[H-verkko] Esitelmät ja keskustelutilaisuudet: Karjalan historian tutkimus Venäjällä – Vaiheet, näkemykset, muutos ja jatkuvuus

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ti Marras 17 14:51:19 EEST 2023


Agricolan tapahtumakalenteriin on lähetetty uusi tapahtuma:
--------------------------------------------
Karjalan historian tutkimus Venäjällä – Vaiheet, näkemykset, muutos ja jatkuvuus

26.10.2023 klo 17:30 -  klo 19:30 Kaisa-kirjasto, Fabianinkatu 30, Helsinki https://www.google.com/maps/search/?api=1&query=Fabianinkatu+30%2C+Helsinki%2C+Suomi
--------------------------------------------
Historiantutkija, dosentti Ilja Solomeštš (European Humanities University, Vilna) avaa Karjalan Sivistysseuran yleisöluentosarjan ”Karjalan Kremlin tähtäimessä” esityksellään ”Karjalan historian tutkimus Venäjällä – Vaiheet, näkemykset, muutos ja jatkuvuus”.

Historiantutkimuksen alkuvaiheista lähtien venäläiset kirjoittajat ovat maininneet Karjalan ja karjalaiset yksinomaan Venäjän ja Ruotsin suhteiden yhteydessä. Karjalaa koskevat aiheet ovat muotoutuneet kiinteäksi osaksi Venäjän valtiollisuuden historiassa: tämä valtiokeskeisyys onkin yksi pitkäikäisimmistä piirteistä, joita voidaan havaita Karjalan historiaa käsittelevistä kertomuksista.

Valtiokeskeisyyden elinvoimaisuus on nähtävissä yhä tänäkin päivänä, sillä Karjalan historia mielletään yleensä nykyisen Karjalan tasavallan ja sen hallinnollisten edeltäjien historiaksi. Tästä syystä historiallinen Karjala, jonka rajat eivät osu yhteen hallinnollisten rajojen kanssa, on käsitteenä joskus hankala ymmärtää.

Luennolla pohditaan kysymyksiä siitä, millä tavalla Karjalan vaiheita on ollut tapana esittää 1800-luvulta lähtien ja miksi monet vakiintuneet myytit ja stereotyypit elävät ja toistavat itseään eri aikakausina. Toisaalta käsitellään myös sitä, miksi Karjalasta ja sen menneisyydestä puhutaan nyky-Venäjällä yhä enemmän turvallisuusuhkien näkökulmasta.

Dosentti Ilja Solomeštšin kiinnostuksen kohteina tutkimuksessa ja opetuksessa ovat Pohjoismaiden historia, Venäjän ja Suomen väliset suhteet, historiankirjoituksen historia.

Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita tieteellisiä julkaisuja Suomen autonomian kauden loppuvaiheen historiasta, Venäjän ja Suomen suhteiden historiasta sekä suomalais-venäläisiin suhteisiin ja Karjalan historiaan liittyvästä historiankirjoituksen historiasta.

Vuosina 1992–2023 hän opetti Petroskoin valtionyliopistossa Pohjoismaiden historiaa ja mm. vuodesta 1999 lähtien toimi Pohoismaiden tutkimus- ja opetusyksikön johtajana. Nykyään Solomeštš asuu Vilnassa ja on apurahatutkijana Vilnan Eurooppalaisessa humanistisessa yliopistossa (European Humanities University).

Yleisöluentosarjan Karjala Kremlin tähtäimessä seuraava luento järjestetään Helsingissä keskiviikkona 22.11.2023.


--------------------------------------------


Lisätietoja:
Seija Jalagin 
seija.jalagin at oulu.fi
+358407789021
https://uutiscuppu.karjalansivistysseura.fi/ilja-solomestsin-luento-to-26-10-karjalan-historian-tutkimus-venajalla-vaiheet-nakemykset-muutos-ja-jatkuvuus-kaisa-kirjastossa-helsingissa/

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/event/karjalan-historian-tutkimus-venajalla-vaiheet-nakemykset-muutos-ja-jatkuvuus/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko