[H-verkko] Arvosteltavaksi: Nemon, Sammakon ja Tutkijaliiton syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Marras 1 14:38:22 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
NEMO

Chas Newkey-Burden: Arsenal. Kannattajan kirja

Toivottu Arsenal – Kannattajan kirja tekee seuraa syksyllä 2012 ilmestyneille Liverpoolille ja Manchester Unitedille! Se on kaikenikäisiä faneja viihdyttävä virallinen lukupaketti legendaarisen lontoolaisen jalkapalloseuran historiasta ja nykypäivästä, kirkkaimmista tähtihetkistä ja unohtuneista tapauksista. Kansien väliin mahtuu runsaasti mielenkiintoista knoppitietoa seurasta ja sen pelaajista. (TEOS JULKAISTU)
*****
Grace Coddington: Grace. Elämäni muodin maailmassa

Grace Coddington on maailman vaikutusvaltaisimman muotilehden, Yhdysvaltain Voguen taiteellinen johtaja. Hänen trendivainunsa, esteettinen silmänsä sekä pettämätön bisnestajunsa ovat kuuluja kautta muotimaailman. Sen ulkopuolella hänet tunnetaan Voguen pelätyn päätoimittajan Anna Wintourin oikeana kätenä ja arvostettuna vastavoimana. Coddingtonin tärkeä rooli lehden menestyksen toisena pääarkkitehtinä tuli yleisön tietoisuuteen The September Issue -dokumentin myötä vuonna 2009. Omaelämäkerta Grace vie lukijan huippumuodin salaperäisiin seurapiireihin ja raottaa verhoa catwalkin kulisseihin. Coddingtonin elämäntarinan lisäksi kirja kertoo muotialan ilmiöistä sekä sen kiehtovimmista hahmoista
viidenkymmenen vuoden ajalta. Kiinnostavat kertomukset vilisevät tuttuja nimiä Mick Jaggerista Roman Polanskiin ja Andy Warholista Madonnaan.

Coddington päätyi muotialalle voitettuaan mallikilpailun 18-vuotiaana 1959. Lupaava mallinura katkesi auto-onnettomuuteen, mutta sinnikäs Coddington ei suostunut sanomaan muotimaailmalle hyvästi. Kirjassa hän kertoo yli kaksikymmenvuotisesta, monivaiheisesta urastaan Ison-Britannian Voguessa, johtopestistään Calvin Kleinilla sekä vaativimmasta työstään Yhdysvaltain Voguessa. Siellä hän on vaikuttanut jo vuodesta 1988 saakka ohjaten esimerkiksi Mario Testinon, Helmut Newtonin ja Annie Leibovizin kuvauksia. Grace tarjoaa nautinnollisen viihdyttävän läpileikkauksen muotimaailman juorujentäyteiseen historiaan ja on samalla laaja kulttuurinen ajankuva. Komean kirjan kuvituksena on runsaasti valokuvia, Coddingtonin omia piirroksia sekä hienoimpia hänen suunnittelemiaan Voguen aukeamia. (TEOS JULKAISTU)
*****
Elina Grundström: Mustas orkidea. Tositarina kukkasista, jotka menettivät tuoksunsa

Valkoiset perhosorkideat ovat Suomen suosituimpia huonekasveja. Niitä myydään tarjoustaloissa ja ruokakaupoissakin. Yksinkertainen kysymys ”mistä orkideat tulevat?” johti toimittaja Elina Grundströmin keskelle perustavanlaatuisia kysymyksiä luonnosta, kauneudesta ja piittaamattomuuden vaikutuksista. Harvinainen musta orkidea on luonnonlaji, jollaisista markettienkin kukat on jalostettu. Grundström kertoo, miten markettikukat menettivät tuoksunsa ja sademetsien villiorkideat alkoivat tuoksua savulta. Tarina vie lukijan Lohjalle tapaamaan orkideaharrastajia, Lontooseen Kew Gardensin arkistoon, Singaporeen tutustumaan orkideoiden risteyttämiseen ja Borneolle, missä mustaa orkideaa uhkaavat tulipalot ja öljypalmuviljelmät. Sieltä Grundström myös löytää Asihin. Hän on köyhä nuori borneolaisnainen, joka suojelee villiorkideoita omin päin keräämällä niitä kotipuutarhaansa. Pikkuhiljaa kokonaisuus alkaa hahmottua. Grundström kutoo kokemuksistaan jännittävän tarinan, joka kertoo paitsi orkideoista ja niitä vaalivista ja uhkaavista ihmisistä myös ilmastonmuutoksen vaikutuksista. (SYYSKUU)
*****
Terry O’Neill: Kaikki Bondista

Kaikki Bondista paljastaa, millainen maailman tunnetuin salainen agentti todella on. Se päästää lukijan lähemmäs Bondia kuin koskaan aiemmin. Samalla selviää, kuinka kirjailija Ian Flemingin agenttikirjoista syntyi maailman suosituin elokuvasarja. Kirjan toisessa luvussa esitellään monien mielestä ainoa oikea Bond, Sean Connery, joka ei tosin ollut tuottajien ensimmäinen valinta rooliin. Elokuvahistorioitsija George Perry kertoo kuinka koulut keskeyttäneestä skottipojasta tuli kehonrakentaja, uimapukumalli ja lopulta arvostettu elokuvanäyttelijä ja millainen valkokankaalla kylmän hallittuna esiintyvä mies oli kuvauksissa ja siviilissä.

Näyttelijöiden ja taustavaikuttajien lisäksi kirja paneutuu Bondin pettämättömään tyyliin ja häikäiseviin menopeleihin. Sanansa saavat myös hurmaavimmat Bond-tytöt, kuten Pussy Galoren bikineihin sonnustautunut Honor Blackman, joka kertoo kokemuksistaan 007 ja Kultasormi -elokuvan kuvauksissa. Autotoimittaja Joe Dunn paljastaa, miksi valkokankaalla Aston Martineihin tottunut agentti ottikin 1970-luvun lopulla alleen tuolloin vielä tuntemattoman Lotuksen. Valokuvaaja Terry O’Neill on seurannut Bondia kuvauksissa ja kuvausten ulkopuolella jo 1960-luvulta lähtien. Yhtenä kuvaustiimin jäsenistä hän on päässyt paikkoihin, joihin muilta on pääsy kielletty, ja vanginnut hetkiä, jotka olisivat menneet muilta ohi. Arvostetun julkkiskuvaajan upeissa valokuvissa niin Bond kuin tämän pahimmat viholliset, tyylikkäimmät asut, vauhdikkaimmat autot, hurmaavimmat naiset ja älyttömimmät vimpaimet pääsevät oikeuksiinsa. Näyttävä kirja puolustaa paikkaansa jokaisen Bondinsa katsoneen kirjahyllyssä. (SYYSKUU)


SAMMAKKO

Outi Niemelä: Lotto – lottokansaksi lottotytön matkassa

Loton pääpotin voittaminen on lähes mahdotonta. Silti miljoonat suomalaiset ruksaavat rivinsä lottoarvontaan joka viikko. Mikä vetää kupongin ääreen viikosta toiseen? Mitä tekee onnettaren suosima lottomiljonääri rahoillaan ja kuinka tähän suhtautuu naapuri? Miten Veikkaus lanseerasi uutta lottoa? Millainen on lottopelin historia Suomessa ja maailmalla? Tämä teos tarjoaa vastauksen näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin. Lotto alkoi vuonna 1971 viihdyttää vaurastunutta ja kaupungistunutta kansaa. Kampanjakiertueilla kiertänyt lottotyttö Hilkka Kotamäki houkutteli ihmiset kädestä pitäen kupongin ääreen. Kotamäen superblondiperuukki, minimekko mikroshortseineen ja uumalla keikkunut nahkainen lottovyö olivat jotain ennennäkemätöntä kauppaloissa ja kirkonkylissä. Lotosta tuli suomalaisten lempipeli. Lauantain, saunan ja loton pyhä liitto on säilynyt rituaalina suomalaisissa kodeissa tähän päivään saakka. Eikä loton suosiolle ole loppua näkyvissä! (TEOS JULKAISTU)
*****
Tiit Aleksejev: Pyhiinvaellus

Ristiretkeläisarmeija marssii Etelä-Ranskasta Konstantinopoliin, valtaa Nikaian ja Antiokian, aikomuksenaan vapauttaa Jerusalem ja Pyhä maa pakanavallasta. Raymond Toulouselaisen joukoissa matkaan lähtee myös kirjan päähenkilö, pohjoisilta suomailta polveutuva Dieter, josta pyhiinvaelluksen ankarissa oloissa kehittyy taitava sotamies ja taktikko. Virolaisen Tiit Aleksejevin Pyhiinvaellus-romaanin päähenkilöön yhdistyy rakastajan, kirjurin sekä näkyjä näkevän mystikon piirteitä. Vetävän kerronnan myötä valotetaan ristiretkeläisten uskonnollisia asenteita, petturuutta, romantiikkaa ja historian väärentämistä. (TEOS JULKAISTU)


TUTKIJALIITTO

Friedrich Schiller: Kirjeitä esteettisestä kasvatuksesta

On sanottu, että 1700-luvun lopun Euroopassa tapahtui kaksi vallankumousta: toinen Ranskassa, toinen saksalaisessa filosofiassa Kantin vaikutuksesta. Optimistit odottivat järjen asettuvan maailmanhistorian johtoon, mutta sen sijaan maanosa joutuikin terrorin ja kuohunnan valtaan. Runoilija ja näytelmäkirjailija Friedrich Schiller (1759–1805) kritisoi esteettis-filosofisessa pääteoksessaan Kirjeitä esteettisestä kasvatuksesta (Über die ästhetische Erziehung des Menschen in einer Reihe von Briefen, 1795) yksipuolisesti järkeen keskittyvää valistuskäsitystä. Hän korostaa esteettisen sivistyksen tärkeää roolia tasapainoisemman yhteiskunnan luomisessa ja peräänkuuluttaa kokonaisvaltaisempaa ihmiskäsitystä, jossa ihmisen aistista puolta ei alisteta vaan kultivoidaan. Leikki ja taiteellinen lume saavat Schillerin teoriassa merkittävän roolin ihmisen vapauttajina. Schillerin esteettisten kirjeiden vastaanotto on ollut ristiriitaista, mutta niiden vaikutus mm. saksalaisiin varhaisromantikoihin ja idealisteihin on ollut huomattava.  (LOKAKUU)
*****
Mika Elo (toim.): Kosketuksen figuureja

Kosketus vaikuttaa heti kättelyssä tutulta teemalta. Kenelläpä ei olisi omakohtaista tuntumaa kosketukseen? Kosketuksen kouriintuntuvuus palvelee intuitiota, ymmärrystä, käsittämistä ja sosiaalista kanssakäymistä monin tavoin. Lähemmin pohdittaessa kosketuksen tuttuus kuitenkin kyseenalaistuu, sillä kosketus on viime kädessä aina toisen varassa: tuntu edellyttää tunnon lisäksi myös jotakin tuntuvaa. Kulloinkin tuntuva asia ei kuitenkaan koskaan ole täysin tunnettavissa. Se mikä meitä koskettaa on käsillä ja lähellä, mutta vain osana maailmaa, johon kuuluu myös etäisyys. Kosketuksen kohdalla ajattelu kohtaakin ehkä hieman yllättäen konkreettisuuden paradoksaalin haasteen: Kouriintuntuvinta on juuri vieraus tuttuuden ytimessä.

Kosketuksen figuureja ottaa tämän haasteen lähtökohdakseen ja tarkastelee kosketuksen kulttuurista asemaa ja siinä tapahtuvia muutoksia filosofian, mediateorian, antropologian ja taiteellisen tutkimuksen konteksteissa. Artikkelikokoelman kirjoituksia yhdistää paattinen lähestymistapa, jossa kosketuksen eri ulottuvuuksia punnitaan alttiina olemisen, toisenvaraisuuden ja tahdikkuuden kysymysten valossa. Taustalla on kreikan sana pathos, joka viittaa herkkyyteen, tuntokykyisyyteen ja altistumiseen. Tarkasteltavaksi asettuu erilaisten tuntumien monitahoinen maasto, jossa kosketusta ei voi pelkistää yhdeksi aistimodaliteetiksi muiden joukossa.

Kokoelman kirjoittajat tarkastelevat kukin tavallaan fyysisen kosketuksen näennäisen välittömyyden murtumakohtia ja niitä tapoja, joilla kosketus ylittää taktiilisen maailman. Uudelleen arvioitavana ovat vakiintuneiden tietorakenteiden perusteet, kuten mieli/ruumis, järjellinen/aistinen ja abstrakti/konkreettinen -erottelut, medioiden ja aistien suhteiden jäsennykset, suhde itseen sekä tiedonmuodostuksen institutionaaliset kehykset. Jaetun viitepisteen kokoelman kirjoittajille muodostavat fenomenologisen perinteen piirissä tehdyt kosketuksen ajattelun avaukset sekä näiden dekonstruktio. (MARRASKUU)
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.