[H-verkko] Arvosteltavaksi: Urajärveltä maailmalle

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti toukokuu 28 14:26:55 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Jouni Kuurne
URAJÄRVELTÄ MAAILMALLE
Muistoja meiltä ja muualta – Jouni Kuurneen Urajärvi-blogiartikkelit
Museovirasto 2013, 99 s., nid., ISBN 978-951-616-236-5

Hugo ja Lilly von Heideman omistivat Urajärven kartanon Asikkalassa, mutta viettivät myös rikasta kulttuurielämää matkustellen ympäri Eurooppaa. Näiltä matkoilta he toivat kansainvälisiä vaikutteita kotikartanoonsa. Urajärveltä maailmalle -julkaisu kuvaa sisarusparin elämää 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten aikana.
 
Hugo von Heideman (1851–1915)oli kiinnostunut kulttuurista monipuolisesti, mutta aivan erityisesti hän ihaili Richard Wagneria. Von Heidemanien matkat suuntautuivat usein Keski-Euroopan kulttuurikohteisiin kuten Bayreuthin musiikkijuhlille. He seurasivat aktiivisesti myös kotimaan kulttuurielämää. Kirja sisältääkin otteita sisarusten päiväkirjoista, jotka usein kommentoivat koettuja konsertti- ja teatterielämyksiä.
 
Ulkomaanmatkojen vaikutus näkyi myös kotona Urajärvellä. Niin kartanon sisustuksessa kuin sen puutarhassakin on keskieurooppalaisia vaikutteita, jollaisia ei Hämeessä ollut todennäköisesti aiemmin nähty. Yksi kartanon tunnusmerkeistä on Valhalla, läheiselle mäenharjalle pystytetty pylväikkö. Tämä ”suomalaisen luonnon temppeli” on saanut vaikutteensa Keski-Euroopasta, mm. Schillerin muistomerkistä Karlsbadissa. Eurooppalaista alkuperää ovat kartanon salien värikylläiset tapetit sekä von Heidemanien aikana muodikkaat kustavilais- ja empirehuonekalut.
 
Urajärveltä maailmalle -julkaisu kertoo tarinoita Hugon ja Lillyn matkoista sekä elämästä kotikartanossa. Päiväkirjamerkintöjen kautta se tuo 1900-luvun alun ajankuvan elävänä lukijansa silmien eteen. Kirja perustuu Suomen kansallismuseon tutkijan Jouni Kuurneen blogikirjoituksiin, jotka on julkaistu Urajärven kulttuuripuiston verkkosivuilla vuosina 2011–2013.
 
Hugo ja Lilly von Heidemaniin pääsee tänä kesänä tutustumaan myös Urajärven kartanomuseossa, joka avautuu yleisölle 1.6. 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.