[Kaupunkitutkimus] Blogisarja 1800-luvun Turusta ja kaukomaista

Kirsi Vainio-Korhonen kirsi.vainio-korhonen at utu.fi
Thu Oct 4 13:35:46 EEST 2018


Kiitos tiedosta Taina! Käytän tilaisuutta hyväkseni kertoakseni myös toisesta Turun 1800-lukuun liittyvästä tutkimuksesta, joka julkaistiin viime elokuussa. Kysessä on teokseni Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa. Seksityöläiset 1800-luvun Suomessa (SKS 2018). 

Turussa tehtiin 18. lokakuuta vuonna 1838 Suomen siihenastisen historian laajin kupparatsia. Poliisin valvontakirjaan kertyi pitkä lista sukupuolitautitarkastuksiin pakotettujen naisten nimiä. Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa olivat kaksi poliisin valvontakirjaan päätynyttä seksityöläistä. Millainen oli heidän elämänsä ja miten he päätyivät harjoittamaan ammattiaan? 
Teos herättää henkiin Musta-Maijan, Kirppu-Kaisan sekä muiden valvontakirjaan päätyneiden turkulaisnaisten elämäntarinat. Köyhyyden, lukutaidottomuuden ja rikollisuuden ympärille kietoutuvat elämät kertovat kuvaavasti myös perustuksiaan myöten palaneen Turun ja sen asukkaiden syrjäytymisen historiasta 1830- ja 1840-luvulla. 

https://sks.kauppakv.fi/sivu/tuote/musta-maija-ja-kirppu-kaisa/2284432

Ystävällisin terveisin

Kirsi Vainio-Korhonen
Suomen historian professori
20014 Turun yliopisto
puh. 041 548 5638
email: kirvai at utu.fi

________________________________________
Lähettäjä: Taina Syrjämaa <taisyr at utu.fi>
Lähetetty: 4. lokakuuta 2018 11:12
Vastaanottaja: sampo.ruoppila at iki.fi; Kaupunkitutkimus - Kaupunkitutkimus
Aihe: [Kaupunkitutkimus] Blogisarja 1800-luvun Turusta ja kaukomaista

Hei,
Pari vuotta sitten alkanut hanke 1800-luvun kansainvälisestä Turusta on johtanut moneen uuteen asiaan. Yksi niistä oli Turun yliopiston yleisen historian oppiaineen ja museokeskuksen yhteiskurssi, jonka tulokset ovat nyt kaikkien nähtävillä Turku/Åbo1800:n blogisivulla ja Facebookissa.

Sarjassa "Kultaiset linnut - kaukomaiden tavaroita 1800-luvun Turussa" opiskelijoiden ja tutkijoiden tekstit avaavat materiaalisen kulttuurin esimerkkien avulla Turun kansainvälisyyttä ja yhteyksiä Itä-Aasiaan saakka. Sarja jatkuu kerran viikossa tämän syksyn ajan: http://turku1800.utu.fi/category/blogi/

Syysterveisin
Taina


Taina Syrjämaa
Professori
Yleinen historia
20014 Turun yliopisto
taisyr at utu.fi





_______________________________________________
Kaupunkitutkimus mailing list
Kaupunkitutkimus at lists.utu.fi
https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/kaupunkitutkimus


More information about the Kaupunkitutkimus mailing list