[H-verkko] Esitelmät ja keskustelutilaisuudet: Kirjanjulkistus Pohjalaisia – Kuuluisa kansannäytelmä ja sen kiehtovat syntyvaiheet

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ke toukokuu 22 10:19:52 EEST 2024


Agricolan tapahtumakalenteriin on lähetetty uusi tapahtuma:
--------------------------------------------
Kirjanjulkistus Pohjalaisia – Kuuluisa kansannäytelmä ja sen kiehtovat syntyvaiheet

23.5.2024 klo 16:00 -  klo 17:30 Suomalaisen kirjallisuuden seuran juhlasali, Hallituskatu 1 https://www.google.com/maps/search/?api=1&query=Hallituskatu+1%2C+Helsinki%2C+Suomi
--------------------------------------------
Uutuuskirja unohdetusta härmäläisestä kirjailijasuuruudesta Anton Kankaasta ja Pohjalaisia-näytelmästä

Pohjalaisia oli ilmestyttyään 1914 välitön valtakunnallinen suurmenestys. Isänmaallisen draaman tulkittiin vastustavan Venäjän sortotoimia Suomen suuriruhtinaskunnassa. Päähenkilöinä oli pohjalaisia rikollisia eli häjyjä, talonpoikia, köyhälistöä sekä ylemmyydentuntoinen vallesmanni.

Pohjalaisia rakensi vastaitsenäistyneen kansakunnan henkistä perustaa ja vaikutti syvästi pohjalaiseen identiteettiin. Leevi Madetoja sävelsi 1924 Pohjalaisista oopperan, jota on kutsuttu Suomen kansallisoopperaksikin. Se sovitettiin myös kahdeksi elokuvaksi (1925 ja 1936). Filmien myötä yleistyi Jussi-paita, josta muodostui pohjalaisuuden symboli. Päähenkilö on kuvattuna myös elokuva-alan Jussi-patsaaseen, jollaisia on jaettu 1944 alkaen.

Oliko Pohjalaisia kuitenkaan ilmoitetun tekijänsä, Artturi Järviluoman luomus? Nuorisoseuramies Antti Hilli tunnisti ensiesityksessä 1914 teoksen samaksi kuin Anton Kankaan (1867-1904) kadonneen Härmäläisiä-näytelmän. Sekä Hilli että Kangas olivat kotoisin Alahärmän Härmänkylältä. Nuorena kuollut Kangas oli kääntänyt kaunokirjallisuutta ja vaikuttanut suomalaisissa kulttuuri- ja nuorisoseurapiireissä. Pohjalaisten ansiosta hän olisi yksi viime vuosisadan huomattavimmista kotimaisista kirjailijoista.

Timo Kallion kirjoittamassa uutuuskirjassa perehdytään Pohjalaisten jännittävään syntyhistoriaan. Julkaistaan myös näytelmän luonnoksia sekä sen loppuversio.

”Erittäin merkittävä hanke.” Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi lausunnossaan kirjasta 2024.

Kirjoittajasta

TkT Timo Kallio (s. 1974) on tutkinut Pohjalaisia –näytelmää yhdessä isänsä, historioitsija Reino Kallion (1939-2021) kanssa 2012 alkaen. Hän on laatinut kadonneesta Härmäläisiä näytelmästä suuntaa-antavan rekonstruktion 2017. Uuden kirjan teossa häntä ovat Reino Kallion ohella ohjanneet teatterihistorioitsija Pentti Paavolainen ja kirjallisuudentutkija Hanna Karhu.


--------------------------------------------


Lisätietoja:
Timo Kallio
thkallio at gmail.com
358 40 722 5095


Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/event/kirjanjulkistus-pohjalaisia-kuuluisa-kansannaytelma-ja-sen-kiehtovat-syntyvaiheet/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko