[Kaupunkitutkimus] Erilaistuva kuntajohtaminen-työryhmä Kunnallistieteen päivillä 3. - 4.11. - call for papers 14.10 mennessä

Ruoppila Sampo sampo.ruoppila at turku.fi
Mon Sep 26 12:08:42 EEST 2011


Tiedoksi
________________________________________
Lähettäjä: Inga.Nyholm at vm.fi [Inga.Nyholm at vm.fi]

Hei,

Kunnallistieteen päivät ja työryhmätyö siellä lähestyvät. Pyydän mainostamaan oheista työryhmää (ja toki Kunnallistieteen päiviä muutoinkin) asiasta mahdollisesti kiinnostuneille tutkijoille ja opiskelijoille.
Työryhmäpapereita on mahdollista kirjoittaa ja esitellä myös ruotsiksi, vaikka kommentointia voi tässä työryhmässä luvata enimmäkseen suomeksi.

t. Inga

_______________________________________________

Erilaistuva kuntajohtaminen-työryhmä Kunnallistieteen päivillä 2011 - toimita tiivistelmä ja ehdotus esiteltävästä paperista 14.10. mennessä!

40. Kunnallistieteen päivät järjestetään 3.-4.11.2011 Kuntatalolla Helsingissä. Teemana on uuden sukupolven kunta ja luvassa on mielenkiintoisia puheenvuoroja, alustuksia ja esityksiä.

Ensimmäisen päivän ohjelmaan sisältyy myös työryhmätyöskentelyä. Ryhmissä on mahdollisuus esittää tutkimuspapereita liittyen joko valmisteilla olevaan tai jo valmistuneeseen tutkimukseen. Tutkimusryhmiä on kaikkiaan seitsemän, joista yksi on Erilaistuva kuntajohtaminen.

Suomalaisen, aiemmin varsin heterogeenisen kunta- ja palvelurakenteen voimakkaan erilaistumisen johdosta on syntynyt paineita ja tarpeita myös kuntajohtamisen kehittämiselle. Mm. kuntien olosuhteiden erojen kasvu aiheuttaa polarisaatiota: kunnat ovat erilaistuneet esimerkiksi väestön, työpaikkojen, osaamisen ja taloudellisten edellytysten suhteen. Tulevaisuuden haasteet ja hyvinvointipalveluiden turvaaminen edellyttävät kunnilta strategisia valintoja. Erilaisten strategisten valintojen seurauksena myös palveluiden järjestämisen tavat ovat monimuotoistuneet. Kuntien omaehtoisen kehittämistyön lisäksi meneillään on useita reformeja niin paikallis-, alue- kuin kansallisella tasolla ja hallitus on käynnistämässä vahvoihin peruskuntiin perustuvaa uutta kuntauudistusta. Kaikki tämä uudelleenorganisoituminen ja erilaistuminen muuttavat myös sitä, miten kuntia johdetaan tai miten niitä tulisi johtaa.

Toivomme työryhmään papereita, jotka keskittyvät kuvaamaan kuntajohtamisen uudistamistarpeita ja ideoita erilaistuvan ja myös uudelleenorganisoituvan kuntahallinnon kontekstissa. Papereissa voi käsitellä mm. sitä, millaisia vaikutuksia toisaalta erilaistumisella ja toisaalta uudelleenorganisoitumisella on kuntien poliittiseen ja ammatilliseen johtamiseen, johtamiskäytäntöihin ja instituutioihin? Miten kuntien kaksoisjohtajuutta erityyppisillä alueilla tulisi kehittää? Eroaako johtaminen kunnan olosuhdetekijöiden mukaan? Miten yhteistoiminnan tiivistyminen ja syventyminen on muuttanut kuntajohtamista, mitä kehittämistarpeita on noussut esille? Muuttaako kuntaliitos johtamisen perusperiaatteita? Millainen paino tulevaisuuden kunnan johtamisessa asetetaan palvelutuotannon johtamiselle ja millainen paikallisen itsehallintoyhteisön johtamiselle? Miten tulevaisuuden kuntia johdetaan: millaisin toimintatavoin, millaisin johtamiskäytännöin ja millaisissa institutionaalisissa puitteissa? Miten kuntien rooli on muuttunut ja muuttuu ja miten se vaikuttaa kuntien johtamiseen?


Tiivistetysti toivomme työryhmään papereita, joissa käsitellään kuntajohtamisen tilaa ja kehittämisen tarpeita. Mikäli haluaisit esitellä paperiasi työryhmässä, toivomme, että lähetät sähköpostitse tiivistelmäsi johtamistyöryhmän vetäjille viimeistään 14.10.2011 mennessä. Työryhmään hyväksytyt tiivistelmät tulevat mukaan päivien seminaarijulkaisuun. Toivomme, että otat yhteyttä jo syyskuun aikana.

Inga Nyholm (etunimi.sukunimi at vm.fi<mailto:etunimi.sukunimi at vm.fi>)
Jenni Airaksinen (etunimi.sukunimi at uta.fi<mailto:etunimi.sukunimi at uta.fi>)


______________________________________________
Inga Nyholm
Neuvotteleva virkamies, HT

Valtiovarainministeriö
Kuntaosasto
PL 28
00023 VALTIONEUVOSTO

****
Inga Nyholm
Ministerial adviser, D.Sc.

Ministry of Finance
Department for Municipal Affairs
PO Box 28
00023 GOVERNMENT
Finland

****
tel. +358 9 160 32212, gsm. +358 40 760 5524
fax. +358 9 160 32230
e-mail. inga.nyholm at vm.fi<mailto:inga.nyholm at vm.fi>
_______________________________________________



More information about the Kaupunkitutkimus mailing list