[H-verkko] Arvosteltavaksi: John Nurmisen säätiön kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Marras 10 09:45:27 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Kauhia Oolannin sota
Krimin sota Suomessa 1854-1855
Raoul Johnsson & Ilkka Malmberg
 
Kauhia Oolannin sota - Krimin sota Suomessa 1854-1855 jatkaa John Nurmisen Säätiön merellisten sota-aiheistenkirjojen sarjaa, jonka ensimmäinenosa oli saman kirjoittajan Kustaa III ja suuri merisota – taistelut Suomenlahdella 1788–1790. Molempien teosten kirjoittaja,tietokirjailija ja merihistorioitsijaRaoul Johnsson siirtyy nyt Ruotsin vallanvuosista autonomian aikaan, jolloinSuomi oli pieni osa Venäjän keisarikuntaa.Tässä roolissaan Suomi joutui160 vuotta sitten vedetyksi mukaankansainvälisen politiikan pyörteisiinja tuolloin syttyneen suurvaltasodanvähemmän tunnetuksi sivunäyttämöksi. Tämä aiemmin Itämaiseksi sodaksinimetty Krimin sota käytiin vuosina 1853–1856 Venäjän ja toisaalta Osmanienvaltakunnan, Britannian, Ranskansekä Sardinian muodostaman liittoutumanvälillä.
 
Suomessa Oolannin sotana tunnettu Krimin sota toi 1854–1855 pohjoisille rannoillemme yllättävän ja ”kauhistuttavan” vieraan, brittiläisranskalaisen laivaston, jonka tehtävänä oli toteuttaa Pohjanlahden ja Suomenlahden täysimittainen kauppasaarto. Kaupunki kaupungilta vihollinen kävi tuhoamassa kahtena kesänä Suomen rannikon satamia ja niiden ulkomaankaupan varastoja sekä kaappasi tunnon tuskitta rosvon lailla suomalaisten kauppalaivoja tai hävitti niitä polttamalla. Lisäksi se räjäytti Bomarsundin linnoituksen ja lähetti rautaisen tervehdyksensä Viaporiin tulittamalla linnoitusta yli 40 tunnin ajan mereltä käsin. Sotilaallisiin tavoitteisiin kuului myös hyökkäys Kronstadtin merilinnoitukseen, Venäjän Itämeren-laivaston tukikohtaan.
 
Itämerelle lähti Britannian kaikkien aikojen tulivoimaisin linjalaivoista muodostettu laivasto. Sen suuruuden lisäksi merkittävää oli, että höyryvoima oli nyt sivuuttamassa purjeet laivojen liikkeellepanevana voimana ja Oolannin sota oli ensimmäinen, jossa höyrylaivat olivat pääroolissa.
 
Vaikka Oolannin sota oli kansainvälisestänäkökulmasta ehkä pelkkä Krimin sodan sivujuonne, sen merkitys ei ollut suinkaan vähäinen Suomen kannalta, sille hävitykset tuottivat vain vähän vahinkoa Venäjän keisarikunnalle, mutta raunioittivat pahoin sotaan syyttömän Suomen taloutta ja kauppamerenkulkua.
 
Teoksen pääkirjoittaja Raoul Johnsson on tälläkin kertaa on paneutunut huolellisesti aiheeseensa ja vyöryttää lukijan eteen sotatapahtumien sarjan, jonka yksityiskohdat ovat jo kadonneet kansakunnan yhteisestä muistista. Teoksen alkuosassa toimittaja Ilkka Malmberg punoo artikkelissaan yhteen Krimin sodan ja Oolannin sodan taustalla vaikuttaneet valtapoliittiset ainekset ja asettaa kirjan tapahtumat oikeisiin kehyksiinsä.
 
****
Norsusta nautilukseen – löytöretkiä eläinkuvituksen historiaan
Anto Leikola
 
Norsusta nautilukseen valottaa löytö- ja tutkimusmatkojen historiaa näkökulmasta, joka on tähän asti jäänyt vähemmälle huomiolle. Suurista löytöretkistä 1500-luvulta alkaen maailman merillä seilanneet laivat ovat kantaneet mukanaan – matkustajien ja kauppatavaran ohella – myös tietoa eurooppalaisille entuudestaan tuntemattomien maiden ja maanosien luonnosta. Kaukomaiden kiehtova eläinmaailma – eksoottiset linnut, perhoset, hyönteiset, simpukat, kalat, liskot ja erikoiset nelijalkaiset – voitiin saattaa kirjojen kansien väliin vain löytö- ja tutkimusmatkoilla purjehtineiden taiteilijoiden kuvausten ja matkoilta hankittujen eläin-näytteiden pohjalta. Teoksessa nostetaan esiin erityisesti löytö- ja tutkimusmatkojen vaikutus varhaiseen eläinkuvitukseen. Eläinkirjojen myötä eurooppalaisten lukijoiden ulottuville avautui aivan ennen-näkemätön ja -kokematon maailma, joka kiinnostaa myös nykypäivän lukijoita. Norsusta nautilukseen – löytöretkiä eläinkuvituksen historiaan esittelee eläinkuvituksen historiaa alkaen 1500-luvun ensimmäisistä painetuista eläinkirjoista aina 1850-luvulle asti.
Kirjan pääkirjoittaja oppihistorian emeritusprofessori Anto Leikolan yli puolen vuosisadan ajan perehtynyt eläinkuntaan ja eläinkuvituksen historiaaan. Kirjaa lukiessa havahtuu huomaamattaan sivistyneensä hyvässä seurassa ja tietävänsä muun muassa milloin ja miksi pohjoisamerikkalainen muuttokyyhky kuoli sukupuuttoon, minkälaisia ovat kovakuoriaisten paritteluriitit tai entisaikojen valaanpyynti. Jokainen kirjan kuudesta luvusta päättyy tietoiskuun. Niissä kussakin esitellään yksi merkittävä tutkimusmatkailija, joka toi purjehduksiltaan mukanaan uutta ja kiinnostavaa tietoa eurooppalaisille entuudestaan tuntemattomien maiden ja maanosien eksoottisista eläimistä.
Teoksen loistelias kuvitus on peräisin Kansalliskirjaston kirja-aarteista, sekä harvoin esillä olevista suomalaisista yksityiskokoelmista.
 
********
Seitsemän meren purjehtijat – Suurten maailmanympärimatkojen viisi vuosisataa
Derek Wilson
 
Ensimmäiset maailmanympäripurjehtijat, Magalhãesin retkikunnan seitsemäntoista riutunutta merimiestä, astelivat Sevillan katu ja syyskuussa 1522. Heitä ällistelevät kaupunkilaiset eivät voineet käsittää, että maa olikin pallo, ja siksi sen ympäri matkaaminen oli mahdollista. Kukaan ei tässä vaiheessa ymmärtänyt millaisen uuden merenkulun aikakauden tämä neljättä vuotta kestänyt löytömatka oli aloittanut. Heidän vanavedessään jatkuneet matkat aloittivat kuitenkin maailmanympäripurjehdusten aikakauden. Se oli loistavaa aikaa, yksi ihmisrodun jännittävimpiä ja luovimpia. Jotkut pitkälle purjehdusmatkalle lähteneet tuhoutuivat pyrkimyksissään. Jotkut onnistuivat kartoittamaan maan piirin kaukaisimmat seudut. Jotkut nousivat tuntemattomista oloista ja palasivat lopulta niihin takaisin. Onneksi toiset merkitsivät muistiin kokemuksensa ja vaikutelmansa. Vaikka nykyiset maailmanympäripurjehdukset aivan eri asia onkin, yhdistää näitä seikkailuja edelleen sama mystinen luonnonvoimien ja omien resurssien testaaminen.
 
Näiden uskalikkojen yksittäisistä tarinoista nousee eteemme kuva maailman merten valloituksista yhtenä suurena lähes viisi vuosisataa kestäneenä seikkailukertomuksena, jonka englantilainen tietokirjailija ja historioitsija Derek Wilson on koonnut yksien kansien väliin teoksessaan Seitsemän meren purjehtijat – suurten maailmanympärimatkojen viisi vuosisataa. Silmäyksen suomalaisen maailmanympäripurjehduksen historiaan tuo purjehtija Eero Lehtinen ja erinomaisen suomennoksen tekstiin on laatinut Juha Ruusuvuori. Kirja jatkaa John Nurmisen Säätiön Sinisen kirjaston laadukkaiden käännöskirjojen sarjaa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Joshua Slocumin Yksinpurjehdus maapallon ympäri sekä purjehdus Liberdadella Brasiliasta Amerikkaan, Laurence Bergreenin Yli maan äären – Magalhãesin kohtalokas purjehdus maailman ympäri sekä Giles Miltonin Muskottisota – Taistelu Itä-Intian Maustesaarista.
 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.