[H-verkko] Arvosteltavaksi: Teoksen syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Syys 17 15:58:27 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)

Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***

Teoksen syksyn 2013 kirjoja

Raija Oranen: Kaiken takana Kekkonen

Raija Orasen romaani Nimeltään Kekkonen ilmestyi syksyllä 2011 – ja oli menestys. Romaanista välittyy eloisa kuva Suomen historian pitkäaikaisimmasta presidentistä, sodanjälkeisen politiikan uskomattomista käänteistä ja viriilin presidentin seikkailuista. Kirjalle kaivattiin jatkoa, ja tässä se on: herkullinen, terävänäköinen ja häikäisevä teos Kekkosen vaiheista Etykin aikana, Neuvostoliiton johtajien luottomiehenä, suomettumisen ajan ruumiillistumana, hiihtävänä, juhlivana, naisia puoleensavetävänä valtakunnan päänä, joka oli yhtä aikaa rakastettu ja vihattu vehkeilijä ja rauhan rakentaja. Lukijan eteen avautuu maailmanpolitiikan käännekohtia, ulkopoliittisia käänteitä ja sisäpolitiikan kähmintää, mutta myös Kekkosen intiimiä elämää Tamminiemessä, viisaan Sylvi- vaimon seurassa ja vaihtuvien rakastajattarien syleilyssä. Ketään aikalaistaan Kekkonen ei jättänyt kylmäksi, ja hänen politiikkaansa tutkitaan ja tulkitaan yhä edelleen. Raija Oranen on monipuolinen kirjailija, joka on perehtynyt Suomen historian vaiheisiin ja rakentaa nyt huimaa panoraamaa kansakuntamme vaiheista eri vuosikymmeninä. Tulkintansa hän tekee niin kuin vain kirjailija voi: uusia näkökulmia avaten ja pysäyttävästi. (ELOKUU)

 

Seppo Kimanen: Kimasen lento

Kimasen lento on sellotaiteilija Seppo Kimasen musiikillinen muistelmateos.Kimasen 1960-luvulla alkanut ura on vienyt häntä mitä moninaisimpiin paikkoihin, tapahtumiin ja tehtäviin. Kuhmon kamarimusiikki on hänen hankkeistaan suomalaisille tietenkin tutuin. Se on kuitenkin vain yksi, jos kohta merkittävä, virstanpylväs Kimasen uralla. Kuhmon menestystarinan synnyn ja kehityksen lisäksi Kimanen kertoo kirjassa muun muassa opinnoista Suomessa, Prahassa ja Pariisissa, ammattilaisuudesta ja työssään kohtaamisista ihmisistä – ja tietenkin itse musiikista. Lukijalle välittyy kiehtovia sointeja ja kuvia ajoista, jolloin moderni perusta suomalaiselle musiikkikulttuurille oli vielä muotoutumassa ja yhteiskunta oli vielä koko lailla toisenlainen kuin nykyään. Kuitenkin suunta on aina eteenpäin, kohti tulevaa. Niinhän se on musiikissakin. Kuten Kimanen itse toteaa: ”Tämän päivän haaveet ovat huomisen todellisuutta.” (ELOKUU)

 

Juha Rantasila: Puolustaja

Juha Rantasila on Suomen yksi kaikkien aikojen parhaista jääkiekkoilijoista; IFK-legenda, joka on ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana puolustajana voittanut SM-sarjan (tai sen seuraajan SM-liigan) maalipörssin. Mutta hän on paljon muutakin: mies, joka opiskeli asianajajaksi ja työskenteli sellaisena samalla, kun pelasi kiekkoa Suomen huipulla – ja josta tuli aktiiviuransa jälkeen yksi maamme menestyneimmistä liikejuristeista. Omaelämäkerrassaan Puolustaja Rantasila avaa elämänsä vaiheita, alkaen lapsuuden luonnonjäiltä Porista, aikanaan harvinaista vaihto-oppilasaikaa Yhdysvalloissa, uransa huippuhetkiä ja kammottavia pettymyksiä. Ennen muuta lukijapääsee seuraamaan, kuinka Rantasilan elämän kaksi suurta vaikuttajaa, jääkiekko ja juridiikka, yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla – oli kyseessä sitten astetta tiukemmista palkkaneuvotteluista aikana, jolloin kiekkoilijoiden korvaukset maksettiin Jäähallin kahviossa ruskeissa kirjekuorissa, tai Jääkiekkoilijat ry:n perustamisesta, missä Rantasila oli tärkeimpänä vaikuttajana. (SYYSKUU)

 

Anna-Leena Laurén: Kuinka kallis vapaus. Värivallankumouksista Georgiassa, Ukrainassa ja Kirgisiassa

Kolme entistä neuvostotasavaltaa – Georgia, Ukraina ja Kirgisia – valitsivat demokratian ja vapauden tien niin kutsutuissa ruusu-, oranssissa ja tulppaanivallankumouksissa vuosina 2003, 2004 ja 2005. Nyt on kulunut kymmenen vuotta siitä kun tapahtumat Georgiassa käynnistyivät. Mitä kaikkea siitä on seurannut? Palkittuja reportaasikirjoja kirjoittanut journalisti Anna-Lena Laurén on seurannut näiden kolmen maan asioita usean vuoden ajan. Hän on matkustellut niissä taajaan pyrkien ymmärtämään niiden vaikeuksia ja ongelmia, niiden edistysaskelia ja vastoinkäymisiä, nykyhetkeä ja menneisyyttä. Hän on keskustellut ja vaihtanut ajatuksia Georgian vaikeakulkuisimpien vuoristoseutujen asukkaiden, Donetskin kaivostyöläisten ja Biškekin älymystön kanssa. Kuinka kallis vapaus kuvaa etnisiä konflikteja, korruptiota ja puutetta, mutta myös ihmisten vahvuutta ja kykyä selvitä kovassa ja epäoikeudenmukaisessa maailmassa Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. (SYYSKUU)

 

Ivana Helsinki: 15 – matkalla kotiin

Vuonna 1998 Paola ja Pirjo Suhonen perustivat Ivana Helsingin. Nyt Ivana Helsinki on Suomen kansainvälisesti tunnetuin taide-, muoti- ja elokuvamerkki, jolla on oma myymälänsä myös New Yorkissa. Paola Suhonen on ainoa suomalainen muotisuunnittelija, joka on päässyt sekä New Yorkin että Pariisin muotiviikkojen viralliseen näytöskalenteriin. Ivana Helsinki ei ole ainoastaan vaatteita ja muotia, se on tarinoita ja slaavilaisen melankolista, kiehtovaa matkantekoa: mallistot linkittyvät Suhosen elämään ja kokemuksiin, ja jokaisen takaa löytyy kertomus. 15 – Matkalla kotiin on juhlakirja, jossa lähdetään Ivana Helsingin omin sanoin, kuvin ja ajatuksin matkalle läpi 30 malliston ja 15 vuoden. Visuaalisesti häikäisevän kirjan tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi, joten se on myös oiva tuliaiskirja skandinaavisesta muotoilusta ja Ivana Helsingin omaperäisestä ja rohkeasta visuaalisesta maailmasta kiinnostuneille. Samalla kirja on kurkistus Paola Suhosen tarinoihin, tapahtuneisiin ja kuviteltuihin – kaikkeen siihen, mitä 15 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua. (SYYSKUU)

 

Jenni Linturi: Malmi, 1917

Vuonna 1917 Malminkylään on vanhojen tilojen rinnalle noussut paikkakunnalle muuttaneiden työläisten hökkelikyliä. Työttömäksi jääneiden ja maanomistajien – ja myös suomen- ja ruotsinkielisten – välit ovat kiristyneet räjähdyspisteeseen. Monen mielestä räjähdystä tarvitaankin – mikäänhän ei muuta sitä, että työläiset ovat kiittämätöntä roskasakkia, maanomistajat varkaita ja riistäjiä. Uusi sukupolvi ajattelee toisin. Kirjan päähenkilöt, suomenkielisen apulaisnimismiehen kolme poikaa ja kaksi ruotsinkielistä tilallisen tytärtä, kuvittelevat olevansa niitä, joilla on mahdollisuus valita oma kohtalonsa, oma tulevaisuutensa. Yksi haaveilee ryhtyvänsä näyttelijäksi, toinen kuvataiteilijaksi, kolmas sankariksi. Jenni Linturin toinen romaani Malmi, 1917 on koskettava kuvaus itsenäistymäisillään olevasta Suomesta, jossa sisällissodan siemenet on jo kylvetty. Kolmen nuoren kautta kerrottu tarina näyttää raa’asti ja kauniisti unelmat ja toiveet – ja niiden sortumisen. (SYYSKUU)

 

Martin Panelius, Risto Santti, Jarkko S. Tuusvuori: Käsikirja

Kädet takaavat viisauden, väitti 2 500 vuotta sitten kreikkalainen Anaksagoras. Sata vuotta myöhemmin toinen filosofi Aristoteles katsoi, että paremminkin viisaudella ansaitaan kädet. Sittemmin apinat, ihmisapinat ja ihmiset käsittävää osaa eläinkunnasta on totuttu nimittämään kädellisiksi. Nykykäsityksen mukaan ensimmäiset kädet ja käsivarret ilmaantuivat maailmaan kuutisenkymmentä miljoonaa vuotta sitten. Niiden rakenne, liikkeet, kehitys, yhteydet keskushermostoon, työt, taidot, taudit, tunnot, eleet, suhde kieleen, käsittämiseen ja yhteiskuntaan askarruttavat monien tieteiden ja taiteiden harjoittajia. Uusin tutkimustieto lisää käsien lumovoimaa. Loistavan pöytätennispelaajan, häikäisevän sellistin tai taiturimaisen sokerileipurin suoritukset tuovat esiin käsien säihkeen ja viehkeyden. Väkivalta paljastaa niiden tuhovoiman. Arkipäivässä käsien tuhannet tähdelliset teot jäävät varjoon. Vaikka kuokka olisi vaihtunut kaukosäätimeen, värttinä kosketusnäyttöön ja kaulin einespakkaukseen, kädellisen toimintaa ja ajattelua leimaa yhä yksi ruumiinosa yli muiden. Käsikirja on yleistajuinen perusesitys yläraajasta sen määrittelemässä olemistavassa, elämänmuodossa ja kulttuurissa. Saa katsoa ja koskea. (SYYSKUU)

 

Virginia Woolf: Kiitäjän kuolema ja muita esseitä

Virginia Woolfin tuotannon tärkeintä antia hänen kaunokirjallisten teostensa lisäksi ovat kirjailijan esseet ja lehtikirjoitukset. Tämä kirja kokoaa ensimmäistä kertaa suomeksi laajan ja tarkkaan mietityn valikoiman hänen esseitään. Kiitäjän kuolema ja muita esseitä sisältää 66 Woolfin tärkeintä esseetä koko hänen kirjallisen uransa ajalta. Esseet käsittelevät kirjallisuutta, naisten asemaa, Woolfille tärkeitä paikkoja ja kaupunkeja sekä ihmisiä ja taiteilijoita, joista kaikista on löydettävissä yhtymäkohtia hänen omaan kaunokirjalliseen tuotantoonsa. Woolf on tarkka ja rohkea esseisti, jonka kirjoituksien tiedollinen ja kaunokirjallinen arvo kohtaavat ennennäkemättömällä tavalla. Kiitäjän kuolema ja muita esseitä on klassikko, Woolfin esseitä voi hyvällä syyllä pitää yhtenä esseistiikan hienoimpana esimerkkinä. Jaana Kapari-Jatan suomennos tuo viimein suomalaisille lukijoille mahdollisuuden kulkea yhä syvemmälle Woolfin kauniiseen, oivaltavaan ja terävään kieleen. (SYYSKUU)

 
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Ylpeyden ja ennakkoluulon 200-vuotisjuhlan kunniaksi se ilmestyy nyt Kersti Juvan säkenöivänä uutena suomennoksena.

Ylpeys ja ennakkoluulo on rakastetun englantilaiskirjailijan Jane Austenin kenties kuuluisin teos, niin monta kertaa maalaisherrasväen älykkään ja kärkkään tyttären Elizabeth Bennetin ja ökyrikkaan herra Darcyn hitaasti syttyvä rakkaus on esimerkiksi sovitettu televisioon, teatteriin ja valkokankaalle. Mikään ei kuitenkaan voita tarttumista itse kirjaan. Ylpeys ja ennakkoluulo ei ole pelkkä rakkaustarina. Kuten muissakin Austenin teoksissa, sen romantiikan ja huumorin rinnalla tarkastellaan terävästi esimerkiksi luokkaeroja, tapojen pintakiiltoa, kasvatusta ja naisen asemaa. Aiheita, joiden ongelmat eivät ole kadonneet minnekään meidän aikanamme. Ja kirjoitettuna tavalla, joka tekee Ylpeydestä ja ennakkoluulosta ajattoman. (LOKAKUU)

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.