KINFO: Erikoistyöohjeita biokemian linjan opiskellijoille
Milla Kumin
milla.kumin at utu.fi
Ke Marras 17 13:05:22 EEST 2012
Biokemian linjan opiskelijoille erikoistyöstä
Mikä erikoistyö on?
Erikoistyö on vähintään viiden kuukauden mittainen itsenäinen tutkimustyö, jonka pohjalta opiskelija kirjoittaa pro gradunsa eli ”lopputyönsä”. Tutkimustyö suoritetaan pääasiassa laitoksen tutkimusryhmissä mutta ulkopuoliset tutkimusryhmätkin ovat mahdollisia. Tutkimusryhmät suunnittelevat erikoistyön niin että siitä tulee järkevä kokonaisuus. Viisikuukautta on tutkimuksessa aika lyhyt aika, joten ei ole taattua että tuloksia aina tulee, varsinkin jos tutkimus sattuu liikkumaan täysin uudella maaperällä tai käytetään aivan uusia menetelmiä, joita ei ole ”ajettu sisään”. Gradun arvosanaan tulosten ei pitäisi vaikuttaa (mikään asetus ei tätä tietääksenivaadi), negatiivinenkin tulos on tulos. Oleellista on se että ymmärtää mitä on tehnyt ja osaa tuloksensa (olivat ne mitä tahansa) raportoida ymmärrettävällä tavalla muille tutkijoille. Erikoistyö on kypsyyskoe, jossa katsotaan osaako opiskelija tehdä tutkimusta eli (suunnitella kokeita,) suorittaa kokeita jatulkita tuloksia sekä raportoida niistä muille kollegoille yleisesti hyväksytyillä keinoin.
Erikoistyöläiselle osoitetaan aina ohjaaja tutkimusryhmässä ja kaikki menetelmät opetetaan opiskelijalle. Muistakaa kuitenkin, että erikoistyö on myös itsenäinen projekti eli opiskelijan odotetaan olevan aloitekykyinen työnsä suhteen; ohjaajan ei ole tarkoitus olla opiskelijan selän takana koko erikoistyön ajan. Toisaalta, jos on kysyttävää niin pitää kysyä.
Aiheen valinta
Laitoksen (ja muutamat ulkopuoliset) tutkimusryhmät ja aiheet/aihealueet esitellään tammikuussa pidettävässä biokemian vuosiseminaarissa, jossa on mahdollisuus myös tavata ja keskustella tutkimusryhmien edustajien kanssa. Tarkka tutkimusaihe yleensä selviää kun erikoistyö aloitetaan, koska aihe riippuu aina siitä missä vaiheessa tutkimus sattuu olemaan kun erikoistyöläinen aloittaa työnsä. Erikoistyö on hyvin tärkeä osa opintoja. Aihetta valittaessa on hyvä miettiä, mistä on itse kiinnostunut ja mitä erikoistyön aikana on mahdollista oppia. Kannattaa siis kysellä tutkimusryhmistä mm. millaisia tutkimusmenetelmiä käytetään, jos ne eivät esittelyssä selviä tai millaista työskentely tutkimusryhmässä on jne. On tärkeää olla aktiivinen aiheen valinnassa.
Käytännön seikkoja erikoistyön aloittamisesta
Erikoistyön voi aloittaa heti kun syventävät harjoitustyöt on suoritettu. Tämä tietysti edellyttää, että paikka tutkimusryhmässä ja aloitusajankohta on sovittu ennalta. Ottakaa AINA yhteys Jarmo Käpylään ennen erikoistyön aloittamista, mieluummin heti kun olette paikan saaneet. Joskus toiveet ja tutkimusryhmän intressit eivät kohtaa ja niinpä onkin hyvä olla suunnitelma B eli miettikää vaihtoehtoja, pari-kolmekappaletta ja pankaa ne paremmuusjärjestykseen. Jos laitoksen tarjoamat erikoistyöpaikat eivät miellytä tai mielessä on jokin erityinen paikka muualla on AINA otettava yhteyttä Jarmo Käpylään ja ennen kontaktia ulkopuolisten tutkimusryhmien kanssa. Tämä sen takia että tiedämme missä opiskelijat liikkuvat ja myös sen takia ettei tule pettymyksiä aihevalinnoissa; on hyvä muistaa että aiheen on oltava biokemiaa (tämä ei yleensä ole ongelma). Myös laitoksen hyväksymä tutkimussuunnitelma vaaditaan ulkopuolella tehtävistä erikoistöistä. Ohjeistus tähän löytyy Jarmo Käpylältä.
Erikoistyön tulokset opiskelijat esittävät keväisin Nuoret tutkijat –tapahtumassa tieteellisen yhteisön yleisesti käyttämillä tavoilla, joita käytetään esim. tieteellisissä kokouksissa. Kannattaa ottaa huomioon, että Nuoret tutkijat –tapahtumaan pääsemiseksi pitäisi opiskelijalla olla takanaan vähintään kaksi kuukautta erikoistyötä tehtynä, koska harvalla tutkijalla on mitään esitettävää aivan erikoistyön alkuvaiheessa. Ottakaa tämä seikka huomioon kun mietitte erikoistyön aloitusajankohtaa.
terveisin,
Jarmo Käpylä
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Viestin välitti
Milla Kumin
Tiedotusvastaava, TYK ry