[Kaupunkitutkimus] VL: Kirjoituskutsu: "Suomalaiset muslimit - Toinen sukupolvi"
Ruoppila Sampo
sampo.ruoppila at turku.fi
Mon Sep 23 15:55:03 EEST 2019
________________________________
Lähettäjä: Pauha, Teemu J <teemu.pauha at helsinki.fi>
Lähetetty: 23. syyskuuta 2019 15:33
Aihe: [Sospol] Kirjoituskutsu: "Suomalaiset muslimit - Toinen sukupolvi"
KIRJOITUSKUTSU
Suomalaiset muslimit
Toinen sukupolvi
Johanna Konttori & Teemu Pauha (toim.)
Suomessa asuu tällä hetkellä noin 100 000 muslimia. Määrä on arviolta kaksinkertaistunut kymmenen viime vuoden aikana ja jatkaa edelleen kasvuaan. Muslimit ovat yhä näkyvämpi osa suomalaista yhteiskuntaa, ja islam täytyy ottaa entistä enemmän huomioon yhteiskunnan eri instituutioissa. Samalla on kasvava tarve tuoreelle tutkimustiedolle islamista ja muslimeista Suomessa.
Suomalaiset muslimit: Toinen sukupolvi on artikkelikokoelma, joka vastaa tähän tarpeeseen. Teos tarkastelee nykypäivän suomalaista islamia ja suomalaisia muslimeja monitieteellisesti ja useista eri näkökulmista. Kirja soveltuu oppikirjaksi yliopistotason kursseille, joilla käsitellään uskontoa osana tämän päivän yhteiskuntaa. Artikkelit ovat tutkimusperustaisia, mutta kirja on suunnattu tiedeyhteisön lisäksi myös aiheesta kiinnostuneelle suurelle yleisölle.
Suomalaiset muslimit: Toinen sukupolvi on epäsuoraa jatkoa kahdelle aiemmalle artikkelikokoelmalle: Muslimit Suomessa (Yliopistopaino, 1999) ja Islam Suomessa: muslimit arjessa, mediassa ja yhteiskunnassa (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2008). Aiemmat kirjat ovat palvelleet pitkään suomalaisten islam-tutkijoiden ja opiskelijoiden perusteoksina. Niiden julkaisusta on kuitenkin vierähtänyt sen verran aikaa, että uudelle kirjalle on tarvetta. Paljon on nimittäin muuttunut kymmenen viime vuoden aikana: Lähi-idän konflikti on kärjistynyt äärimmilleen, minkä seurauksena Suomeenkin on saapunut entistä enemmän turvapaikanhakijoita. Perussuomalaisten vaalivoittojen ja oikeistopopulismin nousun myötä islam-kriittiset puheenvuorot ovat yleistyneet julkisuudessa. Suomi on saanut ensimmäisen muslimikansanedustajansa. Mediassa ja politiikassa on kiistelty ”suurmoskeijan” rakentamisesta Helsinkiin.
Kymmenen viime vuoden aikana on myös tuotettu huomattava määrä uutta tutkimusta islamista Suomessa. Esimerkiksi musliminuorten osallisuudesta, islamin hallinnasta ja uskontoon liittyvistä arjen konflikteista on saatavilla paljon uutta tietoa. Lisää tutkittua tietoa kuitenkin tarvitaan. Suomalaismuslimeita on vankiloissa, sairaaloissa ja puolustusvoimissa, mutta näissä instituutioissa ei juuri ole tehty islamiin liittyvää tutkimusta. Suomalaismuslimien kulutustottumukset, vapaa-ajan harrastukset ja poliittiset mielipiteet ovat niin ikään pitkälti tutkimatonta maaperää.
Nämä muutokset suomalaisessa yhteiskunnassa ja islam-tutkimuksessa ovat olleet yllykkeenä kirjalle Suomalaiset muslimit:Toinen sukupolvi. Olemme halunneet ilmaista kirjan keskeisiä tausta-ajatuksia jo sen nimessä: Vaikka valtaosa Suomen muslimeista on edelleen ensimmäisen polven maahanmuuttajia, toisen sukupolven merkitys kasvaa kaiken aikaa. Yhä useampi muslimi on syntynyt ja kasvanut Suomessa, ja on yhä vähemmän perusteita puhua islamista maahanmuuttajien uskontona. Tästä syystä olemme myös halunneet kääntää aiempien kirjojen nimissä esiintyneen sanaparin ympäri: ei enää ”muslimeita” tai ”islamia Suomessa” vaan ”suomalaisia muslimeita”.
Alaotsikollamme Toinen sukupolvi haluamme viestittää myös toisenlaista sukupolvenvaihdosta. Yhtä aikaa uuden suomalaisen muslimisukupolven kanssa on kasvanut myös uusi sukupolvi suomalaisia islam-tutkijoita. Haluamme tässä artikkelikokoelmassa antaa äänen ennen muuta näille nuoremman sukupolven tutkijoille, jotka edellisten artikkelikokoelmien julkaisun aikaan olivat vielä perustutkinto- tai jatko-opiskelijoita. Toivomme kirjahankkeeseemme mukaan tutkijoita esimerkiksi uskontotieteestä, antropologiasta, sosiologiasta, muista yhteiskuntatieteistä, kasvatustieteistä ja oikeustieteistä. Myös esimerkiksi kielitieteen, kulttuurintutkimuksen ja taiteentutkimuksen näkökulmat ovat erittäin tervetulleita.
Artikkelien ensimmäisten versioiden tulee olla valmiina toukokuun lopussa 2020. Lopullisen teoksen on tarkoitus ilmestyä keväällä 2021.
Jos haluat ehdottaa artikkelia kokoelmaan, lähetä kirjoituksesi otsikko, 200-300 sanan mittainen abstrakti ja lyhyt kirjoittajakuvaus Johanna Konttorille (johanna.konttori at helsinki.fi<mailto:johanna.konttori at helsinki.fi>) ja Teemu Pauhalle (teemu.pauha at helsinki.fi<mailto:teemu.pauha at helsinki.fi>) viimeistään 30.9.2019.
Kutsua saa välittää eteenpäin.
- - -
Teemu Pauha
Postdoctoral Researcher
Religion, Conflict and Dialogue Research Center
University of Helsinki
https://www.helsinki.fi/en/university/people-finder/teemu-pauha-9131730
More information about the Kaupunkitutkimus
mailing list