[H-verkko] Arvosteltavaksi: Faroksen syksyn 2013 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Marras 1 13:22:54 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

****
FAROS, syksyn 2013 kirjoja
 
François-René de Chateaubriand: Viimeinen Abenserragi
 
”Lähtiessään Tunisista voi matkustaja Karthagon raunioiden portin tuntumassa nähdä hautausmaan: erään palmupuun alta, hautausmaan kulmasta, minulle osoitettiin leposija, jota kutsutaan viimeisen Abenserragin haudaksi.” François-René de Chateaubriandin Viimeinen Abenserragi on ranskalaisen romantiikan ajaton klassikko, nostalginen kuvaus Granadasta, josta maurit lähtivät vuonna 1492. Chateaubriand kertoo sukunsa viimeisestä, nuorukaisesta nimeltä Aben-Hamet, joka vaeltaa takaisin isiensä maille. Samalla tarina kuvaa uskontokuntien rajat ylittävää rakkautta, jota kehystää taianomainen Alhambran linna. 
*****
Ludwig Tieck: Elämän yltäkylläisyys
 
Elämän yltäkylläisyys alkaa sydäntalvella, nuorenparin Heinrichin ja Claran kodissa, jossa ruoka on vähissä ja polttopuutkin ehtyvät. Pariskunnan tulevaisuuden uskolla ei kuitenkaan ole rajoja, ja karun elämän keskellä he miettivät elämän totuuksia. Ludwig Tieckin kertomus on yhä ajankohtainen, lennokas ja samalla filosofinen kertomus, joka saa ihmeenomaisen käänteen.
Kirjailija Ludwig Tieck (1773–1853) oli saksalaisen romantiikan keskeinen vaikuttaja, runoilija, kääntäjä, novellisti ja toimittaja. Elämän yltäkylläisyys on hänen myöhäistuotantonsa helmi vuodelta 1839. Teos ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi Markku Mannilan käännöksenä. 
 
********
Alessandro Portelli: Käsky on täytetty. Historia, muisti ja verilöyly Roomassa 1944.Suom. Aulikki Vuola. Esipuhe Ulla-Maija Peltonen.
 
Alessandro Portellin Käsky on täytetty on muistitietohistorian mestariteos, palkittu ja ylistetty kuvaus saksalaisten maaliskuussa 1944 Roomassa toimeenpanemasta verilöylystä ja sen kipeästä muistosta.
Saksalaiset miehitysjoukot surmasivat 335 siviiliä 24. maaliskuuta 1944 rangaistukseksi edellisenä päivänä tapahtuneesta partisaanien hyökkäyksestä. Alessandro Portellin teos on moniääninen, muistitietoon perustuva kuvaus verilöylyn historiasta, sen taustoista ja vaikutuksesta. Uhrien, puolisoiden ja lasten koskettavien kertomusten lisäksi tarinassa kuullaan partisaaneja, jotka taistelivat miehittäjiä vastaan, sekä tavallisia kaupunkilaisia, jotka elivät sota-ajan tragedian. Käsky on täytetty käsittelee toisen maailmansodan aikaista taistelua vapaudesta, mutta myös sodanjälkeistä kamppailua muistista sekä kuoleman ja surun merkityksiä, jotka ulottuvat nykypäivään asti. Samalla Käsky on täytetty muuttaa lukijan kuvaa Roomasta, ikuisesta kaupungista, jonka muistissa 1900-luvun vaiheet ovat vahvasti läsnä.
********
Zacharis Topelius: Morsian ja muita kauhunovelleja
 
********
Lange, Ina: Kertomuksia Suomesta. 
Suomentanut Ulla Hänninen. Faros-kustannus Oy, Turku 2013.

Kertomuksia Suomesta on pohjoismaisen realistisen kirjallisuuden pioneereihin kuuluneen Ina Langen (1846–1930) vaikuttava novellikokoelma, joka vie lukijan 1800-luvun lopun Suomeen, kaupunkeihin ja kyliin, kaukaisille saloseuduille ja yksinäisille luodoille. Tarinat ovat ymmärtävän lempeitä mutta toisinaan myös julman naturalistisia.
*******
Ina Lange: ”Huonompaa väkeä”. Suomentanut Ulla Hänninen. Jälkisanat Päivi Lappalainen. Faros-kustannus Oy, Turku 2010. ISBN 978-952-5710-13-7, kovakantinen, 234 s., ovh. 29,90 e
 
Ina Lange: ”Huonompaa väkeä” on vaikuttava romaani lauttasaarelaisen Kaisan ja hänen tyttärensä Nadjan elämästä 1800-luvun lopun Helsingissä ja Pietarissa. Iloinen Nadja on sopeutumaton, itsenäinen oman tiensä kulkija, jonka elämä kuljettaa palvelustytön tehtävästä imettäjäksi, Ruotsalaisen teatterin estradilta Pietarin pahamaineisiin kortteleihin ja lopulta takaisin Helsinkiin, nöyrtyneenä ja nöyryytettynä.
”Huonompaa väkeä” oli suomalaisen kirjallisuuden ensimmäinen puhdasverinen naturalistinen romaani. Alun perin Ruotsissa vuonna 1885 ilmestynyt romaani on vastine Emile Zolan kantaaottavalle, yhteiskuntakriittiselle kirjallisuudelle. Ina Langen pääteos ”Huonompaa väkeä” ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi.
Ina Lange oli suomalainen pianisti ja kirjailija, joka loi uransa Ruotsissa ja Tanskassa ja tunnettiin salanimellä Daniel Sten. Kertomuksia Suomesta ilmestyi alunperin Tukholmassa vuonna 1890 nimellä Berättelser från Finland. Kokoelma ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi.
****
Flaubert, Gustave: Bibliomania. Suomennos Antti Nylén. Esseet Antti Nylén ja Hannu Salmi. Faros-kustannus Oy, Turku 2012.
ISBN 978-952-5710-22-9
Ranskalainen kirjailija Gustave Flaubert kirjoitti 15-vuotiaana kertomuksen traagisiin mittasuhteisiin paisuvasta kirjarakkaudesta. Sen päähenkilö on barcelonalainen Giacomo, joka tuhlaa rahansa kirjoihin eikä kykene edes syömään tai nukkumaan. Bibliomania oli Flaubertin ensimmäinen painettu teksti (1837), ja se ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi. Antti Nylén on aiemmin suomentanut muun muassa Flaubertin romaanin Bouvard ja Pécuchet, Chateaubriandin kertomuksen René ja Charles Baudelairen runokokoelmanPahan kukat. Bibliomania sisältää lisäksi suomentaja ja kirjailija Antti Nylénin ja kulttuurihistorioitsija Hannu Salmen esseet rakkaudesta kirjoihin.
****
Théophile Gautier: Humoristisia kertomuksia
***
Juan Manuel: Kreivi Lucanor ja Patronio
 
****
Quintilianus: Puhujan kasvatus, 1. osa
 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.