[H-verkko] Arvosteltavaksi: Senaatti-kiinteistöjen ja Töölön yhteiskoulun historiat

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke toukokuu 22 10:33:17 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Jari Hanski
Hyödyllistä ja kaunistavaa. Senaatti-kiinteistöjen historia 1811-2011
Edita 2011

Senaatti-kiinteistöt sai alkunsa syyskuun 3. päivänä 1811, jolloin annettiin Hänen Keisarillisen Majesteettinsa armollinen julistus Suomen yleisten rakennusten intendentinkonttorin perustamisesta kaikille yhtä hyödyllisen kuin kaunistavan rakennustaidon valvomista varten.Suuriruhtinaskunnan ensimmäisen keskusviraston linjaukset ovat muokanneet suomalaista kulttuurimaisemaa Engelin luomasta pääkaupungin empirekeskustasta alkaen. Intendentinkonttoria ovat seuranneet Yleisten rakennusten ylihallitus, Rakennushallitus, Valtion kiinteistölaitos ja nykyinen Senaatti-kiinteistöt.
Kahden vuosisadan aikana viraston tehtävät ovat muuttuneet yhteiskunnan kehityksen myötä.Rakentaminen ja rakennuskannan vaaliminen on edelleen keskeinen osa Senaatti-kiinteistöjen toimintaa, vaikka sen painopiste onkin siirtynyt monimuotoisten toimitilapalvelujen tuottamiseen.
Senaatti-kiinteistöjen 200-vuotisjuhlien merkeissä ilmestyvän historiateoksen on kirjoittanut valtiotieteiden tohtori Jari Hanski.
 
*******
Jari Hanski
Töölön yhteiskoulu 100 vuotta 
Edita 2013


Helsingin asukasluvun voimakkaan kasvun myötä Töölön alue tuli tärkeäksi osaksi pääkaupunkia 1800-luvun loppupuolella. Töölö myös keskiluokkaistui nopeasti, joten alueelle haluttiin oma oppikoulu. Kesäkuun kolmantena päivänä 1911 Koulutoimen ylihallitukseen jätettiin opinahjon perustamisesta anomus, joka hyväksyttiin seuraavan vuoden alussa. Töölön yhteiskoulu aloitti toimintansa syksyllä 1912 Rosavillan huvilassa, siirtyi pian uuteen Ruusulankadun huoneistoon ja vuonna 1927 nykyiseen omaan koulutaloon.
 
Valtiotieteiden tohtori, historiantutkija Jari Hanski kertoo perinteikkään koulun pitkän historian perustamisesta läpi sotien ja koulun laajentumisvuosien aina peruskouluun ja edelleen uudelle vuosituhannelle saakka. Satavuotista tarinaa elävöittävät lukuisat valokuvat ja entisten oppilaiden ja opettajien kertomukset menneiltä vuosilta. Kirjan matrikkeliosaan on koottu tiedot koulun hallinnosta, henkilökunnasta ja opettajista perustamisvuodesta nykypäivään.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.