[Kaupunkitutkimus] Paneelikeskustelu: Digitaalinen teknologia ja ekologinen kestävyys
Elina Sutela
elisut at utu.fi
Fri May 10 13:59:10 EEST 2024
Hei!
Tervetuloa kuuntelemaan oheista paneelikeskustelua! Viestiä voi mielellään myös välittää eteenpäin. Kiitos!
************
Paneelikeskustelu: Digitaalinen teknologia ja ekologinen kestävyys
Turun Pääkirjaston Tieto-osasto ke 29.5. klo 17-18.30. // Kieli: suomi, vapaa pääsy.
Digitaalinen teknologia on osa arkeamme; selaamme sosiaalista mediaa, luemme uutisia, haemme tietoa hakukoneista ja pelaamme online-pelejä. Arjessamme digitaalinen teknologia näyttäytyy usein aineettomana, mutta sillä on konkreettinen, materiaalinen ulottuvuutensa. Samalla digitalisoitumisen ympäristövaikutukset ovat merkittäviä, eivätkä yksiselitteisen myönteisiä. Toisaalta sitä pidetään yhtenä keinona vähentää päästöjä ja edistää hiilineutraaliutta. Yhtäältä esimerkiksi datan käsittelyyn ja säilyttämiseen vaadittava serveritila kuluttaa valtavat määrät energiaa. Joidenkin arvioiden mukaan digitaalinen teknologia tuottaa jopa enemmän päästöjä kuin lentoliikenne.
Tule kuuntelemaan lisää digitaalisen teknologian ekologisesta kestävyydestä Turun Pääkirjaston Tieto-osaston paneelikeskusteluun! Paneelissa pohditaan mm., miten digitaalinen teknologia vaikuttaa ympäristöön ja miten sen kestävyyttä voi edistää niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisella tasolla. Panelistit digitaalisuuden ja kestävyyden asiantuntijoita tutkimuslaitoksissa ja Turun kaupungilla (ks. tarkemmat kuvaukset alla). Paneelin vetää väitöskirjatutkija Elina Sutela (Turun yliopisto)
Paneelikeskustelun järjestää Kestäviä digitaalisia tulevaisuuksia kuvittelemassa -tutkimushanke (Aalto-yliopisto, rahoitus: Suomen Akatemia) osana Kestävä digitaalinen arki -teemaviikkoa (25.5.-2.6.2024). Tutustu koko teemaviikon ohjelmaan osoitteessa (ks. myös viestin loppu): https://www.minnavigren.net/blog/teemaviikko
Panelistit:
Heli Huuskonen // projektipäällikkö, Turun kaupunki
Heli Huuskonen työskentelee Turun kaupungilla projektipäällikkönä 1.5 Degree City hankkeessa. Hankkeessa luodaan alusta alueen päästövähennysten ja ilmastotyön seuraamiseen, kehitetään asukkaiden mahdollisuuksia osallistua ilmastotyöhön sekä tuetaan yritysten vähähiilistä liiketoimintaa.
Thomas Olsson // professori, Tampereen yliopisto
Thomas Olsson (TkT, DI) toimii ihmiskeskeisen suunnittelun professorina Tampereen yliopistossa ja hän edustaa ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen monitieteistä alaa. Olssonin johtama tutkimusryhmä "Technology x Social Interaction" tarkastelee erilaisia sosioteknisiä järjestelmiä sekä tietokoneavusteista vuorovaikutusta ja yhteistyötä, lähestyen aihepiiriä erityisesti kriittisen suunnittelututkimuksen, informaatioteknologian kestävyyden ja käyttäjäkokemustutkimuksen näkökulmista.
Lotta Toivonen // asiantuntija, Sitra
Lotta Toivonen toimii asiantuntijana Sitran Luonto ja arki -projektissa. Työssään hän innostaa suomalaisia kestäviin arjen valintoihin ja planeetan kantokyvyn rajoihin mahtuvan hyvän elämän kuvitteluun. Hän haluaa herättää keskustelua digitaalisen teknologian ja datan roolista yhteiskunnassa osana ekologista kestävyyssiirtymää ja toivoo, että digitalisaation ympäristövaikutuksista käytäisiin nykyistä avoimempaa keskustelua. Lotta on ollut mukana myös mm. Suomen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategiaa valmistelevassa työryhmässä.
Saavutettavuus ja esteettömyys:
Tilaan on esteetön kulku. Kysy lisätietoja Elina Sutelalta elisut [at] utu.fi
**************KOKO TEEMAVIIKON OHJELMA*************
Toukokuun viimeisellä viikolla, 25.5.-2.6., Turussa vietetään Kestävä digitaalinen arki -teemaviikkoa. Tervetuloa mukaan pohtimaan, mitä kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvittelemaan, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi. Viikon aikana on tapahtumia Taiteen talolla, Turun pääkirjastolla ja Turun Kirjakahvilassa. Tarkemmat tiedot löytyvät alta ja päivittyvät pian. Program also in English // Program även på Svenska: https://www.minnavigren.net/blog/themeweek
Teemaviikon tapahtumat:
la 25.5. klo 12-16 Ekotorin kierrätyspiste pientavaralle ja sähkö- ja elektroniikkajätteelle (Turun pääkirjasto, Linnankatu 2, sisäpiha)
27.5.-2.6. Kuvia tulevaisuudesta -näyttely (Taiteen talo, Nunnakatu 4)
27.5.-2.6. Turun pääkirjaston eri osastoilla tapahtuu ja mahdollisuus tutustua digitaaliseen kestävyyteen liittyvään kirjallisuuteen.
ti 28.5. klo 18-21 Korjauskahvila (Turun Kirjakahvila, Vanha Suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha)
ke 29.5. klo 17-18.30 Digitaalinen teknologia ja ekologinen kestävyys -paneelikeskustelu (Turun pääkirjasto, Linnankatu 2)
to 30.5. klo 18.30 Vaihtoehtoiset tulevaisuudet -leffakerhon näytös (Turun Kirjakahvila, Vanha Suurtori 3, Brinkkalan sisäpiha)
Kaikki tapahtumat ovat ikärajattomia ja ilmaisia.
Lisätietoja
Minna Vigren (minna.vigren[at]aalto.fi)
*******************
Ystävällisin terveisin
Elina Sutela
Väitöskirjatutkija, VTM
Sosiaalitieteiden laitos
Turun yliopisto
More information about the Kaupunkitutkimus
mailing list