KINFO: Etsitään terveitä, vapaaehtoisia miehiä ja naisia lääketutkimukseen! & Mitä aivoissasi tapahtuu kun nukut?

Jorma Kim jookim at utu.fi
Ti Tammi 20 15:48:07 EET 2009


1. Etsitään terveitä, vapaaehtoisia miehiä ja naisia lääketutkimukseen!
2. MITÄ AIVOISSASI TAPAHTUU KUN NUKUT?!

***

1. Etsitään terveitä, vapaaehtoisia miehiä ja naisia lääketutkimukseen!

Teemme kevään 2009 aikana tutkimusta HI viruslääkkeiden ritonaviirin ja lopinaviiri/ritonaviirin sekä leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa käytettävän vahvan kipulääkkeen, oksikodonin yhteisvaikutuksista. Etsimme terveitä vapaaehtoisia miehiä tai naisia koehenkilöiksi. Tutkimuspäiviä on kolme, ja ne ovat kuukauden välein: 

A) Tiistai 10.2, tiistai 10.3 ja maanantai 6.4

B) Keskiviikko 11.2, keskiviikko 11.3 ja tiistai 7.4. 

Tutkimus tehdään Kliinisen farmakologian tutkimustiloissa, Pharmacityssä alkaen klo 6.45 ja noin 13 tuntia myöhemmin, viimeisen verikokeen jälkeen kuljetamme koehenkilöt koteihinsa. Päivän aikana tarjotaan lounas ja välipala. Tutkimuspäivän jälkeen kahtena aamuna otetaan lisäksi verinäyte klo 8.00. Tutkimuksen läpikäyneille maksettavan korvauksen suuruus on 350 euroa, joka on veronalaista tuloa. 

Tutkimukseen valitun tulee olla 18–40-vuotias, terve, normaalipainoinen, tupakoimaton mies tai nainen, jolla ei ole käytössä lääkitystä (ei myöskään hormonaalista ehkäisyä). Edellisestä osallistumisesta opioiditutkimuksiin tulee olla vähintään vuosi. Ennen valintaa kartoitetaan lääkeriippuvuuteen altistavia tekijöitä sekä yleisiä terveyteen liittyviä seikkoja. Tutkimuksen aikana tulee välttää alkoholin käyttöä. Tutkimuskertojen yhteydessä tutkittavat ottavat 4 tablettia/kapselia kahdesti päivässä 4 päivän ajan. Tabletit/kapselit sisältävät lumelääkettä tai lumelääkkeen ja ritonaviirin yhdistelmää tai lumelääkkeen ja lopinaviiri/ritonaviirin yhdistelmää. Lääkkeiden nauttimisen kontrolloimiseksi koehenkilö lähettää tekstiviestin tutkijalle lääkkeet otettuaan. 3.päivän aamuna tutkittaville annetaan kerta-annos leikkauskivun hoidossa käytettävää vahvaa kipulääkettä. Tutkimuspäivänä seurataan lääkepitoisuuksia verinäytteillä sekä lääkevaikutuksia yksinkertaisin testein. Verinäytt
eet otetaan kyynärtaipeeseen asetetusta laskimokanyylista. 

Tarkempiin kysymyksiin vastaan mielelläni. Ilmoita minulle, jos tutkimukseen osallistuminen kiinnostaa, niin lähetän sinulle koehenkilötiedotteen, josta tutkimuksen kulku käy tarkemmin ilmi. Ilmoittautua voi joko puhelimitse (02–3130703 (työ) tai 0400–243884 (GSM)) tai sähköpostilla: tuija.nieminen at tyks.fi.  

Tuija Nieminen, anestesiologian erikoislääkäri

***

2. MITÄ AIVOISSASI TAPAHTUU KUN NUKUT?!

Etsimme koehenkilöitä tutkimukseen, jossa kartoitetaan, mitä aivoissa tapahtuu kun ihminen nukkuu. Mikäli haluat osallistua tutkimukseemme, täytä kyselylomake (joka on englanniksi) sivuilla: http://www.webropol.com/P.aspx?id=292363&cid=2325483

Tämän jälkeen, jos olet edelleen kiinostunut, osa koehenkilöistä kutsutaan nukkumaan yksi yö unilaboratoriossa, jossa nauhoitamme aivosähkökäyrää unen aikana. Osa näistä henkilöistä valitaan vielä tarkempaan kartoitukseen, jossa unilaboratoriossa vietetään yhteensä neljä yötä ensi kevään ja kesän kuluessa.Unilaboratoriossa vietetyistä öistä maksetaan pieni korvaus.

Kaikki tutkimusta varten luovutetut tiedot ovat luottamuksellisia. Henkilötietoja käsitellään niin, että yksittäisen tutkittavan henkilöllisyyttä eivät saa selville kuin tutkimusmateriaalin kerääjät, eikä tutkittavia pystytä myöhemmin identifioimaan.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Neurotiede –projektia, jota johtaa professori Antti Revonsuo ja jonka vastuullisina tutkijoina toimivat Katja Valli (PsT) ja Pilleriin Sikka (PsM). Tutkimus suoritetaan Turun Yliopiston Kognitiivisen neurotieteen tutkimuskeskuksessa.

Voit ottaa yhteyttä meihin sähköpostitse, annamme mielellämme lisätietoja tutkimuksesta.

Ystävällisin terveisin

Katja Valli ja Pilleriin Sikka

Yhteystiedot
s-posti: pilsik at utu.fi

***

Viestit välitti
Jorma Kim