[H-verkko] Artikkelipyyntö: CfP: Ruokaturva historiassa (HAik 2/2026)
Agricola - Suomen humanistiverkko
no-reply at agricolaverkko.fi
Pe Marras 4 16:26:40 EEST 2024
Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö:
--------------------------------------------
CfP: Ruokaturva historiassa (HAik 2/2026)
--------------------------------------------
Ruokahuollon toimivuudesta ja elintarvikkeiden riittävyydestä käytetään nykyisin sanaa ruokaturva. Ilmastonmuutos, pandemia ja sota Ukrainassa ovat nostaneet ruokaturvan voimakkaasti suomalaiseenkin keskusteluun. Samaan aikaan kiinnostus maatalouden ja ruoan historiaan on kasvussa sekä kansainvälisesti että Suomessa.
Ruokaturvan perustana on maatalous, joka toimii vuorovaikutuksessa luonnonolosuhteiden, markkinavoimien, poliittisten ratkaisujen sekä tutkimuksen ja kehitystyön kanssa. Esimodernina aikana ruokaturva oli lähes täysin paikallista, mutta logistiikan kehitys toi uusia mahdollisuuksia turvata elintarvikkeiden riittävyyttä akuuteissa ruokapulatilanteissa ja satokauden eri vaiheissa. Alhaisesta elintasosta johtuvaa kroonista ruokaturvattomuutta on taltutettu poliittisin ja taloudellisin toimin.
Suomessa on vahva maataloushistorian tutkimuksen perinne, joka koottiin kolmiosaiseksi kirjasarjaksi 2000-luvun alussa. Kirjasarjan tekijöistä enää harva osallistuu keskusteluun maataloushistorian tutkimuksesta. On uusien näkökulmien ja tulkintojen aika. Viime vuosina esimerkiksi maanviljelyn makrotason analyysistä on siirrytty yhä enemmän alueelliselle ja viljelmien tasolle ja vastaavasti kotieläinten historian tutkimuksessa kohti eläinyksilöitä sekä paikallisia maatiaiseläinkantoja.
Kutsumme Historiallisen Aikakauskirjan teemanumeroon ruokaturvan historiaa käsitteleviä artikkeliehdotuksia. Artikkelit voivat keskittyä mihin ajanjaksoon ja maantieteelliseen alueeseen tahansa. Otamme vastaan myös ehdotuksia katsausartikkeleiksi, puheenvuoroiksi ja kirja-arvioiksi.
Artikkelit voivat käsitellä esimerkiksi yhtä tai useampaa seuraavista teemoista:
ruokaturvan vahvistamisen historia (paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti, globaalisti)
ruokaturvaa mahdollistavan maanviljelyn ja sen muutosten historia
kotieläinten historia ruokaturvan näkökulmasta
kalastuksen ja erätalouden historia ruokaturvan näkökulmasta
akuutin, kroonisen tai kausittaisen ruokaturvattomuuden historia
politiikka, markkinat ja logistiikka ruokaturvan historiassa
teoreettiset ja metodologiset näkökulmat ruokaturvan historian tutkimuksessa.
Lähetä ehdotuksesi tutkimusartikkeliksi (enintään 300 sanaa) sekä lyhyt kirjoittajaesittely 15.11.2024 mennessä yhtenä pdf-tiedostona osoitteeseen kirsi.m.laine at utu.fi. Valinnoista ilmoitetaan 5.12.2024 mennessä. Teemanumeron toimittavat VTT Henrik Forsberg (Uumajan yliopisto), FT Kirsi Laine (Turun yliopisto) ja FT Hilja Solala (Tampereen yliopisto). Tutkimusartikkelin kirjoittajille järjestetään workshop Maataloushistorian päivien yhteydessä 12.6.2025 Suomen maatalousmuseo Sarassa Loimaalla.
Tutkimusartikkelin kirjoittaja palauttaa aiemmin julkaisemattoman käsikirjoituksensa suoraan Historiallisen Aikakauskirjan OJS-järjestelmään viimeistään 12.8.2025 (https://journal.fi/haik/login). Palautuksen jälkeen toimittajat kommentoivat käsikirjoituksia ja pyytävät mahdollisesti muutoksia, minkä jälkeen artikkelit käyvät läpi vertaisarvioinnin.
Teemanumero ilmestyy kesäkuussa 2026.
Artikkelit noudattavat Historiallisen Aikakauskirjan yleisiä kirjoitusohjeita: https://www.historiallinenaikakauskirja.fi/kirjoitusohjeet
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Kirsi Laine
kirsi.m.laine at utu.fi
Ilmoitus vanhenee: 15.11.2024 klo 23:59
Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/cfp-ruokaturva-historiassa-haik-2-2026/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola
Lisätietoja postituslistasta H-verkko