[H-verkko] CFP: Metsä ja kuva - metsähistorian seminaari

agricola at utu.fi agricola at utu.fi
Pe Syys 21 12:28:39 EEST 2012


Agricolan artikkelipyyntöihin on lähetetty uusi ilmoitus:
---------------------------------------------------------
Metsä ja kuva - metsähistorian seminaari
---------------------------------------------------------
Call for Papers
Metsä ja kuva
Metsähistorian Seura, Lusto – Suomen Metsämuseo ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät metsäalan valokuviin liittyvän seminaarin Jyväskylässä 12.4.2013.
Metsät ja niiden käyttö näyttäytyvät valokuvissa monitahoisesti 1800-luvun puolivälistä nykypäivään. Ensimmäiset metsätalousaiheiset elokuvat tehtiin 1920-luvulla. Monet metsäammattilaiset ovat olleet innokkaita harrastajakuvaajia tai kuvaaminen on kuulunut heidän työhönsä. Metsissä on liikkunut myös eri organisaatioiden palkkaamia ammattikuvaajia, mistä on muodostunut jopa kymmenien tuhansien kuvien arkistoja. Valokuvia ja elokuvia on käytetty metsäalan tutkimuksessa, valistuksessa, tiedotuksessa ja opetuksessa. Kuviin on tallennettu metsätalouden historian ohella metsäalan eri toimijoiden yhteisiä muistoja.
Metsäammattilaisten lisäksi myös monet muut – esimerkiksi metsänomistajat, luonnontutkijat, retkeilijät ja luontoharrastajat – ovat katselleet metsiä kameran linssin läpi. Luontokuvaus on suosittu valokuvauksen laji, jota on harrastettu 1800-luvulta lähtien ja aivan erityisesti 1900-luvun jälkipuolelta alkaen.
Seminaariin kutsutaan tutkijoita, joiden tutkimusaiheet, -näkökulmat tai -aineistot liittyvät metsäalan valo- tai elokuviin tai kuvaamiseen. Tutkijoiden rinnalle seminaariin pyydetään kommenttipuheenvuoroja henkilöiltä, jotka omien kokemustensa kautta tarkastelevat kuvia, niiden merkitystä ja kuvaamista.
Osa esitelmistä voidaan julkaista vuonna 2014 valokuva-teemaan keskittyvässä Vuosilustossa. Vuosilusto on Metsähistorian Seuran (http://www.lusto.fi/seura/) ja Suomen Metsämuseo Luston (http://www.lusto.fi/) joka toinen vuosi ilmestyvä vertaisarvioitu tieteellinen julkaisu.
Suomen- tai ruotsinkieliset esitelmien abstraktit (enintään yksi A4) seminaaria varten pyydetään lähettämään dosentti Heikki Roiko-Jokelalle (heikki.roiko-jokela at jyu.fi) 30.1.2013 mennessä. Järjestelytoimikunta päättää abstraktien perusteella pyydettävät esitelmät. Abstraktin lähettämisen yhteydessä voi samalla ilmoittaa halukkuudestaan kirjoittaa artikkeli Vuosilustoon. Artikkelit hyväksytään referee-menettelyllä.
Järjestelytoimikunta: professori Ilkka Nummela professori Jari Ojala professori Pirjo Korkiakangas dosentti Heikki Roiko-Jokela  VTT Jaana Laine FT Leena Paaskoski

------------------------------------------------------
Ilmoituksen lähetti: Jaana Laine <jaana.laine at helsinki.fi>
Ilmoitus vanhentuu: 8.2.2013
Lisätietoja WWW-osoitteesta: http://www.lusto.fi/seura/seminaarit.html