[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Syys 17 15:54:12 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)

Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***


Tammen syksyn 2013 kirjoja

Merete Mazzarella: Elämä sanoiksi
Merete Mazzarella on koko aikuisikänsä elänyt kirjoittaen ja opettanut muita kirjoittajia. Nyt omaelämäkerrallisen kirjoittamisen taitaja on koonnut kokemuksensa ja vinkkinsä elämäntarinan kertomisesta yksien kansien väliin. Jokaisella on kertomuksensa, toisilla hyvinkin raflaava elämäntarina. Elämästään voi kertoa lukemattomin tavoin, mutta omaa tarinaa ei aina ole helppo hahmottaa. Kirjoittaminen auttaa ymmärtämään, mitä itselle on tapahtunut. Se auttaa myös näkemään elämän logiikan ja magiikan. Miten kannattaa edetä, miten käsitellä muistojaan, mikä on kiinnostavaa, mikä toimii? Elämä sanoiksi on innostava ideakirja jokaiselle, joka tahtoo kertoa jotain tärkeätä itsestään. Antoisan teoksen ydintä ovat havainnolliset esimerkit eri kirjailijoiden työtavoista sekä pohdinnat kirjoittamisen tehtävistä, muistin luonteesta ja kirjailijan vastuusta suhteessa lähimmäisiinsä, joista hän kirjoittaa. Tarjolla on tuoreita näkökulmia paitsi kirjoittajille myös lukijoille - jokaiselle, joka haluaa pohdiskella elettyä elämää. (ELOKUU)
 
Geoffrey Roberts: Stalinin kenraali
"Mies joka kukisti Hitlerin", toisen maailmansodan taitavimpana kenraalina pidetty legendaarinen neuvostomarsalkka Georgi Zukov, saa vihdoin ansaitsemansa perusteellisen elämäkerran. Voimakastahtoinen komentaja Zukov oli Neuvostoliitolle toisessa maailmansodassa korvaamaton ratkaisevasta käännekohdasta toiseen. Juuri hän pelasti Leningradin Saksan Wehrmachtin valloitukselta syyskuussa 1941, johti Moskovan puolustusta lokakuussa 1941, marssi puna-armeijan kärjessä Berliiniin ja otti virallisesti vastaan Saksan ehdottoman antautumisen keväällä 1945.Kirja asettaa Zukovin tämän ansaitsemalle paikalle 1900-luvun sotilaslegendojen rinnalle ja piirtää elävän kuvan miehestä, jonka strategiselle älykkyydelle veti vertoja ainoastaan kylmäverinen häikäilemättömyys, jolla tämä pani suunnitelmansa toteen taistelukentillä. (ELOKUU)
 
Marianna Flinckenberg-Gluschkoff: Pietarilainen polkuhevonen. Lapsuus kolmen kulttuurin katveessa
Pietarilainen polkuhevonen kuvaa kirjoittajan kasvua kolmen kulttuurin - suomalaisen, venäläisen ja suomenruotsalaisen - ristipaineessa. Kirjoittajan äidin suku on venäläis-saksalainen, sodassa kaatuneen isän suku suomenruotsalainen, ja hän on käynyt suomalaista koulua. Kertomus ulottuu varhaislapsuudesta ylioppilasikään ja ajoittuu 1940-1950-luvuille. Samalla kirjoittaja luo pienin keinoin elävää ajankuvaa sodanjälkeisestä Suomesta. Punaisena lankana läpi tarinan kulkee kaksi teemaa: menetetyn isän kaipuu ja oman etnisen identiteetin etsintä. Venäläisemigranttien mennyt maailma on erityisen lähellä kertojan sydäntä. Myös suomenruotsalainen ja kannakselainen karjalaisperinne ovat kertomuksessa vahvasti läsnä. (SYYSKUU)
 
Matt Thorne: Prince
Princen klassikkolevyt, kuten Purple Rain, Sign o' the Times ja Parade, äänestetään säännöllisesti kautta aikojen parhaiden albumien joukkoon, hänen live-esiintymisensä ovat legendaarisia, eikä taiteilijan vaikutus urbaaniin musiikkiin - etenkin R&B:hen - ole milloinkaan ollut yhtä ilmeistä. Mies itse on kuitenkin edelleen mysteeri. Matt Thorne on tehnyt Prince-teostaan varten vuosien tutkimustyön, perehtynyt syvällisesti artistin yli 35-vuotiseen uraan ja haastatellut Revolution-bändin entisiä jäseniä, kuten Wendyä ja Lisaa. Tuloksena on perusteellinen tutkielma popin kauhukakarasta, jonka kokeilut rockin, funkin, teknon ja jazzin parissa mullistivat popmusiikin. (SYYSKUU)
 
Antti Kujala: Neukkujen taskussa? Kekkonen, suomalaiset puolueet ja Neuvostoliitto vuosina 1956-1971
Dosentti Antti Kujalan uutuusteos käsittelee suomalaisten puolueiden ja poliitikkojen valtataistelua ja Neuvostoliiton sekaantumista siihen Kekkosen valtakaudella aina 1970-luvun alkuun saakka. Poliitikot ajoivat pääasiassa omaa ja puolueensa etua, mutta edistivät samalla myös yhteistä hyvää ja kansallista etua, toiset taitavammin kuin toiset.Teos osoittaa, miten Kekkonen käytti mestarillisesti hyväkseen Neuvostoliiton painostusta vakiinnuttaakseen johtoasemansa. Se mahdollisuus, että Ruotsi liittyisi Natoon, hillitsi tehokkaasti Neuvostoliiton politiikkaa Suomen suhteen. 1970-luvun alkuun mennessä yhden äänen enemmistöllä vuonna 1956 valitusta presidentistä oli omasta ja monien muidenkin mielestä tullut korvaamaton. (SYYSKUU)
 
Tuula Karjalainen: Tove Jansson. Tee työtä ja rakasta
Tove Jansson (1914-2001) on Suomen tunnetuimpia taiteilijoita, ja hänen kirjojaan on käännetty tällä hetkellä jo yli neljällekymmenelle kielelle.Jansson oli monilahjakkuus - kuvataiteilija, kirjailija, kuvittaja, käsikirjoittaja, laulujen sanoittaja ja miltei mitä vain. Tuula Karjalaisen kirjoittama elämäkerta osoittaa, miten Janssonin elämä ja taide nivoutuivat tiiviisti toisiinsa ja miten esimerkiksi Muumilaakso ja sen asukkaat syntyivät toisen maailmansodan aikoihin, jolloin kirjailijan itsensä oli paettava julmaa aikaa mielikuvitukseensa, jonnekin lempeämpään maailmaan.Ihmisenä Tove Jansson vaikutti aikansa arvoihin ja asenteisiin, muutokseen - ei koskaan vallankumouksellisena lipunkantajana, vaan hiljaisena mutta tinkimättömänä omien valintojensa mukaan eläjänä, esimerkkinä. Hänen syntymästään tulee vuonna 2014 kuluneeksi sata vuotta. (LOKAKUU)
 
Michael Bar-Zohar, Nissim Mishal: Mossad
Mossad eli Israelin salainen palvelu tunnustetaan nykyään laajalti maailman parhaaksi tiedustelupalveluksi. Se on myös maailman salamyhkäisin. Uutuusteos paljastaa sen olennaisimmat ja vaarallisimmat operaatiot.Eichmannin kiinniottaminen, Mustan syyskuun kukistaminen, Syyrian ydinlaitoksen tuhoaminen ja Iranin tärkeimpien ydintutkijoiden surmaaminen - nämä ja monet muut Mossadin operaatiot ovat palvelun yli kuusikymmenvuotisen historian kuluessa muovanneet niin Israelia kuin koko maailmaakin.Kirjoittajat ovat tehneet teosta varten laajoja tutkimustöitä ja haastatelleet niin Israelin johtajia kuin Mossadin agenttejakin, joten he kykenevät selostamaan operaatioita huikean yksityiskohtaisesti ja kuvaamaan elävästi toimijoita, jotka ottivat valtavia riskejä äärimmäisissä vaaratilanteissa. (LOKAKUU)
 
Kaisa Koivisto, Uta Laurén: Suomalaisen taidelasin kultakausi
Suomalaisen taidelasin kultakausi kertoo lasitaiteemme noususta maailmanmaineeseen 1950-luvulla - ja tämän kultakauden taustoista: 1930-luvun lasitaiteesta, sodan hävinneen Suomen haaveista ja haasteista sekä lasitehtaiden ja muotoilijoiden omista, usein ristiriitaisistakin tavoitteista. Mukana on 26 taiteilijaa, joukossa myös suuren yleisön vähemmän tuntemia mestareita. Upeaa kuvapainotteista teosta täydentää kirjoittajien asiantunteva teksti tarkkoine tietoineen niin taiteilijoista kuin esineitä valmistavista tehtaistakin. Kirja perustuu 2011 julkaistuun ja muutamassa kuukaudessa loppuunmyytyyn Koiviston ja Laurénin arvoteokseen Maailman kaunein - Suomalaisen lasitaiteen kultakausi (2011). (LOKAKUU)
 



***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.