[H-verkko] Arvosteltavaksi: Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPAn uutuuksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Kesä 26 11:13:20 EEST 2013


Uutuuskirja äänilevyn kulta-ajasta

78 kierrosta minuutissa oli puolen vuosisadan ajan äänilevyjen tavallisin pyörimisnopeus. Tässä formaatissa ilmestyi yli puoli miljoonaa eri levyä. Enrico Caruson ja muiden kuuluisien oopperalaulajien äänet levisivät maailmalle 78 kierroksen "savikiekoilla", samoin Benny Goodmanin swing, Charlie Parkerin vallankumouksellinen bebop ja ensimmäiset rocklevyt.

Pekka Gronowin teos 78 kierrosta minuutissa tarkastelee äänilevyteollisuuden kehitystä fonografin keksimisestä uusien kierrosnopeuksien läpimurtoon. Ennen ensimmäistä maailmansotaa levyt olivat tuttuja kaikilla mantereilla. Seuraava huippu saavutettiin 1920-luvun lopulla, kun koko maailma oli gramofonikuumeen kourissa. Suomessa viimeiset 78 kierroksen levyt valmistettiin vuonna 1961, jolloin uusi vinyylilevy oli jo vakiinnuttanut asemansa. Teos kartoittaa tärkeimpien levy-yhtiöiden vaiheet ja esittelee suosituimmat levyt. Se osoittaa, miten äänilevyteollisuudesta tuli 1900-luvun musiikkielämän keskeisin muokkaaja.

Pekka Gronow on maailman johtavia äänilevyhistorian tutkijoita.

Pekka Gronow: 78 kierrosta minuutissa. Äänilevyn historia 1877–1960
328 sivua / valokuvia
Sidottu, pehmeäkantinen
Kirjastoluokka 78.89
ISBN 978-952-67401-6-4

 

Sisältö
Maailma vuonna 1900
Fonografin nousu ja tuho
Äänilevyteollisuuden synty
Maailmansodasta gramofonikuumeeseen
Musiikkiteollisuus löytää itsensä uudelleen
Äänilevyn uudet markkinat 1945–1960
Äänilevy Suomessa
Tallennetun äänen vuosisata
Lähteet
Merkittävimmät levy-yhtiöt ja levymerkit
Hakemistot
Tilaukset: info at jazzpoparkisto.net
Hinta 25,00 € 
Lisätietoja (mm. lukunäyte) ja kansikuva: www.jazzpoparkisto.net/julkaisut
*********
Suomi-jazzin nousukausi pääsi levylle

Suomalaisen jazzin korkea taso ei syntynyt tyhjästä. Tuore kolmen cd:n kokoelma Eteenpäin! Suomi-jazz 1960–1975 paljastaa, miten edellytykset menestystarinalle luotiin jo vuosikymmeniä sitten. Kokoelma kattaa Suomi-jazzin ammattilaistumisen ja kansainvälistymisen vuodet.

Mukana on edustava joukko suomalaisen jazzin merkkinimiä Eero Koivistoisesta Edward Vesalaan ja Heikki Sarmannosta Carolaan. Lisäksi kokoelmalla esiintyy ulkomaisia legendoja Albert Aylerista Dexter Gordoniin. Vaikka aikakausi muistetaan uusista sävelkokeiluista, mukana on myös perinteisempää jazzia. Merkittävä osa kappaleista on aiemmin julkaisemattomia radio- ja konserttiäänitteitä.

Hankkeen ideoija, toimittaja-tuottaja Matti Laipio on koonnut levylle 44 esitystä. Laipio on myös kirjoittanut 60-sivuiseen kirjaseen johdantotekstin ja esittelyt kaikista kappaleista.

Kokoelman julkaisijana on turkulainen Artie Music yhteistyössä Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPAn kanssa. Artie Music on uudelleenjulkaissut runsaasti suomalaisen musiikkihistorian merkkiteoksia, jazzin alueelta muun muassa Helena Siltalan ja Sinikka Oksasen äänitteitä. JAPA on aiemmin julkaissut historiallisia jazz-äänitteitä ja populaarimusiikin tutkimuksia.

Eteenpäin! Suomi-jazz 1960–1975


Artie Music AMCD 1041

JAPA Finnish Jazz Vol. 9

Tilaukset: info at jazzpoparkisto.net
Hinta 30,00 €
Tarkemmat levytiedot: www.jazzpoparkisto.net/julkaisut