[Kaupunkitutkimus] VL: TY on hankkinyt yhdyskuntarakenteen seuranta-aineiston (YKR) käyttölisenssin

Sampo Ruoppila sampo.ruoppila at utu.fi
Tue Apr 9 16:46:59 EEST 2019


?

________________________________
Lähettäjä: Niina Käyhkö
Lähetetty: 9. huhtikuuta 2019 14:44
Vastaanottaja: Sampo Ruoppila; Hanna Tuomisto; Maunu Häyrynen; Anna-Maija Kohijoki; Jussi Vahtera; Jaana Pentti; Visa Immonen; Henrik Asplund; Hannu Salmi; Marjo Kaartinen; Jukka Heikkonen; Henri Vogt; Maija Setälä; Jani Erola; Mikko Niemelä; Hannu Ruonavaara; Ville Leppänen
Kopio: Leena Laurila
Aihe: TY on hankkinyt yhdyskuntarakenteen seuranta-aineiston (YKR) käyttölisenssin

Hei kollegat,

Olemme hankkineet Turun yliopistolle kampus-laajuisen lisenssin koko Suomen YKR-ruutuaineiston käyttöön (Yhdyskuntarakenteen seurannan aineistot, 250 x 250 m tarkkuudella, koko Suomesta).

Lisenssi mahdollistaa datan opetus-ja tutkimuskäytön, sekä yhteiskäytön tutkimuskumppanien kanssa. Liitteestä näette mitä muuttujia data sisältää, ja mikä on datan aikasyvyys. YKR-otetaan käyttöön SYKEn Liiteripalvelusta, jonne saamme 30 käyttäjätunnusta Turun yliopistolle.

Ratkaisuna ehdotamme, että laitoksilla/osastoilla, jotka käyttävät aineistoa on yhteyshenkilöitä, joilla on pääsy palveluun. Nämä henkilöt voivat jakaa edelleen dataa tutkijoille ja opiskelijoille.

Keräämme nyt listaa yhteyshenkilöistä. Mikäli teidän yksikössä on tarvetta aineiston käytölle, voisitteko pikaisesti ilmoittaa kuka teidän yksiköstä olisi tämä yhteyshenkilö (nimi, asema, UTU-sposti).

Lisenssin maksu on tulossa maantieteen oppiaineeseen lähiviikkoina. Se on noin 9000e/vuosi, mutta jos tämä 4-yliopiston konsortiohankinta täydentyy vielä HY:llä, niin saamme 20% alennusta (takautuvastikin). Oletteko halukkaita osallistumaan hankintasumman osittaiseen jakamiseen? Kysymys kohdentyy nyt lähinnä niihin yksiköihin, jossa käyttö on oletetusti runsaampaa.

Jos tiedätte jonkun tahon TY:ssä, jolle tästä aineistohankinnasta olisi syytä kertoa, niin tätä viestiä saa lähettää eteenpäin. Tiedotattehan omissa yksiköissänne henkilöstölle.

Alla vielä tiivistetysti millaisesta aineistosta on kyse.

yt.
Niina
---------
Niina Käyhkö
Associate Professor in Digital Geospatial Research
Department of Geography and Geology
FI-20014 University of Turku, Finland
tel.+358-400-310427
----------

Yhdyskuntarakenteen seurannan aineistot (YKR) soveltuvat muun muassa yhdyskuntarakenteen pitkän aikavälin muutosten seurantaan ja tilan analysointiin, alue- ja yhdyskuntarakenteen tutkimukseen, operatiiviseen ja ohjaavaan toimintaan sekä erilaisiin vaikutusten arviointi- ja suunnittelutehtäviin. Aineistot ovat käytössä muun muassa ympäristöhallinnossa, maakuntien liitoissa ja monissa kunnissa. Ne sisältävät tilastoruuduittain koko maasta seuraavat muuttujat vuodesta 1990 lähtien:

*       Väestö sukupuolittain ja ikäryhmittäin (vuodesta 1980)
*       Työvoima toimialoittain
*       Työpaikat toimialoittain
*       Rakennusten kerrosala ja lukumäärä käyttötarkoitusluokittain
*       Asuinhuoneistoala ja lukumäärä
*       Työmatkan pituus asuinpaikan ja työpaikan mukaan toimialoittain
*       Asuinhuoneistoväestö, asuntokunnan koko ja autonomistus (vuodesta 1995)
*       Lomarakennukset valmistumisajankohdan mukaan
*       Kaupan toimipaikat (vuodesta 2010)
*       Jokaisesta ruudusta tieto maankäytöstä ja -peitteestä Corine 4-tason luokituksella.

Lisätietoja:
https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Elinymparisto_ja_kaavoitus/Yhdyskuntarakenne/Tietoa_yhdyskuntarakenteesta/Yhdyskuntarakenteen_seurannan_aineistot
https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Elinympariston_tietopalvelu_Liiteri



More information about the Kaupunkitutkimus mailing list