on saanut haltuunsa Oksalan päiväkirjat sekä hänen haastattelunauhansa, joiden avulla Nieminen kirjoittaa talvi- ja jatkosodan historian pommikoneen tähtäimen läpi tarkasteltuna.
******
Karisto
 
Suvi-Sirkku Talas toim.
RAKAS ÄITINI!
Armas, Eero, Arvid ja Kasper Järnefeltin sekä Aino Sibeliuksen kirjeitä äidilleen Elisabeth Järnefeltille
 
Ainutlaatuisia näkymiä Suomen historiaan ja kulttuurielämään
 
Rakas äitini! avaa suurenmoisen näkymän Järnefeltien taiteilijaperheeseen. Elisabeth Järnefelt oli aikansa tunnetuimpia suomalaisia naisia, ja hänen lapsistaan kasvoi kulttuurihistoriaamme merkittäviä jälkiä jättäneitä taiteilijoita ja vaikuttajia: Arvidista kirjailija, Eerosta taidemaalari, Armaasta säveltäjä, Kasperista kriitikko ja opettaja. Aino Järnefelt tuli tunnetuksi etenkin säveltäjä Jean Sibeliuksen vaimona. Aikakauden tuntoja kuvattiin kirjeissä, joita Järnefeltin perheessä kirjoitettiin poikkeuksellisen paljon. Lasten 1870–1920-luvuilla äidilleen kirjoittamat kirjeet luovat kuvan heidän kasvustaan historiamme merkkihenkilöiksi.
Rakas äitini! tuo merkittävän kulttuurihistoriallisen aineiston kautta mielenkiintoista tietoa 1800–1900-lukujen taitteen suomalaisesta ja eurooppalaisesta kulttuurielämästä. Kirjassa on mukana kaikkien Järnefeltin taiteilijaveljesten – Arvidin, Armaan, Eeron sekä Kasperin – kirjeet. Elisabethin tyttären Aino Sibeliuksen kirjeiden kautta saadaan uutta tietoa myös Jean Sibeliuksen elämästä ja tuotannosta. Teokseen sisältyy myös aikaisemmin julkaisemattomia kuvia.
Sivumäärä                    n. 400
Ilmestymisaika:                       4/2014

Janne Salmi
VANHA ROKKISTARA
Jussi Raittisen ja The Boys -yhtyeen tarina 1977-2014

Huikea matka suomalaisen musiikin vuosikymmeniin
Jussi Raittinen on Suomen monipuolisimpia muusikoita, jonka ura huipentuu keväällä 2014 The Boys -yhtyeen täyttäessä ruhtinaalliset 50 vuotta. Raittinen on antanut kasvot koko suomalaiselle rockmusiikille, ja The Boys – suomalaisen rockin korkeakoulu – on koulinut maailmalle kymmeniä eturivin muusikoita.
The Boys -uransa ohella Raittinen on monien merkittävien kotimaisten ja ulkomaisten muusikoiden kanssa yhteistyötä tehnyt arvostettu rock and roll-, country-, blues- ja jazzmuusikko. Aktiivinen musiikkimies on ollut keskeinen vaikuttaja niin rockyhtyeiden SM-kisoissa, muusikoiden ay-toiminnassa kuin monissa legendaarisissa musiikkitapahtumissa. Raittinen tunnetaan myös lähes voittamattomana tietovisailijana sekä hersyvänä sanamuunnosten harrastajana. Mies esiintyy mielellään niin aikuisille kuin lapsille, ja moni suomalainen muistaa hänet Suomen virallisena joulupukkina, jota rakastettiin Yhdysvalloissa asti. Koko tiiviin ja monipuolisen muusikon uransa ajan Jussi Raittinen on pyrkinyt omistautumaan myös perheelleen ja läheisilleen.
Vanha rokkistara sisältää lukuisia aikalaishaastatteluita sekä Raittisen omia tarinoita kiinnostavista henkilöistä ja humoristisista sattumuksista vuosikymmenten varrelta. Kirjassa on runsas, monipuolinen kuvitus sekä kattava diskografia ja henkilöhakemisto. Raittisen elämäntarina antaa ainekset uskomattoman kiinnostavaan ja otteessaan pitävään elämäkertaan, joka piirtää kuvan lämminhenkisestä, sivistyneestä moniottelijasta, jolle mikään elämänalue ei ole vieras.
Sivumäärä                    360
Ilmestymisaika:                       3/2014
******
Kirjapaja
 
Sielun saarille
Luostareita Suomen lähialueilla
Vesa Takala, Jyrki Härkönen
 
Luostarielämä oli keskiajalla nuorelle samanlainen uravalinta kuin tänään opiskelu kaupallisella alalla. Keskiajan maailmankuva levisi luostareineen tuhat vuotta sitten myös Pohjolaan. Luostareita perustettiin idän ja lännen yhdistävien vesireittien varrelle. Näin syntyivät sadat luostarit Laatokan, Äänisen ja Peipsijärven saariin ja rannoille ja niistä virtaavien jokien varteen syntyneisiin kaupunkeihin.
Sielun saarille -teos esittelee parikymmentä luostaria Suomen lähialueilla sanoin ja värivalokuvin.
Ilmestymisaika
30.04.2014
***
Varpaille
Balettia koko elämä
Liisa Vihmanen
 
Baletti on aikojen saatossa muuttanut muotoaan, mutta se on aina kiehtonut samasta syystä: kova ja kurinalainen työ muuttuu näyttämöllä keveäksi ja taianomaiseksi.
Varpaille valottaa monipuolisesti baletin viehätystä, tanssin maailmaa ja tanssijan elämää, baletin vaatimia uhrauksia unohtamatta. Teos on kiehtova katsaus myös suomalaisen baletin historiaan. Kirjassa pääsevät ääneen baletin legendat, kuten Doris Laine, Virpi Laristo ja Minna Tervamäki, jotka puhuvat suoraan ja avoimesti. Myös Kansallisoopperan balettioppilaitoksen opiskelijat kertovat vaativasta mutta palkitsevasta arjestaan. Näyttävässä kirjassa on valokuvaaja Natalia Baerin upea, omaleimainen nelivärikuvitus.
30.03.2014. Sivuja 120
*****
Toivon tarkoitus
Jari Ehrnrooth
Toivo on luonnollinen ja sammumaton mielenliike. Syvällä sisimmässämme se kertoo meille olemassaolomme tarkoituksesta: oikeudenmukaisuudesta, vapaudesta, sopusoinnusta, ikuisesta rauhasta. Mutta mitä ihmiselle ja kulttuurille tapahtuu, kun nuo päämäärät häviävät? Kun toivo katoaa ja tilalle astuu välittömän tyydytyksen ja onnen epätoivoinen metsästys?
 
Jari Ehrnrooth pohtii esseeteoksessaan toivon merkitystä ja ihmisenä olemista ihanteet kadottaneena aikanamme. Onko kaiken samanarvoiseksi julistava kulttuurimme muuttunut sopeutumiseksi vailla tarkoitusta? Voiko usko hyvyyden ja oikeamielisyyden päämäärään ja sivistykseen vielä palata? Onko hyveillä ja velvollisuuksilla ylipäätään sijaa itsensä toteuttamisen aikakaudella?
 
Ilmestymisaika 30.04.2014
Sivuja 140
********
Välähdyksiä peilissä
Kirjoituksia
Hannu-Pekka Björkman
 
”Tänään on sunnuntai ja silloin mielen valtaa helposti alakulo ja koti-ikävä. Paras lääke koti-ikävään on uppoutuminen kaupungin olemukseen, sen menneisyyteen ja nykyisyyteen. Vuosisataiset kaiut leijuvat pihojen ja kivetysten yllä. Vain välähdys peilissä, ja värikuvat vaihtuvat mustavalkoisiin. Menneisyydestä meidät erottaa vain ohut kaistale aikaa. Kuin valkea verho se lepattaa tuulessa ja aika ajoin sen läpi voi erottaa edesmenneet ihmiset ja rakennukset yhtä selkeinä kuin ohikiitävän todellisuutemme.”
 
Kirja sisältää Hannu-Pekka Björkmanin esseitä. Björkman kulkee iltakävelyllä Münchenissä, muistelee jouluja ja kesiä, pohtii ihmisen salaisuutta. Hän miettii nostalgian olemusta, kertoo, millaista oli aikoinaan astua opin tielle, kuvailee talvista saunareissua – tunnelmoiden ja punniten.
 
Ilmestymisaika 30.04.2014
****
Maahenki
 
Kati Lintonen, Anna-Kaisa Rastenberger ja Elina Heikka
Valokuvataiteen ydin
 
Valokuvataiteen ydin on tärkeä johdatus perusteisiin, jotka tänä päivänäkin vaikuttavat ratkaisevasti käsityksiimme valokuvataiteesta. Kolme asiantuntijaa ja tutkijaa, Kati Lintonen, Anna-Kaisa Rastenberger ja Elina Heikka, esittelevät suomalaisen valokuvan matkan taiteeksi osana kansainvälistä valokuvahistoriaa ja syventyvät sitä kehystäneeseen taidepuheeseen. Tiukka ja keskusteleva tietopaketti paneutuu valokuvataiteen ydinkysymyksiin piktorialismista alkaen tarkastellen mm. ratkaisevan hetken estetiikkaa, mustavalkovedostamisen tyylejä ja dokumentarismia.  Upea kuvasto sisältää ennen julkaisematonta aineistoa Suomen valokuvataiteen museon ja Maaseudun Sivistysliiton valokuvakokoelmista

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.