[Kaupunkitutkimus] Turun kaupunkitutkimusohjelman tutkijastipendien saajat valittu

Ruoppila Sampo sampo.ruoppila at turku.fi
Thu Dec 22 10:35:01 EET 2011


Turku jakoi apurahoja kaupunkitutkimukseen

Turun kaupunki on myöntänyt 10 kappaletta vuoden mittaiseen tieteelliseen työskentelyyn tarkoitettua tutkijastipendiä Turun kaupunkitutkimusohjelman mukaiseen tutkimustyöhön. Samalla jaettiin myös kaksi Länsi-Suomen yleishyödyllisen asuntosäätiön (YH-säätiö) rahoittamaa tutkijastipendiä. 

Turun kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen tutkimusohjelma, jonka tavoitteena on lisätä akateemisesti relevanttia kaupunkitutkimusta, joka voi tuottaa policy-advice -tyyppistä hyötyä Turun kaupungille ja kaupunkiseudulle. Tällainen hyöty voi liittyä esimerkiksi kaupunkikehitykseen vaikuttavien tekijöiden ja niiden seurausten analysointiin, yhteiskunnallisten muutosten ennakointiin tai kaupungin vaikutusmahdollisuuksien erotteluun ja niiden vaikutusten arviointiin. Turun kaupunki jakaa tutkijastipendit tämän tavoitteen konkretisoimiseksi. 

Turun kaupunki tekee kaupunkitutkimusohjelmallaan maailmanlaajuisesti uraauurtavaa työtä kaupunkipolitiikkaan liittyvän yliopistoyhteistyön kehittämisessä. ”Tuollaiseen yhteistyöhön kohdistuu maailmalla paljon toiveita, suunnitelmia ja julkilausumia, mutta Turun kaupunkitutkimusohjelma vie yhteistyön konkreettiselle tasolle”, sanoo kaupunkitutkimusohjelman toteuttamista johtava Turun yliopiston tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila. 
  
Yhteistyöhön valjastetaan myös apurahan saajat. Turun kaupunki nimeää yhdyshenkilön kullekin tutkijalle. Yhdyshenkilön tehtävä on koota kaupungin organisaatioista sopiva ryhmä asiantuntijoita, jotka tapaa-vat tutkijan hankkeen alussa ja joille tutkija esittelee hankkeen tulokset apurahakauden päättyessä. Käytäntö palvelee tiedon leviämistä tutkimushankkeesta ja sen tuloksista. Tutkijoilla on myös velvollisuus akateemisen kirjoittamisen ohella raportoida tuloksista tiiviisti ja yleistajuisesti, mikä palvelee kaupunkia ja aiheista kiinnostuneita laajemminkin.

Tutkijastipendit myönnettiin seuraaville henkilöille (aakkosjärjestyksessä, nimen ja aiheen jälkeen henkilökohtaisen apurahan summa):
1.	Pol.Dr. Henrik Serup Christensen: Participatory Initiatives at the Local Level in Finland (Osallistu-van demokratian mallien soveltaminen Suomessa paikallistasolla) 24.500 € (Post-doc)
2.	VTM Maija Karjalainen: Kunnallisten kansanäänestysten ja kansalaisaloitteiden rooli demokratiassa 21.500 €
3.	FM Riina Lundman: Julkisen kaupunkitilan väliaikaiset kulttuurikäytöt osana luovaa kaupunkikehitystä ja kansalaislähtöistä kulttuuritoimintaa 21.500 €
4.	Pol.M. Johan Meriluoto: Möjligheter och barriarer för IT-politik i kommunerna (Kuntien IT-politiikan mahdollisuudet ja haasteet) 21.500 €
5.	VTM Titiana Moldovan: Smartcitizen: A new paradigm for participatory designs in urban planning (Mobiilisovellusten käyttö kaupunkilaisten näkemysten keräämiseksi kaupunkisuunnitteluun liittyen) 21.500 €
6.	VTM Jarkko Rasinkangas: Etnisen segregaation dynamiikka ja seuraukset Turussa 21.500 €
7.	YTT Sanna Raudaskoski: Monikulttuuriset kohtaamiset lääkärin vastaanotolla 24.500 € (Post-doc)
8.	VTT Arttu Saarinen: Missä asuvat onnellisimmat turkulaiset ja mitkä tekijät selittävät onnellisuutta? 24.500 € (Post-doc)
9.	M.Sc. Mari Toivanen: Kuulumisen monet kasvot - turkulaisten kurdinuorten identiteettineuvotteluja 21.500 €
10.	PhD Georgiana Varna: Analysis of the regenerated waterfront of the river Aura in Turku with the Star model of publicness (Turun keskustan / Aurajoen varren julkisten tilojen kehittäminen soveltaen hakijan väitöskirjassaan kehittämää julkisten tilojen arviointimallia) 24.500 € (Post-doc)
11.	FM Antti Vasanen: Turun kehyskuntiin muuttaneiden asumispreferenssit ja niiden vaikutus asuinpaikan valintaan 21.500 €
12.	YTM Veera Viitanen: Nuorten asunnottomien kokemukset asunnottomuuteen johtaneista tekijöis-tä sekä tarjotusta ja vastaanotetusta tuesta 21.500 €

Tutkijastipendeistä järjestettiin avoin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin piirissä toimiville tutkijoille suunnattu haku, jossa oli määritelty tarkemmin hakuteemat. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 51 kappaletta. Hakemukset arvioineeseen raatiin kuului Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin edustajia. Arvioinnissa kiinnitettiin huomioita tieteelliseen ansiokkuuteen, tiedon sovellettavuuteen, aiheen ajankohtaisuuteen ja uusiin näkökulmiin.



More information about the Kaupunkitutkimus mailing list