[H-verkko] Arvosteltavaksi: Islamin hallintaa ja muinaishautojen salaisuuksia
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Ke Marras 16 12:04:16 EEST 2013
Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
****
Aino Nissinaho: Muinaishaudan salaisuus ja kuinka se paljastetaan. Arkeologian opaskirja nuorille
ISBN 1237-5276, Tampereen museoiden julkaisuja 129. Sastamala 2013, 128s.
Kesälomalla Siiri, Jenni, Eetu ja Aleksi päättävät selvittää, miksi kirkon takana oleva mäki on nimeltään Raatomäki. Pian he huomaavat olevansa arkeologian salaisuuksien äärellä. Mitä Raatomäellä oikein selviää? Opaskirja kertoo nuorille, millaista arkeologin työ todellisuudessa on. Kirjassa on tehtäviä, joiden avulla lukija pääsee jyvälle tutkimustyön luonteesta. Kirjan ohjeilla voi lisäksi rakentaa kodan, tehdä saviastian ja kokata muinaiseen tapaan. Tästä alkaa jännittävä matka esihistoriaan! Kirjan on kirjoittanut Vapriikissa työskentelevä arkeologi Aino Nissinaho. Runsas ja humoristinen kuvitus on Stina Riikosen käsialaa. http://vapriikki.fi/arkeologia-kirja/
****
Tuomas Martikainen ja Marja Tiilikainen (toim.): Islam, hallinta ja turvallisuus Eetos-julkaisuja 12. Turku: Eetos 2013. 283 s. ISBN 978-952-67966-3-5 (nid.)
Tuomas Martikaisen ja Marja Tiilikaisen toimittama Islam, hallinta ja turvallisuus on monitieteellinen keskustelunavaus suomenkieliseen islamin hallinnan ja turvallistamisen kysymyksiin. Teos tarjoaa näkemyksiä maailmanlaajuisiin ja kansallisiin hallinnan ja turvallistamisen ajankohtaisiin kysymyksiin eri tieteenalojen tarjoamin keinoin. Kirjoittajat tarkastelevat islamin, hallinnan ja turvallisuuden suhdetta niin teoreettisesti kuin tapauskohtaisesti. Luvuissa painotetaan ympäröivän yhteiskunnan, lainsäädännön, julkisen keskustelun ja muiden tekijöiden vaikutusta muslimeihin ja heidän yhteisöihinsä eri temaattisista näkökulmista. Kirjoittajat analysoivat muun muassa islamiin liitettyjä käytös- ja sukupuolinormeja, kulttuurista toiseutta, terrorismia, muslimien hallintatapoja, valtion roolia tässä hallinnassa ja uskonnon asemaa muslimiyhteisöjen edustuksessa.
Kokoelma on itsenäinen kokonaisuus laajemmassa islamin tutkimuksen tutkimuskentässä Suomessa. Sen kymmenen lukua tarjoavat taustatietoa muslimien ja julkisen vallan suhteista eri maissa, mutta teos myös syventää, haastaa ja kyseenalaistaa julkisen keskustelun ja viranomaisten toiminnan mielekkyyttä islamin hallintaan ja turvallistamiseen liittyvissä kysymyksissä.
FT, dosentti Tuomas Martikainen toimii tutkijana Post-Secular Culture and a Changing Religious Landscape in Finland -huippuyksikössä Åbo Akademissa. FT, dosentti Marja Tiilikainen toimii akatemiatutkijana sosiologian oppiaineessa Sosiaalitieteiden laitoksella Helsingin yliopistossa. Kirja on osa Suomen Akatemia rahoittaman Ylikansallinen islamin hallinta -projektin toimintaa: http://blogs.helsinki.fi/governance/.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.