[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tyylikkäät vuodet: Turun yliopiston ylioppilaskunta 100 vuotta sekä Minervan, Niin & Näin, Oppian ja Otavan kirjoja

Mikko Saira mivasa at utu.fi
Ke Helmi 15 14:29:50 EET 2023


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***


Tyylikkäät vuodet: Turun yliopiston ylioppilaskunta 100 vuotta
Topi Artukka, Liisa Lalu, Otto Latva & Panu Savolainen

Kirja kertoo ylioppilaskunnan perustamisesta nykyhetkeen. Teoksessa käydään läpi erilaisten näkökulmien kautta turkulaisen opiskelijaelämän historiaa. Kirjassa käsitellään Turun yliopiston ylioppilaskunnan suhteita muihin opiskelijajärjestöihin ja kansainväliseen opiskelijamaailmaan, ylioppilasliikkeeseen vaikuttaneita aatteita ja politiikkaa. Lisäksi teos esittelee Turun ylioppilaslehden historiaa, opiskelijakulttuuria sekä paikkoja, joissa opiskelijaelämää on eletty.

"Tämän teoksen lähtökohtana on hankkeen alkumetreiltä alkaen ollut luoda valtavirrasta poikkeava organisaatiohistoria sisällön, esitystavan ja kirjan esineellisyyden näkökulmista. Olemme pitäneet tärkeänä, että kirjassa kuuluu ja näkyy ylioppilaskunnan historian ja nykyisyyden diversiteetti, unohtamatta perinteistä organisaatiohistoriaa mutta keskittyen laajasti opiskelijaelämän vivahteisiin ja arjen maailmoihin", teoksen kirjoittajat toteavat kirjan esipuheessa.

Minerva

Ärhäkkä kuin äidiksi tullut
Irene Naakka

Esikoiskirjassaan Hullu kuin äidiksi tullut Irene Naakka ravisteli rohkeasti äitiyteen liittyviä myyttejä. Palautevyöry osoitti, ettei hän ollut kokemuksineen ja tunteineen yksin. Toisen lapsen odotus sai Irenen uudelleen pohtimaan raskautta, synnytystä ja perhe-elämää. Tällä kertaa näkökulma on vahvasti feministinen. Joskus on myös uskallettava suuttua.

Kun Irene Naakka pyörsi päätöksensä olla hankkimatta toista lasta, hän sai huomata, että vaikka moni asia on seitsemässä vuodessa muuttunut, ei tie äitiyteen edelleenkään ole yksinomaan auvoinen.

Vaikean raskauden, lamauttavan pahoinvoinnin ja muiden terveysongelmien laukaisema masennus sai pohtimaan, miksi naisille tyypillisiä sairauksia edelleen vähätellään ja niihin on vaikea saada apua. Kirja käsittelee myös mm. synnytyskokemuksia, parisuhdetta, uusperheen haasteita, tasa-arvoista vanhemmuutta, kiltin tytön syndroomaa ja äitiyteen liitettyjä odotuksia.
Ja sitä, miten selvitä lapsiarjesta järjissään.

Irene Naakka (s. 1985) on toimittaja, kirjailija ja bloggaaja. Hän työskennellyt toimittajana Iltalehdessä ja pitää Mutsie-blogia. Naakan esikoisteos Hullu kuin äidiksi tullut julkaistiin vuonna 2018. Naakka pitää myös feminististä Kroonisesti ärhäkkä -podcastia yhdessä Mona Blingin kanssa. Harjavallasta syntyisin oleva Naakka asuu Helsingissä.

Nokia - Kairamon myrskyisä vuosikymmen
Vesa Helkkula

Kari Kairamon johtajakaudella Nokiassa työskennellyt Vesa Helkkula tarjoaa uuden aikalaisnäkökulman yhtiön kiivaan kansainvälistymisen kauteen. Teoksessaan hän kertoo syistä, jotka saivat Nokian lähes polvilleen ja johtivat henkilökohtaisiin tragedioihin.

Nokialle 1980-luku oli nopean kasvun ja muutoksen vuosikymmen. Kari Kairamon visiota kansainvälisesti toimivasta elektroniikkayhtiöstä toteutettiin muun muassa mittavin yritysostoin. Miksi Kairamon visio irtaantui reaalimaailman mahdollisuuksista ja johti mittaviin epäonnistumisiin?

Yksi merkittävä tekijä oli valtataistelu, jopa vallanhimo. Eräät keskeiset johtajat edistivät henkilökohtaisia ambitioitaan ja tekivät ratkaisuja, jotka riskeerasivat Nokian tulevaisuuden. Kairamon luoma johdon organisointi antoi tilaa toimille, joissa yhtiön ja yksittäisen johtajan etu eivät välttämättä kohdanneet. Kirja tuo esille myös sen miten vajavainen oli hallintoneuvostossa istuneiden jäsenten ja pankinjohtajien ymmärrys Nokian elektroniikan nopeasti kehittyvien ydinalueiden markkinoista. Lopulta Nokia ajautui tilanteeseen, josta ei ollut muuta ulospääsyä kuin liiketoiminnan täydellinen remontti.

Helkkula analysoi ansiokkaasti Nokian tapahtumia osana 1980-luvun teollisuuden ja rahoitusmarkkinoiden murrosta.

Vesa Helkkula toimi seitsemän vuotta Nokian eri tehtävissä kansainvälisissä vientiprojekteissa, johdon strategiaosastolla ja Nokia Matkapuhelimien yrityssuunnittelujohtajana. Vuosina 1987 ja 1988 hän toimi Nokian pääkonttorin strategiaosastolla silloisen pääjohtajan Kari Kairamon esikunnassa yrityssuunnittelupäällikkönä. Nokian jälkeen hän on toiminut lähes 30 vuotta eri kansainvälisesti toimivien tietoliikenne-, elektroniikka- ja ohjelmistopalveluyritysten toimitusjohtajana.

Puut puhuvat
Pepe Forsberg & Anneli Jussila

Uusinta tietoa metsän vaikutuksista eläinten ja ihmisten hyvinvointiin.

Pepe Forsberg kirjoittaa jatkuvasti karttuvasta metsätiedosta – metsän verkostoista ja yhteistyöstä, joka vallitsee puiden, kasvien, sienten, mikrobien ja muiden eliöiden välillä. Hän kertoo metsän hyvinvoinnista silloin kun puut saavat elää ”lajityypillisesti”, samoin kuin luonnonmetsän vaikutuksista niin eläinten kuin ihmisen terveyteen uusimman tiedon valossa.

Anneli Jussila kirjoittaa ”syvästä metsästä” ja tarkastelee vastaavuuksia ihmisen psyyken ja metsän välillä. Mitä metsän tilat, muodot, värit, äänet ja tuoksut meille merkitsevät? Miten puiden puhe ilmenee kansanperinteessä ja muinaisrunoissa? Voisiko metsäpolulta aueta ovi henkiseen metsäkokemukseen?

Kirjoittajat tekevät metsäretkiä mm. metsien puolesta kampanjoineen Hertzen Brothersin, elokuvaohjaaja Petteri Saarion ja ministeri Pertti Salolaisen kanssa. He jakavat metsässä kokemuksiaan ja oppivat uutta matkan varrella. Kirjassa kuuluu myös elämänsä metsien suojelulle omistaneen Pentti Linkolan ääni.

Anneli Jussila on Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja, joka vastaa uusien suojeltavien alueiden hankinnasta. Jussila oli yksi säätiön perustajajäsenistä ja on toiminut myös säätiön toiminnanjohtajana. Hän on aiemmin julkaissut mm. teokset Sivupoluilla – Merkintöjä vaelluksilta, Metsänsydämiä yhdessä Juha Ilkan kanssa sekä omaelämäkerrallisen teoksen Pentti Linkola ja minä – Elämää toisinajattelijan kanssa. Jussila on myös toimittanut ja osin kirjoittanut Luonnonperintösäätiön juhlakirjan Turvapaikkoja elämälle.

Pepe Forsberg on lammilainen tietokirjailija, eräopas ja Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja. Forsberg tekee yhteistyötä National Geographicin kanssa ja on kirjoittanut mm. suosittua Kansallispuistot tutuiksi-retkeilykirjasarjaa. Häneltä on aiemmin ilmestynyt teos Majavan Maillasekä yhdessä Niko Napun kanssa kirjoitettu Uskomaton luonto.

Elämäni eläimet - Jampan villieläinhoitola
Vesa Kontiainen

Hauskoja, liikuttavia, opettavia ja värikkäitä eläintarinoita mieheltä, jolle villieläinten pelastaminen ja hyvinvointi on sydämen asia.

Vuonna 2017 Jarmo Lautamäki perusti villieläinten hoitamiseen ja auttamiseen keskittyneen Elämäni eläimet ry:n, joka tunnetaan paremmin Jampan eläinhoitolana. Lautamäen ohjenuora on, ettei mitään eläintä saa jättää hädänalaiseen tilaan. Hoitolaan tuodaan vuosittain 200-300 mitä erilaisempaa eläinpotilasta.

Kirjassa Lautamäki kertoo kymmeniä erilaisia eläinpelastustarinoita vuosien varrelta. Monesti ne päättyvät onnellisesti, mutta niitäkin kertoja on koettu, kun apu on tullut liian myöhään. Hän kuvaa, kuinka eläimet suhtautuvat pelastajaansa eri tavoin ja kuinka viisaita ne ennen kaikkea ovat. Kaikkea odottamatonta voi tapahtua ja pelastustöitä tehdään välillä mitä erikoisimmissa paikoissa. Pelastustarinoita on joutsenista, oravista, siniketusta, siileistä, variksista, harakoista, viirupöllöistä, mäyristä, näädästä sekä kymmenistä muista lajeista.
Koskettava kirja antaa ajattelemisen aihetta, ja meistä jokainen voi miettiä omaa suhtautumistaan eläimiin ja niiden hätään.

Vesa Kontiainen on juvalainen tietokirjailija ja toimittaja sekä suomalaisen rockmaailman monitoimimies: keikkajärjestäjä, festivaalipromoottori, visailuisäntä, juontaja, luennoitsija ja konsultti.

Matopelin perilliset – Suomalaisten mobiilipelien uskomaton tarina
Juho Kuorikoski

Matopelin perilliset on suomalaisten mobiilipelien pikkujättiläinen, tiivis läpileikkaus alan kehityksestä ja käänteistä. Se kuvaa, miten pelisuunnittelu on vuosikymmenten varrella muuttunut, kun teknologia, jakeluverkostot sekä yleisömäärät ovat kasvaneet.

Taneli Armanton luoma Matopeli oli ilmestyessään vuonna 1996 eräs maailman ensimmäisistä kännykkäpeleistä. Nokian matkapuhelimien käyttöjärjestelmän mukana toimitettu peli villitsi yleisön, ja siitä järjestettiin muun muassa MM-kisoja. Matopelin menestys auttoi alkuun ensimmäiset suomalaiset mobiilipelistudiot, ja menestys alan maailmanmarkkinoilla on ollut huima.

Matkapuhelinmarkkinoita dominoineen Nokian jälkeen seurasi suomalaisten mobiilipelien maailmanvalloitus tunnetuimpina niminään Rovion Angry Birds sekä Supercellin pelit. Näiden jättimenestysten rinnalle nousi nopeasti muitakin peliyhtiöitä, kuten Small Giant Games ja Seriously.

Kirja kertoo millä eväin maailmanlaajuisessa pelibisneksessä on pärjätty, mitä tapahtuu nyt ja mitä on luvassa tulevaisuudessa.

Juho Kuorikoski on Kaustisella asuva tietokirjailija, pelisuunnittelija ja Pelit-lehden pitkäaikainen avustaja. Kuorikoski työskentelee Centria Ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana. Hän on kirjoittanut useita tietokonepelejä ja suomalaista pelialan historiaa käsitteleviä kirjoja, mm. Sinivalkoinen pelikirja, Suuret seikkailupelit, Commodore 64 - Tasavallan tietokone sekä X-COM-tietokonepelien klassikot.

Orban – Euroopan paha poika
Risto Majaniemi

Viktor Orbánin hallitsema Fidesz puolue on johtanut Unkaria 2010 vaaleista lähtien. Tänä aikana maa on kokenut radikaalin muutoksen. Orbán on hätkähdyttänyt toistuvasti EU-kumppaneitaan viemällä yhteiskuntaansa kohti autoritaarista järjestelmää. Majaniemi kertoo kirjassaan Orbánin elämän ja poliittisen uran vaiheet ja analysoi sitä kehityskulkua, joka on tehnyt Unkarista EU:n häirikön.

Vuoden 2022 vaalivoitosta alkanut uusi nelivuotinen kausi vallassa on Orbánille ja hänen Fidesz-puolueelleen jo neljäs putkeen. Pääministeri Orbán on alusta lähtien keskittänyt valtaa järjestelmällisesti. Hän aloitti heti vuoden 2010 vaalivoittonsa jälkeen demokratian pikaisen alasajon. Ensin suitsittiin vapaa media. Sitä seurasi vaalijärjestelmän perusteellinen rukkaaminen. Myös virkakoneiston ja kulttuurikoneiston avainpaikat ovat isolta osin Fideszin hallussa.

Muu maailma on saanut seurata voimattomana, kun Fidesz rakentaa Unkarista diktatuuria EU:n sisälle. Orbán on myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin paras ystävä EU:ssa. Kehitys kulkee Venäjän jalanjälkiä eikä väkivalta näytä enää mahdottomalta vaihtoehdolta rauhaa rakastavana kansakuntana tunnetussa Unkarissa.

Risto Majaniemi on tamperelainen freelance-journalisti, joka työskentelee mm. Kauppalehdelle, Suomen Kuvalehdelle, Aamulehdelle ja Yleisradiolle. Majaniemi toimi Unkarissa YLE:n free kirjeenvaihtajana 1988-2005 ja avustavana toimittajana 2005-2014.

Kikka – Traaginen elämä sisaren silmin
Kai Kortelainen

Sisareni Kikka on elämäkerta, jossa läpi Kirsin elämän hänen tukenaan ja lähimpänä ystävänään pysynyt pikkusisko Kati kertoo sisarensa traagisen tarinan rehellisesti ja avoimesti.

Kikka ponkaisi aikansa pop-taivaalle kuin tyhjästä. Pikkutuhmat sanoitukset ja avoimen flirttaileva esiintyminen viihdyttivät ja kiihdyttivät lama-ajan Suomea ennennäkemättömällä tavalla. Nuori nainen nousi tähdeksi, jota yhtä aikaa sekä ihailtiin että väheksyttiin.

Lähes pari vuosikymmentä yllättävän kuolemansa jälkeen Kikka on edelleen yksi eniten levyjä myyneistä kotimaisista artisteista. Pikkusisko Kati Lahti kertoo kuinka Kirsi Viilonen loi Kikasta fantasiahahmon mediaa ja viihdeteollisuutta valheellisesti ruokkien. Tuhon kierre alkoi, kun tähti itse alkoi paeta liian syvälle luomansa hahmon kuvitteelliseen todellisuuteen.

Kirja avaa lukijalle sisarusten lapsuuden karut lähtökohdat, seksuaalisen hyväksikäytön, itsetuhoisuuden, kamppailun mielensisäisten demonien kanssa sekä Kirsin syvän rakkauden ja hyväksynnän kaipuun.

Kati Lahti jakaa teoksessa siskonsa tarinan tavalla, josta huokuu rehellisyyden ohella lämpö ja syvä kaipaus. Samalla hän täyttää siskolleen antamansa lupauksen: ”Kati, kun minusta aika jättää, sinun on kerrottava, miten kaikki oikeasti meni ja mitä mun elämä todellisuudessa oli.”

Kai Kortelainen on ohjelmajohtaja, toimittaja ja tietokirjailija. Hän on työskennellyt toimittajana muun muassa Ylen Tampereen Radiossa, Radio Pirkassa, Satakunnan Kansassa ja Salon Seudun Sanomissa.

Aiemmin Kai Kortelainen on kirjoittanut Meri-Tuuli Elorinteen elämäkertateoksen Jippu - Kun perhonen lakkaa hengittämästä.

Melanie C – Kaikki mitä olen
Melanie C.

Melanie C kertoo huiman elämäntarinansa ja kuvaa elävästi, millaista elämä Spice Girls -yhtyeessä todella oli. Inspiroiva, voimauttava ja viihdyttävä lukukokemus.

Melanie C kertoo muistelmissaan paitsi menestyksestä ja yhtyeen huippuhetkistä, myös kuuluisuuden pimeästä kääntöpuolesta. Hän puhuu myös kiusaamisesta, kehonkuvasta, mielenterveydestä ja tavasta, jolla media kohtelee nuoria naisia.

Spice Girls oli maailmanlaajuinen ilmiö, kaikkien aikojen menestynein brittiyhtye sitten Beatlesin. Spice Girls -vuosien jälkeen Melanie C ryhtyi sooloartistiksi, ja hänen levyjään on myyty 23 miljoonaa kappaletta. Hän on myös saanut jotakuinkin kaikki popmusiikkialan tärkeimmät palkinnot. Huikean uran hintana on ollut paljon ahdistavia kokemuksia, häpeää ja vähättelyä.

Melanie C on ollut tärkeä roolimalli nuorille naisille. Hän on myös LGBTQ-yhteisön näkyvä puolestapuhuja ja kymmenien hyväntekeväisyysjärjestöjen tukija.

”Minua on kutsuttu monella nimellä: Sporty Spice, Mel C, Melanie C tai ihan vain Melanie Chisholm. Tämän kirjan sivuilta voit lukea kuka minä todella olen, ja kuinka olen lopulta tullut sinuiksi itseni kanssa kaikkien näiden vuosien jälkeen.”

Melanie C, oikealta nimeltään Melanie Jayne Chisholm (s 1974) on englantilainen laulaja ja lauluntekijä. Parhaiten hänet tunnetaan yhtenä Spice Girls -yhtyeen jäsenenä. Hän on ainoa naisartisti Britannian musiikkihistoriassa, joka on noussut myyntilistojen kärkeen niin kvintetin, kvartetin, trion ja duon jäsenenä kuin sooloartistinakin.

Berliini – Elää ja kuolla maailmanhistorian pyörteissä
Sinclair McKay

Kahdettakymmenettä vuosisataa ei voi ymmärtää ymmärtämättä Berliiniä.

Sinclair McKayn mestarillinen kaupunkibiografia kertoo Berliinin tarinan tavallisten berliiniläisten näkökulmasta. Teos kuvaa vaikuttavasti, kuinka kaupunki ja sen asukkaat muokkasivat 1900-luvun maailmaa.

Laajaan aiemmin julkaisemattomaan arkistomateriaaliin pohjaten kirja antaa äänen berliiniläisille, jotka kärsivät ensimmäisen maailmansodan kauhut, näkivät kaupungin nousun tieteen ja kulttuurin kansainväliseksi keskukseksi, kokivat talousromahdukset, natsien nousun, toisen maailmansodan tuhot, psykoottisen kansanmurhan ja vastakkaisten ideologioiden kahtia repimän kaupungin.
Kautta 1900-luvun Berliini oli maailman keskiössä. Kaupungin asukkaiden kokemusten kautta kirja kuvaa, miten siellä nousivat kukoistukseen niin fasismi kuin kommunismikin tavoilla, joiden heijastusvaikutukset ulottuivat kaikkialle maailmaan. Toisen maailmansodan jälkeen idän ja lännen raja kulki halki kaupungin, jonka asukkaat elivät kahdessa eri todellisuudessa, kunnes totalitarismin symboliksi muodostunut Berliinin muuri vuonna 1989 murtui.

Sinclair McKay on englantilainen toimittaja ja kirjailija, joka on kirjoittanut useita historia-aiheisia menestysteoksia. Suomeksi häneltä on aiemmin julkaistu kirja Dresden 1945 - Täystuho. McKay kirjoittaa säännöllisesti The Daily Telegraphiin, The Spectatoriin jaThe Wall Street Journaliin.

Niin & Näin

Tavanomaisia paheita
Judith Shklar

Mikä on paheistamme pahin? Tekopyhyys, petturuus, ylpeys – vai sittenkin julmuus? Judith Shklarin Tavanomaisia paheita sukeltaa ihmisen arkiseen ilkeyteen ja pikkumaisuuteen ja kohoaa sieltä pohtimaan poliittisten järjestelmiemme perustuksia. Tässä tyystin ainutlaatuisessa teoksessa äänessä eivät ole ensi sijassa filosofit vaan romaanien, näytelmien ja runojen hahmot eri vuosisadoilta. Se on filosofiaa kenelle tahansa.
Shklar kyseenalaistaa taipumuksemme kauhistella tekopyhyyttä ja vilpillisyyttä. Itse asiassa ne voivat olla välttämättömiä ominaisuuksia monikasvoisessa liberaalissa demokratiassa, kunhan ne eivät pääse hallitsemaan. Paheista meidän tulisi asettaa julmuus etusijalle: vapaan yhteiskunnan ytimessä on julmuuden estäminen – mutta ei kaikin keinoin, sillä siinäkin aukeaa polku fanaattisuuteen. Hyvää yhteiskuntaa ei luoda pyhimyksille vaan tyystin tavanomaisille ihmisille.
Judith Shklar (1928–1992) oli filosofi ja poliittinen teoreetikko, ja Tavanomaisia paheita (1984) on hänen tunnetuin teoksensa. Viime vuosina se tuli suurelle yleisölle tunnetuksi yhdysvaltalaisesta tv-sarjasta The Good Place. Iästään huolimatta teos on nyt kipeän ajankohtainen: ounastellessaan liberaalin demokratian ihanteiden kohtaamia vaaroja hän ennakoi monia yhä henkilökeskeisemmän politiikan ja uuden julmuuden muotoja. Kamppailu vapauden puolesta ja julmuutta vastaan ei lopu koskaan.


Oppian

Löydät minut oliivilehdosta
Annika Welling

Annika Wellingin kirja on sukellus elämään Liguriassa ja Lombardiassa. Pohjois-Italian auringon hehku, historiaa huokuvat kaupungit, mahtavat maisemat, houkuttelevat herkut ja ihanat ihmiset hurmaavat niin lukijan kuin kertojankin.

Asuessaan Italiassa Welling on päässyt perehtymään sekä paikallisen perhe-elämän pyörteisiin että työpaikkojen toimintatapoihin.

Kirja tarttuu lukijaa olkapäistä, antaa poskisuudelman ja tempaisee mukaansa seikkailuun, kiitämään skootterin satulassa kohti hiekkarantoja ja oliivilehtoja, focacciapala yhdessä kädessä ja gelatokuppi toisessa.

Suomalaiset Viron vapaussodassa
Vilho Helanen

Suomalaisilla vapaaehtoisilla oli tärkeä rooli Viron vapaussodassa. Vilho Helasen teos on kattava ja perusteellinen katsaus merkittävään vaiheeseen Viron ja Suomen historiassa.

Helanen osallistui itsekin sotaan, mutta hän täydentää omia havaintojaan toisten suomalaisten kokemuksilla ja asettaa konfliktin laajempaan historialliseen kontekstiin. Suomalaiset Viron vapaussodassa -teos on tärkeää luettavaa kaikille Suomen ja Baltian historiasta kiinnostuneille.

Samurain tytär
Etsuko Sugimoto

Etsuko Sugimoto (1874-1950) syntyi Japanissa korkea-arvoiseen samuraiperheeseen, mutta muutti aikuisena Yhdysvaltoihin. Muistelmissaan Sugimoto kuvaa tarkasti lapsuuttaan, perhettään ja elämäänsä kahdessa erilaisessa kulttuurissa. Samurain tytär -kirja tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua elämään Japanissa uuden ajan kynnyksellä.

Kuuntelua
Aaro Hellaakoski

Aaro Hellaakoski käsittelee tässä klassisessa esseekokoelmassaan kotimaista kirjallisuutta monelta kannalta. Suuri runoilija löytää yllättäviä näkökulmia niin erotiikkaan Aleksis Kiven tuotannossa, Uuno Kailaan lyriikkaan kuin Sakari Pälsin poikakirjoihnkin.

Runon historiaa
Aaro Hellaakoski

Suuri suomalainen runoilija Aaro Hellaakoski kertoo tässä teoksessa avoimesti elämästään ja tuotannostaan. Hellaakoski kuvaa kirjojensa syntyä oivaltavasti, tarkasti ja kaunistelematta. Runon historiaa -kirja on tärkeä osa kotimaisen kirjallisuuden historiaa ja arvokasta luettavaa kaikille kirjailijan työstä kiinnostuneille.

Picasso
Gertrude Stein

Gertrude Stein oli Pablo Picasson läheinen ystävä ja tärkeä tukija. Tässä kirjassa Stein kertoo Picasson elämästä, mutta pohtii myös taiteilijan tuotannon merkitystä ja luomisvoiman lähteitä.


Otava

Anneli Jäätteenmäki – Taipumaton
Lauri Kontro

Anneli Jäätteenmäki voitti eduskuntavaalit, nousi pääministeriksi ja joutui eroamaan tasavallan johtopaikalta 2003. Taipumattoman tasa-arvotaistelijan kohtalona oli Irak-skandaali, jota koskeneessa oikeudenkäynnissä hänet todettiin myöhemmin syyttömäksi. Teos tarjoaa uutta tietoa kohusta: Kuka Jäätteenmäen kaatoi vai kaatuiko hän itse? Mistä kaikesta oli kyse?
Kirja kertoo Jäätteenmäen pitkästä urasta yhteiskunnallisena vaikuttajana. Hän kasvoi opiskelijapoliitikosta ministeriksi ja europarlamentaarikoksi. Jäätteenmäen elämäntehtävänä on ollut naisten yhteiskunnallisen aseman parantaminen ja kansan syvien rivien edustaminen.

Eila Roine
Antti Heikkinen

Suuri yleisö tuntee Eila Roineen legendaarisista televisiorooleista, mutta elämäntyönsä hän on tehnyt Tampereen Työväen Teatterissa.

Roineen rooliskaala on yltänyt ämmistä hienostorouviin ja farsseista klassikkodraamoihin. Hän on työskennellyt mm. Edvin Laineen, Lasse Pöystin ja Jouko Turkan ohjauksessa.
Loistavan näyttelijän valloittavan tarinan lisäksi kirjassa kerrotaan suomalaisen teatterin lähihistoriasta, televisioteatterin tekemisestä sekä Roineen teatterisuvusta.
Kirja naurattaa, itkettää ja sivistää. Kuten teatterikin parhaimmillaan. Tosin sillä erotuksella, että elämä ei ole teatteria.
Mutta teatteri. Se voi olla elämää.

Sotilas ja työmies
Ari Puheloinen

Ari Puheloinen kuvaa kiehtovasti, kuinka vaatimattomissa oloissa varttuneesta pojasta kasvoi ammattiupseeri ja Venäjän tuntija sekä kenraali ja Puolustusvoimain komentaja.
Puheloinen oppi tuntemaan itäistä naapuria opiskellessaan neuvostoarmeijassa ja tulkkina virkamatkoilla. Suomen sotilasasiamiehenä Moskovassa käsitys venäläisistä syventyi. Millaisen uhan suuri naapuri muodostaa?
Mehevissä kertomuksissa liikutaan niin idässä kuin lännessä. Uraan sisältyi opiskeluvuosi Harvardissa. Punaisena lankana on työnteon ylistäminen. ”Kun tekee työnsä hyvin, niin tulee maailmassa menestymään”, Puheloinen kuuli jo nuorena.

Pitkä tie Natoon
Risto E. J. Penttilä & Jyrki Karvinen

Suomi ilmoitti toukokuussa 2022 haluavansa liittyä Naton jäseneksi. Näin päättyi pitkä aikakausi, jota oli leimannut usko sotilaallisen liittoutumattomuuden ja Nato-option yhdistelmään.
Kirja rakentuu henkilökohtaisten kokemusten, havaintojen ja paljastusten varaan. Se alkaa YYA-sopimuksen irtisanomisesta 1991 ja ulottuu Nato-Suomen tulevien haasteiden tarkasteluun.
Kirjassa käsitellään ulko- ja turvallisuuspolitiikan ydinkysymyksiä. Miksi poliittiset päättäjät tuudittautuivat hyväuskoisuuteen, vaikka Venäjä jyrkensi linjaansa? Suomelle lopulta avautui tie puolustusliittoon? Entä millaista asemaa Nato-maana Suomen kannattaa tavoitella?

Viesti Ukrainasta
Volodymyr Zelenskyi

Volodymyr Zelenskyin kirja kuvaa Ukrainan sodan tarinan maan presidentin sanoin ja silmin. Zelenskyi on valinnut kirjaan keskeisimmät ja voimallisimmat puheensa, joissa hän hahmottaa Ukrainan puolustustaistelun luonnetta ja merkitystä. Puheet paljastavat, mitä Zelenskyi on oppinut kansalaisistaan ja itsestään.
Mutta ennen kaikkea kirja on taisteluhuuto vapauden ja demokratian puolustamiseksi. Nyt jos koskaan on sen aika.
”Puheeni auttavat ymmärtämään ukrainalaisia, meidän tavoitteitamme, periaatteitamme ja arvojamme - - Emme lakkaa taistelemasta ennen kuin Venäjän sotajoukot on ajettu pois alueeltamme.” - Volodymyr Zelenskyi

Volodymyr Zelenskyi – Sodan sankari
Régis Genté & Stéphane Siohan
Peloton presidentti Volodymyr Zelenskyi nousi maansa ja maanosansa vapaustaistelun johtajaksi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.
Kirjassa kuvataan Zelenskyin ainutlaatuinen taival suosikkinäyttelijästä presidentiksi ja sodan sankariksi, joka joutui yhtäkkiä käyttämään kaikki kykynsä torjuakseen Vladimir Putinin käynnistämän häikäilemättömän invaasion. Miksi hän ei murtunut hyökkäyksen alettua, kuten Putin kuvitteli? Millainen tulevaisuus Ukrainaa odottaa brutaalin sodan jälkeen?

Kapinaa ja kiusantekoa – Venäjän sortokoneiston vaikutus Suomessa
Reetta Hänninen

Miksi kenraalikuvernööri Bobrikovia kiinnostivat Fazerin karkkipaperit? Mikä sai valtavan imperiumin viranomaiset pillastumaan iltamissa lausutusta runosta? Miten arpoja myyvät helsinkiläisneidit tai lakkautettujen postimerkkien kuvat uhkasivat keisarin valtaa?
Kirja kertoo Venäjän yrityksestä pitää kiinni reunavaltioistaan sekä suomalaisten kekseliäistä tavoista vastustaa yhtenäistämistoimia 1900-luvun alussa. Kirjan keskiössä ovat passiivisen vastarinnan jopa mitättömiltä näyttävät teot, joilla oli kuitenkin suuri merkitys, kun vastassa oli itsevaltiudestaan kiinni pitävä keisarillinen Venäjä.

Sensuroitu – Raamatun muutosten vaiettu historia
Ville Mäkipelto & Paavo Huotari

Raamattua on pidetty muuttumattomana Jumalan sanana. Kautta aikojen pyhän kirjan lauseita on valjastettu politiikan ja vallankäytön perusteiksi. Raamatun kertomukset pulpahtavat pintaan myös täysin maallisissa yhteyksissä.
Oikeasti Raamattu on muovautunut jatkuvasti kirjurien käsissä. He tekivät virheitä ja muokkasivat tekstejä tarkoitusperiensä mukaan. Esimerkiksi monijumalaisuutta sensuroitiin ja naisten asemaa häivytettiin. Lisäksi Raamattu muuttuu aina, kun sitä käännetään uusille kielille.
Kirja kertoo Raamatun käsikirjoitusten rikkaasta historiasta tieteellisellä otteella mutta kepeästi ja uusiin näkökulmiin haastaen.

Tulevaisuuden paranneltu ihminen
Maija-Riitta Ollila

On aika kysyä, odottaako meitä loisto vai rappio.
Tulevaisuuden ihminen on terve, onnellinen ja kuolematon. Ihmisiä pyritään parantelemaan jatkuvasti uusien teknologioiden avulla. Tekoäly parantelee älyämme ja bioteknologia hyvinvointiamme ja moraaliamme.
Transhumanismi lupaa iankaikkisen elämän maan päällä tai uusilla kotiplaneetoilla.
Teknologiatrilogian toinen osa kysyy, kuka kehitystä ohjaa – vai ohjaako kukaan? Muuttaako etiikka teknologian vai teknologia etiikan? Onko ihminen tarpeeksi viisas ottaakseen evoluutionsa omiin käsiinsä?

Kuningatar – Elisabeth II
Andrew Morton

Palkittu ja laadukkaista kuninkaallisten elämäkerroista tunnettu Andrew Morton kertoo kuningatar Elisabet II:n pitkän ja vaikuttavan tarinan.
Kuinka ujo ja huolettomana kasvanut prinsessa Elizabeth Windsor sai vain 26-vuotiaana Brittiläisen kansainyhteisön valtikan käsiinsä. Nuorena naisena, äitinä ja vaimona valtavan kruunun taakka tuntui välillä ylivoimaiselta. Sitkeällä työllään ja esimerkillään hän kuitenkin nousi vastuun ja jatkuvuuden symboliksi ympäri maailman.

Talous ja humanismi
Sixten Korkman

Ideat muokkaavat maailmaa ja ne ovat muovanneet taloudellista todellisuutta. Ilman kristinuskoa, uskonpuhdistusta, valistusta ja hyvinvointivaltion ideaa markkinatalous ei olisi kehittynyt nykyisenlaiseksi. Siksi talouden ymmärtämiseksi tarvitaan kulttuuritietoisuutta ja humanismia.
Sixten Korkman vie lukijan älyllisesti valaisevalle matkalle halki aatteita ja arvoja muovanneiden kehityskausien. Hän pohtii myös, millaista moraalista uudelleenajattelua kestävä talousjärjestelmä nyt ja tulevaisuudessa kaipaisi.

Promootio – Elävän yliopistoperinteen historiaa
Tero Halonen

Akateemisen elämän helmi on promootio, jossa maisterit ja tohtorit saavat arvomerkkinsä arvokkain, tarkoin säädellyin menoin. Suomessa vuodesta 1643 siihen on kuulunut tiedettä ja ylentymistä akateemiseen asemaan, mutta myös runoutta, riemua ja skandaaleja.
Eurooppalainen promootioperinne on säilynyt elinvoimaisena Suomen yliopistoissa. Yhteisöissään toistuvana se nostaa esiin ajankohtaisia yhteiskuntakysymyksiä. Jokaiselle osallistujalle taas promootio on ainutlaatuinen avainkokemus täynnä ylisukupolvista yhteisöllisyyttä.
Historiateos julkaistaan riemuvuonna 2023, jolloin on Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan 100. promootio.


Jörn Donner – Matkalla – På resa – Travelling 1951–1968


Jörn Donnerilta löytyi elämän viime metreillä korkeatasoinen valokuva-arkisto. Kokoelman merkittävintä antia ovat 1950–70-luvuilla otetut Magnum-tasoiset valokuvat. Kirjan kuvat ovat kaikkialta maailmasta – Euroopasta, Aasiasta, Kaukoidästä, Australiasta, Yhdysvalloista, Latinalaisesta Amerikasta, Afrikasta…
Kuvissa näkyy elämän koko kirjo, kurjuudesta arjen kautta loistoon. Donner ikuisti ihmisiä niin hetken välähdyksinä arkisissa tilanteissa, joukkoina poliittisissa tapahtumissa kuin Cannesin filmijuhlien tähtitarhassa. Kirjan tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Johan Fredrik Aminoff – Kustaviaani kahdessa valtakunnassa / Johan Fredrik Aminoff. Gustavian i två riken
Charlotta Wolff

Suomalaissyntyinen upseeri Johan Fredrik Aminoff (1756–1842) oli yksi Kustaa III:n luottomiehistä Ruotsin hovissa. Hän joutui vankilaan kuninkaan kuoleman jälkeen, koska koska hänen oli katsottu osallistuneen sijaishallituksen syrjäyttämiseen tähtäävään salaliittoon. Vapauduttuaan Aminoff omistautui perheelleen ja Riilahden sukukartanon hoitamiselle. Suomen siirryttyä vuonna 1809 Venäjän alaisuuteen hänet kutsuttiin suuriruhtinaskunnan ylimpiin hallintoelimiin ja Turun akatemian sijaiskansleriksi. Kirja tarkastelee Aminoffin elämää aikansa eurooppalaisessa kontekstissa ja osoittaa, kuinka vahvasti 1700-luvun aatteet vaikuttivat Suomessa autonomian ajan alussa.

Matka jään reunalle
Annika Savivuo

Tarinallisessa ja koskettavassa kirjassa luontotoimittaja käy vuoropuhelua niin Virginia Woolfin, naparetkeilijöiden kuin intohimoisten jäätutkijoiden kanssa.
Valkoinen vuodenaika tarttuu ihmisiin. Se kutsuu kotirouvan onnelliseksi vuodeksi Grönlantiin ja työharjoittelijan järven talvea mittaamaan. Se lennättää ylväät keisaripingviinit lohduksi kaamoksen pimeydessä kärvisteleville.
Omakohtaisen kokemuksen läpi sivuille suodattuu vanhan jään ihmeellinen sinisyys, talven hyytävyys ja suru siitä, että lauhtuvat talvet ovat repineet railon ikiaikaiseen liittoon jään kanssa.

Kumppanina koira
Venla Jyrkinen

Sekarotuinen Humu pistää eläinlääkäriopiskelijan elämän sekaisin ja saa tunteet aaltoilemaan. Vähitellen kumppanukset alkavat ymmärtää toisiaan paremmin ja hankaluuksiin hankkiutuvasta rasittavasta riiviöstä kasvaa tärkeä tuki omistajalleen. Yhteiset kokemukset tekevät parivaljakosta erottamattoman, aina viimeiseen yhteiseen matkaan asti.
Kumppanina koira on eläinlääkärin asiantuntemuksella ja koiranomistajan samaistuttavuudella kerrottu tarina koiran kanssa jaetusta matkasta. Se tarjoaa tietoa, tukea ja lohtua koiranomistajille, koirasta haaveileville sekä rakkaimmasta kumppanistaan jo luopumaan joutuneille.

Vulvapositiivisuus
Kajo Välikangas

Römpsä, tussu, ruttukukka, pimpero, pilde ja pörri! Vulvapositiivisuus on iloa, nautintoa, leikkiä ja onnellisuutta. Se huomioi myös ihmisoikeudet, cis-miesten ylivallan ja vähemmistöjä sortavan maailman. Elämänmakuinen kirja haastaa käsityksiämme vulvallisen ihmisen oikeuksista. Kaikki vulvalliset eivät ole naisia, ja kaikilla naisilla ei ole vulvaa.
Kirja sisältää tietoa, taidetta ja kokemustarinoita, gynekologien, seksityöntekijöiden ja seksuaaliterapeuttien haastatteluita sekä taatusti virkistäviä mielipiteitä! Vulvapositiivisuus on mielenkiintoista luettavaa kaikille vulvallisille ja vulvattomille ihmisille!


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20230215/58a1ca1f/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko