[H-verkko] Arvosteltavaksi: Johnny Knigan, Karjalan Sivistysseuran, Kulttuurihistorian seuran, Kustantaja Laaksosen ja Liken kirjoja

Mikko Saira mivasa at utu.fi
To Helmi 9 14:50:18 EET 2023


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Johnny Kniga

Katri Helena – Laulaja

Elina Hirvonen


”Kaikkien lehtijuttujen, kauniisti valaistujen kuvien ja jo unohtamieni yksityiskohtien takaa nousee yksi kysymys ylitse muiden: kuka minä olen? Siihen haluan löytää vastauksen.”
Katri Helenan matka itärajan pikkukylästä tanssilavoille, konserttisaleihin ja suomalaisten sydämiin on ollut uraauurtava. Kuudenkymmenen musiikkibisneksessä ja julkisuudessa vietetyn vuoden myötä jokaisella suomalaisella on mielikuva Katri Helenasta.

Kirjailija Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena kertoo tarinansa omasta näkökulmastaan ja omalla äänellään. Kuvia kumartamatta ja vaiettuja asioita kaihtamatta. Mitä laulaja on ajatellut silloin, kun omia ajatuksia ei ole voinut sanoa ääneen? Mikä on ollut elämässä tärkeää, ja kuka on Katri Helena?

Mahdotonta – BYPIAS. Unelma, jonka ei pitänyt toteutua

Virpi Salmi


Pia Erlund suunnitteli itselleen vaatteet, joista tuli puolivahingossa niin himoittuja, että hän kasvatti niiden ympärille miljoonabisneksen.
Mahdottomalta se kuulostaa.

Keski-ikäinen kampaaja ja kahden lapsen yksinhuoltaja perusti oman lifestylebrändin ilman mitään muotialan kokemusta. Kaikki alkoi kymmenen vuotta sitten pellavatunikasta, jonka Pia Erlund suunnitteli itse, koska ei löytänyt kaupasta mieleistään.

Tänään BYPIAS on kymmenen miljoonan liikevaihtoa tekevä menestysbrändi. Kirjassa Pia paljastaa, ettei hänen elämänsä ole suinkaan ollut pastellinsävyistä unelmaa, vaan siihen on kuulunut raskaitakin koettelemuksia – niin yksityiselämässä kuin bisnesmaailmassa. Ne on pitänyt käydä läpi, että hän voi tänä päivänä nauttia unelmansa toteutumisesta.

Tonneja takana – Rekkakuskien parhaat jutut

Lamppu Laamanen


Suomalaisten rekkakuskien parhaat tarinat maailman maanteiltä.
Rekkakuskin työ vaatii liikkuvaa luonnetta, pitkää pinnaa ja kykyä toimia yksin. Kuskit ovatkin persoonia, joita ei toimistopöytien takana näe.

Viisikymppinen Pirkko on kovempi kuin moni äijä, hän suihkuttaa kylmällä vedellä saunavuoron vieneet miehet pihalle. Jari kuskaa Ferrareita öljyšeikeille, joilla on liikaa rahaa.

Tommi kuskasi 80-luvun taitteessa saunaelementtejä Oulusta Bagdadiin. Rahtikirjassa luki, että vastaanottaja on Saddam Hussein. Onneksi, sillä lastissa oli myös Nokian tietokone ja sianlihaa, joiden vienti maahan oli täysin kiellettyä. Lastin toimittamisen jälkeen mies sai vielä opettaa Saddamin saunomaan.

Vaikka kuormassa on kalanperkeitä Portugaliin, nämä tyypit sanovat työnsä olevan silti hienointa, mitä tietävät. Sitä eivät tuhoa edes yksinäiset yöt ratin takana tai nukkuminen rekannupissa ankean kuraisella rekkaparkilla.

Aina ollu tääl – Suomiräp 4.0

Elina Westinen


Sorrettujen mustien musiikkina syntynyt räp on ollut Suomessa valkoisen valtaväestön hallitsemaa. Nyt etnisiin vähemmistöihin kuuluvat artistit kertovat oman tarinansa suomalaisesta räpistä ja suomalaisuudesta.
Räp monimuotoistuu käsi kädessä suomalaisen yhteiskunnan kanssa, ja eri kulttuurien välissä elävät artistit Jesse Markinista Nisaan ja Tono Slonosta Amociin ovat ottaneet paikkansa suomiräpin uudistajina.

Millaista on 2020-luvun suomiräp? Millainen Suomi? Miten räppärit ovat rakentaneet suomalaisuutta musiikillaan ja sanoituksillaan sekä ennen että nyt, suomiräpin neljännessä aallossa?

Räppitohtori Elina Westisen kirja perustuu yli 30 artistin haastattelulle ja tuo esiin suomiräpin moniäänisyyden ja monimuotoisuuden. Artistien tarinoiden kautta kirja on kiinnostavaa luettavaa niin suurelle yleisölle kuin omaa identiteettiään etsivälle nuorelle.

Taistelu totuudesta – Mikä salaliittoteorioissa koukuttaa ja miksi ne pitää ottaa vakavasti?

Markus Tiittula


Kotimainen tietokirja avaa salaliittoteoreetikkojen maailmankuvaa ja näyttää, miten teoriat uhkaavat demokratiaa.
Modernit salaliittoteoriat ovat yhtä aikaa viraaleja ja globaaleja. Ne elävät sosiaalisessa mediassa ja saavat voimansa joukkoistetusta vainoharhasta.

Salaliittoteoreetikolle mikään ei tapahdu sattumalta. Taustalla on aina jokin taho, joka uhkaa tuhota kaiken rakkaan. Niinpä 5G-verkot levittävät koronaa, Suomessa on käynnissä väestönvaihto ja Yhdysvalloissa Donald Trumpin toinen kausi varastettiin vaalivilpillä.

Markus Tiittulan ajankohtainen tietokirja kuvaa, mitä käynnissä oleva kilpa totuudesta merkitsee demokratialle.


Karjalan Sivistysseura

Solovetskin luostari – Venäjän historian peili

Raija-Liisa Mäkelä


Raija-Liisa Mäkelän teos avaa Solovetskin luostarin historiaa sen perustamisesta 1400-luvun alkupuolelta 1800-luvun loppupuolelle, jolloin monasteri oli suosittu pyhiinvaelluskohde, mutta myös hetkellisesti Krimin sodan näyttämö. Kristillisyyden turvapaikasta muodostui vuosisatojen mittaan maan ääri, jonne karkotettiin tsaaria, hovia ja kulloisiakin vallanpitäjiä uhkaavia, vaarallisina pidettyjä henkilöitä.
1920-luvulla Solovetskiin syntyi Erityisvankileiri nro 1, josta tuli omalaatuinen orjatyöjärjestelmän kehittämislaboratorio, ojennuslaitos. Siinä käytetyt vankien nöyryyttämisen ja alistamisen keinot sekä sosialistiset pakkotyömenetelmät otettiin myöhemmin käyttöön koko maan peittävässä Gulag-leirien verkostossa.
Vuoden 1994 alkuperäisteoksesta merkittävästi laajennettu laitos vertautuu Suurta terroria koskevaan tutkimukseen, kun Mäkelä kuvaa ”Solovetskin suurta etappia”. Luostarisaarelta mantereelle teloitettaviksi vietyjen 1111 vangin vuosikymmeniksi kätketty kohtalo selviää pitkällisen etsinnän tuloksena, kun heidän viimeinen sijansa löytyy Karhumäen tienoilta, Sandarmohin hiekkakankaille kaivetuista haudoista.

Kulttuurihistorian seura

Kulttuurihistorian tutkimus. Lähteistä menetelmiin ja tulkintaan

Rami Mähkä, Marika Ahonen, Niko Heikkilä, Sakari Ollitervo ja Marika Räsänen (toim.)


Kulttuurihistoriallisesti suuntautunutta tutkimusta tehdään monilla humanistisen tutkimuksen aloilla. Tieteenalasta riippumatta humanistit etsivät vastauksia kysymyksiin, mitä on ihmisyys, kulttuuri, historia, yhteiskunta, ja miten tämä kaikki ilmenee ihmisten toiminnassa ja siitä syntyvissä lähteissä. Tässä teoksessa monitieteisyys ja tieteenalojen välinen vuorovaikutus toteutuvat monisyisesti.
Kulttuurihistorian tutkimus: Lähteistä menetelmiin ja tulkintaan pureutuu tutkimusprosessiin. Sen artikkelit esittävät havainnollisesti menetelmien yhteyden ja soveltamisen lähdeaineistoihin sekä osoittavat, miten menetelmän ohjaama lähdeanalyysi tekee mahdolliseksi tutkimuskysymyksiin vastaamisen. Kirjassa kootaan monipuolisesti yhteen tämänhetkistä kulttuurihistoriallista tutkimusta ja pohditaan, millaisia ovat humanistisen tutkimuksen ajankohtaiset kysymykset 2020-luvulla.

Kustantaja Laaksonen

Kivitalojen Kallio - Kiviarkkitehtuurin historia itäisessä kantakaupungissa

Juhani Styrman


Helsinki oli pitkään puutalovoittoinen rannikkokaupunki, johon nousi kivitaloja harvakseltaan. Kalliossa kivitalot alkoivat yleistyä 1900-luvun alussa. Tässä teoksessa keskitytään esittelemään taloja, jotka ovat edelleen olemassa, sekä kertomaan niiden arkkitehtityyleistä ja vaikutuksesta kaupunkikuvaan. Teoksen näkökulma on Helsingin itäisessä kantakaupungissa, mutta se luo samalla läpileikkauksen Suomen arkkitehtuuriin 1800-luvun kertaustyyleistä aina modernismiin saakka. Kuvin ja tekstein pyritään todistelemaan myös sitä, että kaupunki ei ole koskaan valmis; arkkitehtuuri elää ajassa ja pyrkii kuvastamaan aikaansa niin kuin muutkin taidemuodot.
Juhani Styrman esittelee kirjassa yli sata kohdetta, joista vanhimmat ovat 1800-luvulta ja uusimmat 2020-luvulta. Tervetuloa matkalle kivitaloarkkitehtuurin pariin.


Like

Kata

Eveliina Talvitie


Kata Kärkkäisen hengästyttävä matka Katariina Souriksi.

Kata hätkähdytti Playboy-kuvilla 1980-luvulla, loi seuraavalla vuosikymmenellä uran käsikirjoittajana ja kirjailijana ja 2000-luvulla kuvataiteilijana. Valovoimaisen naisen elämäkerta on Eveliina Talvitien upeasti kirjoittama syväsukellus poikkeusyksilön mielenmaisemaan ja median luomaan naiskuvaan kolmenkymmenen vuoden aikana. Luvassa on raadollisen suoraa tekstiä elämästä, joka pursuaa vaarallisia tilanteita, rakastumisia, epävakautta, neonvärejä, viiniä, shamanismia, perinnemaisemia, miehiä, glamrockia, surua, vihaa ja oivalluksia. Menneisyys kietoutuu nykyisyyteen ja uusi elämä tekee siksakia vanhan päälle.

Ikuiset jäljet

Juha Vasku


Raju true crime -tarina Brasilian slummeissa kasvaneesta suomalaispojasta.

Juha Vaskun kehoa peittävät kymmenet tatuoinnit ja kuusi luodinreikää. Ne kertovat menneisyydestä "Valkoisena piruna", pelättynä jengiläisenä 1970-luvun Brasiliassa. Miten suomalaismies selvisi huumeiden ja väkivallan maailmasta? Carandirun vankila ja São Paulon kadut jättivät häneen ikuiset jäljet. Rakkaus, taide ja halu auttaa toisia ovat pitäneet hänet pinnalla.

Pako Auschwitzista

Jonathan Freedland


Auschwitzin kauhut paljastaneen sankarin unohdettu tarina, josta tuli kansainvälinen bestseller.

Rudolf Vrba oli ensimmäinen juutalainen, joka onnistui pakenemaan Auschwitzista. Hänen trillerimäinen tarinansa syntyy toistuvista pakoyrityksistä ja uhasta tulla tapetuksi mitä julmimmalla tavalla. Kirja avaa myös toisenlaisen näkymän maailman tunnetuimmalle kuolemanleirille. Vrba työskenteli siviilivaatteissa muita inhimillisemmissä oloissa, minkä ansiosta hänellä oli voimia toteuttaa uhkarohkea pakomatkansa. Pakonsa jälkeen Vrba kirjoitti käänteentekevän raportin, jonka tietojen avulla liittoutuneiden joukot pelastivat 200 000 unkarilaista. "Loistava ja raastava teos." - Yuval Noah Harari

Pakko – Kuinka OCD pakotti minut epäilemään kaikkea ja mitä sitten tapahtui
Tuukka Hämäläinen

Havahduttava ja huumorin sävyttämä teos pakko-oireisesta elämästä, ihmisyydestä ja liasta.

Kuvittele maailma, jossa pahin tapahtuu aina. Ihmiset eivät välitä mistään. He sotkevat kätensä paskaan ja käyvät hieromassa sen ovenkahvaan. Tätä voi olla elämä OCD:n eli pakko-oireisen häiriön kanssa. Omakohtainen teos ei ole parantumiskertomus eikä hoito-opas vaan kipeän koskettava tarina ihmisenä olemisesta ja siitä, että vaikeimmassakin tilanteessa on toivoa. Kun käsitys itsestä ja koko maailmasta horjuu, on helppo ahdistua ja luovuttaa. Se ei kuitenkaan ole ainut tie. Toimittaja-kirjailijan salaviisaan humoristinen teos koukuttaa lukemaan ja auttaa näkemään maailman uudella tavalla.

Silmät tottuvat pimeään

Anne Rossi-Horto


Riipaisevan kaunis, vimmainen teos sisaruudesta on vuoropuhelua yli kuoleman.

Pikkusisko tekee itsemurhan ja jättää jälkeensä valtavan määrän päiväkirjoja. Isosisko ryhtyy lukemaan niitä. Alusta loppuun, lopusta alkuun, yhä uudestaan. Teksteistä piirtyvä tyttö on vieras, kuolemasta fantasioiva nuori nainen. Kuka sisko oikeasti oli? Kaunokirjallinen muistelmateos kuvaa riippuvuuksia, perheen romahdusta ja sukuperintönä siirtyneitä rooleja ja traumoja. Traaginen todellisuus avautuu kahden näkökulman kautta, siskosten elämäntarinoiden ja muistojen epäsuhdasta. Voiko omiinkaan muistoihin enää luottaa?

Muuttuva metsä – Opas jatkuvaan kasvatukseen

Pekka Juntti & Anna Ruohonen


Käytännönläheinen opas kestävään ja tuottavaan metsänhoitoon.

Suomalaista metsää on hoidettu pitkään avohakkuisiin perustuen. Juuri nyt metsäluontomme voi huonommin kuin koskaan. On muutoksen aika. Metsän jatkuva kasvatus on tie ekologisempaan ja taloudellisesti kestävämpään metsätalouteen. Yli puolet yksityisistä metsänomistajista käyttää jo menetelmää. Turun kaupunki on siirtynyt jatkuvaan kasvatukseen kaikissa metsissään. Selkeä, perusteelliseen tutkimustyöhön pohjautuva opas antaa metsänomistajalle konkreettiset ohjeet saada metsästä hyvä tulo niin, että se säilyy metsäisenä. Kirjoittajien edellinen teos Metsä meidän jälkeemme (2019) oli myyntimenestys ja voitti Tieto-Finlandian.

Likainen työ – Ilmastopolitiikan voittajat ja häviäjät

Miikka Pirinen, Karoliina Paananen & Minea Koskinen


Päivänpolttava teos ilmastopolitiikan voittajista ja häviäjistä.

Poliitikot ja konsultit räätälöivät Helsingissä pelastuspaketteja turvetuottajille. Samaan aikaan maakunnissa suunnitellaan rekkamielenosoituksia ja laaditaan kansalaisaloitteita turpeennoston jatkamiseksi. Palkitut journalistit sulkevat Twitterin, ottavat auton alle ja lähtevät katsomaan, miltä ilmastokriisi näyttää ja tuntuu Kehä kolmosen ulkopuolella. Itsekriittinen maakuntamatka kuvaa valokuvan ja reportaasin keinoin elämää vihreän politiikan etulinjassa. Se istuttaa lukijan sekä traktorin koppiin että kompensaatiofirman sohvalle ja kieltäytyy puhumasta ohi.

Kingston Wallin perintö

Kimmo Aroluoma


Kingston Wallin musiikki elää vahvempana kuin koskaan.

Kingston Wallin tarina päättyi laulaja Petri Wallin kuolemaan vuonna 1995, mutta yhtyeen musiikki löytää edelleen uusia kuulijoita. Vuoden 2019 tribuuttikiertueella Kingston Wallin kappaleet keräsivät enemmän yleisöä kuin koskaan aikaisemmin. Kiertueella oli mukana myös kitarateknikko Kimmo Aroluoma, joka pääsi todistamaan keikat aitiopaikalta. Aroluoma lähtee selvittämään, miten Kingston Wallin taika syntyi. Kirjaa lukee kuin salapoliisitarinaa, kun Aroluoma jäljittää Petri Wallin soittimia ympäri Suomea. Kirja on kaivattu rinnakkaisteos Viljami Puustisen Kingston Wall -historiikille, joka oli huima myyntimenestys.

Taikurin apulainen (muistelee)

Yari


Odotettu omaelämäkerta nostaa Yarin takaisin valokeilaan.

SE-yhtyeen laulaja ja lauluntekijä Yari eli Jari Knuutinen oli 80-luvulla matkalla suomalaisen rockin legendojen joukkoon, mutta hän päätti vetäytyä kulisseihin. Yarin johtama SE oli suomalaisen punkin omaleimaisimpia ja rakastetuimpia yhtyeitä, minkä jälkeen hän levytti vuosien ajan sooloartistina. 90-luvulla elokuvamusiikin säveltämisestä tuli hänen päätyönsä. Vaikka Yari ei ole näkynyt julkisuudessa, hänen musiikkinsa on tullut tutuksi kymmenissä elokuvissa, kuten Akvaariorakkaudessa ja Rikinkeltaisessa taivaassa. Omaelämäkerta enteilee Yarin uutta tulemista, sillä työn alla on myös ensimmäinen levy vuosikymmeniin.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.
-------------- seuraava osa --------------
HTML liite on siirretty...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20230209/7b21606d/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko