[Kaupunkitutkimus] TUCEMEMS-keskuksen huhtikuun ohjelmaa: digisymposium ja yleisöluento
Ruoppila Sampo
sampo.ruoppila at turku.fi
Tue Apr 4 14:02:22 EEST 2017
Begin forwarded message:
From: Miika Norro <mmonor at utu.fi<mailto:mmonor at utu.fi>>
Subject: [Sospol] TUCEMEMS-keskuksen huhtikuun ohjelmaa: digisymposium ja yleisöluento
Date: 4 April 2017 at 13.41.21 GMT+3
To: "kritiikki at lists.utu.fi<mailto:kritiikki at lists.utu.fi>" <kritiikki at lists.utu.fi<mailto:kritiikki at lists.utu.fi>>, "historia-opiskelu at lists.utu.fi<mailto:historia-opiskelu at lists.utu.fi>" <historia-opiskelu at lists.utu.fi<mailto:historia-opiskelu at lists.utu.fi>>, "historia at lists.utu.fi<mailto:historia at lists.utu.fi>" <historia at lists.utu.fi<mailto:historia at lists.utu.fi>>, HKT opiskelijat <hkt-opiskelijat at utu.fi<mailto:hkt-opiskelijat at utu.fi>>, HKT henkilökunta <hkt-henkilokunta at utu.fi<mailto:hkt-henkilokunta at utu.fi>>, "hkt-jatko-opiskelijat at lists.utu.fi<mailto:hkt-jatko-opiskelijat at lists.utu.fi>" <hkt-jatko-opiskelijat at lists.utu.fi<mailto:hkt-jatko-opiskelijat at lists.utu.fi>>, "kkl at lists.utu.fi<mailto:kkl at lists.utu.fi>" <kkl at lists.utu.fi<mailto:kkl at lists.utu.fi>>, KKL opiskelijat <kkl-opiskelijat at utu.fi<mailto:kkl-opiskelijat at utu.fi>>, "publicum at utu.fi<mailto:publicum at utu.fi>" <publicum at utu.fi<mailto:publicum at utu.fi>>
Hei!
Lähetän ohessa tiedot Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) -keskuksen huhtikuun ohjelmasta, johon olette lämpimästi tervetulleita!
Ystävällisin terveisin,
Miika Norro
TUCEMEMS
http://www.tucemems.utu.fi<http://www.tucemems.utu.fi/>
***
Vanhat ajat – uudet menetelmät. Symposium digitaalisista menetelmistä vanhempien aikojen tutkimuksessa 11.4.2017 klo 13–16 Janus-salissa.
Turun yliopistossa digitaaliset ihmistieteet ovat nousseet nopeasti tärkeäksi osaksi humanistista tutkimusta, ja perinteisten menetelmien rinnalla kehitetään nopeaan tahtiin uusia digitaalisia tapoja seuloa ja analysoida laajoja aineistoja. Digitoidut aineistot kasvavat koko ajan ja niiden käyttöön luodaan uusia, tehokkaampia hakutyökaluja. Samalla menneisyyttä koskevan tutkimustiedon popularisointi ja levittäminen lepää entistä enemmän esimerkiksi pelillisten sovellusten varassa.
Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) järjestää symposiumin, jonka tarkoituksena on tuoda yhteen Turun yliopistossa vanhoja aikoja digitaalisin menetelmin tutkivia hankkeita ja tutkijoita. Tarkoituksena on tarjota keskustelualusta kaikille vanhojen aikojen tutkijoille, ja pohtia yhdessä digitaalisten menetelmien tarvetta ja toisaalta myös haasteita ja ongelmia vanhojen aikojen tutkimuksessa. Tavoitteena on, että TUCEMEMS voisi tarjota tarvittaessa mahdollisuuden jakaa ja kehittää menetelmiä uusia hankkeita varten.
Ohjelma:
13.00 FM Seppo Eskola: Diplomatarium Fennicumin esittely
13.30 FT Reima Välimäki: PROPREAU-hankkeen esittely
14.00 FM Maria Kallio: Kansallisarkiston READ-hankkeen esittely
14.30 Kahvitauko
15.00 FM Joonas Kinnunen: Verkostoanalyysi arkeologiassa
15.30 FM Lauri Viinikkala: Yhdistetty todellisuus ja historiantutkimus
16.00 Loppukeskustelu
Lisätiedot: Miika Norro, mmonor at utu.fi<mailto:mmonor at utu.fi>
***
24.4. klo 17.00 Yleisöluento: Kirkollisten kiinteistöjen ja kaupunkikuvan muutokset uuden ajan alussa
Maanantaina 24.4. klo 17.00 Turun tuomiokirkossa dosentti Liisa Seppänen pitää luennon aiheesta Kirkollisten kiinteistöjen ja kaupunkikuvan muutokset uuden ajan alussa. Luento on avoin, lämpimästi tervetuloa!
Abstrakti:
Reformaation vaikutus ulottui monella tavalla uskonnon harjoittamisen muotoihin, kirkollisiin käytäntöihin, kieleen ja kulttuuriin. Tässä esitelmässä tarkastellaan, miten reformaatio ja muut tekijät vaikuttivat myös siihen, miten Turun kaupunkikuva muuttui uuden ajan alussa. Keskiajalla Turkua oli leimannut kirkollisten instituutioiden näkyvä läsnäolo ja vaikutusvalta. Useimmat kaupungin näyttävimmistä rakennuksista ja laitoksista, kuten tuomiokirkko, dominikaanikonventti, katedraalikoulu, kirkonmiesten virkatalot, killat ja hospitaalit olivat liittyneet kiinteästi katolisen kirkon toimintaan ja ihmisten jokapäiväiseen elämään. Esitelmässä paneudutaan siihen, miten reformaatio ja sen nimissä tehdyt uudistukset muuttivat Turun kaupungin rakennuksia, kaupunkikuvaa ja kaupunkirakentamista ja vaikuttivat sitä kautta mahdollisesti ihmisten elämään ja toimintoihin.
Katolisen kirkon omistuksessa olleiden maa-alueiden takavarikointi mahdollisti kruunun aktiivisemman rakentamis- ja asutuspolitiikan niillä alueilla, jotka olivat aiemmin tuottaneet tuloja kirkolle tai muutoin palvelleet kirkon toimintaa. Tämä näkyi Turussa kaupunkialueen uudenlaisessa käytössä ja asutetun alueen laajentumisena. Uudisasutuksen ja -rakentamisen myötä myös alueiden väliset sosiaaliset ja toiminnalliset erot muuttuivat, mikä vaikutti puolestaan kaupunkitilan jäsentymiseen kaupungin kehitykseen pidemmällä aikavälillä. Rakennusten ja kaupunkikuvan muutoksiin liittyi läheisesti myös kaupungissa tapahtunut mentaalinen muutos, jota kaupunkikuvan fyysinen muutos osaltaan ilmensi ja toisaalta myös edisti.
***
Luento on osa TUCEMEMSin kevään yleisöluentosarjaa Kirkko keskellä muutosta. Reformaation vaikutus kulttuuriin ja kirkkoon. Luennot järjestetään maanantaisin klo 17.00–18.30 Turun tuomiokirkossa. Luennoille on vapaa pääsy.
Lämpimästi tervetuloa!
Ohjelma
23.1. Professori Mia Korpiola: Sovintoon Jumalan ja seurakunnan kanssa': kirkkokuri reformaatioajan Ruotsissa
20.2. Apulaisprofessori Kirsi Salonen: Reformaation myytit
20.3. Dosentti Riitta Laitinen: Turun 1600-luvun piispat kirkkotilan uudistajina
24.4. Dosentti Liisa Seppänen: Kirkollisten kiinteistöjen ja kaupunkikuvan muutokset uuden ajan alussa
15.5. Filosofian maisteri Tanja Toropainen : Monipuolistuvat tekstilajit, yhdenmukaistuvat tekstit - kirkollisen kielen muutoksia reformaatioaikana.
Lisätietoja: Miika Norro, mmonor(at)utu.fi<http://utu.fi/>.
_______________________________________________
Sospol mailing list
Sospol at lists.utu.fi<mailto:Sospol at lists.utu.fi>
https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/sospol
More information about the Kaupunkitutkimus
mailing list