[H-verkko] Arvosteltavaksi: Ealli biras – Elävä ympäristö - saamelainen kulttuuriympäristöohjelma

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Nov 27 17:33:58 EET 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Ealli biras – Elävä ympäristö - saamelainen kulttuuriympäristöohjelma
 
Ealli biras – Elävä ympäristö - saamelainen kulttuuriympäristöohjelma -kirja kertoo Suomen saamelaisalueen kulttuuriympäristöistä saamelaisen kulttuurin näkökulmasta. Julkaisussa on useiden kirjoittajien artikkeleita, jotka kertovat saamelaisalueen historiasta ja nykypäivästä ja esittelevät erilaisia kohteita. Sen ovat toimittaneet Päivi Magga ja Eija Ojanlatva.
 
Julkaisun tavoitteena on tuoda esiin saamelaisalueen kulttuuriympäristön erityispiirteitä. Siinä luodaan katsaus saamelaisalueen kulttuuriympäristöjen historialliseen kehitykseen aina ensimmäisistä löydetyistä ihmisen jäljistä nykyaikaan saakka sekä esitellään arkeologisen kulttuuriperinnön ja rakennetun ympäristön nykytilaa. Kirja tarjoaa mielenkiintoista tietoa kaikille saamelaisalueesta kiinnostuneille, viranomaisille kaavoituksen ja muun maankäytön suunnittelun välineeksi sekä eri oppilaitoksille opetuksen tueksi.
 
Julkaisuun liittyy myös Ealli biras -näyttely, joka on esillä Siidassa 12.10.2014 saakka. Julkaisu ja näyttely ovat syntyneet Ealli biras-hankkeen ja Saamelaismuseon toisen hankkeen, Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö -pilottihankkeen yhteistyössä. Lisätietoja näyttelystä: http://www.siida.fi/sisalto/nayttelyt/vaihtuvat-nayttelyt/ealli-biras-elv-ymprist
 
Ealli biras -hankkeen rahoittaja oli EAKR – Euroopan aluekehitysrahasto ja kansallisena rahoittaja Lapin liitto. Hankkeen projektikoordinaattorina työskenteli Päivi Magga. Saamelainen kulttuuriympäristöyksikkö -hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama pilottihanke, jonka kautta saamelaisalueen arkeologiseen kulttuuriperintöön ja sen hoitoon liittyvät viranomaistehtävät on siirretty Saamelaismuseon alaisuuteen. Hankkeessa työskentelee arkeologi Eija Ojanlatva. Hankkeiden avulla Saamelaismuseolla on aloitettu saamelaisalueen kulttuuriympäristöyksikön toiminta.
 
Kirja kuuluu Saamelaismuseosäätiön julkaisusarjaan
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.