[H-verkko] Arvosteltavaksi: Arkkitehtuurimuseon, Atenan, Atrain & Nordin, Avaimen, Aviadorin ja Basam Booksin kirjoja

Mikko Saira mivasa at utu.fi
Pe Tammi 27 10:54:54 EET 2023


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***


Arkkitehtuurimuseo



Vitruvius – Arkkitehtuurista


Vitruviuksen Arkkitehtuurista (alkuteos De architectura libri decem, noin 30–20 eaa.) on yksi länsimaisen kulttuurin kulmakivistä: arkkitehtuurin historian vaikutusvaltaisin teos ja ainoa meille säilynyt laaja esitys antiikin ajan rakentamisesta ja sen suunnittelusta. Teos vie lukijan keskelle antiikin arkielämää, kulttuuria, uskomuksia ja maailmankuvaa.

Vitruviukselle arkkitehtuurin keskeiset päämäärät ovat viehättävyys, kestävyys ja käyttökelpoisuus. Hyvä arkkitehtuuri pohjautuu symmetrisiin mittasuhteisiin, joiden tavoitteena on harmoninen kokonaisuus.


Vitruviuksen arkkitehtuurikäsitykseen kuuluu myös astronomiaa, filosofiaa, historiaa, lääketiedettä, maantiedettä, musiikkia ja mekaanisten laitteiden suunnittelua. Hänen mukaansa arkkitehdin tulee olla oppinut kaikilla aloilla, ja laaja oppineisuus palvelee paitsi arkkitehtuuria myös ihmisenä kehittymistä ja hyvän elämän saavuttamista.
Arkkitehtuurista käsittelee terveyden ja hyvinvoinnin merkitystä rakentamisessa sekä ihmisen ja ympäristön suhdetta ajankohtaisella tavalla. Suuri osa arkkitehtuurin ja taidehistorian sanastoa ja käsitteistöä on peräisin Vitruviukselta – nykyarkkitehti puhuu yhä Vitruviuksen kieltä.
Teoksen ovat suomentaneet Panu Hyppönen, Lauri Ockenström ja Aulikki Vuola.

Juha Leiviskä 2000-2022

Marja-Riitta Norri (toim.)


Juha Leiviskä on yksi sotien jälkeisen ajan merkittävimmistä suomalaisista arkkitehdeista. Lähes kuusi vuosikymmentä kestäneen uransa aikana hän on lukuisten kotimaisten tunnustusten ohella saanut useita huomattavia kansainvälisiä palkintoja. Hänen arkkitehtuuriaan on kiitetty ajattomista hyveistä, kuten rehellisyys ja korkea taiteellinen laatu. Ennen kaikkea hänessä henkilöityy arkkitehti humanistina.


Leiviskän rakennuksia on usein kutsuttu valon arkkitehtuuriksi, ja paljon on kirjoitettu niiden suhteesta musiikkiin. Leiviskälle yhtä tärkeitä arkkitehtuurin lähtökohtia ovat liike tilassa sekä rakennuspaikan ympäristö ja sen historia, mennyt ja tuleva. Maaston rytmiikka, oli se sitten rakennettua tai rakentamatonta, on tärkeä aihe Leiviskän arkkitehtuurissa. Hänen pyrkimyksenään on aina ollut, että uusi rakennus nostaa esille ympäristönsä parhaat, mahdollisesti piilossa olleet ominaisuudet ja antaa paikalle identiteetin. Kirjaan kirjoittamassaan artikkelissa ”Arkkitehtuurin pysyviä arvoja etsimässä” Leiviskä kiteyttää arkkitehtonisen perintönsä. Hän kertoo ihmisistä ja paikoista, jotka ovat olleet ratkaisevia hänen suunnitteluperiaatteidensa kehittymiselle.


Juha Leiviskä Works 2000–2022 on kattava teos arkkitehdin työstä. Se on itsenäinen jatko-osa vuonna 1999 ilmestyneelle Juha Leiviskä -monografialle (toim. Marja-Riitta Norri; Arkkitehtuurimuseo), ja se lisää ymmärrystä ja tietämystä Leiviskän humaanin arkkitehtuurin merkityksestä.



Atena


Suomalainen historia – Kolmen suvun elämää keisariajalta 2000-luvulle

Perttu Immonen


Palkitun teoksen jatko-osassa kulisseina ovat Suomen historian käännekohdat, mutta pääosaan nousee tavallisten suomalaisten elämä.
Huippusuosittu Suomen rahvaan historia seurasi kolmen suvun tarinaa 1500-luvulta 1800-luvulle. Odotetussa sisarteoksessa tietä näyttävät samojen sukujen naiset: kutojatar Huittisista, tilattoman tytär Rantasalmelta sekä helsinkiläistynyt piika. Heidän sukujensa tarinat punotaan mehevästi kertoen keisariaikaan, itsenäistymiseen, teollistumiseen ja sotiin.
Nykyaikaan kurkottava teos yhdistelee sujuvasti suuria linjoja ja yksityiskohtia menneiden vuosisatojen suomalaisten arjesta.

Pohjolan noituus – Magian historia Pohjoismaissa

Karolina Kouvola


Kiehtova tietokirja Suomen ja muiden Pohjois¬maiden väkevästä magiaperinteestä.
Pohjoisen ilmansuunnan maagisuus on toistunut aina rautakaudelta lähes nykyaikaan saakka. Pohjoiseen on karkotettu sairauksia, vainajat ovat asuneet siellä, tietäjät ovat hakeneet tietojaan pohjoisesta ja on ajateltu, että maailmanlopun tullessa kirkkokin kaatuu kohti pohjoista.

Pohjolan noituus pohtii, millaista magiaa viikingit harjoittivat, miten kaapattiin naapurin onni ja millainen oli tyypillinen kylänoita. Osansa teoksessa saavat niin pahantahtoinen kuin hyvääkin tekevä taikuus.

Historioitsija Karolina Kouvolan teos perustuu uusimpaan tutkimukseen ja kertoo taustat tuttujen myyttien takana.

Vapaa ¬– Kuinka kasvoin aikuiseksi maailman luhistuessa

Lea Ypi


Vaikuttava, mustan huumorin sävyttämä muistelma¬teos suljetusta Albaniasta.
Lea Ypi varttui 1980-luvun Albaniassa, stalinismin ikeessä. Maasta pääsi pois vain pakenemalla. Elämää hallitsivat niukkuus ja jonot, teloitukset sekä kaikkialle näkevä salainen poliisi. Lealle Albania oli kuitenkin lämmin koti, jossa naapurit auttoivat toisiaan.

Vuonna 1990 kaikki muuttui liki yhdessä yössä. Stalinin ja Hoxhan patsaat kaadettiin, ja ihmiset saivat äänestää ja puhua mitä halusivat. Samalla maa ajautui konkurssiin ja väkivalta levisi kaduille.

Mukaansatempaava myyntimenestys kertoo nuoresta tytöstä keskellä maailmansa luhistumista. Teos kysyy, mitä vapaus ja demokratia todella ovat.

Mitä on olla tyttö

Melissa Febos


Omakohtainen, rohkea tietokirja kaikille naiseksi kasvaville ja kasvaneille.
Nuori tyttö joutuu rankkoihin tilanteisiin aikuistuessaan. Hän päätyy monesti miehisen vallan uhriksi, ja hänet pannaan kantamaan häpeää naiseksi kasvustaan ja kehonsa muutoksista.

Suorasukainen tietokirja tarkastelee monipuolisesti tyttöjen asemaa ja kasvua naiseksi. Teos raivoaa seksuaalisesta häirinnästä, suree tyttöjen kehohäpeää, vihaa mieskatsetta sekä kannattelee tytön ja naisen omaa halua, suostumuksellisuutta ja turvallisuutta.

Kriitikoiden ylistämä kirja liputtaa tyttöjen ja moninaisuuden puolesta ja raivaa kaksin käsin tilaa omatahtiselle kasvulle.

Naisia autismin kirjolla

Clara Törnvall


Ajankohtainen ja kauniisti kirjoitettu teos naisten tunnistamattomasta autismista.

Clara Törnvall sai 42-vuotiaana autismidiagnoosin, ja moni asia hänen elämässään sai selityksen: sosiaalisten suhteiden vaikeus, täydellinen uppoutuminen ajatuksiin, näläntunteen puuttuminen. Vuosien epätietoisuuden jälkeen palikat loksahtivat kohdalleen.

Arvostelu- ja myyntimenestys yhdistää kirjailijan oman tarinan, uusimman tutkimuksen sekä naistaiteilijoiden ja -tieteilijöiden kokemukset. Samalla piirtyy kuva naisista yhteiskunnassa ennen ja nyt: miksi naisten autismia ei ole ymmärretty, ja mitä autismin kirjolla oleminen nykyään merkitsee?

Rakkautta vihan aikaan – Tunnettuja eurooppalaisia pareja 1929–1939

Florian Illies


Kansainvälinen menestystietokirja punoo tunnetut rakkaustarinat natsipolitiikan käänteisiin.

Kun Jean-Paul Sartre ja Simone de Beauvoir söivät juustokakkua Berliinissä, pakenivat Thomas ja Katia Mann sotaa. 1930-luvulla koettiin elämän ja kuoleman romansseja – sekä monisärmäisiä suhdekuvioita.

Historioitsija Florien Illies liittää yhteen maailmansotien väliset tapahtumat ja eurooppalaisen älymystön, joka vastasi kansallissosialistien nostattamaan vihaan rakkaudella. Yksilön vapautumisen ja suuren katastrofin kietoutuessa yhteen kirjan pariskunnat tekivät rohkeita valintoja.

Tunnepitoisen teoksen edetessä kasvaa levottomuus siitä, mitä kirjan rakastavaisilla on radikaalina aikana edessään.

Kesyttömät – Eläinjumalia, hirviöitä ja ihmisen parhaita ystäviä

Kaisa Pulakka


Hurmaava tietokirja säteilee eläinten myyttistä voimaa.

Eläimiä arvostettiin ennen tuonpuoleisen lähettiläinä, mutta nykyään niiden voima on typistetty tyydyttämään tarpeemme. Miten kohtelisimme niitä, jos uskoisimme olevamme edelleen vaikka hirven heimoa?

Monipuolinen kirja vie matkalle eri kulttuureihin ja esittelee viisaita eläimiä – niin ihmisen vanhimman ystävän kuin sängyllä loikoneen elättikäärmeen. Terävä teksti pohtii ihmisen ja eläimen välistä kumppanuutta mutta myös hyväksikäyttöä ja julmuutta.

Hevoshullu, crazy cat lady Kaisa Pulakka tuulettaa eläinmyyttejä kirjassaan raikkaasti ja omaäänisesti.

Suomalaisten kylmä sota

Antero Holmila


Oivaltava historiateos pohtii, mitä vuosikymmenet Neuvostoliiton varjossa merkitsivät tavallisille suomalaisille.

Kylmä sota ei ollut vain valtapolitiikkaa. Rivikansalaiselle se oli ennen kaikkea tunne- ja kokemuskysymys. Ydinsotaa ja Neuvostoliittoa pelättiin, Kekkosta vihattiin ja rakastettiin, eikä reaktioita voinut aina avoimesti ilmaista. Kun kylmä sota päättyi, helpotus oli valtava myös Suomessa.

Tavalliset suomalaiset kertovat teoksessa kylmän sodan ajasta ja ilmapiiristä ruohonjuuritasolla. Kokemuksille antaa syvyyttä niiden ankkuroiminen aikakauden laajempiin yhteyksiin.

Yli luonnollisen – Mentalistin tutkimusmatka salatieteisiin

Jose Ahonen


Päätähuimaava tietokirja selvittää, mitä enkeli¬terapeuttien, energiahoitajien ja meedioiden luona todella tapahtuu.

Mistä selvänäkijä tietää, mitä minun elämässäni tapahtuu? Mihin telepatia perustuu? Onko ufoja oikeasti olemassa? Huuhaaksi leimaamisen sijaan mentalisti Jose Ahonen päätti tutustua ennakkoluulottomasti vaihtoehtoisiin maailmankatsomuksiin.

Yli luonnollisen sukeltaa pää edellä meedioiden, noitien, selvänäkijöiden ja uskomushoitojen maailmaan ja selvittää, mitä yliluonnollisten ilmiöiden takana piilee. Kaikki on varmasti selitettävissä – vai onko?

Illuusioiden ammattilainen Jose Ahonen tuntee ihmisiin vaikuttamisen keinot ja raottaa nyt salatieteiden verhoa.

Voima pinnan alla – Vahva mieli erikoisjoukkosotilaiden opeilla

Sami Ruotsi


Miten erikoisjoukoissa opittuja mielenhallinta¬keinoja voi soveltaa siviilielämään?
Puolustusvoimien erikoisjoukkokoulutus tunnetaan rankkuudestaan. Fyysisen rääkin lisäksi koulutuksessa treenataan henkistä kestokykyä, resilienssiä.
Stressinhallinnan ammattilaiset nivovat yhteen erikoisjoukkojen opit ja ulottavat analyyttisen ja ratkaisukeskeisen lähestymistavan arkielämän haasteisiin. Miten toimitaan yllättävissä tilanteissa, tehdään punnittuja päätöksiä ja säilytetään hallinnan tunne? Mikä saa tavalliset ihmiset menestymään epätavallisissa olosuhteissa?
Kovuuden sijaan olennaista on kyky sietää jatkuvaa muutoksen tilaa. Siten voi löytää pinnan alla piilevän voimansa.

Pelon voima – Miten ikiaikainen tunne ohjaa meitä

Anna Tommola


Tietokirja katsoo silmästä silmään pelkoa, joka voi lamauttaa – tai antaa supervoimat.
Pelko kuuluu elämään – se on varhainen, aivoihin koodattu selviytymismekanismi. Tiedostamattomana se voi kuitenkin vaikuttaa salakavalasti päätöksiimme, ja siksi sen mekanismit on tärkeää tuntea.
Miten pelko ohjaa elämää niin ihmisten arjessa kuin laajemmin yhteiskunnassa? Miten erottaa hyödyllinen ja hyödytön pelko? Miten esimerkiksi salaliittoteoriat käyttävät pelkoa polttoaineenaan? Eloisasti kirjoitettu teos valaisee pelon voimaa neurotieteen, psykologian, historian ja sosiologian näkökulmista.

Neitoperhot ja pahanhautojat – Naiset tekevät elokuvia

Jaana Semeri & Leena Virtanen


Suoraa puhetta naisista, jotka tekevät elokuvia.
Vielä 2010-luvulla elokuva-alan ilmapiiri oli naistekijöille raskas. Heitä vähäteltiin ja hankkeet jumiutuivat. Sitten #metoo puhdisti ilmaa, minkä jälkeen alkoi tapahtua. Vuoden 2021 Jussi-juhlissa naiset käytännössä putsasivat pöydän.
Naisten uudet elokuvat nostavat esiin vahvoja aiheita heidän todellisuudestaan. Äitejä, seksiä, lapsia, alkoholia. Elokuvan naiskuvan rajat laajenevat, identiteetit muuttuvat ja perinteisistä rooleista murtaudutaan. Lajityyppejä on monia, eikä kauhuakaan kaihdeta.

Neitoperhot ja pahanhautojat on suorapuheinen ja tarkkanäköinen teos, jossa kuuluu naisten oma ääni. Se kertoo, kuinka naiset itse valtasivat heille kuuluvan tilan.


Atrain & Nord

Kemijärven punainen kirkkoherra — Lauri Johannes Laitisen (Lanjalan) elämä 1882–1955

Jouni Kauhanen


Lauri Johannes Laitiselle (1882-1955) uravalinta oli selvä jo Hämeenlinnan lyseossa. Pappina hän teki pitkän uran, mutta ei aina sopinut vallitseviin yhteiskunnallisiin ja uskonnollisiin konventioihin. Hän ajautui useissa asioissa pitkiin oikeudellisiin kiistoihin, mutta toisaalta hänellä oli myös tukijoita.


Kemijärven kirkkoherra ei ollut perusmuottiin sopiva pappi – ei sisällissodan aikaisessa Suomessa eikä etenkään 1940-luvun Suomessa. Laitinen oli etsijä, joka haki kristillisyydessä jonkinlaista paluuta alkukristillisyyteen. Hän ei lähtenyt tukemaan sotapolitiikkaa, vältteli muun muassa sankarihautajaisia ja jätti pois esivallan esirukouksista. Heinäkuussa 1944 Kemijärven kirkkoneuvosto totesi, että pitäjän kirkkoherra oli siirtynyt Ruotsiin poliittisena pakolaisena. Kirkkoherra Laitinen palasi virkaansa keväällä 1945.


Sotien jälkeen kirkkoherra Laitinen oli Kemijärven SKP:n paikallisosaston jäsen, ja osallistui myös Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Kemijärven osaston perustamiseen sekä auttoi Kemijärven uuden työväentalon rakentamista ja avusti lahjakkaita nuorukaisia Sirola-opistoon.


Eläkkeelle hän jäi vuonna 1953. Viimeiset vuodet hän asui erakoituneena Kemijärven taajaman ulkopuolella Tasasenvaaran syrjäisessä mökissä. Lanjala kuoli vuonna 1955. Hänet on haudattu Nokialle sukuhautaan.


Millainen mies oli kirkkoherra Lauri Laitinen/Lanjala, jota jotkut kutsuivat Vanjalaksi? Miksi iso osa hänen elämästään oli kiistoja?

Teos perustuu laajaan arkistoaineistoon, taltioituihin haastatteluihin, tutkimuskirjallisuuteen ja paikallishistorioihin.


Avain

Kylässä Italiassa

Heli Pekkarinen


Kylässä Italiassa vie lukijansa nojatuolimatkalle keskiaikaisiin kyliin eri puolille Italiaa. Kirjassa kuljetaan niin värikkäiden kalastajakylien pittoreskeillä piazzoilla kuin kukkuloilla olevien kivikylien kapeilla kujilla. Kylien viehätys on juuri niiden hiljaisuudessa ja rauhoittavan hitaassa elämäntavassa. Niissä kiertely onkin usein miellyttävintä matkailusesongin ulkopuolella. Vaikka kylissä aika tuntuu pysähtyneen, voi keskiaikaisten muurien, kirkkojen ja linnoitusten lisäksi kohdata katutaidetta tai nauttia Michelin-tasoisen ravintolan anneista. Teos ihastuttaa jokaista Italiasta, sen kulttuurista ja historiasta kiinnostunutta. Koska kirjassa keskitytään kyliin sellaisina kuin ne nyt ovat, sitä voi käyttää myös matkaoppaana ja inspiraation antajana vaikkapa automatkaa Italiaan suunnittelevalle.

Rakkaani ei tuota puhetta

Terhi Kunnas


Aviomies, neljän alaikäisen lapsen isä, sai 13 vuotta sitten massiivisen aivoinfarktin, jonka seurauksena hän menetti puhekykynsä ja oikea puoli hänen kehostaan halvaantui.Terhi Kunnakselle jäi hoidettavaksi vammautuneen miehen lisäksi 15-, 13-, 6- ja 4-vuotiaat lapset, koira ja vanha omakotitalo.Usein sairastumisesta kertovat kirjat on kirjoitettu sairastuneen näkökulmasta ja läheisten oirehtimisen kuvaus jää vähemmälle huomiolle. Mutta millaista on elää sairastuneen rinnalla? Kuinka lähellä on, että vakava sairastuminen vie mukanaan koko perheen? Kun Terhi Kunnaksen puoliso sairastui, entinen elämä meni lopullisesti rikki eikä paluuta entiseen ollut.

Matkalla… jossakin päin kirjamaailmaa

Pekka Vartiainen


Tervetuloa lukijamatkalle kirjojen ja kirjallisuuden maailmaan! Kirjallisuuden lukeminen on loputonta matkantekoa. Maisemat vaihtuvat toisiin, satunnainen katse eksyy uusiin yksityiskohtiin, mitä vain voi tapahtua, missä ja milloin tahansa. Matkalla jossakin päin kirjamaailmaa lukija kulkee vaeltajan, flanöörin, kulkijan puvussa. Kaikki on liikkeessä, myös kirjat, lukeminen ja tulkinnat niistä. Kirjamaailmassa lukija on jatkuvan uudelleen syntymisen tilassa.Pekka Vartiainen kulkee tässä kirjassa satunnaisen matkailijan tavoin aikaa ja paikkaa vaihdellen, kohteelta toiselle, huomioitaan ylös kirjaten, antaen muistojen ja tulkintojen viedä esseistiikkaa Tove Janssonista Markku Lahtelaan, Marcel Proustista Raymond Carverin kautta Joseph Conradiin ja Matti Pulkkiseen. Levähdyspenkkejä unohtamatta.

Johdatus asiakirjahallinnan tutkimukseen

Pekka Henttonen


Asiakirjat ovat päivittäisen työn välineitä, joihin harva kiinnittää suurta huomiota. Vasta kun jotain erityistä tapahtuu - kun esimerkiksi herää epäilys väärinkäytöksestä - tai aineistolla aletaan ajan myötä nähdä historiallista arvoa, organisaatioiden ja henkilöiden toiminnassa syntyviä muistioita, tilejä, sähköpostiviestejä ja muuta informaatiota aletaan tarkastella tarkemmin. Näiden aineistojen hallinta, asiakirjahallinta, on organisaatioiden asiakirjahallinnon ja kulttuurihistoriallisten päätearkistojen toiminta-aluetta.

Teoksessa annetaan yleiskuva asiakirjahallintaa hallitsevista ja sitä hallinneista ajatuksista ja käytännöistä. Koska asiakirjahallinnassa käytännöt ja terminologia vaihtelevat kieli- ja toiminta-alueittain, teoksessa yritetään erityisesti madaltaa kynnystä kansainvälisen kirjallisuuden lukemiseen ja avata suomalaiselle lukijalle siihen linkkejä. Kirja on tarkoitettu sekä asiakirjahallinnan opiskelijoille että kaikille alalla jo työskenteleville.


Aviador

Batucada – Kaikki rumbusambasta

Olli Reijonen


Ensimmäiset Rion karvevaalit järjestettiin vuonna 1723. Myös batucada-samballa on pitkät, 1920-luvun lopulle ja Rio de Janeiron ensimmäiseen sambakouluun juontavat perinteet. Alkuun batucadalla oli huono, suorastaan rikollinen maine. Sittemmin rumpusambaorkesterit kasvoivat ja sambarummutuksesta tuli arvostettu taito.
Aitojen rumpusambaorkesterien jäsenyydelle on tiukat laatuvaatimukset, ja vain harva ei-brasilialainen täyttää ne. Kirjan kirjoittaja Olli Reijonen on perehtynyt tähän traditioon perusteellisesti Rion kuuluisassa Portelan sambakoulussa. Kirjassa Batucada – Kaikki rumbusambasta hän valottaa samban ja batucadan kulttuurihistoriaa ja käy perusteellisesti läpi sambarummutuksen salat alkeista mestaritasolle.

Sielukasta! – soulin kuninkaallisia

Pekka Valtonen


Mustien artistien kappaleita alkoi yllättäen näkyä aiemmin vain valkoisten artistien kansoittamilla pop-listoilla. Uuden musiikkigenren, soulin, kukoistuskausi oli alkanut. Sen myötä mustien musiikki nousi ensimmäistä kertaa osaksi populaarimusiikin valtavirtaa. Suosion taustalla olivat legendaariset levy-yhtiöt, kuten Motown Detroitissa ja Stax Memphisissä, taitavat hittinikkarit sekä ennen kaikkea sielukkaat laulajat ja lauluyhtyeet. Teos esittelee soulin vaiheita ja lukuisten artistien ja yhtyeiden tuotantoa Otis Reddingistä Stevie Wonderiin, Aretha Franklinista Tina Turneriin ja Ronettesista Temptationsiin - pienempiä tähtiä unohtamatta.Historioitsija ja kulttuuriantropologi Pekka Valtonen (s. 1957) paneutuu itselleen nuoruudesta alkaen läheiseen aiheeseen ammattitutkijan perusteellisuudella ja souldiggarin tunteella. Lopputuloksena on kansainvälisestikin yksi kattavimmista ”mustien popmusiikista” kirjoitettu teos.

Viisi matkaa Saksan sieluun

Jukka Koskelainen


Saksa on yksille läpikulkumaa: mahdollisimman nopeasti etelään! Toisille se tarjoaa tuopillisen parasta olutta Bierstuben hämärässä. Kolmansille Saksa on alla hyrisevä luotettava auto, neljänsille hengeltään rikas kulttuurimaa.Saksa saa medioissa usein väistyä angloamerikkalaisuuden tieltä. Kuitenkin jo idea Suomen kansakunnan synnystä on lähtöisin Saksasta. Samoin sieltä on peräisin moni muukin ilmiö, kuten Hollywoodin rakastama romantiikka ja kauhukertomukset.Jukka Koskelainen (s. 1961) sukeltaa viidellä matkallaan syvällisesti Saksan ja saksalaisuuden ominaispiirteisiin. Matkoillaan Berliiniin, Jenaan, Lyypekkiin, Frankfurtiin ja Müncheniin hän käy läpi omaa suhdettaan maan historiaan sekä Saksan suurten kirjailijoiden kuvaamaan maailmaan ja heidän jättämäänsä perintöön.

Nuori Alvar Aalto

Jukka Lyytinen


Millainen oli nuori Alvar Aalto? Se, joka vasta haaveili valloittavansa maailman. Kirja kertoo kansainvälisesti kaikkien aikojen arvostetuimpien arkkitehtien joukkoon nostetun Alvar Aallon lapsuudesta, nuoruudesta, opiskeluajoista ja kokemuksista sisällissodassa. Millainen nuori Alvar oli henkilönä ja mitkä vaikutteet johtivat hänet arkkitehdin uralle?
Alvar Aalto sai laajaan tuotantoonsa vaikutteita arkkitehtuurin historiasta ja suomalaisesta luonnosta ja kulttuuriperinteestä. Hänen töitään on laajalti tutkittu. Jukka Lyytinen (s. 1969) paneutuu elämäkertateoksessaan Alvar Aallon vaiheikkaisiin kasvun vuosiin, jotka loivat pohjan hänen uskomattomalle elämälleen.
Jukka Lyytinen (s. 1969) on toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut viimeksi Lauri Viidan elämäkerran ja sitä ennen muun muassa näyttelijöiden elämäkertoja sekä kirjan Lapinlahden Linnuista.


Basam Books

Positiivisen psykologian käsikirja

Markku Ojanen


Kirjan esittelee laajasti positiivisen psykologian tutkimusta ja sovelluksia. Koska positiivisia ilmiöitä oli tutkittu paljon vähemmän kuin kielteisiä asioita, tämä tutkimus on herättänyt suurta kiinnostusta. Suuri osa tutkimuksesta on kohdistunut hyveisiin, kuten kiitollisuuteen, anteeksiantoon, auttamiseen ja nöyryyteen.
Kaikissa kulttuureissa viisaat ovat antaneet hyvän elämän ohjeita.

Positiivisessa psykologiassa arvioidaan, miten toimivia nämä ohjeet ovat. Positiivisen psykologian piirissä kehitetään jatkuvasti uusia menetelmiä, joilla hyvinvointia parannetaan. Viime vuosina tutkimuksen kohteena ovat olleet myös kulttuurit, organisaatiot ja ympäristöt.

Markku Ojanen on psykologian emeritusprofessori Tampereen yliopistossa. Ojanen on aktiivinen keskustelija ja luennoi hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Hän on julkaissut lukuisia populaaritieteellisiä esityksiä psykologiasta.

Kuka pelkää hammaslääkäriä? — Haavoitettujen kokemukset terveydenhuollossa

Kati Sarvela


Erilaiset hoitopelot, sijaistraumatisoituminen ja toimenpiteisiin liiittyvät ahdistukset, ovat osa terveydenhuollon arkipäivää ja ne koskettavat lähes jokaista perhettä jollain tavoin. Lääketieteelliseen toimintakulttuuriin, toimenpiteisiin ja diagnooseihin liittyvä medikaalinen traumatisoituminen ja sen synnyttämä haitallinen stressi ei erottele sitä, oletko ammattilainen vai palvelunkäyttäjä: Sen edessä olemme kaikki osa samaa ihmisyyttä.

Kuka pelkää hammaslääkäriä? -teos muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä saada korjaavia kokemuksia ja vahvistaa resilienssiä eli kykyä toipua haavoittavista kokemuksista ja kriiseistä. Terveydenhuollossa ilmenevät haavoittavat kokemukset eli medikaaliset traumat ovat hoidettavissa ja ennaltaehkäistävissä, kun osaamme lähestyä niitä monista eri näkökulmista käsin, kunnioittaen potilaiden ja työntekijöiden elettyä kokemusta ja tieteellistä näyttöä. Traumatietoisina voimme hypätä suuren askeleen kohden yksilöllistä ja yhteisöllistä toipumista, kun lakkaamme pirstomasta ihmisiä palasiksi eri asiantuntijoiden kasvatettaviksi, hoivattaviksi ja hoidettaviksi.

Hammaslääkäri ja terapeutti Kati Sarvela kuljettaa lukijan potilaiden ja hänen omien traumaattisten kokemustensa kautta haavoittuvuuden ja toipumisen eri kerroksiin. Kirjassa on runsaasti keholloisia ja kirjoitusharjoituksia, jotka voivat tukea yksilöllistä toipumista. Samanaikaisesti Sarvela korostaa, että trauma ei ole vain yksilöllinen ilmiö, vaan rakenteellista väkivallasta kärsivä terveydenhuolto instituutioineen ja organisaatioineen voi traumatisoida työntekijöitään ja palvelunkäyttäjiään. Siksi kokonaisvaltaisesti parantava hoitoympäristö vaatii myös syvällistä terveydenhuollon kulttuurin ja yhteiskunnallisen ilmapiirin muutosta sekä tätä tukevaa sosiaalipolitiikkaa. Sarvelalta on aikaisemmin ilmestynyt useita traumatietoisuutta käsitteleviä tietokirjoja.

Mestari Eckhart Tolle

Daniel Nylund


Teos tarkastelee kriittisesti Eckhart Tollen opetusta ajattelemisen, tuntemisen ja toimimisen merkityksestä. Ne ovat uushenkisyydelle tyypillisiä käsityksiä todellisuuden luonteesta, ajan ja egon olemuksesta, pahuudesta ja kärsimyksestä, valaistumisesta ja läsnä olemisesta. Jäljelle jää kuva poissaolon mestarista, jonka opetus antaa heikot ja ehkä vahingollisetkin eväät menneiden traumojen, nykyisten tilanteiden ja huomisen haasteiden kohtaamiseen.

Keskiajalla vaikuttanut kristitty teologi, filosofi ja mystikko Mestari Eckhart, jonka nimen Tolle otti tuotenimekseen, on paljon syvällisempi ihmishengen haastaja ja herättäjä. Entisenä fundamentalistina Daniel Nylund käsittelee intiimisti vaikeaa suhdettaan Jumalaan ja itseensä näiden mestareiden kautta. Hän kuvaa matkaansa kokonaisvaltaisempaan tapaan kohdata poissa olevan tuntuinen Jumala rehellisessä vuorovaikutuksessa itseen, toiseen ja kosmoksen.

Daniel Nylund kirjailija ja bloggari, itsetuntemuskouluttaja, kohtaamisopas sekä sovintokonsultti. Hän toimii Ystävyyden majatalon isäntänä.

Shamaani matkalla

Saara Metsäranta & Pauliina Aarva


Shamaanimatkalla – Kertomuksia toisista todellisuuksista johdattaa shamanismin maailmankuvaan ja ihmiskäsitykseen. Se kertoo, mitä shamanistinen mielenmatka on ja millaisilla käsitteillä siitä voi puhua. Kirja sisältää kertomuksia henkilökohtaisista shamaanimatkoista ja erilaisista transsitilojen kokemuksista. Teos ilmentää, kuinka shamanistinen ajattelu heijastuu kirjoittajien arjessa tai osana henkilökohtaista kasvutarinaa.

Kirjan teemoja ovat ihminen osana luontoa ja shamanistinen luontokäsitys, ihmisyyden intuitiivinen ja myyttinen puoli, sekä yhteisöllisyyden merkitys yhteytenä luontoon ja toisiin ihmisiin.

Kirjaan ovat kirjoittaneet Kalle Ruohomäki, Tuomas Rounakari, Ukko Kärkkäinen, Nina Pörn, Pia Paananen, Pauliina Aarva, Mervi Erkkilä, Mai Syrjälä, Maria Rantsi, Emma Jäntti ja Saara Metsäranta.

Leonhard Euler — Neron tarina

Emil A. Fellmann


Leonhard Euler (1707–1783) oli oman aikakautensa ja monien mielestä kaikkien aikojen suurin matemaatikko. Hänen elämäntyönsä matematiikan, fysiikan ja monien insinööritieteiden alalla on niin valtava, että sen tutkimuksesta on muodostunut tieteenala sinänsä.

Leonhard Euler syntyi Baselissa, mutta hän teki tärkeimmän elämäntyönsä Berliinin ja Pietarin tiedeakatemioissa. Suuren neron tarina on myös sukellus Euroopan 1700-luvun kulttuurihistoriaan, valistuneiden itsevaltiaiden Fredrik Suuren ja Katariina Suuren maailmaan. Eulerin tärkeä työtoveri ja hänen lyhytaikainen seuraajansa Pietarin tiedeakatemiassa oli suomalainen matemaatikko Anders Johan Lexell (1740–1784).

Sveitsiläisen tieteenhistorioitsijan Emil A. Fellmannin (1927–2012) kirjoittaman Eulerin pienoiselämäkerran on suomentanut filosofian tohtori, tekniikan tohtori Johan C.-E. Stén, joka on kansainvälisesti merkittävä Eulerin ja eritoten Lexellin tutkija.

Johdatus Johannes-passioon

Topi Linjama


Johdatus Johannes-passioon kertoo, mistä Bachin pääsiäisteoksessa on kysymys. Passio käydään läpi osa osalta, tekstejä ja niiden taustoja selitetään ja Bachin musiikillisia ratkaisuja avataan tavalla, jota voi ymmärtää myös ilman pitkiä musiikin opintoja. Kirjaa voi kuvata kansantajuiseksi musiikin tutkimukseksi, mutta siinä nojataan myös teologiaan, sillä passio on alkujaan kirkon musiikkia. Kirjan lopussa on Johannes-passion rakennekaavio sekä teoksen teksti suomennoksineen. Kirja on hyödyllinen kumppani niin Bachin musiikin kuulijoille kuin esittäjille.

Topi Linjama on joensuulainen musiikkitieteilijä ja freelance-toimittaja, jonka kirja Matkaopas Matteus-passioon (Basam Books 2020) sai sanomalehti Karjalaisen Vuoden kulttuuriteko 2020 -palkinnon. Palkintoraati arvosti Linjaman kykyä kirjoittaa musiikista syvällisesti ja kansantajuisesti. Johdatus Johannes-passioon on tuon teoksen sisarteos.

Ihmisen haju

Szép Ernö


Autobiografinen proosateos Ihmisen haju (Emberszag, 1945) ei kerro Auschwitzin
hirveyksistä, vaan Budapestin juutalaisten eloonjäämiskamppailusta ja juutalaismiehistä
pakkotyöleirillä loka-marraskuussa 1944.

Yli kolmekymmentä teosta julkaissut runoilija, näytelmäkirjailija ja esseisti Erno Szép (1884–1953) kuvaa ja kommentoi kokemaansa ja näkemäänsä yksityiskohtaisesti kuin päiväkirjaa ja kronikkaa rinnakkain kirjoittaen. Hänen äänensä on holokaustikirjallisuudessa omalaatuinen: itseironinen Szép välttää leirin vartijoiden ja sotilaiden jatkuvaa tuomitsemista eikä hän moralisoi puhuessaan juutalaisten suhteista kristittyihin ja omiin käännynnäisiin.

Leirille marssiessaan hän tarkkailee toveriensa raskasta, pelonsekaista taivallusta: sodan ja nuoliristiläisten hirmuvallan kärjistämät ihmisten heikkoudet, vahvuuden ja pahuuden, hän rekisteröi tarkasti, jopa minuutilleen. Väkivallan ja nälän aiheuttamasta ahdistuksesta ja turtumisesta hän kertoo välillä hirtehishuumorillakin. Ihmisen haju haisee omasta ja tuntemattomien naapurien puutteellisesta hygieniasta, mutta se huokuu myös heidän yksilöllisistä piirteistään ja kärsimyksen täyttämästä leirielämästä. Hämmentyneen, mutta tarkkanäköisen lapsen tavoin Szép ei silti hyväksy ihmisen julmuutta toista ihmistä kohtaan. Hän ei vaivu epätoivoon, vaan karaistuu.

Sairastuvalle jouduttuaan Szép selvisi leiriltä hengissä, mutta hänen muistelmansa unohtuivat pitkäksi ajaksi: ne eivät sopineet sosialismin kirjallisuuskäsitykseen. Nykyjan postmoderniin muistopoliittiseen keskusteluun ne tarjoavat merkittävän puheenvuoron.

Matka maailmojen välissä

Karma Samten


Elämästä jäi kaksi laatikollista omaisuutta, kun oli taas lähdettävä.

Henkinen ja fyysinen tutkimusmatka vei kohtaamaan elämän ja kuoleman portit.

Kirja kuvaa kaltoinkohdellun, näkymättömän lapsen juurettomuudesta kumpuavaa traumaa, joka myöhemmin johtaa kivuliaaseen rakkaussuhteeseen.

Eheytyminen vie seikkailulle, jonka aikana Karma Samten asuu myös buddhalaisessa keskuksessa Euroopassa. Tiibetinbuddhalaiset lamat opettavat hänelle henkisen tien ”valtakunnista” ja elämän lainalaisuuksista. Karma Samten kohtaa jaettuja ihmisyyden tarinoita, kuuntelee luontoa ja maailman viisautta. Hiljaisuuden tuoma ymmärrys sinetöityy kaukana arktisessa pohjoisessa.

Trauma on kirjan henkinen mestari, joka opettaa astumaan rohkeasti eheytymisen polulle. Se ei sääli uhriaan eikä jalosta hänestä henkistä gurua. Ihmiseksi kasvaminen on syvä ja monivaiheinen prosessi. Kirjassa traumaa tutkitaan terapian, henkilökohtaisen kokemuksen ja intuition, buddhalaisuuden, luontoyhteyden ja hiljaisuuden kautta monissa maailmoissa.

Karma Samten on yhteisöpedagogi (AMK), luonto- ja eräopas sekä meditaatio-ohjaaja.

Villiydestä ja vapaudesta — Kootut esseet

Henry Thoreau


Kattava, seikkaperäisillä selityksillä varustettu kokoelma!

Villiydestä ja vapaudesta on kooste yhdysvaltalaisen kirjailijan ja ajattelijan Henry David Thoreaun (1817–62) esseitä, joissa hän käsittelee luontoa, yksilöä ja yhteiskuntaa. Hän tarkastelee niissä monenlaisia luonnonilmiöitä, suree erämaiden häikäilemätöntä hyväksikäyttöä, sättii aikalaisiaan orjuuden sallimisesta ja peräänkuuluttaa yksilön vapautta.

Thoreau tunnetaan ennen muuta luontokirjailijana, jonka pääteos Walden (1854) on koko luontokirjallisuuden lajityypin kenties maineikkain kirja. Ja luonto – tai vielä tarkemmin villiys, sivistyksen vastapari – on läsnä vahvasti myös tässä kokoelmassa.

Luonnon ohella toinen pääteema Thoreaulla oli vapaus, mikä liittyi sekä hänen aikansa kysymykseen orjuudesta että vertauskuvallisemmin kysymykseen ihmisen alistumisesta toisten määräysvaltaan. Thoreaulla on ollut yhteiskunnallisten tekstiensä välityksellä valtava vaikutus 1900-luvun rauhanliikkeeseen ja ympäristöliikkeeseen.

Teokseen on koottu Thoreaun kaikki merkittävimmät lyhyet kirjoitukset hänen elämänsä varrelta.

”Lyhyesti sanottuna kaikki hyvät asiat ovat villejä ja vapaita.”

Teoksen suomentaja Antti Immonen on filosofi, joka on kääntänyt aiemmin kymmeniä kirjoja eri aloilta, muun muassa useita Thoreaun teoksia. Villiydestä ja vapaudesta sisältää suomentajan laatimat valaisevat huomautukset ja jälkisanat.

Aristokratia ja evoluutio

W. H. Mallock


William Hurrell Mallockin konservatismin klassikkoteos Aristokratia ja evoluutio (1898) avaa näkymän niin 1800-luvun lopun sosiologian tilaan kuin viktoriaanisten ideologioiden valtakamppailuunkin: konservatiivin oli hyvä tuntea sosialismin opit ajalta, jolloin työväenliike alkoi vallata sijaa myöhäisviktoriaanisen Englannin poliittisessa kulttuurissa. Samoin sosialistin oli hyvä tietää konservatiivin ajattelutapa. Tärkeintä kuitenkin oli tietää, ketkä todella olivat edistyksen moottoreita, kapitalistitko vaiko työläiset. Vanha aksiooma 'tunne itsesi' täydentyy Mallockilla machiavellistisesti aksioomalla 'tunne vihollisesi'. Rautarouva Thatcher omaksui sen, kun Mallockin teoksista otettiin uuskonservatismin huumassa 1980-luvulla uusintapainoksia.

Mallockin teoksesta lukija saa selkeän käsityksen siitä, mitkä konservatismin periaatteet olivat, sillä hän ryöpytti tasa-arvosta, vallan- ja tulonjaosta ja tuotantovälineiden valtiollistamisesta unelmoijia. Hän terävöitti antimarxilaista käsitystä kapitalistisesta tuotantojärjestelmästä ja löysi harvainvallalle niin rajuja perusteluja, että ne ovat tyrmistyttäneet sosialisteja 1800-1900-lukujen vaihteesta näihin päiviin. Niiden purevuus ei jätä ketään poliittisista aatteista kiinnostunutta kylmäksi. Tieteen historian tutkija voi lukea Mallockia syntymässä olevan yhteiskuntatieteen kritiikkinä: hän pyrki palauttamaan Herbert Spencerin evolutionistisen sosiologian ja Karl Marxin historiallisen materialismin lainalaisuudet ja muut ajan suuret teoriat maan pinnalle analysoimalla läheltä niitä voimia, jotka käytännössä yhteiskuntaa liikuttivat niin talouselämässä kuin politiikassakin. Hän osoitti, miten merkittävä 'edistyksen' tekijä suhteellisen pieni joukko poikkeuksellisen kyvykkäitä ja tehokkaita yksilöitä historiassa on.

Herkät johtajat

Mari Valonmeri


Herkät ihmiset ovat perinteisesti vältelleet kilpailua, kovaa liike-elämää ja johtotehtäviä. Herkillä johtajilla on kuitenkin paljon annettavaa, sillä tulevaisuuden johtajilta vaaditaan yhä enemmän niitä ominaisuuksia, joita herkällä ihmisellä tyypillisesti on: empatiakykyä, vahvaa intuitioita, näkemyksellisyyttä, eettisyyttä ja vastuunkantokykyä.

Usein herkän ihmisen potentiaali ja osaaminen jäävät kuitenkin huomioimatta, sillä herkät piilottavat helposti osaamisensa, jos he kokevat, että heistä yritetään vain hyötyä – eikä tekemisessä ole suurempaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Lisäksi he uupuvat oravanpyörässä muita helpommin varsinkin, jos he tekevät omien arvojen vastaista työtä.

Meillä on olemassa jo nyt johtajia, jotka tunnustautuvat erityisherkäksi. Toiset ovat löytäneet herkän puolensa vasta viime vuosina, sillä yhteiskunta ei ole perinteisesti arvostanut näitä piirteitä. Kirja sisältää herkkien johtajien haastatteluita sekä kirjailijan oman tarinan herkkyyden maailmassa.

Mari Valonmeri on psykologiaan erikoistunut HTM, entinen toimittaja ja liiketoimintalähtöisen työkykyjohtamisen kehittäjä – ja herkkä. Hän on kirjoittanut kolumneja ja blogeja yli kymmenen vuoden ajan.

Ostavat aivot

Jyrki Suomala


Tämän kirjan sivuilla kohtaamme ostavan ihmisen, jonka aivot tekevät päätöksiä nykyisessä markkinaympäristössä. Se pohjautuu uusimpaan aivotutkimukseen ja sen sovelluksiin. Siinä syvennytään aivojen aktivaattoreihin, joita ovat minä, me, tunne, tieto, tavoite, aistit ja erottautuminen. Näihin aktivaattoreihin vaikuttamalla aivojen mielihaluverkosto kukoistaa ja saa ihmisen tekemään sellaisia ostopäätöksiä, jotka hän kokee merkityksellisenä. Teos pohjautuu lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin ja havainnollisiin tapausesimerkkeihin. Kirjan avulla yritykset saavat bisneksensä lentämään korkeuksiin.

Kirjan kohderyhminä ovat yritysten ja muiden organisaatioiden viestinnän, markkinoinnin ja myynnin ammattilaiset sekä innovaatiohenkilöstö ja palvelu- ja tuotekehittäjät. Lisäksi kuka tahansa, joka haluaa ymmärtää omaa ostokäyttäytymistään paremmin, voi tarttua kirjaan. Se on oiva kirja myös korkeakoulujen liiketalouden ja markkinoinnin opiskelijoille. Kirja on kirjoitettu havainnollisesti niin, ettei sen lukeminen edellytä ennakkotietoa aivotutkimuksesta.

Jyrki Suomala (KT, YTM) ratkoo yritysten ongelmia neurotieteen avulla. Hänellä on laaja kokemus toimimisesta tieteen ja liiketoiminnan rajapinnalla. Hän on myös Laurea-ammattikorkeakoulun yliopettaja ja Oulun yliopiston dosentti, minkä lisäksi hän on ollut tutkijana pitkiä aikoja Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa. Ostavat aivot on Suomalan kolmas tietokirja.

Tien kauneudesta

Mika Seppänen


Mitä yhden ihmisen tarina voi kertoa todellisuuden luonteesta? Millainen maisema avautuu polulta idän ja lännen traditioiden keskellä? Miten elää henkisenä etsijänä ja kulkea portittoman portin tuolle puolen?

Omakohtainen esikoiskirja kuvaa inhimillisen tien täynnä suuria tunteita, ristiriitoja ja dramatiikkaa.

Surkuhupaisa ja kiihkeä matka vie Pohjois-Intian basaareihin ja palatseihin sekä Jerusalemin jännitteisille kujille ja pyhille paikoille. Se johdattelee lukijansa ihmisenä olemisen mysteerin äärelle, läpi mielen kerrosten, kohti salattua ja tuntematonta.

Teos opettaa itsetuntemusta ja avoimuutta. Se on kaivattu keskustelunavaus henkisiin kokemuksiin, joista Suomessa ei tiedetä paljoakaan - ainutlaatuisen havainnollinen, rehellisesti sanoitettu näkökulma meditaatioon ja vilpittömään, omaehtoiseen henkiseen etsintään.

Mika Johannes Seppänen (FM) on sellisti ja joogaopettaja sekä Elämänsilta ry:n perustajajäsen.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20230127/459815d5/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko