[H-verkko] Artikkelipyyntö: ’Propaganda ja informaatiovaikuttaminen 2000-luvulla’, Ennen ja nyt -lehti 4/2024
Agricola - Suomen humanistiverkko
no-reply at agricolaverkko.fi
Ke Tammi 24 09:48:17 EET 2024
Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö:
--------------------------------------------
’Propaganda ja informaatiovaikuttaminen 2000-luvulla’, Ennen ja nyt -lehti 4/2024
--------------------------------------------
Aikakauskirja Ennen ja nyt – Historian tietosanomat hakee artikkeleita, katsauksia, näkökulmia ja kirja-arvosteluja teemanumeroon, jonka aiheena on Propaganda ja informaatiovaikuttaminen 2000-luvulla. Teemanumero ilmestyy vuoden 2024 neljäntenä numerona.
Klassisen määritelmän mukaisesti propagandalla tarkoitetaan massavaikuttamista, massojen mielipiteiden muokkaamista propagandan välittäjälle edulliseen suuntaan. Propaganda liitetään usein toiseen maailmansotaan, ja erityisesti Neuvostoliittoon ja Kolmanteen valtakuntaan, joissa propagandaa käytettiin runsaasti ja uusia propagandan muotoja kehiteltiin aktiivisesti.
Propaganda on tutkimuskirjallisuudessa jaettu kolmeen erilaiseen lajiin: mustaan, valkoiseen ja harmaaseen. Mustalla propagandalla viitataan usein ”suureen valheeseen”, valkoisesta propagandasta tavanomainen esimerkki on terveysvalistus, ja harmaa propaganda liitetään usein kaupalliseen toimintaan, esimerkiksi silloin kun yhtiöt teettävät tutkimuksia tuotteistaan ja esittävät tulokset itselleen edullisesti. (Katso esim. Jowett & O’Donnell 2015). 2000-luvulla on myös puhuttu yhä enemmän viherpesusta (greenwashing), pinkkipesusta (pinkwashing) ja urheilupesusta (sportswashing), mikä toki ei ilmiönä ole uusi. Myös parantuneet mahdollisuudet kuvien muokkaamiseen, myös tekoälyavusteisesti, palvelevat propagandan levittäjiä monipuolisesti. 2000-lukua onkin kutsuttu totuuden jälkeiseksi ajaksi.
Millaista on propaganda 2000-luvulla ja kuinka se poikkeaa edellisen vuosisadan propagandasta? Entä informaatiovaikuttaminen? Millainen on propagandan ja informaatiovaikuttamisen suhde 2000-luvun ilmiöihin, kuten äärioikeiston uuteen nousuun ja populististen liikkeiden ja puolueiden suosioon? Entä 2000-luvun tapahtumiin, kuten Irakin sotaan, Brexitiin ja Valkoisen talon valtaamiseen? Venäjän–Ukrainan sodan alkaminen toi sodan Eurooppaan ja sotauutiset osaksi eurooppalaisten jokapäiväistä elämää. Mikä on propagandan ja informaatiovaikuttamisen rooli digitalisaation aikakaudella, jolloin internet ja älylaitteet ovat yhä useampien ulottuvilla, ja uudenlaiset ilmiöt, kuten trollaus, kukoistavat? Miten tekoäly yhdistyy informaatiovaikuttamiseen?
Teemanumeroon kutsutaan kirjoituksia, jotka käsittelevät propagandaa ja informaatiovaikuttamista 2000-luvulla, ja myös hybridivaikuttaminen on mahdollinen näkökulma. Ennen ja nyt on historiatieteellinen aikakauskirja, mutta myös esim. yhteiskuntatieteet, viestintätieteet ja visuaalisen kulttuurin tutkimus ovat mahdollisia tieteenaloja.
Kirjoitukset valitaan artikkeliehdotusten ja lyhyiden abstraktien perusteella (maksimissaan 250 sanaa). Lähetä ehdotuksesi 1.3.2024 mennessä numeron vierailevalle päätoimittajalle Silja Pitkäselle (silja.k.pitkanen at student.jyu.fi). Vieraileva päätoimittaja ilmoittaa artikkelien hyväksynnästä 15.3.2024 mennessä. Lopulliset käsikirjoitukset on lähetettävä päätoimittajan kommentoitaviksi viimeistään 1.8.2024.
Lehden kirjoitusohjeista ja käytännöistä tarkemmin: https://journal.fi/ennenjanyt/about/submissions.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Silja Pitkänen
silja.k.pitkanen at student.jyu.fi
https://journal.fi/ennenjanyt/about/announcements
Ilmoitus vanhenee: 1.3.2024 klo 23:59
Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/propaganda-ja-informaatiovaikuttaminen-2000-luvulla-ennen-ja-nyt-lehti-4-2024/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola
Lisätietoja postituslistasta H-verkko