[Antiquitas] Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkoston uutiskirje opiskelijoille

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry skti at instituutit.fi
To Syys 1 11:52:46 EEST 2022


Avaa viesti selaimessa. https://mailer.gruppo.fi/t/r-e-tjlldiuy-oituiuivl-x/

Huhtikuu 2022

Kuva: Sanni Tunturipuro

Pääkirjoitus

together alone 2.0

Elastic Alliances -näyttely avautuu 8.4.

Tervetuloa Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien yhteiseen Elastic Alliances -näyttelyyn, joka toteutetaan osana Together Alone 2.0 -hanketta! Näyttely avautuu Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen galleriassa perjantaina 8.4.

Elastic Alliances esittelee fragmentteja kahdeksasta itsenäisestä taidehankkeesta, jotka suomalaiset ja kansainväliset taiteilijat ovat luoneet yhteistyössä poikkeuksellisissa olosuhteissa vuoden 2021 aikana.

Näyttely on esillä Hanasaaren galleriassa Espoossa 8.4.–22.5. Sen yhteydessä järjestetään torstaina 28.4. seminaari, joka keskittyy pandemian aikana luotuihin uusiin yhteistyön muotoihin. Seminaari on osa instituuttien kevätpäiviä ja se on kaikille avoin.

Lue lisää näyttelystä  täältä [https://instituutit.fi/elastic-alliances-nayttely-esilla-hanasaaren-galleriassa-8-4-22-5/]

SKTI:n viestinnän asiantuntija Uula Neitola. Kuva: Sanni Tunturipuro

nimitysuutinen

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n toiminnanjohtajaksi Hanna Lämsä

VTM Hanna Lämsä on nimitetty Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 1.6. Nimityksen teki yhdistyksen hallitus 21.3.

Lämsä on luotsannut seuraa arvostetuksi ja vaikuttavaksi kulttuuriperintökasvatuksen asiantuntijaorganisaatioksi. Hänellä on vahva kokemus muun muassa kulttuuriperintö- ja koulutuspolitiikasta sekä kulttuurisen osallisuuden ja oikeuksien edistämisestä.

Yhdistyksen toiminnanjohtajana vuodesta 2015 toiminut FM Tove Ekman jättää tehtävänsä siirtyessään Pohjola-Nordenin pääsihteeriksi.

Lue nimitysuutinen  täältä [https://instituutit.fi/suomen-kulttuuri-ja-tiedeinstituutit-ryn-toiminnanjohtajaksi-hanna-lamsa/]

webinaari

Keskustelut instituuttien kanssa jatkuvat 21.4.

Tervetuloa seuraavaan In conversation with the Finnish Institutes -sarjaa 21.4. klo 18 alkaen!

Keskustelusarjan viidennessä osassa, Returning home, aiheena on kulttuuristen artefaktien repatriaatio ja sen merkitys erityisesti saamelaisille. Vieraaksi keskusteluun saapuu Eeva-Kristiina Nylander Saamelaismuseo Siidasta ja professori Elisabeth Tietmeyer Eurooppalaisten kulttuurien museosta Berliinistä. Tarkastelemme keinoja, joilla kulttuuri-instituutiot, taiteen tilat ja museot ovat edesauttamassa dekolonisaatiota ja dialogia vähemmistöryhmien ja niiden edustajien kanssa. Puheenvuoron saa myös Suomen Saksan-instituutin johtaja Mikko Fritze. Moderaattorina toimii Monica Gathuo. Sarjan kieli on englanti.

Lue lisää ja ilmoittaudu  täältä [https://finnland-institut.de/events/in-conversation-with-the-finnish-institutes-returning-home-fi/].

apurahat

TelepART-apurahaa tieteentekijöille

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit kannustaa nuoria tutkijoita hakemaan TelepART-apurahaa!

TelepART-apurahaohjelma tukee uran alkuvaiheessa olevien tutkijoiden osallistumista kansainvälisiin konferensseihin ja seminaareihin. Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien ylläpitämä ohjelma pyrkii edistämään tutkijoiden kansainvälistä liikkuvuutta kaikilla tieteenaloilla.

Ohjelma on suunnattu Suomessa asuville tutkijoille. TelepART-apurahaa voi hakea ympäri vuoden, ja päätökset tehdään kahden viikon kuluessa hakemuksen jättämisestä.

Lue lisää apurahasta täältä

Villa Lanten ystävien 40-vuotisjuhlat pidettiin Amos Rexin ylälämpiössä syksyllä 2019. Cembalotaiteilija Elina Mustonen esiintyi tilaisuudessa. Kuva: Eero Kukkonen.

artikkeli

Instituuttien ystäväyhdistykset tuovat esille instituuttien toimintaa monin tavoin

Tiesitkö, että joidenkin Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien yhteydessä ja rinnalla toimii instituutteihin monella tapaa sidoksissa olevia ystäväyhdistyksiä? Instituuttien ystäväyhdistykset muun muassa koordinoivat retkiä instituuttien kohdemaihin ja järjestävät erilaisia esitelmiä, retkiä ja vierailuja kotimaassa ja tapaamisia.

Ystäväyhdistysten toiminnan keskiössä ovat instituutin tukeminen tekemällä tunnetuksi instituutin toimintaa.

Lue artikkeli Ystävien seurassa  täältä [https://instituutit.fi/ystavien-seurassa-instituuttien-ystavayhdistykset-tuovat-esille-instituuttien-toimintaa-monin-tavoin/]

Uutisia instituuteista

Kuva: Sonya Lindfors, Coda Oslo International Dance Festival

We should all be dreaming - tulevaisuuskeskusteluja Oslossa 22.4.

Miten unelmoida tulevaisuuksista, joista emme vielä tiedä? Coda - Oslo International Dance Festival järjestää yhteistyössä oslolaisen Furuset-kirjaston kanssa päivän, joka syventyy intersektionaalisen feminismin teemoihin ja tulevaisuudennäkymiin miniseminaarin ja taiteen muodossa.

Päivä koostuu esityksistä, paneelikeskustelusta, elokuvanäytöksestä, keskusteluista sekä taiteilija Sonya Lindforsin ja kirjailija ja aktivisti Maryan Abdulkarimin yhteistyöprojektista We Should All Be Dreaming.

Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti tukee tapahtumaa.

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti kuraattorivierailuohjelmassa

Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti, yhdessä Frame Finlandin ja EXPO Chicago:n kanssa, järjestää paraikaa kuraattorivierailua Yhdysvaltoihin osana EXPO Chicagon kansainvälistä kuraattorivaihto-ohjelmaa. FCINY on kutsunut matkalle joukon suomalaisia nykytaiteen ammattilaisia; mukana ovat Annina Sirén (Turun taidemuseo), Eliisa Suvanto (PUBLICS), Terhi Tuomi (Amos Rex), Saara Karhunen (HAM Helsinki), sekä Nella Aarne (Obsidian Coast).

Lue lisää [https://fciny.org/news/expo-chicago]

EXPO Eblast 2022. Kuva: Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti

Work in progress, Ritual City, Benjamin Orlow, RR Keramiekbranden

Benjamin Orlow: Ritual City vuoden 2022 Horst -näyttelyssä

Lontoossa asuva ja työskentelevä suomenruotsalainen Benjamin Orlow on mukana tämän vuoden Horst-näyttelyssä The Act of Breathing paikkasidonnaisella installaatiollaan Ritual City. Näyttely rakentuu entiseen Asiatin sotilastukikohtaan Belgian Vilvoordeen. Installaatio koostuu maastoon hajanaisesti sijoittuvista monumenteista, jotka kyseenalaistavat julkisten veistosten traditionaalista tapaa esittää miehinen ruumis sankarillisena ja autoritaarisena. Tarkoituksena on, että veistokset jäävät maastoon paikoilleen määrittelemättömäksi ajaksi, jopa kymmeneksi vuodeksi. Suomen Benelux-instituutti tukee teoksen tuotantoa.

Lue lisää [https://finncult.be/benjamin-orlow-ritual-city-vuoden-2022-horst-nayttelyssa]

Villa Lante on avoinna vierailijoille

Tiesithän, että Suomen Rooman-instituutin toimipaikka Villa Lante on auki vierailijoille arkipäivisin klo 9-12 ajanvarauksella? Jos Rooman-matkaa ei ole tiedossa, voit tutustua tähän upeaan renessanssihuvilaan myös instituutin tekemällä lyhyellä  esittelyvideolla [https://www.youtube.com/watch?v=LEsAESCF6Aw].

Lisätietoa instituutista ja yhteystiedot [http://www.irfrome.org]

Kuva: Villa Lante al Gianicolo, IRF ja Sataedun valokuvauksen opiskelijat, 2018.

Kuva: Anni Alanen. Teos: Tuohi (2022), Melissa Sammalvaara

paikan päällä

Suomen Ranskan-instituutin uusi kahvila ja näyttely avautuvat huhtikuussa

Suomen Ranskan-instituutti avautuu jälleen yleisölle 26.4. Samalla avautuvat instituutin oma kahvila Café Maa ja uusi näyttely Écoutons la forêt pousser (=Kuunnelkaamme metsän kasvua).

Café Maa on instituutin oma kahvilakonsepti, jota johtaa kokki Alexandra Marschan-Claude. Kahvilan ruokalista on inspiroitunut  pohjoismaisesta ruuasta ja tarjoaa tuoreista, sesongin aineksista valmistettuja lounasruokia ja leivonnaisia sekä pieni määrä ruokatuotteita mukaan ostettavaksi.

Écoutons la forêt pousser on Suomen Ranskan-instituutin ja galleria Lokalin perustajan Katja Hagelstamin kuratoima näyttely, joka esittelee valikoiman taideteoksia, käsitöitä ja muotoilua. Näyttely juhlistaa luonnon heräämistä eloon talven taittuessa kevääksi. Instituutilla on esillä muun muassa Melissa Sammalvaaran näyttelyä varten valmistama Tuohi-ryijy.

Écoutons la forêt pousser on esillä Suomen Ranskan-instituutissa 30. heinäkuuta saakka.

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkostoon kuuluu 17 eri puolilla maailmaa sijaitsevaa instituuttia. Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry (SKTI) vahvistaa instituuttien keskinäistä yhteistyötä sekä tukee instituutteja edunvalvonnassa, hallintopalveluissa ja kotimaan viestinnässä.

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry

Kalliolinnantie 4 (1. krs)

00140 Helsinki

+358 40 732 4344

instituutit.fi [https://www.instituutit.fi]

[skti at instituutit.fi]

Facebook [https://www.facebook.com/instituutit]

Twitter [https://twitter.com/instituutit]

Ellet halua meiltä mitään viestejä,  klikkaa tästä. https://mailer.gruppo.fi/t/r-u-tjlldiuy-oituiuivl-m/
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/antiquitas/attachments/20220901/d986a046/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta Antiquitas