KINFO: Lauantailätinät 12.5.

Milla Kumin milla.kumin at utu.fi
La toukokuu 12 16:28:42 EEST 2012


Tässä numerossa:

1. TYY:n tapahtumat & Tyaali –viestit (voit tilata tyyali-sähköpostilistan itsellesi suoraan, ks. http://tyy.fi/ylioppilaskunta/sahkopostilistat)
1.1 SYL:n Kehitysyhteistyöasiain neuvottelukunnan KENKKUn jäsenten haku lukuvuodelle 2012–2013
1.2 TYY etsii opiskelijoita yliopiston hallinnon työryhmiin
1.3 YTHS:n tiedote terveydenhoitomaksun nousemisesta syyslukukauden alussa
1.4 Tule mukaan opiskelijoiden saavutettavuusverkostoon
1.5 Kampuksella ja alayhdistyksissä tapahtuu

2. Sekalaista
2.1 Tule vapaaehtoiseksi Planin Mitä? –verkoston Turun paikallisryhmän kesän tapahtumiin!

3. Loppukevennys

********************************************************************************

1.1
SYL:n Kehitysyhteistyöasiain neuvottelukunnan KENKKUn jäsenten haku lukuvuodelle 2012–2013

SYL:n hallitus muodostaa uuden Kehitysyhteistyöasiain neuvottelukunnan (KENKKU) nykyisen KENKKUn toimikauden päättyessä elokuun lopussa. Valittavan KENKKUn toimikausi on syyskuusta elokuun loppuun. KENKKUn tehtävänä on toimia SYL:n hallituksen neuvonantajana kehitysyhteistyökysymyksissä ja hallinnoida hankkeita yhdessä kehitysyhteistyökoordinaattorin kanssa. SYL:n käynnissä olevat kehitysyhteistyöhankkeet ovat kiertävä yhteisöryhmähanke Mongoliassa, luonnonkatastrofien seurausten ennaltaehkäisevä hanke Guatemalassa sekä valtakunnallinen kehitysyhteistyöviikkojen kehittämishanke Suomessa. Lisäksi vuonna 2013 on tarkoitus aloittaa uusi lasten lukutaidon parantamiseen tähtäävä hanke Mosambikissa.

Nykyisessä KENKKUssa on yhteensä 15 jäsentä eri ylioppilaskunnista, joista 8 on ollut mukana KENKKUssa useampia vuosia. KENKKU kokoontuu kerran kuussa Helsingissä yleensä maanantaisin tai perjantaisin. Kokousten välissä asioita valmistellaan sähköpostitse. KENKKUn tehtäviin kuuluu hankehallinnossa avustaminen, kuten raportointi, hankkeiden talousseuranta ja yleinen hankkeen etenemisen seuranta. Jokainen KENKKUn jäsen kuuluu yhteen maaryhmään, jossa hän tutustuu tarkemmin yhteen SYL:n hankkeeseen ja osallistuu kyseisen hankkeen hallinnointiin. KENKKUn tehtäviin kuuluu myös kehitysyhteistyöstä tiedottaminen, kuten blogiin kirjoittaminen ja ylioppilaskuntavierailut. KENKKUn jäsenten matkakulut kokouksiin korvataan.

TYY ehdottaa 1-2 jäsentä neuvottelukuntaan. Tänä vuonna etsimme KENKKUun monitieteistä osaamista; kuten kasvatus-, maatalous- ja metsä sekä taloustieteitä opiskelevia opiskelijoita. Myös kehitysyhteisyöhankehallinnon tuntemista ja kiinnostusta tiedottamiseen arvostetaan. Tärkeintä kuitenkin on sitoutuminen vaativaan ja aikaa vievään tehtävään sekä yhteistyötaidot, innostuneisuus ja ideointikyky. Hakijan tulee sitoutua osallistumaan aktiivisesti KENKKUn toimintaan niin kokouksissa kuin kokousten ulkopuolella tehtävään työhön, kuten SYL:N toiminnasta kertoviin ylioppilaskuntavierailuihin.  Hakijan tulee sitoutua myös KENKKUssa toimimiseen etänä mahdollisen ulkomaanvaihdon, harjoittelun tai työn estäessä häntä osallistumasta jokaiseen kokoukseen. Osalla KENKKUun valittavista opiskelijoista on oltava sujuva espanjankielen taito Guatemalan hankkeen takia. TYYn edustajan/-ien tulee tiedottaa TYYn kehitysyhteistyösektoria KENKKU-toiminnasta vuoden aikana.

Hakijaa pyydetään kuvailemaan hakemuksessaan omaa osaamistaan ja motivaatiota suhteessa edellä mainittuihin tekijöihin ja kertomaan, miten hän pyrkisi kehittämään oman ylioppilaskuntansa tietämystä SYL:n kehitysyhteistyöasioista. 

Vapaamuotoiset hakemukset ansioluetteloineen tulee toimittaa 9.5.2012 klo 12.00 mennessä TYYn kansliaan (Rehtorinpellonkatu 4 A, 20500 Turku) tai sähköpostitse tyy at utu.fi.

Lisätietoja KENKKUsta:
http://syl.kehitysyhteistyo.fi
Kehitysyhteistyökoordinaattori Johanna Ursin-Escobar
etu.sukunimi at syl.fi, 044 780 0220

Lisätietoja hakuprosessista:
kansainvälisten asioiden sihteeri Anna Kahra
tyy-kvsihteeri at tyy.fi, (02) 276 9615

********************************************************************************

1.2
TYYn hakee opiskelijaedustajia kahteen yliopiston alaiseen työryhmään. Haettavana on opiskelijapaikka opintoasiainneuvostoon sekä varajäsenpaikka turvallisen opiskeluympäristön toimikuntaan. Haku molempiin paikkoihin päättyy 11.5. kello 12.00.

Opintoasiainneuvosto

Yliopiston opintoasiainneuvosto on keskeinen opiskelijoiden edunvalvonnan paikka, jossa valmistellaan  koulutusta koskevia  asioita hallituksen tai rehtorin päätöksentekoa varten. Neuvoston tehtävänä on myös yliopiston koulutukseen liittyvien strategisten linjausten valmistelu, niiden toteutumisen seuranta sekä opetuksen ja oppimisen laadun edistäminen ja seuraaminen.

Haku opintoasiainneuvostoon päättyy 11.5.2012 kello 12.00. Hausta lisää: http://www.tyy.fi/ajankohtaista/2012/3059

Turvallisen opiskeluympäristön toimikunta
Yliopistojen tehtäväksi on 1.1.2012 voimaan tulleen yliopistolain muutoksen seurauksena tullut hakijoiden ja opiskelijoiden soveltuvuuden arviointi käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Soveltumattomuus voi olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle, ja se voi johtaa myös opiskeluoikeuden peruuttamiseen, mutta kuitenkin vasta viimesijaisena keinona. Soveltuvuuden arvioinnissa kriteereinä ovat mm. opiskelijan terveydentila ja toimintakyky, ja lähtökohta on opiskeluympäristön turvallisuuden parantaminen.
Tehtävän hoitamisen tueksi asetetaan turvallisen opiskeluumpäristön toimikunta, jonka keskeisenä tehtävänä on antaa yksittäisissä tapauksissa suosituksia päätöksenteon tueksi. Toimikunta toimii lisäksi Turun yliopistossa ko. lainsäädännön asiantuntijaelimenä ja sen tavoitteiden toteutumisen edistäjänä.

Haku toimikuntaan päättyy 11.5.2012 kello 12.00. Hausta lisää: http://www.tyy.fi/ajankohtaista/2012/3061

********************************************************************************

1.3
YTHS tiedottaa: Terveydenhoitomaksu muuttuu syyslukukauden alusta 44 euroon

Ylioppilaskunnat tilittävät YTHS:lle jokaisesta jäsenestään
vakuutusmaksuluonteisen  terveydenhoitomaksun. Summa on osa
ylioppilaskunnan jäsenmaksua, joten sitä ei tarvitse maksaa erikseen.

YTHS:n terveydenhoitomaksu muuttuu ensi syyslukukauden alusta (1.8.
alkaen) perustutkinto-opiskelijaa kohden  44 euroon. Nykyinen
terveydenhoitomaksu opiskelijaa kohti on 42 euroa.



Hälsovårdsavgift kommer att ändras i början av höstterminen till 44 euro

För varje medlem betalar studentkårerna en hälsovårdsavgift av
försäkringspremienatur till SHVS. Det är inte fråga om en separat
avgift som betalas i anslutning till kåravgiften.

SHVS hälsovårdsavgift kommer att ändras i början av höstterminen för
varje studerande som studerar för grundexamen till 44 euro. Avgiften
är idag 42 euro.



Health care fee will change in the autumn till 44 euros

Student unions pay a health care fee to the FSHS for each of their
members. Please note that the fee is not a separate payment to be made
in conjunction with the student union membership fee.

FSHS health care fee will change in the autumn till € 44 euros per
undergraduate student. The fee is currently € 42.

********************************************************************************

1.4
Tule mukaan opiskelijoiden saavutettavuusverkostoon!

Hidastaako lukihäiriö opiskeluja? Estävätkö portaat luennoille osallistumisen? Eikö tenttimateriaaleja ole sähköisessä muodossa? Haittaako esiintymisjännitys kursseille osallistumista? Eikö luentosalissa ole induktiosilmukkaa? Onko opiskeluyhteisöön vaikea päästä mukaan toisella paikkakunnalla asumisen vuoksi? Onko opiskelutahti liian kova uupuneelle?

Yliopiston tulee olla kaikkien saavutettavissa. Tämän tavoitteen toteutumiseen on vielä matkaa, joka voi yksin tuntua pitkältä. Suomen ylioppilaskuntien liitto on viime vuonna perustanut valtakunnallisen opiskelijoiden saavutettavuusverkoston. Verkosto kokoaa yhteen saavutettavuusasioista kiinnostuneita opiskelijoita ympäri Suomen.

Verkostossa on tarkoitus käsitellä saavutettavuuteen liittyviä teemoja, nostaa ajankohtaisia asioita keskusteluun ja tuoda opiskelijoiden ääni kuuluviin myös saavutettavuuskysymyksissä.

Verkosto toimii ainakin aluksi lähinnä sähköisesti. Verkosto on avoin kaikille saavutettavuudesta kiinnostuneille opiskelijoille - mukaan toivotaan mahdollisimman monenlaisia ihmisiä!

Tule mukaan tekemään kaikille toimivampaa yliopistoa. Verkoston sähköpostilistalle voit liittyä täällä: http://www.syl.fi/syl/projektit/saavutettavuusverkosto/

Lisätietoja antavat Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsen Milja Henttonen (milja.henttonen at syl.fi, 044 9065004) ja sosiaalipoliittinen sihteeri Sini Terävä (sini.terava at syl.fi, 041 5152227).

********************************************************************************

1.5
Tässä mailissa:
1. Miten ehkäistä nuorisotyöttömyyttä Euroopassa? - Tarkastelussa Varsinais-Suomi -14.5.
2. Tule mukaan kampusviljelemään - aloitus kokous ti 15.5. 



1. Miten ehkäistä nuorisotyöttömyyttä Euroopassa? - Tarkastelussa Varsinais-Suomi -14.5.

Tervetuloa Turun Eurooppanuorten ja Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien järjestämään avoimeen seminaariin: "Miten ehkäistä nuorisotyöttömyyttä Euroopassa? - Tarkastelussa Varsinais-Suomi"

Tapahtuma järjestetään maanantaina 14.5. klo 9-14 Arcanium, luentosali Arc1,Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Millä keinoilla puututaan koko Eurooppaa huolestuttavaan nuorisotyöttömyyteen? Entä minkäläiset ovat tulevaisuuden työmarkkinat? Mikä on yrittäjyyden merkitys työttömyyden ehkäisyssä? Miten nuorten työllisyyttä parannetaan Varsinais-Suomessa ja koko Euroopassa?

Näkökulmia aiheeseen esittävät Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen, Elinkeinoelämän keskusliiton Sanna Halttunen-Välimaa, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yksikön päällikkö Kimmo Puolitaival sekä Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter.

9.00 Tilaisuuden avaus
Ilkka Myllymäki, Turun Eurooppanuoret
Miia Kaerala, Varsinais-¬Suomen Yrittäjät

9.15 Rasmus Kevin, Neljän Ruoka
The upsides of being an entrepreneur and a student -¬ for real

10.15 Tiina Jaatinen, Virkkuukoukussa Oy
Viisi syytä perustaa yritys opiskeluaikana 

11–12 Lounas 

12.00 Matti Vanhanen, Perheyritysten Liitto
Palkkaa nuorille kykyjensä mukaan?

12.30 Sanna Halttunen-¬Välimaa, Elinkeinoelämän Keskusliitto
”Oivallus” – Millaista on työelämä tulevaisuuden Suomessa 

13.00 ASIANTUNTIJAPANEELI
Matti Vanhanen, toimitusjohtaja, Perheyritysten liitto
Hanna Munter, puheenjohtaja, Varsinais-¬Suomen Yrittäjät
Kimmo Puolitaival, yksikön päällikkö Varsinais-¬Suomen ELY-keskus
Ilkka Myllymäki, puheenjohtaja, Turun Eurooppanuoret

Lisätietoja: Turun Eurooppanuorten puheenjohtaja Ilkka Myllymäki, ilkka.myllymaki at utu.fi tai 040-5646365

http://www.facebook.com/tenu.ry
http://www.eurooppanuoret.com/aluejarjestot/turku
http://www.yrittajat.fi/varsinaissuomenyrittajat

********************************************************************************
********************************************************************************

2.1
 Oletko 18–30-vuotias ja kiinnostunut globaaleista kysymyksistä? Jos olet, Mitä? -verkosto on sinun paikkasi toimia!
Mitä? -verkoston Turun paikallisryhmä etsii uusia jäseniä toimintaansa ja osallistumaan kevään ja kesän kampanjaan. Mitä duunii? -kampanjassa lisätään tietoisuutta nuorisotyöttömyydestä globaalina haasteena ja pyritään vaikuttamaan päättäjiin.
Turussa kampanjoidaan:
•         Mahdollisuuksien torilla 19.5., 
•         Työ- ja elinkeinotoimistossa 5.6. ja  8.6.
•         Ready, Study, Go Turku! –tapahtumassa 30.8.
Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi ja mukaan toimintaan paikallisryhmävastaaville Karoliinalle ja Mariannelle osoitteeseen mitaturku at plan.fi
Planin Mitä?-verkosto on vaikuttamisen kanava globaalin kansalaisvastuun kysymyksistä kiinnostuneille nuorille aikuisille. Se on tapa siirtyä puheista tekoihin globaalin vastuun, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi.
Paikallisryhmät tarjoavat mahdollisuuden siirtyä sanoista tekoihin globaalin kansalaisvastuun puolesta. Ryhmän toiminta muodostuu tekijöidensä näköiseksi ja voi olla mitä tahansa mielipidekirjoituksen kirjoittamisesta tapahtuman järjestämiseen. Ryhmä voi esimerkiksi järjestää elokuva- ja keskusteluillan tai ottaa osaa paikkakuntansa Mahdollisuuksien tori -tapahtumaan. 
Paikallisryhmässä:
•	pääset vaikuttamaan, 
•	opit lisää globaalin vastuun kysymyksistä, 
•	tapaat uusia, mielenkiintoisia ihmisiä, 
•	ja kehität käytännön taitojasi niin tapahtumien järjestämisessä ja kuin tiimityöskentelyssäkin. 
Lisätietoa Planin Mitä? -verkostosta ja Mitä duunii? -kampanjasta mitaverkosto at plan.fi tai verkkosivuiltamme http://www.plan.fi/fi-FI/mita-verkosto/

********************************************************************************
********************************************************************************

3. Loppukevennys

Mitä eroa on ihmisellä ja lämpöpatterilla? 
- Jos lämpöpatterista lasketaan ilmat, se kuumenee, mutta jos ihmisestä lasketaan ilmat, se kylmenee.

Mitä eroa on kalalla ja kuorsaajalla? 
- Kala hengittää kiduksillaan, mutta kuorsaaja kiduttaa hengityksellään.

Mitä eroa on ketulla ja sialla? 
- Ainakin viisi isoa tuoppia.

Mitä eroa on Turulla ja Helsingillä? 
- 163 kilometriä.

********************************************************************************
********************************************************************************

Terveisin
Milla Kumin
Lauantailätinöiden päätoimittaja
milla.kumin at utu.fi