KINFO: Krapulaan taipuvaisia kaivataan kliiniseen lääketutkimukseen

TYK ry tiedotus tiedotus at tykry.fi
La Elo 25 21:19:19 EEST 2018


?KRAPULAAN TAIPUVAISIA MIEHIÄ JA NAISIA LÄÄKETUTKIMUKSEEN

Vapaaehtoisia terveitä miehiä ja naisia haetaan Turussa toteutettavaan lääketutkimukseen. Tutkimuksen toteuttaa TYKS kliinisen farmakologian yksikkö yhteistyössä TYKS ajopolin ja Turun yliopiston kanssa. Tutkimus on tutkijalähtöinen. Tutkimuksessa vertaillaan unilääkejäämän ja krapulan vaikutusta ajokykyyn.

Tutkimus kestää vähintään kolme viikkoa kunkin tutkittavan osalta. Täsmällinen kesto riippuu tutkittavan krapulajakson ajoittumisesta.

Tutkimus koostuu alkutarkastuksesta ja kolmesta tutkimusjaksosta. Yhdelle tutkimusjaksolle tullaan alkoholinkäytöstä johtuvassa krapulassa noin viideksi tunniksi, yhdelle jaksolle yön yli altistumaan unilääkkeelle (noin 17 tunniksi) ja yhdelle jaksolle yön yli ottamaan lumelääkettä (n. 17 tunniksi).

Tutkittavista kerätään pienehkö tilavuus veri- ja virtsanäytteitä sekä mitataan verenpainetta. Tutkittavien ajo- ja havainnointikykyä sekä motorisia taitoja arvioidaan mm. ajosimulaattoria ja vireystilatestejä hyödyntäen.

Tärkeimmät tutkittavien valintaperusteet ovat:
? 18- - 35-vuotias mies tai nainen
? hyvä terveys
? voimassa oleva ajokortti (vähintään B)
? paino vähintään 45 kg ja painoindeksi 18-30 kg/m2 (eli ei merkittävää ylipainoa)

Osallistumisen esteitä ovat:
? tupakointi
? verenluovutus tai osallistuminen toiseen lääketutkimukseen kolmen kuukauden sisään
? vireystilaan vaikuttava lääkitys
? lääkeaineenvaihduntaan vaikuttava lääkitys

Tutkimuspäivien yhteydessä on pidättäydyttävä kahvin, teen ja energiajuomien käytöstä. Yöpymiskäyntejä ennen on pidättäydyttävä alkoholista. Tutkimuskäyntien yhteydessä osallistujille tarjotaan aamu- ja välipalaa sekä lounas. Omia eväitä tutkimuskeskukseen ei saa tuoda. Alkoholikrapulan tutkittavat hankkivat tavanomaiseen tapaansa itse juomansa kustantaen ja ajan ja tilanteen valiten.

Tutkimuksesta ei ole odotettavissa tutkittavalle lääketieteellistä hyötyä. Tutkimuksen aiheuttamista rajoituksista ja epämukavuudesta maksetaan veronalainen korvaus (haittakorvaus 170 EUR, jos tutkittava osallistuu kaikille tutkimuskäynneille; korvaus on suhteessa osallistumisen kestoon). Tutkimuksesta vastaa LT Petri Vainio.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, saat lisätietoja ottamalla yhteyttä tutkija Petri Vainioon puhelimitse 029 450 4657 tai sähköpostitse pejvai at utu.fi.?

*******


Viestin välitti

Tommi Vienonen
Tiedotusvastaava, TYK ry
tiedotus at tykry.fi?

?

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/kinfo/attachments/20180825/70fa6641/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta Kinfo