[H-verkko] Arvosteltavaksi: Read.me syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Marras 10 09:32:36 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Suomi taisteli - Kuvat kertovat
Pilke, Helena , Kleemola, Olli
Kustantaja: Readme.fi
 
Suomi taisteli - kuvat kertovat on näyttävä ja monipuolinen katsaus vuosina 1939-1945 käytyihin maamme historian raskaimpiin sotiin. Yli 400 kuvan kuvakavalkadi kattaa ajan talvisodan syttymisestä Lapin sodan päättymiseen. Se tuo lukijan silmien eteen erityisesti etulinjan todellisuuden, mutta myös muut sodan tapahtumat ja ilmiöt.
 
Kirja sisältää Suomen armeijan rintamakuvaajien, TK-miesten, sotien aikana ottamia alkuperäisiä valokuvia. TK-miesten tehtävänä oli saada koko kansa eläytymään päivittäin armeijan taistelutoimintaan. Niinpä kuvaajat seurasivat joukkojen etenemistä tiiviisti ja ikuistivat kuviinsa sodan monet kasvot - joskus jopa oman henkensä vaarantaen.
 
Taistelut, joita käytiin joskus hyvinkin ylivoimaista vihollista vastaan, niiden valmistelut ja jäljet, uskaliaat partioretket ja rintaman lyhyet lepohetket ankeissa oloissa välittyvät näistä kuvista ainutlaatuisella tavalla. Kuvissa on suomalaisia sotilaita kenraaleista sotamiehiin, rintamakomentajista taistelulähetteihin - ja tietysti myös armeijan mukana etulinjaan asti uskaltautuneita urheita lottia.
 
Kirjan kuvaselostukset ja pienet tietoiskut auttavat hahmottamaan sotatapahtumien kulun - kuvat kertovat, miltä sota todella näytti. Teoksessa on myös katsaus TK-kuvaajien toimintaan sekä Suomen ja muun Euroopan sotapropagandan vertailua.
 
Olli Kleemola on valtiotieteiden maisteri ja sotahistorian tutkija, joka tekee väitöskirjaa suomalaisesta ja saksalaisesta sotavalokuvauksesta.
Helena Pilke on filosofian tohtori ja historiantutkija, jonka erikoisalueena on sodan ajan tiedonvälitys.

***
Talvisota - Päivä päivältä
Enkenberg, Ilkka
 
Talvisota - Päivä päivältä on yleistajuinen kirja maamme taistelusta ylivoimaista naapuria vastaan. Kirjasta saa helposti kokonaiskuvan sodan kulusta, minkä lisäksi se vie lukijan rintamalle ja esittelee muun muassa sodassa käytettyjä aseita.
 
Teos kertoo talvisodasta kronologisesti päivä päivältä. Jokainen sotakuukausi alkaa kahden aukeaman mittaisella tiiviillä katsauksella, joka havainnollistaa alkavan kuukauden tapahtumat aikajanan, kartan ja tekstin avulla. Sen jälkeen kuukauden tapahtumista kerrotaan päivä kerrallaan.
 
Suuret kuvat, havainnolliset kartat, aikajanat ja tietolaatikot auttavat lukijaa hahmottamaan suuren kokonaisuuden. Sotatapahtumien lisäksi tekstissä kerrotaan erikoisista sattumuksista ja yksittäisten sotilaiden kokemuksista.
 
Vuosisadan Viinit
Read me syksyn 2013 kirjoja
 
Se ei tyydy kuvailemaan viiniä ja sen nauttimista pelkästään makunautintojen kautta kuten useat
viiniteokset, vaan tuo sen rinnalle myös itse viiniin liittyvän historian ja kulttuurin. Kirjoittajan
mielestä vasta nämä kaikki yhdessä tekevät nautinnosta täydellisen. Tässä kirjassa esitellään kaikki
viime vuosisadan parhaat viinit aina vuoden 1900 Château d’Yquemista vuosikerran 1999 Cloudy
Bayhin.
 
Toinen maailmansota - Historiallinen atlas
Swanston, Alexander , Swanston, Malcolm
 
Tämä kirja tarjoaa täysin uudenlaisen visuaalisen näkemyksen toisen maailmansodan merkittäviin taisteluihin ja tapahtumiin.
Upeat neliväriset, tietokoneella luodut kartat ja niiden oheistekstit tarjoavat kattavan analyysin ihmiskunnan historian mullistavimmasta konfliktista alkaen Saksan hyökkäyksestä naapurimaihinsa ja päättyen atomipommien pudottamiseen Hiroshimaan ja Nagasakiin.
Kirja perehtyy sodan syihin ja tutkii taktiikoita ja strategioita, jotka lopulta toivat liittoutuneille voiton. Yksityiskohtaista, informatiivista tekstiä tukevat upeat kartat, jotka esittävät toisen maailmansodan merkittäviä taisteluita ja tapahtumia.
****
Kolmas valtakunta
Overy, Richard
 
Kolmas valtakunta: kronikka on natsiaikaan perehtyneen tutkijan asiantunteva, informatiivinen ja näyttävästi kuvitettu teos. Se herättää eloon sodan, valloitusten ja kansanmurhan verisen todellisuuden.
 
Kolmas valtakunta: kronikka kuvailee natsivallan nousua ja tuhoa ytimekkäin ja vaikuttavin sanoin, joita tukevat laajat sitaatit dokumenteista, kirjeistä, päiväkirjoista ja todistajanlausunnoista. Mukana on myös runsaasti vaikuttavia kuvia noilta ajoilta. Tekstilaatikoissa käsitellään Kolmannen valtakunnan merkittäviä näkökohtia yksityiskohtaisemmin. Kaikkiaan kirja on helppolukuinen johdatus Euroopan historian erääseen sotkuiseen ja vaikeaan kauteen.
 
Hitler ja natsipuolue antoivat nimen Kolmas valtakunta diktatuurille, joka syntyi vuonna 1932 ja päättyi 12 vuotta myöhemmin Saksan tuhoon ja Hitlerin itsemurhaan. Kolmas valtakunta johtajanaan messiaaninen, ikoninen hahmo, Führer, oli yksi nykyajan ratkaisevista jaksoista. Hitlerin liike oli 1920-luvulla vähäpätöinen, nousi 1930-luvulla Saksan valtiaaksi, militarisoi Saksan yhteiskunnan, harjoitti valtioterroria ja syrji poliittisia vastustajia, niin sanottuja "epäsosiaalisia" eli mustalaisia, homoseksuaaleja ja ennen kaikkea juutalaisia. Kolmannen valtakunnan historiaa leimasivat aluevaltaukset, totaalinen sota ja kansanmurha. Ne johtivat Saksan täydelliseen tappioon ja miljoonien eurooppalaisten tuhoamiseen, ennennäkemättömään draamaan, joka edelleen heittää varjonsa nykypäivän Saksan ylle.
 

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.