KINFO: Kemian ja biokemian virtuaalityöpöytä

Samuli Pyytövaara samuli.j.pyytovaara at utu.fi
Ke Loka 20 19:15:58 EET 2019


Only in Finnish.

****************

Kemian ja Biokemian laitosten yhteinen virtuaalinen työpöytä toimii Horizon-palvelun kautta (Horizonin ohje: https://intranet.utu.fi/index/horizon/Sivut/default.aspx ), eli sitä voi käyttää paikasta riippumatta (kotikoneella, matkoilla, muualla kuin IT-luokassa jne.). Vähimmäisvaatimus on nettiselain, mutta parhaiten työpöytä toimii käyttämällä Horizon clientia (asennus kotikoneelle: http://www.vmware.com/go/viewclients ). Client kysyy ensimmäisellä käynnistyskerralla yhteyspalvelimen nimeä, joka on https://horizon.utu.fi.

Nettiselaimella käyttäessä kirjaudu palveluun yliopiston tunnuksillasi osoitteessa https://horizon.utu.fi

Kemian ja Biokemian virtuaalityöpöytä löytyy Horizon-palvelusta nimellä "Chemistry & Biochemistry, ja se näkyy Kemian ja Biokemian laitosten henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Virtuaalityöpöytä toimii Windows 10 -käyttöjärjestelmällä ja on periaatteiltaan kuten IT-palveluiden tuottama kaikille näkyvä "UTU Windows 10" (https://intranet.utu.fi/index/vdi/Sivut/UTU-Windows-10.aspx ). Käyttäjälle näkyvät hänen oma verkkokansionsa (myös Documents-kansio sijaitsee käyttäjän omassa verkkokansiossa) sekä kaikki verkkolevyt, joihin hänellä on oikeus.

Chemistry & Biochemistry -virtuaalikoneessa on UTU Windows 10 -työpöydän ohjelmien lisäksi suurin osa Arcanumin mikroluokan koneissakin olevista opetuksessa tarvittavista ohjelmista:

-Origin
-ChemDraw Professional
-CorelDraw
-IBM SPSS Statistics
-PyMol
-Chimera
-BioimageXD
-FiJi (eli Image J2)
-BioEdit
-Copasi
-MEGA
-Notepad ++
-RStudio
-SigmaPlot-ohjelmaa ei valitettavasti ole kovasta yrityksestä huolimatta saatu vielä toimimaan.

Huomaa, että Office 365:n käyttöönotto vaatii Office 365 -käyttöoikeuden aktivoinnin. (https://intranet.utu.fi/index/microsoft-office-365/Sivut/default.aspx ). Jos et ole tehnyt aktivointia, virtuaalityöpöydällä näkyy "Need Office? -kuvake, jota klikkaamalla pääsee tekemään aktivoinnin.

Virtuaalityöpöydän käynnistys valitettavasti kestää melko kauan, jopa 1,5 minuuttia. Lisäksi kun käyttää sessiossa ensimmäistä kertaa jotain Microsoftin ohjelmaa, pitää kirjautua Microsoft-tilille, mikä voi kestää muutamia minuutteja. Mutta tämän jälkeen käyttö on melko sujuvaa.  Kun lopettaessa tekee Disconnectin eli vain sulkee työpöydän, oma sessio pysyy 4 vuorokautta, jonka aikana työpöydälle uudelleenkirjauduttuaan pääsee takaisin samaan tilanteeseen kuin ennen yhteyden katkaisemista. Jos lopettaa session Sign Out -komennolla tai jos viimeisestä sulkemisesta on kulunut yli 4 vuorokautta, kaikki asetukset nollautuvat, jolloin uudelleenkirjautuminen työpöydälle kestää taas melko kauan.

Jos työpöydän ohjelmien kanssa on yhteensopivuusongelmia tms. ota yhteyttä pekka.rappu at utu.fi tai kari.loikas at utu.fi . Voit myös ehdottaa jonkin ilmaisen tai yliopistolisenssin alaisen ohjelman asennusta.

***********
Viestin välitti

Samuli Pyytövaara
varapuheenjohtaja
Turun Yliopiston Kemistit TYK ry
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/kinfo/attachments/20191120/80d39df7/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta Kinfo