[Kaupunkitutkimus] Julkaisu, kolmannen ja neljännen sektorin rooli kuntien kulttuuritoiminnassa

Maunu Häyrynen mauhay at utu.fi
Wed Dec 19 13:12:31 EET 2018


Tiedoksi ja tiedotettavaksi:

Vappu Renko, Minna Ruusuvirta, Sanna Forsell ja Maunu Häyrynen 2018. Kulttuurialan kolmannen ja neljännen sektorin rooli. Katsaus kulttuurialan kolmanteen ja neljänteen sektoriin kuntien kulttuuritoiminnassa sekä paikallisessa ja alueellisessa kehittämisessä. Cuporen työpapereita 8/2018.

ISBN 978-952-7200-33-9, ISSN 2343-2284

https://www.cupore.fi/fi/julkaisut/tyopaperit/kulttuurialan-kolmannen-ja-neljaennen-sektorin-rooli-130137-30112018

Cuporen ja Turun yliopiston maisemantutkimuksen yhteinen selvityshanke kartoitti kulttuurialan kolmannen ja neljännen sektorin nykytilaa paikallisen ja alueellisen kehittämisen näkökulmasta. Selvityksen ensimmäisenä päätavoitteena oli kartoittaa kulttuurialan kolmannen ja neljännen sektorin nykyistä roolia alueellisen ja paikallisen kehittämisen näkökulmasta. Selvityksen toisena päätavoitteena oli tunnistaa kolmatta ja neljättä sektoria koskevia muutostekijöitä, jotka vaikuttavat jatkossa kuntien toimintaan, erityisesti kulttuuritoimintaan. Selvityksen erityinen painopiste oli kolmannen sektorin toiminnan tarkastelu kuntien kulttuuritoiminnan näkökulmasta. Sen tiimoilta selvitettiin kulttuurin ja taiteen toimijatyyppejä ja eri kuntien näihin soveltamia yhteistyömalleja.

Julkaistu selvitys tukee kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistamista sekä taide- ja kulttuuripolitiikan alueellisuutta koskevien suuntaviivojen valmistelua. Lisäksi selvityksen tarkoitus on tuoda esille sitä, miten kunnissa on varauduttu alueuudistuksen vaikutuksiin kulttuuritoiminnan tehtävissä, yhteistyössä ja resursseissa. Kohdealueita ovat Espoo, Luumäki, Masku, Pori, Sipoo ja Turku ja Satakunnan sekä Varsinais-Suomen maakunnat. Loppuraportti julkaistaan Cuporen julkaisusarjassa.

Selvityksen perusteella kolmannen sektorin toimijoiden rooli kulttuuritoiminnan ja -palveluiden toteuttajana kunnissa on monipuolinen ja vahva. Kolmannen sektorin aktiivisuus mahdollistaa kulttuuritarjontaa ja -toimintaa ja edistää tätä kautta kulttuurin saatavuutta ja saavutettavuutta. Myös kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyö- ja kumppanuusmallit ovat moninaisia. Kummankin tahon tavoitteet yhteistyölle ovat samansuuntaisia. Alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen liittyviä yhteisiä tavoitteita olivat asukkaiden hyvinvoinnin sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen. Kolmannen sektorin kulttuuritoiminnalla on tulevaisuudessa entistä useammanlaisia rooleja ja siltä haetaan vaikutuksia laajasti kunnan eri toimialoille. Odotukset ja toiveet kulttuuritoiminnan laajemmasta merkityksestä ja toiminnasta yli sektorirajojen näkyivät kuitenkin konkreettisesti kunnissa vielä vähän. Sekä kuntien ja maakuntien edustajien että kolmannen ja neljännen sektorin toimijoiden haastatteluissa moni korosti kulttuurialan asennemuutosten tarpeellisuutta: kulttuuria pitäisi arvostaa enemmän myös kulttuurin toimialan ulkopuolella.

Hankkeen rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö ja toteuttivat maisemantutkimuksen oppiaine sekä kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.

Pahoittelen ristiinpostitusta,

joulunalusterveisin

Maunu Häyrynen
Maisemantutkimuksen professori
Turun yliopisto


More information about the Kaupunkitutkimus mailing list