[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen, Teoksen, Tutkijaliiton, Vastapainon, Väyläkirjojen, Warelian ja WSOYn kirjoja

Mikko Saira mivasa at utu.fi
Ti Maalis 7 10:46:01 EET 2023


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***


Tammi

Surrender - 40 laulua, yksi elämä

Bono


Artisti-aktivisti Bono, irlantilaisbändi U2:n laulaja, on kirjoittanut muistelmateoksen, joka on rehellinen ja nöyristelemätön, intiimi ja syvällinen. Surrender on tarina Bonon ainutlaatuisesta elämästä, hänen kohtaamistaan vaikeuksista ja haasteista sekä ystävistä ja läheisistä, jotka ovat muokanneet ja kannatelleet häntä.

Kassu Halonen – Maailma on kaunis
Tommi Saarela

Kalervo ”Kassu” Halosta on luonnehdittu Suomen menestyneimmäksi kevyen musiikin säveltäjäksi ja tuottajaksi. Halosen elämäkerta käsittelee monikasvoisen taiteilijan mittavaa roolia suomalaisen kevyen ja raskaammankin musiikin eri vuosikymmenillä.Surun pyyhit silmistäni, Rentun ruusu ja Sydämeeni joulun teen ovat esimerkkejä koko kansan megahiteistä, joiden sävelet on piirretty Kassu Halosen kynällä. Halonen puhuu nyt ensi kertaa myös elämänsä kipeistä hetkistä, kuten isän menettämisestä vain seitsemänvuotiaana sekä menestysvuosien kovasta hinnasta: avioliittonsa pirstoutumisesta esikoistyttären syntyessä ja maan menestyneimmän levy-yhtiön ajautumisesta konkurssiin.Kirjassa ääneen pääsee myös Halosen lähipiiri, joka välittää lukijalle aidon kuvan musiikkivaikuttajan elämästä julkisuuden valokeilan takana – isänä, puolisona sekä intohimoisena kokkina ja golfaajana.

Punaiset seireenit – Ukrainalainen sukutarina
Victoria Belim

Punaiset seireenit on koskettava kuvaus Ukrainan 1900-luvusta, jota käsitellään yhden perheen neljän sukupolven ja sukuun kätkeytyvän arvoituksen kautta. Kirja on osin muistelma ja osin kuin dekkari, joka seuraa kirjoittajaa halki Ukrainan hänen tutkiessaan setänsä katoamista ja muita sukusalaisuuksia.

Zelenskyi – Vapauden näyttämöllä
Sermi Rudenko

Elämäkerta Ukrainan presidentti Zelenskyista kertoo, kuinka kaikkien tuntemasta näyttelijästä kasvoi maansa vapautta puolustava Ukrainan kansan henkinen johtaja. Toimittaja Antti Kurosen esipuhe taustoittaa, mitä kaikkea kriisin takana on.


Mihin menet Suomi? – Pelon aika Euroopassa
Mika Aaltola


Tärkeä ajankohtainen puheenvuoro Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä Euroopan ja erityisesti Suomen ja Pohjolan turvallisuustilanteesta.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24.2.2022 järisytti koko Eurooppaa ja käänsi hetkessä Suomenkin ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön aivan uuteen asentoon. Aiemmin poliittisesti liki mahdottomalta näyttänyt Nato-jäsenyys on toteutumassa niin Suomen kuin Ruotsinkin osalta. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola valottaa kirjassaan tilanteen taustoja sekä Suomen turvallisuuspoliittisia näköaloja ja lähitulevaisuuden toimintavaihtoehtoja Ukrainan, Euroopan, Naton ja läntisen maailman kamppaillessa Venäjän hyökkäyssodan yleisen haasteen alla.

Matkalaukkulapsuus – Kasvutarinoita kulttuurien välistä

Lotta-Sofia Saahko


Oman paikan etsintää, ulkopuolisuutta ja kulttuurikokemusten runsautta. Lotta-Sofia Saahko kirjoittaa suomalaistaustaisista tai Suomeen päätyneistä matkalaukkulapsista, jotka ovat viettäneet elämänsä maailmalla.

Viking Sallyn veriteko
Tuomas Rimpiläinen

Viking Sallyn veriteko on perinpohjainen kertomus ainutlaatuisesta murhasta, lannistumattomasta rikostutkinnasta ja oikeudenkäynnistä, jollaista ei ole ennen nähty.

Airiston murha – Kadonneen lakimiehen tapaus

Jari Veijalainen


Runsaasti mediahuomiota herättäneen, kesällä 2021 alkaneen rikostutkinnan päätutkijan kertomus henkirikoksen taustoista ja sitä ympäröivistä tapahtumista sekä lopulta uhrin löytämisestä ja rikoksen selviämisestä.

Concierge – VIP-erikoismies

Jussi Lehtinen & Petteri Ala-Kivimäki


Jussi Lehtinen olisi mainio fiktiivisen romaanin hahmo. Äiti oli kukkakauppias, isä oli alamaailmassa arvostettu ja vaikutusvaltainen vanhan liiton rikollinen. Jussi valitsi kukat – ja palvelun. Tämä entinen huippupainija on nyt ammatiltaan concierge, VIP-palvelujen erikoismies. Hän toteuttaa henkilökohtaisesti kaikki asiakkaiden lailliset toiveet.

Luokkakuva – Suomituben sisäpiirissä

Mika Tolvanen & Saara Taussi


Isoja egoja, jättituloja ja oman nuoruuden menetystä. 42 räjähtävän rehellistä keskustelua kotimaisten huipputubettajien ja heidän sisäpiirissään toimivien taustavaikuttajien kanssa.

Popmusiikin uusi aika – Satumaa-tangosta 2080-luvulle

Ilkka Mattila, Anna-Kaisa Kaplas, Jukka Haarma


Suomalaisen popmusiikin maailma ei ole entisensä. Ennen sähkökitaroita soittaneiden nuorten miesten yhtyeiden tilalla on nyt tuottajia kotistudioissaan ja artisteja sekä musiikintekijöitä, joista yhä useampi ei ole mies.

Mitä on tapahtunut matkalla kitarabändeistä kotistudioiden ja biisileirien maailmaan? Miten monipuolistunut artistijoukko on muuttanut koko populaarimusiikin kenttää? Miten artistit, biisintekijät, alan toimijat ja vaikuttajat ovat kokeneet tuon muutoksen ja mitä he odottavat tulevaisuudelta?

Kirjaa varten on haastateltu lähes sataa suomalaista artistia, säveltäjää, sanoittajaa, tuottajaa ja musiikkialan ihmistä. Kotimaisen popmusiikin rakenteisiin pureutuva teos selvittää, miten popin ja koko musiikkialan vallankumous 2000-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmenen aikana tapahtui.

Suomifutis – Suomalaista jalkapallokulttuuria etsimässä

Saku-Pekka Sundelin


Suomifutis on Brittifutiksen (2020) kirjoittajan toinen teos, jossa seikkaillaan ympäri futis-Suomea ja mennään entistä syvemmälle jalkapallon kiehtovaan maailmaan.

Meren kutsu – Tarinoita ihmisen uteliaisuudesta

Patrik Svensson


Meri on ihmisenkin alkukoti, joka ei lakkaa vetämästä meitä puoleensa. Viihdyttävät tarinat valottavat merten saloja historian henkilöiden, tieteen löydösten ja filosofisten pohdintojen kautta.

Uskomattomat ympäristörikokset

Heidi Holmavuo


Ympäristörikollisuus on usein harmaata taloutta ja kasvavissa määrin kansainvälistä rikollisuutta. Tekijän rahallinen hyöty on samaa luokkaa kuin törkeissä ase- ja huumausainerikoksissa. Ympäristörikollisuus onkin yksi maailman suurimmista rikollisuuden muodoista. Se on järjestäytynyttä, ammattimaista ja mittakaavaltaan valtavaa. Interpol on arvioinut ympäristörikollisuuden tuottavan 110–281 miljardia dollaria vuosittain.Kirjassa perehdytään Suomessa rehottavaan ympäristörikollisuuteen sekä avataan rikosprosessi ja sen haitta-asteet ympäristölle neljän ympäristörikoksen kautta. Joskus harmittomaksi tarkoitettu laiskuus toimittaa jäte oikeaan paikkaan tai ymmärtämättömyys koituu luonnon tuhoksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Miten tämä on vältettävissä ja mitä ympäristörikosten esiin tuominen ja estäminen vaatii meiltä jokaiselta?Kirja käy läpi ympäristörikollisuuden laajuuden ja tekojen vakavat seuraukset. Kirja lisää tietoa ja ymmärrystä kovin vähän puhutusta rikollisuuden muodosta. Kirjassa etsitään vastausta myös siihen miksi ympäristörikosten tutkinta, syytteeseen saaminen ja rikollisten tuomitseminen on niin vaikeaa.Perustuu C-Morella vuonna 2023 esitettävään samannimiseen tv-sarjaan.

Helmipöllö – Metsän ja ihmisen hyvinvoinnin vartija

Erkki Korpimäki


Metsissä elävä suurisilmäinen helmipöllö oli muinoin maamme runsaslukuisin petolintu, mutta viime vuosikymmenien aikana kanta on romahtanut. Ainutlaatuisiin maastotutkimuksiin perustuva kirja tuo päivänvaloon helmipöllön elämän kiehtovimmat salat.

Lapin retkeilyreitit – Päiväretkiä tuntureilla ja metsissä

Harri Ahonen


Kirjassa esitellään noin 250 retkeilykohdetta. Ne levittäytyvät koko Lapin alueelle, Merilapin ja Tornionjoen rannoilta kauas pohjoiseen Pallastunturin ja Inarijärven taakse, aina Ruijan rajoille saakka. Mukaan mahtuu patikkapolkuja, pyöräreittejä ja esteettömiä reittejä.

Safaritarinoita

Olli Marttila


Afrikan luonto on mahtava, runsas ja armoton. Itäisessä Afrikassa Tansaniassa ovat maanosan huikeimmat luontokohteet: Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro sekä hieman vähemmän tunnetut Tarangire, Manyara, Mkomaz ja Selous. Olli Marttila on viettänyt Tansanian erämaissa satoja öitä, ja safareitakin on takana pitkälti toista sataa. Mitä kaikkea Tansanian luonnossa voi tapahtua?

Matka kuninkaalliseen Tukholmaan – Opas kaupunkilomalle ja nojatuolimatkalle

Sanna-Mari Hovi


Tukholman tuttuja ja tuntemattomampia kuninkaallisia kohteita palatseista, puutarhoista ja tyrmistä Rakkauden polulle. Opas kaupunkilomalle ja nojatuolimatkaajalle.

Auschwitzin tytär

Tova Friedman & Malcolm Brabant


Tova Friedman kuului nuorimpiin Auschwitzista selviytyneisiin lapsiin. Hän eli varhaislapsuutensa Puolan keskiosassa sijainneessa juutalaisghetossa, ja kun se hävitettiin, hänet lähetettiin nelivuotiaana vanhempiensa kanssa natsien työleirille. Ennen kuudennen ikävuotensa täyttymistä hänet ja hänen äitinsä pakotettiin nousemaan täpötäyteen karjavaunuun, jonka kuorman määränpää oli Auschwitz II eli Birkenaun tuhoamisleiri. Isä lähetettiin Dachauhun.

Puolen vuoden sellivankeuden aikana Birkenaussa Tova näki kauheuksia, joita hän ei ole pystynyt koskaan unohtamaan, ja vältti täpärästi kuoleman monta kertaa. Vain muutama juutalainen hänen lisäkseen on astunut kaasukammioon ja selviytynyt sieltä ulos kertomaan tarinansa.

Kun natsien murhapartiot kiertelivät Birkenaussa ennen leirin hylkäämistä tammikuussa 1945, Tova ja äiti piiloutuivat ruumiiden sekaan. Neuvostojoukot vapauttivat heidät, ja sen jälkeen he vaelsivat takaisin puolalaiseen kotikaupunkiinsa. Myöhemmin isä onnistui löytämään heidät, ja perhe oli jälleen koossa.

Tova Friedman on kirjoittanut kirjan yhdessä palkitun entisen sotakirjeenvaihtajan Malcolm Brabantin kanssa. Brabantin tarkan tutkimustyön tuella Tova on kyennyt palauttamaan mieleensä omat kokemuksensa kipeimpiä yksityiskohtia myöten.

Puiden kertomaa

Sinikka Piippo


Kirja mullistaa maailmankuvasi: näet puut ja elämän täysin eri tavoin. Puut kertovat omin sanoin mietteensä elämästä ihmisten kanssa ja maapallolla.


Teos

Kirjain vai henki

Wille Riekkinen


Kirjain vai henki on Wille Riekkisen kirja Jeesuksesta kristinuskon keskeisenä henkilönä. Uutta testamenttia lukemalla saamme perustietoja Jeesuksesta ja hänen toiminnastaan, mutta olennainen kysymys on, miten meidän olisi lukemamme ymmärrettävä. Raamatun tekstit kun eivät ole yksinkertaisia saati yksiselitteisiä. Mitä Jeesus teki, mitä se merkitsi ja miten siitä kerrottiin?

Riekkisen lähtökohta on, että Raamattua on aina tulkittava. Tämä koskee niin myyttisiä alkukertomuksia, Raamatun sisältämiä rakkausrunoja, psalmeja, satiireja, henkilökuvauksia, viisauskirjallisuutta kuin myös sitä historiallista ainesta, joka Raamatussa esitetään – Jeesuksenkin suhteen – faktana ja jonka ympärille historialliset rekonstruktiot tavallisesti rakennetaan. Monista suurista linjoista tutkijat ovat jo pitkään olleet yhtä mieltä, mutta nämä tulkintauomat ovat suureksi osaksi jääneet suuren yleisön ulottumattomiin.

Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu

Vesa Heikkinen & Tapio Pajunen


Millaista on 2000-luvun politiikka, kun sitä tarkastelee kielen kannalta? Miten sanoilla vaikutetaan yhteiskunnassa? Onko vallan kieli – ja ehkä koko politiikan olemus – muuttunut verrattuna 1900-lukuun? Näitä kysymyksiä selvittelee Vesa Heikkisen ja Tapio Pajusen riemukas tietokirja Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu.
Kirjan keskeisenä aineistona ovat kansalaisten Ylen Politiikkaradion Puheet päreiksi -ohjelmaan lähettämät ehdotukset päivänpolitiikan sanoiksi. Niitä on kertynyt jo noin 6 000: aikasidonnaisuusulottuvuudesta öyhöttämiseen, koronapsykoosista nollatuntisopimukseen. Kirjaan valikoituneista sanoista laadittujen artikkeleiden kautta sukelletaan kohti laajoja politiikan ilmiöitä.
Kirja taustoittaa kevään 2023 eduskuntavaaleja ja juhlistaa samalla Puheet päreiksi -ohjelman kymmenvuotista taivalta.

Kiina Xi Jinpingin aikakaudella

Ari-Joonas Pitkänen, Matti Puranen, Mika-Matti Taskinen & Niko Vartiainen


Kiina on noussut yhdeksi maailman johtavista talouksista ja poliittisista mahdeista. Kuluneen kymmenen vuoden ajan maata on kommunistisen puolueen pääsihtee-rinä johtanut Xi Jinping, jonka valtakausi on juuri saanut jatkoa ainakin vuoteen 2027 asti. Maan kehitys on Xin kä-sissä, eikä ole vähättelyä sanoa, että hän on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä.

Kiina Xi Jinpingin aikakaudella on kokonaisesitys Kiinan muutoksista, katsaus Xi Jinpingin henkilöhistoriaan, valtaannousuun sekä toimiin, joilla hän on keskittänyt valtaa itselleen. Samalla se käy läpi Kiinaan liittyviä akuutteja kysymyksiä, kuten Taiwanin ja Hongkongin tilannetta, uiguurien asemaa sekä jännitteitä kauppa- ja teknologiapolitiikassa. Yleistajuinen kirja luo katsauksen myös siihen, mitä voimme odottaa tulevaisuudelta, jossa Kiinan merkitys niin kansainvälisissä suhteissa kuin globaalin talouden pelurinakin vain kasvaa.

Tytöt jotka nostavat toisiaan – Cheer-urheilijoiden tie huipulle

Johanna Vierros & Sylvie Daoud


Kilpacheerleading on hurjapäiden joukkuelaji, jonka kirkkaimmassa kansainvälisessä kärjessä urheilevat suomalaiset tytöt. Ennen Yhdysvaltojen joukkue oli voittamaton, mutta nyt Suomen naisten maajoukkue on voittanut maailmanmestaruuden jo neljä kertaa peräkkäin.
Mutta mikä cheerleadingissä on erityistä verrattuna muihin lajeihin? Cheer-maajoukkueen urheilijat kertovat kokemuksiaan lajista ja jakavat parhaat oivalluksensa yhdessä tekemisestä ja unelman saavuttamisesta. Millä keinoin mieli ja kroppa pysyvät kunnossa ja miten mahdollisia ongelmia ratkotaan? Kirjassa on konkreettisia vinkkejä stressinhallintaan, pettymysten käsittelyyn ja toisaalta onnistumisten jälkeiseen arkeen.
Kirja on omistettu kaikille joukkueurheilijoille – entisille, nykyisille ja ennen kaikkea tuleville.


Tutkijaliitto

Mustan järjen kritiikki

Achille Mbebe


Mustan järjen kritiikissä Achille Mbembe tarkastelee filosofisesti, poliittisesti ja
historiallisesti Afrikan ja mustien asemaa kapitalismin ja länsimaisen ajattelun
kehityksessä. Mbembe kehittelee kirjassa ”mustuuden” genealogiaa atlanttisesta
orjakaupasta nykypäivään ja pyrkii näin purkamaan modernin länsimaisen
rasismin keskeisiä käsitteitä ja rakenteita. Mbemben mukaan mustuuden
kategoria muodostaa paitsi modernin rasismin myös länsimaisen tiedon ja
hallinnan kätketyn perustan.
Mbembe tarkastelee kirjassa myös ”mustien” kamppailuja rasismia ja
kolonialismia vastaan. Mbembe nostaa esiin, kuinka väkivallan ja tuhon keskellä
on luotu uutta, tuotettu omia ajattelun tapoja ja kieliä, kirjallisuuksia,
musiikkimuotoja ja rituaaleja. Myös Mustan järjen kritiikkiä leimaa poeettinen
kirjoitustyyli, joka yhdistää sen näihin perinteisiin.
Teoksessa Mbembe kysyy, johtaako Euroopan globaalin hegemonian hiljattainen
murtuminen rasismin häviämiseen vai ovatko päinvastoin uusliberaalit
turvallisuutta korostavat poliittiset toimet, uudet ryöstösodat ja kaupunkitilan
hierarkkinen jakaminen tekemässä meistä kaikista ”mustia”, alistamisen
kohteina olevia tavaraihmisiä.


Vastapaino

Itsemääräämisoikeus – Teoriasta käytäntöön

Paul Tiensuu, Maija Aalto-Heinilä, Anna Mäki-Petäjä-Leinonen


Yksilöiden oikeus määrätä itse omista asioistaan on yksi moraalisen ja oikeudellisen ajattelumme kulmakivistä. Mutta mistä tämä kulmakivi on peräisin? Mitä itsemäärääminen eli autonomia oikeastaan tarkoittaa? Kuka tai mikä voi olla itseään määräävä subjekti? Millaisilla oikeudellisilla keinoilla itsemääräämistä voidaan tukea?

Tässä teoksessa itsemääräämisoikeutta lähestytään monipuolisesti eri näkökulmista ja eri menetelmin. Kirjassa tarkastellaan esimerkiksi itsemääräämisoikeuden käsitettä suhteessa eri oikeudenmukaisuuden ja autonomian teorioihin, sekä sen historiallista kehitystä antiikin tasavaltalaisesta perinteestä moderniin liberalismiin ja feminismiin saakka.

Kirjassa kiinnitetään erityistä huomiota sellaisiin henkilöihin, joiden autonominen toimintakyky ei ole kehittynyt tai on alentunut, kuten lapset, vammaiset ja muistisairaat ihmiset. Yksilön itsemääräämisoikeutta tarkastellaan eri yhteyksissä, kuten hoitotilanteissa, digitaalisesta yksilöllisyydestä päättämisessä, sekä suhteessa muihin ihmisiin ja valtioon. Myös eläinten ja yhteisöjen itsemääräämisoikeutta tarkastellaan omissa luvuissaan.

Teoksen avulla piirtyy kuva yhtäältä itsemääräämisoikeuden käsitteen kompleksisuudesta, toisaalta sen alati kasvavasta tärkeydestä etenkin haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille.

Esseitä

David Hume


Skotti David Hume (1711-1776) oli aikansa
merkittävimpiä kirjailijoita, jota ihailtiin niin
Ranskassa, Saksassa kuin Britanniassakin. Hänen
tuotantonsa on laaja ja siinä tarkastellaan ihmistä
ja yhteiskuntaa monista eri näkökulmista. Humen
esikoisteos Treatise of Human Nature (Tutkielma
ihmisluonnosta) oli vielä perinteinen filosofinen
järjestelmä, mutta myöhemmin hän siirtyi esseiden, tutkielmien ja historioiden pariin. Maineensa hän loi kuusiosaisella Englannin historiallaan ja taidokkailla esseillään. Vallitseva käsitys Humesta on kuitenkin kaventanut hänet filosofiksi sanan nykyisessä suppeassa akateemisessa merkityksessä.
Tämän kokoelman esseet haastavat tämän kapean
näkemyksen Humesta ja filosofiasta tarjoamalla
monipuolisen, kattavan ja nautittavan valikoiman
hänen ajattelunsa eri puolista.

David Humen esseet tarjoavat älyllisiä yllätyksiä
ja haasteita. Valistuksen aikakauden hengessä ne
opettavat ja viihdyttävät. Humen esseet kyseenalaistavatkin vahvasti viime vuosikymmeninä vallinneet käsitykset valistuksesta ilottomana ja ruumiittomana järjen pitkäpiimäisenä monologina. Hänen esseensä eivät noudata vielä jakoa kaunokirjallisuuteen ja filosofiaan. Omaelämäkerrassaan
Hume tunnustaakin kirjallisuuden olleen
elämänsä hallitseva intohimo. Hume näki esseet
oivalliseksi välineeksi lukijan itsesivistykselle ja
-kasvatukselle.

Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta

Tuomas Hoppu


Kranaattitulesta ja tulipaloista saavat osansa niin köyhän väen asumukset kuin teatteritalon kaltaiset arvorakennuksetkin. Vähitellen punaisen kaupungin kohtalo alkaa täyttyä. Kortteli korttelilta jäävät rakennukset valkoisten haltuun. Vallankumoukselliset ovat jo tyhjentäneet pankkien holvit ja suuri joukko kaartilaisia - johtajat mukanaan - valmistautuu jättämään kaupungin. Samaan aikaan kun kaupunki kukistuu, punainen pakojoukko tekee huiman paon Näsijärven, Hämeenkyrön ja Mouhijärven kautta omiensa pariin Vesilahteen. Tampere jää taakse, mutta sota jatkuu.

Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta on toinen osa historiantutkija Tuomas Hopun sisällissotatrilogiassa.

Tottelematon kansa — Poliittisen vastarinnan muuttuvat muodot

Tapio Nykänen, Johan-Eerik Kukkonen, Petri Koikkalainen


Teoksessa tarkastellaan valtiollisen vallan ja
kansalaisyhteiskunnan suhdetta sekä poliittisen
vastarinnan muotoja 1930-luvulta nykypäivään.
Erityistä huomiota kiinnitetään tapauksiin, joissa
vastarinta koettelee demokraattisen järjestelmän
ja laillisuuden rajoja. Tyyppiesimerkki tällaisessa
vastarinnasta on väkivallaton kansalaistottele-
mattomuus, josta viime vuosina on keskusteltu
julkisuudessa aktiivisesti.

Kansalaistottelemattomuudesta käytävän
keskustelun ajankohtaisuudesta huolimatta
suomen-kielisiltä markkinoilta puuttuu teos,
joka analysoi erilaisia ”demokratian raja-alueelle”
sijoittuvia vastarinnan muotoja systemaattisesti.
Kansalais-tottelemattomuutta, omankäden oikeutta ja muita poliittisen toiminnan poikkeuksellisia muotoja tarkastellaan Tottelematon kansa -teoksessa
sekä suhteessa toisiinsa että demokratian
keskeisiin ideoihin peilaten.

Leviathan

Thomas Hobbes


Thomas Hobbes (1588-1679) aloitti opinnot 1603 Oxfordin yliopistossa. Hän toimi aatelissuvun kotiopettajana Euroopan matkoilla, palveli filosofi Francis Baconin sihteerinä, tapasi ihailemansa Galileo Galilein ja kirjoitti Pariisissa maanpaossa
asuessaan vastaväitteet René Descartesin Meditaatioihin.

Englannin 1642 alkanut sisällisota johti vallankumoukseen ja kuningas Kaarle I:n teloitukseen vuonna 1649. Tapahtuma tyrmistytti Hobbesia, vaikka hän oli tyytymätön kuninkaan politiikkaan. Siksi Hobbes ryhtyi laatimaan yhteiskunnasta filosofista suurteosta, joka julkaistiin vuonna 1651 nimellä Leviathan. Kirja herjasi katolista kirkkoa ja suututti ranskalaiset, sen radikaalit argumentit kauhistuttivat restauraation kannattajat ja Pariisin rojalistiemigrantit sulkivat Hobbesin pois joukostaan.
Vuonna 1652 Thomas Hobbes palasi Englantiin
yhdentoista vuoden maanpaon jälkeen.

Kansallispuvun kulttuurihistoria

Leena Elina Valkeapää


Onko kansallispuku jäänne menneiltä ajoilta vai elinvoimaista nykykulttuuria? Kansallispuvuilla on ilmaistu erilaisia suomalaisuuksia, kielirajoja, maakuntia, sukujen yhteenkuuluvuutta ja kotiseutua. Pukuja rakastetaan ja inhotaan. Miksi ne synnyttävät niin voimakkaita tunteita? Miten ne saivat alkunsa, millaisia ne ovat nyt?

Kansallispuvun kulttuurihistoria käsittelee suomalaisten kansallispukujen historiaa 1800-luvulta nykypäiviin asti. Esille nousee erityisesti kukkakuosistaan tunnettu Sääksmäen naisen puku, jonka vaiheet avaavat näkymän jatkuvaan valintojen, soveltamisen ja aitouden problematiikkaan.

Kansallispukujen kulttuurihistoria osoittaa, etteivät puvut ole muuttumattomia. Niistä on aina käyty keskustelua, ja ne ovat mukautuneet uusiin tarpeisiin. Myös niiden ulkonäkö ja valmistustavat ovat vaihdelleet. Juuri muovautuvuus ja puvuille annetut erilaiset merkitykset ovat säilyttäneet kansallispuvut, ne ovat tehneet ilmiöstä joustavan, kiinnostavan ja edelleen elävän.

Työ, raha ja talouspolitiikka globaalitaloudessa

Hannu Laurila & Hannu Koskinen


Globalisaation levittämän markkinatalouden sanotaan tuottavan kiihtyvään tahtiin finanssikriisejä, eriarvoisuutta, pandemiavyöryjä, ilmastonmuutosta ynnä muita kansoja ja kansantalouksia uhkaavia ilmiöitä. Onko se pysäyttämätön helvetinkone, vai voisiko sen tuhovoimaa vielä hallita ihmisjärjen keinoin? Yksilö on siinä suhteessa avuton, mutta taloustiede tekee asiassa parhaansa ja tarjoaa auliisti neuvojaan talous- ja yhteiskuntapolitiikasta päättäville.

Kirja pyrkii antamaan mahdollisimman realistisen talousopillisen kuvauksen markkinatalouteen nojaavasta kansantaloudesta ja sen kohtaamista ongelmista hoitokeinoineen. Painopiste on talouspolitiikan suunnittelussa yleisesti sovelletussa mikroperustaisessa makrotalousteoriassa. Läpileikkaavana teemana on rahan rooli talouden kiertokulussa ja mekaniikassa. Onhan nimittäin niinkin, että kehittyneiden teollisuusmaiden taloushistoria on pitkälti rahalla kirjoitettua.

Kirjassa sivuutetaan uuden ajan fiktiivinen raha ja pitäydytään lapsenuskossa, että rahan ja sen arvon on viime kädessä perustuttava ihmisten jokapäiväistä hyvinvointia palvelevaan reaalitalouteen. Kaikesta globaalitalouden ja finanssimarkkinoiden ryöpsähtelystä huolimatta kirjan pääteesi on varsin arkinen: Raha kiinnostaa ihmistä, mutta sillä ei ole mitään merkitystä ilman tuottavaa työtä.

Puhtaus & vaara

Mary Douglas


Tunnettu antropologi Mary Douglas osoittaa kirjassaan, että ihmisyhteisöt tarvitsevat erilaisia rituaaleja ja rajanvetoja. Puhtaan ja lian erottaminen on yksi esimerkki kulttuurisista jäsennyksistä, joita ihmisyhteisöissä vallitsee, olipa sitten kyse 'meistä' tai 'muista'.

Puhtaus & vaara on antropologian klassikko, joka avautuu jokaiselle kulttuurisista tavoistamme kiinnostuneelle. Sen aiheet koskettavat niin sukupuolijärjestelmiä, yhteisöllisyyttä kuin tavaroitumistakin. Douglasin teoksessa antropologiset esimerkit ja kulttuurihistorialliset yhteenvedot kutoutuvat havainnolliseksi ja yleissivistäväksi esitykseksi. Kirja puhutteleekin sekä akateemista tutkijaa että valistunutta maallikkoa.

Evakkojen perilliset

Hellä Neuvonen-Seppänen


Toisen maailmansodan aikana Karjalasta lähti evakkoon yli 400000 ihmistä. Valtava määrä ihmisiä asutettiin nykyisen Suomen alueelle, ja näiden ihmisten Karjala jäi rajan taakse ja muistoihin. Miten karjalaisuus ja evakkous näkyvät tänä päivänä heidän lapsissa ja lapsenlapsissa? Millaista kulttuurista rikkautta tai evakkouden taakkaa jälkipolvet kantavat?

Yhteiset ylisukupolviset muistot ja kokemukset vaikuttavat yhä evakkojen perillisten elämässä. Eroja on siinä, miten he elävät karjalaisuuttaan ja miten karjalaisuus vetää heitä puoleensa. Tunteeko kotinsa olevan Karjalassa vai koskettaako Karjala itseä millään tavoin? Ei vain karjalainen kulttuuri ja identiteetti vaan myös evakkouden jäljet - kuten Karjala-kaiho, juurettomuus tai hyväksynnän hakeminen - näyttävät siirtyneen osalle jälkipolvia. Karjalaisuuden ja evakkouden kautta kirjassa tulee näkyväksi myös yleisemmin perheen historian vaikutus omaan itseen.

Evakkojen perilliset -kirjassa pääsevät ääneen evakkojen lapset ja lapsenlapset. Neuvonen-Seppäsen oman perheen kokemukset ovat kirjassa myös merkittävässä osassa. Monien tarinoiden kautta muodostuu kattava ja värikäs kuva karjalaisuudesta ja evakkoudesta, historian saatossa ja nykypäivässä. Miten historia elää meissä?

Kuin lastu laineilla — Suomen turvallisuuspolitiikka 1918–1925

Juhani Suomi


Miten aloittelevan valtion turvallisuuspolitiikka syntyi?
Suomi oli kuin lastu laineilla, jota suurvaltojen puhurit heittelivät miten sattui. Sinne mentiin, minne tuuli vei.

Saksaan nojattaessa Suomen turvallisuus- ja talouspolitiikka alistettiin palvelemaan ensimmäisenä Saksan tarpeita, ja maan suvereniteetti luovutettiin sen hallintaan ja valvontaan. Lähes siirtomaan asemasta Suomen pelasti vain maailmansodan lopputulos ja keisarikunnan kukistuminen.

Sen jälkeen Suomen kohtalo luovutettiin voittajavaltojen käsiin niiden oikeamielisyyteen vankasti luottaen. Idänpolitiikassaan Suomi halusi toimia ”absoluuttisessa harmoniassa Hänen Majesteettinsa hallituksen toivomusten kanssa”. Etusijalle asetettiin Britannian eivätkä Suomen edut. Yhtä epärealistisin laskelmin tukea hamuttiin sittemmin Ranskan tukemilta Puolalta ja Baltian mailta.

Professori Juhani Suomi on maamme tärkeimpiä historiantutkijoita. Teoksissaan hän on tarkastellut erityisesti 1900-luvun Suomen keskeisimpiä poliittisia toimijoita ja tapahtumia.

Huomisen huomaava demokratia

Markku Oksanen & Henri Vogt


Toimimme helposti lyhytjänteisesti, vaikka periaatteessa haluaisimme jättää jälkipolville maailman paremmassa tilassa kuin itse sen perimme. Erityisesti ympäristön tilaa koskeva päätöksenteko painii jatkuvasti ongelman kanssa. Juuri tämän vuoksi olisi tärkeä pysähtyä pohtimaan politiikan seurauksia erilaisista ajan näkökulmista. Huomata myös huominen.

Huomisen huomaava demokratia on moniääninen puheenvuoro pitkäjänteisyyden ja demokraattisen päätöksenteon yhteensovittamisesta Suomessa
ja maailmallakin. Teos tarkastelee keskeisiä käsitteellisiä kysymyksiä: Mitä voimme tietää ja mitä emme voi tietää tulevaisuudesta? Sitovatko nyt tehdyt pitkän tähtäimen päätökset tulevien sukupolvien käsiä? Entä voisiko äänioikeuden antaminen lapsille tehdä päätöksistä pitkäjänteisiä?

Teos tarttuu myös käytännöllisiin kysymyksiin ja tarkastelee, millaisia demokraattisia innovaatioita on kehitetty pitkäjänteisyyden edistämiseksi. Voiko puntaroiva demokratia kansalaisraateineen täydentää edustuksellista päätöksentekoa tai lisätä luontoarvojen kestävää huomioimista tulevaisuudessa? Millaiseen ideologiaan perustuu eduskunnan tulevaisuusvaliokunta?

Talouskuri tuli Suomeen

Janne Autto


Kirja tarkastelee monitieteisesti suomalaista talouskuripolitiikkaa horjuttaen erityisesti finanssisektorin asiantuntijoihin tukeutuneessa talouskuriuutisoinnissa rakentuneita käsityksiä esimerkiksi talouskurin vaihtoehdottomuudesta, toimivuudesta ja seurauksista. Kirja antaa lukijalle välineitä ajatella talouskuria ja talouspolitiikkaa yleisemminkin totutuista poikkeavilla tavoilla.

Pohjoismainen sosialismi — Kohti demokraattista taloutta

Pelle Dragsted


Kysymykseen, onko sosialismi edelleenkin vaihtoehto kapitalismille, moni vasemmistolainenkin vastaisi todennäköisesti kieltävästi, sen verran vahvasti kapitalismi on Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen vakiinnuttanut asemansa ainoana mahdollisena yhteiskuntajärjestelmänä.

Tanskalainen kirjailija, aktivisti ja vasemmistopuolue Enhedslistenin kansanedustaja Pelle Dragsted on kuitenkin eri mieltä. Kirjassaan ”Pohjoismainen sosialismi” hän osoittaa varsin vakuuttavasti, ettei valinta kapitalismin ja sosialismin välillä ole joko tai-valinta, vaan että kaikki yhteiskunnat ovat kapitalismia ja sosialismia yhdistäviä hybridejä. Esimerkkinä pohjoismaisten yhteiskuntien sosialistisista piirteistä hän mainitsee laajan julkisen palvelutuotannon ja vahvan osuuskuntaliikkeen.

Juuri näitä, taloutemme demokraattisia osia vahvistamalla ja laajentamalla, voimme Dragstedin mukaan rakentaa uuden, sosialistisen ja demokraattisen talouden, joka palvelee suuren enemmistön eikä pienen pääomaeliitin tarpeita. Kirjan viimeisessä osassa, Dagersted esittää joukon konkreettisia uudistusehdotuksia, jolla siirtyminen uuteen talousjärjestelmään toteutetaan käytännössä.Kysymykseen, onko sosialismi edelleenkin vaihtoehto kapitalismille, moni vasemmistolainenkin vastaisi todennäköisesti kieltävästi, sen verran vahvasti kapitalismi on Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen vakiinnuttanut asemansa ainoana mahdollisena yhteiskuntajärjestelmänä.

Tanskalainen kirjailija, aktivisti ja vasemmistopuolue Enhedslistenin kansanedustaja Pelle Dragsted on kuitenkin eri mieltä. Kirjassaan ”Pohjoismainen sosialismi” hän osoittaa varsin vakuuttavasti, ettei valinta kapitalismin ja sosialismin välillä ole joko tai-valinta, vaan että kaikki yhteiskunnat ovat kapitalismia ja sosialismia yhdistäviä hybridejä. Esimerkkinä pohjoismaisten yhteiskuntien sosialistisista piirteistä hän mainitsee laajan julkisen palvelutuotannon ja vahvan osuuskuntaliikkeen.

Ihmisen sosiaalisuuden alkulähteillä — Westermarckilainen sosiologia ja sosiaaliantropologia

Otto Pipatti


Kirja tarjoaa ensimmäisen kokonaisesityksen westermarckilaisesta sosiologiasta ja
sosiaaliantropologiasta, jotka hallitsivat suomalaisten yhteiskuntatieteiden kenttää viiden vuosikymmenen ajan toiseen maailmansotaan saakka. Teos uudelleenarvioi vanhentuneeksi leimatun tutkimusperinteen merkitystä historiallisesta ja nykytutkimuksen näkökulmasta.

Edvard Westermarck (1862-1939) on kansainvälisesti kuuluisimpia suomalaistutkijoita, ja hänen oppilaansa julkaisivat teoksiaan johtavien brittiläisten kustantajien kautta. Westermarck ja hänen lähipiirinsä hallitsivat suomalaisen yhteiskuntatieteen ja filosofian kenttää 1890-luvun ja toisen maailmansodan välisenä aikana. Westermarckilaista koulukuntaa kokoavasti analysoivaa tutkimusta ei ole juurikaan olemassa Suomessa tai kansainvälisesti.

Kirja kulkee kolmella tasolla. Avaan ensinnäkin Westermarckin ja hänen oppilaidensa ajattelun taustoja brittiläisessä valistusfilosofiassa, vertailevassa antropologiassa ja evolutionismin eri suuntauksissa. Toiseksi esitän oman tulkintani heidän tutkimusaiheistaan ja keskinäisistä samankaltaisuuksistaan ja eroavaisuuksistaan. Hyödynnän jokaisen kohdalla julkaistua tuotantoa kokonaisuudessaan, kaikkea olemassa olevaa kommentaarikirjallisuutta ja arkistolähteitä. Kolmanneksi uudelleenarvioin westermarckilaisen koulukunnan jälkimainetta ja nykymerkitystä.

Kirja rakentuu seuraavalle argumentille. Tutkiessaan sosiaalisten ilmiöiden ”alkuperiä” westermarckilaiset eivät pelkästään jäljittäneet niiden ilmentymiä historian alkuhämärissä tai myöhempien alkuperäiskansojen parissa. Alkuperä tarkoittaa ennen kaikkea heidän tutkimiensa ilmiöiden psykologista, erityisesti emotionaalista perustaa. Tämä tuo heidän ajattelunsa nykypäivään ja moderniin yhteiskuntaan paljon suoremmin kuin aiemmin on oletettu.

Olen kiinnostunut ihmisen käyttäytymistä koskevan evoluutiotutkimuksen historiasta ja nykytilasta, mikä näkyy siinä tavassa, jolla westermarckilaisten merkitystä arvioin. Kirja osoittaa, että kaikkien heidän teorianmuodostuksensa perustuu sellaisille käyttäytymistaipumuksille, jotka ihminen jakaa monien muiden eläinten kanssa.

Suomalaisen sosiologian historia on perinteisesti hahmotettu ”vanhan” ja ”modernin” sosiologian välisenä erontekona, jossa vanhentuneet teoriat ja metodit korvautuivat toisen maailmansodan jälkeen uusilla ja edistyneemmillä lähestymistavoilla. Kirja tarkastelee tätä kehityskertomusta kriittisessä valossa ja osoittaa, kuinka westermarckilaiset evoluutioteoriaan nojaavat käsitykset ihmismielestä ja sosiaalisesta käyttäytymisestä ovat palanneet uudessa muodossa tieteellisiin ja yhteiskunnallisiin keskusteluihin.

Salaliittoteorioiden politiikat — Yhteiskuntatieteellisiä näkökulmia

Ari-Elmeri Hyvönen & Niko Pyrhönen


Salaliittoteorioista on kuitenkin tullut osa politiikkaa ja julkista keskustelua. Sellaisetkin salaliittoväitteet, jotka eivät suoranaisesti käsittele näkyviä poliittisia toimijoita, kuten lääketieteeseen tai ruuantuotantoon liittyvät salaliittoteoriat, viittaavat kuitenkin yleensä tavalla tai toisella vallankäyttöön ja piilotettuihin valtasuhteisiin.

Käsillä oleva kirja kysyy, millaista poliittista kulttuuria salaliittoteorioiden rooli julkisessa keskustelussa edistää. Onko viime vuosien salaliittoteoretisoinnissa jotain uutta? Millä tavalla kysymykset vastuusta kytkeytyvät salaliittoteoretisointiin?
Millä tavoin salaliittoteoriat auttavat ymmärtämänä demokraattisen politiikan suhdetta totuuteen ja tietoon?

Tämä teos tarjoaa lukijalleen monenlaisia välineitä hahmottamaan salaliittoteorioiden suhdetta poliittiseen päätöksentekoon ja demokraattiseen
kansalaiskeskusteluun - erityisesti koskien salaliittoteorioiden asemaa uudessa mediatilassa, jossa erilaisten sisältötyyppien rajat ovat auttamatta hämärtyneet.

Haapa — Ekosysteemin avainlaji

Iiris Kalliola & Kai Hypén


”Haapa” kertoo haapapuun elämästä ja eliöyhteisöstä sen ympärillä. Haapa on avainlaji ja jalo puu, jonka varassa on satojen muiden lajien elämä ja lajienväliset suhteet maassa, puussa ja ilmassa.

Kirja tarjoaa yksissä kansissa napakan ja kattavan kokonaisuuden haavan merkityksestä luonnon lajikirjolle, ekosysteemin toiminnalle ja ihmisen kulttuurille. Lajikadon aikakaudella avainlaji on aiheena entistä ajankohtaisempi. Haapoja on alettu katsoa myös metsätaloudessa uusin silmin.

Kuinka olla antikapitalisti 2000-luvulla

Erik Olin Wright


Mikä kapitalismissa on vialla ja miten voimme muuttaa sitä?

Kapitalismi muuttaa maailmaa ja lisää tuottavuutta, mutta se aiheuttaa myös inhimillistä kärsimystä. Voiko kapitalismia muuttaa? Kyllä! Sosiologi Erik Olin Wright ehdottaa, että ratkaisu löytyy yhteisistä arvo-akseleista, joita ovat tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, demokratia ja vapaus, yhteisöllisyys ja solidaarisuus. Ne tarjoavat perustan kapitalismin kritiikille ja auttavat löytämään polkuja kohti sosialistista ja demokraattista yhteiskuntaa.

Tässä tyylikkäässä kirjassa Erik Olin Wright tiivistää vuosikymmenten intellektuaalisen työnsä kompaktiksi manifestiksi, joka analysoi antikapitalismin eri muotoja ja puntaroi erilaisia strategisia tapoja luoda kukoistava yhteiskunta. Kuinka olla antikapitalisti 2000-luvulla on toistaiseksi paras argumentti sosialismin puolesta. Kirja on oman ajattelun opas, joka haastaa kangistuneita näkemyksiä yhteiskunnasta. Toisenlainen maailma on täällä jo tänään.

Erik Olin Wright (1947-2019) oli sosiologian professori Wisconsin-Madison yliopistossa.

He tekivät laulun — Oolannin sodan soiva tarina

Pirjo-Liisa Niinimäki & Jerker Örjans


Kaikki tuntevat laulun Oolannin sota. Sitä on vuosikymmeniä laulettu kouluissa, yhteislaulutilaisuuksissa, partiossa ja sotaväessä. He tekivät laulun - Oolannin sodan soiva tarina kertoo laulun taustat, selvittää suosion syyt ja paljastaa, mitä ”Oolannin fästingissä” Ahvenanmaalla todella tapahtui kesällä 1854 Krimin sodan melskeissä.
Pääosassa ovat Suomen krenatööritarkk'ampujapataljoonan sotilaat ja heidän verrattomat seikkailunsa. Teos vie lukijat niin taistelujen mylläkkään Bomarsundin linnoitukseen Ahvenanmaalle kuin sotavankeuteen Lewesiin Englantiin, jossa suomalaiset sotavangit yhä muistetaan luku- ja kirjoitustaidostaan ja hyvästä käytöksestään.

Kirja on kahden tutkijan monivuotisen yhteistyön tulos. Tuntematon tarkk'ampuja pani laulun paperille koukeroisella käsialalla joskus 1850-luvulla, ja siitä syntyi perusteellisten muokkausten tuloksena nykyinen Oolannin sota. Laulun tarina avaa Ahvenanmaan taisteluiden, niihin osallistuneiden suomalaisten sotilaiden ja koko Krimin sodan tarinan mukaansa tempaavasti.

Johdatus työllisyyden teoriaan

Joan Robinson


Joan Robinson (1903-1983) oli brittiläinen ekonomisti, joka toimi professorina Cambridgen yliopistossa. Robinson oli ensimmäisten taloustieteilijöiden joukossa kehittelemässä teoriaa epätäydellisestä kilpailusta ja sen merkityksestä taloudellisessa kehityksessä. Hänet muistetaan myös makrotaloustieteellisistä Cambridgen pääomakiistoista, joissa Robinson esiintyi keskeisenä valtavirtaisen kasvuteorian kriitikkona.

Robinson toimi 1930-luvun alussa niin sanotussa Cambridge Circus -ryhmässä, joka sparrasi John Maynard Keynesiä hänen pääteoksensa General Theory of Employment, Interest and Money valmistelussa. Robinsonin vuonna 1937 julkaistu klassikko Introduction to the Theory of Employment esittelee Keynesin teorian ydinkohdat laajalle yleisölle. Kirjalla on edelleen paljon annettavaa tämän päivän makrotalouspoliittisen keskustelun ymmärtämiseen. Monet kirjan oivallukset ja tiivistykset tuntuvat hämmentävänkin ajankohtaisilta.

Robinsonin kirjanen tarjoaa yksinkertaisen esityksen keynesiläisen työllisyyden teorian pääkohdista. Teoriassa yrittäjien päätöksillä ja heidän kohtaamallaan kysynnällä on keskeinen merkitys: >>Tavaroiden ja palveluiden tuotanto riippuu niihin kohdistuvasta kysynnästä. ”Kysynnällä” tarkoitetaan tässä rahamääräistä menoa, ei halua tai tarvetta. Vaikka ihminen tarvitsisi kuinka paljon tavaroita ruokkiakseen, vaatettaakseen ja viihdyttääkseen itseään, hän ei saa ketään kiinnostumaan näiden asioiden tuottamisesta itselleen, ellei hänellä ole rahaa millä maksaa. Eli tarpeista ei synny ”kysyntää”, ellei niihin liity myös menoja.>>


Väyläkirjat

Toivon jäljillä. Diktaattoreista selviävä Eurooppa

Ahti Vielma


Syttyykö Eurooppaan suursota? Se on ollut monen mielessä kevään 2022 edetessä, kun Venäjä hyökkäsi Vladimir Putinin käskystä Ukrainaan. Selviääkö Eurooppa koskaan lopullisesti diktaattoreistaan ja heidän jättämistään arvista?
Toivon jäljillä: Diktaattoreista selviävä Eurooppa kuvaa maanosamme ja erityisesti Suomen selviytymistä edesmenneiden diktaattoreiden Stalinin ja Hitlerin kylvämästä tuhosta, joka muistuttaa tämän päivän diktaattoreiden tuotoksia.
Toivon jäljillä -kirjassa palataan menneisiin vuosikymmeniin, kirjailijan evakkomuistoihin ja kotikonnuille Kittilän Immeljärvelle, mutta niitä seurataan myös tähän päivään, Ukrainaan asti.
Toivon näköala piirtyy erityisesti kuvauksessa lapsuuden kotikylän Kittilän Sirkan muutoksessa viime sotien tuhosta jälleenrakentamiseen ja kehitykseen nykyajan talvikaupungiksi.
Jyväskylän ja Jämsän kaupungeissa sekä kansanedustajana työskennellyt Ahti Vielma (s. 1941) on julkaissut kaikkiaan yli 20 teosta, muun muassa omaelämäkerrallisen teossarjan: I Jopokka, II Kaiju sekä III Herra Iso-Herra (yhteisniteenä ”Sisarukset”).

Alusta alkaen – Seurakuntayhteisöt historian käänteissä

Jaakko Ripatti


Kirkon alku oli pieni yhteisö, jonka ensimmäiset jäsenet olivat Jeesuksen galilealaisia opetuslapsia.
Kristillisessä perinteessä on ymmärretty alusta alkaen seurakuntayhteisön syntyvän siten, että ihmiset kokoontuvat yhteen säännöllisesti. He kuuntelevat pyhien kirjoitusten sanomaa ja heidät kastetaan kristityiksi.
Jaakko Ripatin kirjassa kerrotaan, kuinka seurakuntayhteisöt, niiden kaitsijat ja ohjaajat, ovat selvinneet historian kriisiaikojen käänteissä aikoina, jolloin kristillisten yhteisöjen vapauksia on rajattu ja toimintaa vaikeutettu.
Seurakuntayhteisö on alusta asti lähtenyt liikkeelle Herran pöydästä.
Teologian tohtori Jaakko Ripatti (s. 1939) on toiminut Lahden Launeen kirkkoherrana sekä ollut muuun muassa työryhmässä valmistelemassa asiakirjoja ev.lut. kirkon suunnitelmiin tälle vuosituhannelle (Kirkko 2000).

Vauhko jumalolento. Kertomus vedestä

Ismo Karhu


Tämä kertova tietokirja kuljettaa lukijan Vienan vedenjakajalta merelle vesireittejä pitkin. Matkalla pohditaan veden ja ihmisen suhdetta sekä veden olemusta. Näkökulma laajenee alun paikallisesta kansalliseksi ja edelleen globaaliksi.
Veden ja ihmisen kanssakäyminen on hyvin monimuotoista, ulottuu kotien vesiliittymistä globalisaatioon, historian tapahtumiin, ympäristökysymyksiin, taiteisiin ja uskontoihin.
Nykyinen elämäntapamme ja elintasomme perustuvat pitkälle viedylle vesien hallinnalle. Tulevaisuudessa suhteemme veteen joutuu koetukselle, sillä vesi muuttaa käytöstään ilmaston lämmetessä.
Ismo Karhu on opiskellut ympäristö- sekä metsätieteitä, ja hän on käsitellyt työssään vesiin liittyviä, ristiriitojen sävyttämiä kysymyksiä.
Karhun aiemmat teokset ovat eräaiheiset Tammukkapuro (1997) ja Matalassa virrassa (2004).

Olemme valon lapsia – Kootut esseet

Yrjö Rautio


”Kuunsilta kulkee veneemme vierellä, tuhannet tähdet tukkivat taivaalla ja kuvastuvat järvestä. Vene lipuu kahden tähtitaivaan, ylisen ja alisen, välissä.
Nämä taivaan ja veden valot olen läpi elämäni halunnut vielä kerran
kohdata ja tallentaa kamerallani.”
”Toivon, että siinä onnistun, ennen kuin se Kremlin pimeyden ruhtinas ehtii sammuttaa koko ihmiskunnan valot.”
Yrjö Raution kirjan sisältöä ja luonnetta kuvaava ote.
Läntisen Lapin Ylitorniolla syntynyt Yrjö Rautio, 73, on toiminut mm. kahden sanomalehden, Kansan Tahdon ja Kansan Uutisten päätoimittajana, Apu-lehden erikoistoimittajana ja vapaana journalistina. Hänet on palkittu Päätoimittajien Yhdistyksen journalistipalkinnolla 1998.
Eläkkeelle jäätyään Rautio on kirjoittanut kolumneja Helsingin Sanomiin ja Apuun sekä vuodesta 2015 Kalevaan esseitä, joiden valikoimasta kirja koostuu.
Aiheet vaihtelevat ajankohtaisista Euroopan ja maailman tapahtumien kommentoinnista luonnon ja ihmiselämän monivivahteiseen seuraamiseen.


Lohduksi toisillemme

Paavo Kettunen


LOHDUKSI TOISILLEMME on kirja lohdutuksesta. Se on aihepiiri, josta ei viime vuosikymmeninä ole kovin paljon puhuttu. Koko ajan se on kuitenkin uinuvana käytäntönä ollut olemassa. Se on elänyt niiden ihmisten ajatuksissa ja toiveissa, jotka ovat olleet syystä tai toisesta tiukoilla elämässään. Mistä löytäisi lohdutusta tai kunpa joku lohduttaisi minua!

Mitä lohduttamisella tarkoitetaan? Sitä tapahtuu niin kirkossa, kadulla, kaupassa kuin kapakassakin, jossa ihminen tavalla tai toisella kantaa toista ihmistä. Kirjasta selviää, miksi lohdutuksesta on viime vuosikymmeninä ja nykyisessä sielunhoidossa puhuttu niin vähän. Kirjan keskeisenä ajatuksena on, että lohdutus on muuta kuin kevyttä lohduttelua.
LOHDUTTAMISTA käsitellään kirjassa sekä periaatteellisena että käytännöllisenä kysymyksenä. Aihepiiriä valotetaan historian, Raamatun eri kirjojen ja sielunhoidon avaamista näkökulmista. Myös musiikki, virret ja laulut voivat toimia lohduttajina. Lohdutus ei ole vain uskonnollista, vaan hyvin monenlainen toiminta voi lohduttaa. Merkittävä lohduttaja meille kaikille on luonto. Luonnon ja eläinten merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei voi väheksyä.  Miten voisimme olla lohduksi toisillemme, mutta myös luonnolle ja eläimille?
PAAVO KETTUNEN on käytännöllisen teologian emeritusprofessori, pastoraalipsykologian asiantuntija ja tietokirjailija. Aikaisemmissa kirjoissaan hän on käsitellyt muun muassa sielunhoitoa, syyllisyyttä, rippiä ja häpeää.

Pilkettä kirkon kulmassa – Sattumuksia ja kulttuuriperinnettä seurakunnista

Petri Laitinen


Mielikuvat kirkosta voivat olla harmaita, mutta seurakuntien työntekijöissä on paljon värikkäitä persoonallisuuksia. Monet vanhat ja uudet humoristiset sattumukset elävät kansan suussa ja tuovat osaltaan kirkon lähelle ihmisten arkea. Ne ovat myös osa maamme ja kansamme ainutlaatuista kulttuuriperintöä.
Laitilan kirkkoherra, teologian tohtori Petri Laitinen on koonnut sattumuksista ja tarinoista yli 360 tarinaa, joissa ovat edustettuna kaikki hiippakunnat ja niiden kattamat maakunnat.

Lumoava Sompio / A Year in Enchanting Sompio-Lapland

Markku K. Aikioniemi


Sodankyläläinen luontokuvaaja  Markku K. Aikioniemi on palkittu luontokuvistaan niin kotimaassa kuin monissa kansainvälisissä kuvakilpailuissa.
Hänen uutuuskirjansa ”Lumoava Sompio” kuvaa kotiseudun luontoa kuukausi kuukaudelta vuodenkierron mukaan.  Laajuudeltaan 364 sivun luontokuvakirja sisältää satoja ainutlaatuisia kuvia eri vuodenaikoina ja eri seudulta Sompion erämaista Saariselältä Sodankylään ja Savukoskelle.
Tekijä  kirjoittaa kirjansa takakannessa:
”Istun karhukurun pahdalla Näätäpäässä jäkälöityneen suuren kiven päällä. Katselen tunturien välistä outamaata metsineen. Idässä kylpee Sukoivatunturi myöhäiskesän ilta-auringon loisteessa.
Ilmassa on on aavistus jo lähestyvästä syksystä. Tämä seutu rakkaisineen  tuntureineen ja murustoineen suojelee kaikkea sitä mitä alue pitää huomassaan. Tänne ei taida metsätalouden tehokirves iskeä vielä.”
Kansainvälisiä lukijoita ajatellen kirjan kuvatekstit on käännetty myös englanniksi.

Suomen kansallismaisemat. Ensimmäinen kokonaisesitys

Jouko Vahtola & Lauri Lajunen


Ympäristöministeriö valitsi kolmisenkymmentä vuotta sitten kaikkiaan 27 erityisen merkittävää maisemaa kautta koko Suomen virallisiksi kansallismaisemiksi.
Valitut maisemat  perustuivat Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlavuonna 1992 järjestettyyn kansalaiskyselyyn.
Millaisia ovat nämä rakastetut maisemat ja miten historian tapahtumat ovat niitä muovanneet?
Kysymyksiin vastaavat uutuusteoksessa kaksi Oulun yliopiston emeritusta, historian professori Jouko Vahtola tekstein ja rehtori Lauri Lajunen kuvin.
Kyseessä on uraa uurtava ensimmäinen kokonaisesitys maan kaikista kansallismaisemista samassa teoksessa.

Iitto ja iittolaisia II: Agatan ja Eelin lapset

Tony Mannela


Käsivarren Iiton asukkaiden Agatan ja Eelin tarina jatkuu heidän lapsissaan ja heidän jälkipolvissaan. Kirjaparin 1. osa Agata ja Eeli ilmestyi 2021.
Mannelan 15-lapsinen perhe eli Tunturi-Lapin erämaisissa oloissa kalastuksella, karjanhoidolla ja metsästyksellä. Aikuisiksi varttuneiden lasten elämäntarinat ajoittuvat Lapin sodasta ja evakkoajasta 2000-luvulle.
Koulun alkaminen mullisti aikanaan kunkin lapsen elämän perusteellisesti, sillä he joutuivat muuttamaan pois kotoa jo seitsemänvuotiaina ja asumaan asuntolassa koko lukuvuoden. Tämä pakotti heidät myös itsenäistymään varhain.
Osaa Mannelankin nuorista houkutti kaupunkien vilinä, koulutus- ja työmahdollisuudet, osa taas ankkuroi juurensa syvälle Iiton maaperään ja luonnonläheiseen elämäntapaan. Osa heistä jäi myös pysyvästi Ruotsiin. Kaikki sisarukset ovat kuitenkin säilyttäneet siteensä kotipaikkaan ja perheeseen.

Norjan miehitys ja tuhon ja¨ljet

Mari Huhta


Nyt vasta, yli 80 vuoden kuluttua, voidaan suomeksi lukea kaikesta siitä, mitä pohjoisessa naapurimaassamme Norjassa tapahtui toisen maailmansodan kuohuvina aikoina.
Maria Huhdan kirja kuvaa tarkasti Saksan hyökkäyksen 1940 ja sitä seuranneet raskaat miehityksen vuodet, sekä myös sen valtavan työmäärän, jonka sen aikaisen historian suurin työjärjestö teki linnoittaessaan autiota Jäämeren rantaa.
Kirjaan sisältyy myös kuvaus julmasta väestönsiirrosta, pohjoisen Norjan lähes totaalinen hävitys ja tapahtumien jälkiseuraukset.
Mukana on selostukset Saksan alusten ja lentokoneiden taisteluista brittien kanssa pohjoisella rannikolla sekä arktisella väylällä sukellusveneitä myöten.
Sota vaikutti paljon pohjoiseen luontoon, jonka kohtalo ja tulevaisuus heijastelee mukana kirjailijan henkilökohtaisina kuvauksina.
Tekstiä elävöittävät monet harvinaiset kuvat.
Kirjailijanimellä Maria Huhta kirjoittava Leena Niemi on  sotahistoriaan perehtynyt filosofian maisteri, joka on toiminut myös johtavissa insinööritehtävissä.

POHJAN TORNIO – Matkamiesten ääniä vuosisatain varrelta 1519-1919

Osmo Pekonen (toim.)


Pohjan Torniosta on olemassa enemmän vanhoja matkakuvauksia kuin mistään muusta nykyisen Suomen kaupungista.
Aikojen saatossa Torniossa ovat vierailleet evankelistat ja kauppamiehet, tutkijat ja seikkailijat, kruunupäät ja sotapäälliköt sekä turistit monista maista.
Tähän kirjaan on koottu 40 lukua matkamiesten ja -naisten ääniä neljän vuosisadan varrelta aikahaarukassa 1519-1919.
Teos ilmestyy Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlan kunniaksi.
Teoksen on toimittanut dosentti Osmo Pekonen (1960-2022), jonka viimeiseksi kirjaksi tämä teos jäi. Osmo Pekonen kuoli yllättäen vain 62-vuotiaana Ranskassa 12.10.2022.

Martta ja Maria
Johannes Alaranta
Sodan jälkeisessä Suomessa moni asia on rikkinäistä. Sodasta palanneet rintamamiehet ovat monin tavoin traumatisoituneita, eikä helpolla ole päästy kotirintamallakaan.
Sota on vuosien ajan lyönyt leimansa kaikkeen, mutta elämän on jatkuttava. Tunteiden käskeminen osoittautuu vaikeaksi, mutta valintoja yritetään tehdä järjellä.
Kirjan avainhenkilöinä ovat viimeisen sotakesän Kannaksen torjuntataistelujen aiheuttamaa pitkittinyttä kuormaa kantava tilallinen Juho, naapuritilan sotaleski Martta ja kyläkoulun opettajaksi etelästä tullut Maria.
Martta ja Maria on tietokirjoja aiemmin kirjoittaneen Johannes Alarannan ensimmäinen kaunokirjallinen teos. Kirjailija on pappi ja teologian tohtori Salon Perniöstä.


Warelia

Järjellä ja tunteella : kodin taloustieteen uranuurtajan, opettajan, lehti- ja naisasianaisen, kirjailijan ja runoilijan äidin Laura Harmajan traaginen elämä

Ritva Ylönen


Laura Harmaja (1881-1954), runoilija Saima Harmajan äiti, oli oman aikansa voimanainen ja yksi suomalaisista taloustieteen uranuurtajista. Hän oli opettaja, lehti- ja naisasianainen sekä tuottelias kirjailija. Hän oli myös puoliso, äiti ja perheenemäntä. Kirjallisuudentutkija, fil. tri Ritva Ylönen on kirjoittanut aiemmin Kalle Päätalon ja Saima Harmajan paljon luetut elämäkerrat. Nyt Ylönen kertoo Laura Harmajan elämästä valoineen ja monine varjoineen. Turvallisesta ja varakkaasta kulttuurikodista lähtöisin oleva nainen ei välty elämässään vastoinkäymisiltä. Hän menettää viiden vuoden sisällä neljästä lapsestaan kolme. Kaikki alle 25-vuotiaina. Tuberkuloosiin menehtynyt runoilijatytär Saima oli heistä keskimmäinen.

Helmi Haapasen kapinakirja

Pertti Rajala


Helmi Haapanen koki sisällissodan 17-vuotiaana työläisenä. Hänen sydämensä oli punaisten puolella, mutta itse sotaa hänen ja koko Haapasen perheen oli vaikeaa hyväksyä. Työläiset Tampereen Amurissa nimittivät sisällissotaa kapinaksi.

Helmi Haapasen kapinakirja kertoo sisällissodan tapahtumista Tampereella pienen ihmisen näkökulmasta. Millaista oli sodan jalkoihin jääneiden ihmisten arki piiritetyssä kaupungissa? Taistelut koskettivat aluksi kaukaa, mutta lopulta ne tulivat kotipihoihin.

Pertti Rajala on palkittu tietokirjailija. Päiväkirjamuotoon kirjoitettu teos perustuu Helmi Haapasen laajoihin haastatteluihin, jotka Rajala teki 1980-luvulla.

Hotellimuistelmat
Antti Poikelus

Kaikki tietävät jotakin hotelleista. Mutta ani harva tietää hotelleista kaiken. Hotellimuistelmat on totaalinen läpileikkaus yhden hotellin vaiheista viideltä eri vuosikymmeneltä. Samalla se kertoo paljon hotellien elämästä yleensä: hotellin päivistä ja öistä, huoneista ja käytävistä, tutuista vieraista ja viivähtäjistä, eri ammattikuntien työntekijöistä.

Hotellimuistelmat vie lukijan kiinnostavalle paikalle, vastaanottotiskin taakse. Hotellin jokapäiväisen arjen pitää näyttäytyä hotellivieraalle sopivalla tavalla. Lomailijalle tarjotaan erityinen pala luksusta ja työmatkalaiselle sujuva yöpymispaikka ja toimivat palvelut. Vieraiden erilaiset reaktiot välittävät onnistumiset ja epäonnistumiset suorasukaisesti tai vihjauksin, mutta palautteen tulkitsemisessa kehittyy mestariksi.

Hotellialan kaiken kokeneen ammattilaisen humoristisella otteella kertomat tarinat tamperelaisen hotellin työrutiineista ja sattumuksista ovat herkullista luettavaa kaikille, jotka ovat joskus viettäneet yön hotellissa.

Kun emme mitään muuta voi

Irja Aro-Heinilä


Kuuma aurinko lyö lentokentällä vastaan tuttuna ja tukahduttavana. Hartiat ovat kummallisen keveät, paluu Morogoroon tuntuu hyvältä ja oikealta.

Ympärillä Tansania tuoksuu ja hehkuu. Swahili soi. Valo ja rikkaat aistimukset tulvivat jokaiseen soluun, ihmisten kiireettömyys ja toiminnan näennäinen kaoottisuus tekevät olon kotoisaksi. Mutta on muutakin. Vaikka eletään 2000-luvun alkua, tohara-juhlissa tytöiltä edelleen silvotaan sukupuolielimiä. On teini-ikäisten tyttöjen ja aikuisten miesten välille sovittuja avioliittoja, joita morsianten on lähes mahdotonta välttää.

Tyttöjen ympärileikkauksista tutkimusta tekevä suomalaisnainen muuttaa aiemmasta elämästään tuttuun Morogoroon ja tutustuu masai-heimoon kuuluvaan nuoreen naiseen. Vaikeiden ihmissuhdesolmujen pakoileminen yhdistää näitä kahta, suuria ratkaisuja on tehtävä.

Irja Aro-Heinilä on asunut pitkään Afrikassa. Hän on työskennellyt opettajana Keniassa 1980-luvulla ja Tansaniassa 1990-luvun lopulla. Tansaniassa Aro-Heinilä työskenteli useita vuosia Morogoron hiippakunnan naistyön johtajana. Afrikan-vuodet avarsivat näkemään aivan toisenlaisen maailman, kulttuurin ja moraalin. Aro-Heinilä on teologian tohtori, jonka väitöskirjan aiheena oli naiskuva ja naisen rooli Hilja Haahden tuotannossa. Hän on myös kirjoittanut kirjan Hilja Haahden elämästä (SLS, 2007). Aro-Heinilän kirjalliseen tuotantoon kuuluu tämän lisäksi romaaneja, runokirjoja, murrekirjoja ja lastenkirjoja.

Kesäpoika : Anni Blomqvistin luona Simskälassa

Hans Colliander


Hans Colliander tutustui kirjailija Anni Blomqvistiin kesällä 1966. Vanhemmat olivat lähettäneet 15-vuotiaan pojan Ahvenanmaalle Simskälan saareen Blomqvistin hoitoon. Colliander oli yksi Blomqvistin lukuisista kesälapsista, joita tämä otti vuosittain kotiinsa lasten pitkien kesälomien ajaksi. Erona muihin kesälapsiin oli se, että Hans jäi Annin elämään pysyvästi.

Hans Colliander, kesäpoika, kirjoittaa Anni Blomqvistista, Anni-tädistä, ja omasta kasvustaan nuoresta pojasta aikuiseksi. Simskäla herää tekstissä eloon: sen yhteisö ja luonto eläimineen ja olosuhteineen. Colliander kuvailee lämpimästi Blomqvistin kotisaaren rakkaat kolkat.

Kesäpoika taustoittaa myös Anni Blomqvistin mittavaa kirjallista uraa, joka on Hansin ja Annin tutustuessa juuri alkamassa. Kirjeissä kesäpojalleen Anni kertoo, miten Myrskyluoto-kirjojen suosio näkyy hänen elämässään ja miten se on myös taakka.

Kesäpoika perustuu Hans Collianderin muistoihin sekä Annin ja Hansin 25-vuotiseen kirjeenvaihtoon.


WSOY

Sinun tähtesi täällä - Vuodet tasavallan presidentin puolisona
Jenni Haukio

Jenni Haukio on kokenut Suomen palvelemisen ja asemansa tasavallan presidentin puolisona etuoikeutena ja kunniatehtävänä. Sinun tähtesi täällä kertoo siitä näkyvästä ja näkymättömästä työstä, jota Haukio on isänmaan hyväksi tehnyt jo kymmenen vuoden ajan.

Sota vai rauha - Kirjoituksia Venäjästä ja lännestä
Mihail Šiškin
Palkitun kirjailijan esseekokoelma Venäjästä ja venäläisyydestä, tsaarien ja tyrannien, kirjailijoiden ja vankileirien, toivon ja epätoivon maasta, jonka nykytilaa ymmärtääkseen täytyy sukeltaa syvälle historiaan.

Ukrainan musta multa - Tositarina viljelysmaasta, jonka piti ruokkia maailma
Elina Grundström
Tarinallinen tietokirja suomalaisten sijoittajien yltiöpäisestä yrityksestä hallita mustan mullan peltoja ja ukrainalaisista, joille rikas maaperä on ollut sekä siunaus että kirous.

Aleksi Suomesta

Tuomas Kyrö


Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee.

Hornet-lentäjä

Heikki Mansikka


Tarina nuoren miehen matkasta Hornet-lentäjäksi kurkistaa Suomen vaarallisimman ammatin kulisseihin ja maamme ensimmäisen superhävittäjän ohjaamoon.

Kaurakuningas - Hulttiopoika, joka muutti kauramaidon miljooniksi

Ville Kuormilainen & Juha-Petteri Kukkonen


Juha-Petteri Kukkonen johdatti veljiensä kanssa perheyrityksen maailmanmenestykseen päihteiden ja rock’n’roll-elämän turvin.

Wenzel Hagelstam – antiikkikauppiaan muistelmat

Wenzel Hagelstam & Dan Kronqvist


Suomen tunnetuin antiikki- ja taidekauppias kertoo muistelmissaan epätavanomaisesta elämänpolustaan sekä vuosikymmenten varrella kohtaamistaan esineistä ja niihin kietoutuvista koskettavista ja hämmästyttävistä ihmiskohtaloista.

Hälytysajossa - Elämää, kuolemaa ja palomies-ensihoitajan arkea

Lauri Ronkanen & Reijo Ronkanen


Rankoista ja uskomattomista paikoista selvinneen palomiehen mieleenpainuvimmat tehtävät.

Kaikki mitä jäljelle jää

Sue Black


Kuolleiden jäänteitä tutkiva oikeusantropologi Sue Black kertoo palkituissa muistelmissaan kuoleman monista kasvoista sekä pitkän uransa kiinnostavimmista tapauksista.

Ystäväni Anne Frank

Hannah Pick-Goslar


Sykähdyttävä muistelmateos, joka kertoo rinnakkaisen tarinan monen tuntemalle Anne Frankin päiväkirjalle.

Itämeri 1916–1945 – Tarinoita sodista

Vesa Linna


Tietokirjailija Vesa Linnan mukaansatempaavat ja jännittävät tarinat kertovat Suomen 1900-luvun sotien suurista ja pienistä tapahtumista sekä erikoisista ihmiskohtaloista.

Ari Vatanen - Poika joka kesytti auton

Minna Kettunen


Ari Vatanen kertoo elämäkerrassaan, miten isänsä menettäneestä tuupovaaralaispojasta kehkeytyi maailman nopein mies – ja minkä hinnan menestyksestä joutui maksamaan.

Molle - Rauni Mollbergin elämä ja elokuvat

Niko Jutila


Rauni Mollberg (1929-2007) on saanut lopultakin ansaitsemansa elämäkerran: humoristisen, rosoisen ja karkean. Sellaisen kuin Mollen elämä.

Jos me tästä selvitään

Juuso Juutinen


Jos me tästä selvitään on kirja pienen lapsen vakavasta sairaudesta ja siitä, miten menettämisen pelko sai isän kasvamaan ihmisenä.

Rakas katastrofini

Mirkka Torikka


Koskettava taistelutarina elämästä mielenterveysongelmista kärsivän itsetuhoisen puolison rinnalla ja mahdottomalta tuntuvasta pyrkimyksestä saada elää tavallista elämää.

Kaikki on suhteellista

Essi Lamppu


Löytyykö suhteellisen sohvalta satumainen onnenhuuma vai pelkät likaiset kalsarit? Onko sinkkuus vapauden korkein olomuoto vai ahdistavaa ulkopuolisuutta?

Uupuneet - Rakkaudentunnustus hauraille merkkihenkilöille

Susanna Suomela


Tarinallinen tietokirja, joka näyttää, miten heikkous ja uupumus ovat olleet voimavara monille historian merkkihenkilöille.

Kuinka kapteeni Cook keitettiin - 50 kummallista tarinaa matkailun historiasta

Antti Helin


Kuinka kapteeni Cook keitettiin herättää eloon maailmanhistorian merkittävimmät, kiehtovimmat ja eriskummallisimmat matkat.

Leadcast – inhimillisiä menestystarinoita

Maria Wasastjerna & Essi Weseri


Leadcast kerää harvinaisella tavalla yhteen yritysmaailman huippujen opit työelämään, itsensä kehittämiseen ja erilaisiin urapolkuihin. Se kertoo, miten löytää intohimo ja säilyttää autenttisuus, miten kohdata epäonnistumiset ja pysyä rehellisenä, milloin on aika sanoa ei ja miksi nauru on työpaikallakin tärkeää. Ääneen pääsevät muun muassa Nalle Wahlroos, Risto Siilasmaa, Tiina Alahuhta-Kasko, Saku Tuominen, Sari Baldauf, Henri Alén, ja Laura Tarkka.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20230307/22fee84d/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko