[H-verkko] Arvosteltavaksi: Savukeitaan syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 6 10:50:48 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Arvosteltavaksi: Savukeitaan syksyn 2013 kirjoja

 
Timo Hännikäinen: Hysterian maa. Marko Tapio ja Arktinen hysteria.
 
Timo Hännikäinen valaisee uudessa kirjassaan Marko Tapion suurromaania eri kulmista. Päähuomio keskittyy sen kuvaan suomalaisuudesta: ”arktinen hysteria” on metafora passiiviselle, alakuloiselle ja sulkeutuneelle kansanluonteelle, joka välillä leimahtaa äärimmäisiin mielentiloihin ja tekoihin. Hännikäinen kuvaa myös, miten arktinen hysteria ilmeni Tapion persoonassa ja miten kirjailija lopulta luhistui työtaakkansa alle. Hysterian maa on paitsi kirjallisuusesseistiikkaa, myös pohjoisen sielun luotausta.
***
W.H. Davies: Suurkulkurin omaelämäkerta
 
Kulkurikirjallisuuden pysäyttämätön klassikkoteos, W. H. Daviesin Suurkulkurin omaelämäkerta, on rehti kuvaus aidon hobon pitkän tien suorista ja mutkaisista osuuksista. Useita vuosia maankiertäjänä Amerikassa ja Englannissa 1800-luvun lopulla viettänyt Davies kertoo vilpittömästi taipaleestaan pientareilla ja tavaravaunuissa, hedelmätarhoilla ja iltanuotiolla, viinapullon ääressä ja lynkkauspaikan puun juurella. Välillä hän palaa kotiin, mutta hänen todellinen kotinsa oli kuitenkin matkan päällä.
***
 
Ilja Ilf & Jevgeni Petrov: Yksikerroksinen Amerikka
 
Kaksi neuvostoliittolaista kirjailijaa matkusti 1935-1936 Yhdysvaltojen halki harmaalla Fordillaan. Yksikerroksinen Amerikka on suurkaupunkien melskeiden ihmettelyä, kuuluisuuksien tapaamisia ja Hollywoodin kummastelua, ja erinomainen matkakirja. Ennakkokäsitykset kaatuvat rytinällä, kun uteliaat satiirikot tunkeutuvat amerikkalaisen elämän luihin ja ytimiin. Mahtavan valtion maantieteellinen monipuolisuus ja laajuus saavat rinnalleen kaikkien suureen sulatusuuniin mahtuvien ihmisten kulttuureista maalatun maiseman.
***
 
Benita Heiskanen (toim.): Mitä Matti tarkoittaa?
 
Mitä Matti tarkoittaa? on ensimmäinen kulttuurinen katsaus Matti-ilmiöön. Esseet pohtivat Nykäsen vaiheita suhteessa urheiluun, popmusiikkiin, huumoriin, rakkauteen ja päihteisiin. Samalla Matti-ilmiön laajemmat merkitykset nivoutuvat kansallisuuteen, suurmieheyteen, mediaan ja suomalaiseen yleisöön. Kirja esittää useita näkökulmia henkilöstä, joka on näennäisesti kaikkien tuntema.  Seitsemän kulttuurintutkijan esseet avaavat Matti-ilmiön moniulotteisuutta ja ristiriitaisuutta, jännitteitä sankaruuden ja antisankaruuden välillä. (HEINÄKUU)
***
 
Juri Nummelin (toim.): Misantropian historia
 
Misantropia, sanoista ????? (misos, “viha”) ja ?????π?? (anthr?pos, “ihminen”), tarkoittaa inhoa, epäuskoa tai vihaa ihmislajia kohtaan. Se on ollut historiassa virallisen ajattelun kääntöpuoli, mutta mitä lähemmäksi tullaan nykyaikaa, sitä enemmän se näyttäytyy aikakauden olennaisena ilmentymänä. Kymmenen kirjoittajaa tutkailee ihmisvihan historiaa¬ eri kirjailijoiden ja ajattelijoiden kautta. Käsiteltävänä ovat muun muassa Nietzsche, Molière, Yukio Mishima, Pentti Linkola ja Pekka-Eric Auvinen sekä huumoriduo Pasa ja Atpo. Omat lukunsa on Kalervo Palsalla sekä norjalaisella raskaalla metallilla.
***
Juri Nummelin (toim.): Oikeistolaista / Vasemmistolaista vihapuhetta
Vihapuheen historia on pitkä. Teoksessa kuljetaan 1900-luvun klassisten vihapuheiden keskellä niin Otto-Ville Kuusisen kuin Elias Simojoenkin jäljillä.
***
T-Bone Slim: Mielipuolipiteitä ja muita kirjoituksia
 
Suomalainen Matti Huhta, Amerikoissa asunut anarkistitrubaduuri, kulkuri ja runoilija kirjoitti 1900-luvun alussa rajuja tekstejä.
***
Antti Hurskainen: Ozzyteksti, 250s. Pehmeäkantinen.
Kaunokirjallista esseistiikkaa Ozzy Osbournen sanomasta ja estetiikasta. Esikoisteos.
***
Max Ryynänen: Elokuva, rakastettuni, 200s. Pehmeäkantinen.
Tunnustuksellinen esseekokoelma elokuvasta ja itsestä.
***
Mitä Finnegans Wake tarkoittaa? (toim. Ville-Juhani Sutinen), 200s. Pehmeäkantinen.
Seitsemän kirjoittajaa James Joycen klassikkoteoksen kimpussa.
***
Silja Pitkänen & Ville-Juhani Sutinen : Savukeitaan matkaopas keskitysleireille
Matkaopas Keski-Euroopan pimeään sydämeen.
***
Savukeitaan matkaoppaat: Kypros (Rita Dahl). 250s. Pehmeäkantinen.
Auringon, kulttuurin, pankkien ja rajojen Kypros.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.