[H-verkko] Arvosteltavaksi: Nürnbergin oikeudenkäynti

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Elo 7 09:39:00 EEST 2013


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
 
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
Tapio Kuosma: NÜRNBERGIN OIKEUDENKÄYNTI (Livres ’Belles-Lettres’ 2013) (ISBN 978-952-67994-0-7) (222 sivua)
 
Toisen maailmansodan aikaisten humanitaarisen oikeuden loukkausten ja ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten vuoksi liittoutuneet perustivat sodan jälkeen sotarikostuomioistuimet Nürnbergiin ja Tokioon. Tuomioistuimet olivat toimivaltaisia käsittelemään rikoksia rauhaa vastaan, sotarikoksia sekä rikoksia ihmisyyttä vastaan.
 
Nürnbergin oikeudenkäynneiksi kutsutaan 13 oikeudenkäynnin sarjaa, jossa toisen maailmansodan voittajavaltojen Lontoossa 8.8.1945 tekemän sopimuksen pohjalta perustetun Nürnbergin kansainvälisen sotilastuomioistuimen (International Military Tribunal) tehtävänä oli tuomita kukistuneen natsi-Saksan johtajisto. Ensimmäinen oikeudenkäynti, jossa syytettiin Saksan korkeinta johtoa, järjestettiin 20.11.1945 – 1.10.1946. Oikeudenkäyntiä seurasi kaksitoista muuta oikeudenkäyntiä, joista ensimmäistä kutsutaan lääkärioikeudenkäynniksi. Oikeudenkäynneissä annettiin yhteensä 177 tuomiota, joista 25 kuolemantuomiota, 20 elinkautista vankeusrangaistusta, 97 lyhyempää vankeusrangaistusta ja 35 vapauttavaa tuomiota.
 
Tapio Kuosman tietokirjassa Nürnbergin oikeudenkäynti selvitetään ensimmäistä oikeudenkäyntiä (20.11.1945 – 1.10.1946). Tarkastelun kohteina ovat oikeudenkäynnin tausta sekä itse oikeudenkäynti. Oikeudenkäynnin osalta tehdään selkoa syytetyistä ja syytteistä samoin kuin tuomioista ja niiden täytäntöönpanosta. (Kysymyksessä on tiettävästi ensimmäinen suomalaisen suomeksi kirjoittama tietokirja, jossa Nürnbergin oikeudenkäyntiä tässä laajuudessa käsitellään.)
 
”Lontoon sopimuksen yhteydessä määritelty sotarikoskäsite vaikutti myös Suomen tekemän välirauhansopimuksen 13 artiklan tulkintaan ja soveltamiseen. Se muodosti näin ollen kansainvälisoikeudellisen ja -poliittisen perustan Suomenkin sotasyyllisyysoikeudenkäynnille” (Valtioneuvoston oikeuskanslerin päätös 27.11.1992 diaarinumero 904/1/90).  Koska Nürnbergin oikeudenkäynnillä on yhteytensä myös Suomessa käytyyn sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin, esillä olevassa teoksessa tehdään selkoa myös viimeksi mainitusta oikeudenkäynnistä.
*
Tietokirjailija Tapio Kuosma on Suomen tietokirjailijat ry:n ja Espoon Kirjailijat ry:n jäsen. Häneltä  on julkaistu tähän mennessä 23 tietokirjaa. Kuosma on suorittanut oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon. Hän on lisäksi auktorisoitu kääntäjä ranskasta, englannista ja ruotsista suomen kieleen. Tapio Kuosma on työskennellyt aikaisemmin ulkoasiainhallinnon palveluksessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.