[H-verkko] Arvosteltavaksi: Basam-kustannuksen kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 15 19:13:36 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
 Basam-kustannuksen kirjoja

Tietoisuus ja tieteellinen maailmankuva
Jussi Jyrkkä
Tieteellisen maailmankuvan mukaan tietoisuus on fysikaalista. Tämä, kokemukseni nyt, on fysikaalista. Mutta mitä tämä on? Kysymys on korealaisen Zen-perinteen koan: kysymys, johon ei ole vastausta.

Tietoisuuden tapaus tuo esiin kuilun tieteellisen maailmankuvan ja maailman itsensä välillä. Tämä – tietoisuus – on sitä maailmaa, jota tiede kuvaa. Ja kuva ei ole ikinä kuvattu. Parhaastakaan neurotieteellisestä kuvauksesta ei voi päätellä, miltä tuntuu nähdä värejä tai olla lepakko. Mielenfilosofiassa tämä tunnetaan selityksellisenä kuiluna.

Psykologian dosentti, filosofian tohtori ja psykedeelitutkija Jussi Jylkkä esittää, että selityksellinen kuilu tietoisuuden ja tieteen välillä heijastaa laajemmin kuilua tieteellisten teorioiden ja maailman itsensä välillä. Tiede tarjoaa yhden todenmukaisimmista maailmankuvista kautta ihmiskunnan historian. Mutta voimmeko ikinä tietää mitään maailmasta itsessään kuvien takana?

Nietzsche ajattelijana : aamuruskosta epäjumalten hämärään
Tarmo Kunnas
Tarmo Kunnaksen teos ”Nietzsche ajattelijana. Aamuruskosta epäjumalten hämärään" pyrkii luomaan kokonaiskuvan Nietzschen ajattelusta. Kirja käsittelee saksalaisen runoilija-filosofin totuus-käsitystä, ihmiskuvaa, suhtautumista elämän tragiikkaan ja onneen, historiaan, sekä uskontoon.

Nietzsche on kaikkein radikaalein moraalin uudistaja, mutta myös hienovarainen moralisti. Ajattelijaa on tulkittu myös poliittisesti, ja Kunnas tarkastelee Nietzschen suhdetta eri ideologioihin, myös fasismiin ja kommunismiin. Kunnas esittää, että väärien tulkintojen välttämiseksi on Nietzsche syytä ymmärtää ei vain filosofina, vaan ajattelijana, joka käyttää kieltä runoilijoiden tapaan. Näin myös Nietzschen komiikan taju nousee olennaiseksi mielenkiinnon kohteeksi. Myös filosofin arvoituksellinen rakkaus-elämä on pohdittavana. Kirja käsittelee laajalti Nietzschen vaikutusta – myös filosofi Martin Heideggerin suhdetta Nietzscheen.

Tarmo Kunnas on toiminut professorina Helsingin, Jyväskylän ja Sorbonnen yliopistoissa ja hän oli Suomen Ranskan Instituutin ensimmäisenä johtaja Pariisissa. Hän on käsitellyt teoksissaan aikaisemmin uskonnon, moraalin, pyhyyden ja pahuuden olemusta sekä rakkautta, kotiseudun ideaa ja fasismia. Kunnaksen teoksia on käännetty lukuisille vieraille kielille.

Mielen aika : psykedeelisen kulttuurin historia ja visio
Kari Kosmos
Mielen aika on perusteellinen selonteko ihmisen ikiaikaisesta pyrkimyksestä laajentaa tajuntaansa psykedeelisiä aineita nauttimalla. Kirja kuvaa psykedeelien käyttötraditioita eri kulttuureissa alkaen esihistoriallisista kalliomaalauksista, antiikin kreikkalaisten muinaisista mysteeriomenoista ja meksikolaisten shamaanien sienirituaaleista. 1960-luvun hippisukupolven pilviä hipovien visioiden kautta päädytään nykyaikaisen tajuste-kulttuurin moninaisiin ilmiöihin ja myös kysymykseen psykedeeliavusteisen terapian mahdollisuuksista.

Kirjassa on tietoa ja tarinoita kymmenistä psykedelian merkkihenkilöistä: shamaaneista, tutkijoista, kirjailijoista, hashis-kauppiaista, filosofeista ja 60-luvun yhteiskunta-aktivisteista, jotka ovat jättäneet jälkensä maailmaan. Kirja esittelee laajasti myös psykedeelistä musiikkia, taidetta ja elokuvaa.

Yksi keskeinen teema on psykedeelisten kokemusten ja uskonnon suhde sekä se, miksi tajunnan laajentumisen kokemukset ovat yleensä niin tärkeitä kokijoilleen ja se, voisiko näistä kokemuksista olla hyötyä koko yhteiskunnan mitassa.

Kari Kosmos (1957-2021) oli tietokirjailija, runoilija, toimittaja, performoija ja joogi. Hänen keskeisiä aihepiirejään olivat musiikki, erilaiset alakulttuurit ja tajunnan laajentamiseen tähtäävä taide ja toiminta.

Pakotettu naimaan : Saliman tie pakkoavioliitosta vapauteen
Pia Rendic
Kerronnallinen tietokirja paljastaa pakkoavioliiton karun todellisuuden antamalla äänen Suomessa asuvalle Salimalle, joka onnistui pakenemaan orjuutta, hyväksikäyttöä ja raakaa seksuaalista väkivaltaa sisältävästä avioliitosta.

Pakkoavioliitto on yksi naisiin kohdistuvan väkivallan muoto, ja samalla myös vakava
ihmisoikeusrikkomus. Suomessa pakkoavioliitto on kriminalisoitu ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena. Pakkoavioliitto on kansainvälinen ilmiö, joka ulottuu muun Euroopan lisäksi myös Suomeen. Kansainväliset ja kansalliset selvitykset maahanmuuttajataustaisista tytöistä, jotka viedään takaisin kotimaahansa ja pakotetaan siellä avioliittoon, ovat herättäneet suurta kansainvälistä huomiota ja vastustusta, sekä nostaneet keskusteluun maahanmuuton ja maahantulon valvonnan.

Tässä kirjassa Saliman tarina kulkee rinnakkain pakkoavioliittoa käsittelevän faktatiedon kanssa. Oman tarinansa kautta Salima haluaa nostaa pakkoavioliitot julkiseen keskusteluun, ja tuoda sitä kautta tukea ja oikeutta avioliittoon pakotetuille naisille.

“Toivon, että jokainen saisi tietää, kuinka paljon kärsin nöyryytyksestä, tuskallisista hetkistä, pelosta ja epäinhimillisestä kohtelusta. Ja tiedän, että kaikilla niillä, jotka on pakotettu avioliittoon, on samat pelot kuin minulla oli. Haluaisin sanoa heille; ole rohkea, et ole yksin”.

Miksi? onnellisuusprofessori pohtii suuria kysymyksiä : osa 2: geenit, ympäristö ja tilannetekijät
Markku Ojanen
Elämän ymmärtäminen on ihmisen selviytymisen ja hyvinvoinnin kulmakiviä. Ymmärryksen puute tuottaa avuttomuutta ja turvattomuutta. Kun emme ymmärrä elämää tai kun elämässä on vaikeuksia, kysymme miksi.

Ahdistumme, kun emme saa kysymyksiimme vastauksia. Lopullisia ja täydellisiä vastauksia emme saa, mutta tutkimalla ja pohtimalla saamme kuitenkin niin tyydyttäviä vastauksia, että niiden kanssa pystyy elämään. Näitä vastauksia onnellisuusprofessori Markku Ojanen etsii Miksi-kirjojen sarjassaan.

Toisen Miksi-kirjan punaisena lankana on kuvata ihmisen toimintaan vaikuttavia tekijöitä. Mikä saa ihmisen tekemään asioita, jotka toisaalta helpottavat hänen sopeutumistaan elinympäristöönsä, toisaalta aiheuttavat ongelmia? Miksi pelkäämme harmittomia hämähäkkejä? Miksi luotamme sokeasti auktoriteetteihin? Miksi tunteet usein ohjaavat ihmistä enemmän kuin järki? Miksi et voi kutittaa itseäsi? Miksi ihmiset näkevät unia?

Markku Ojanen (s.1944) on psykologian emeritusprofessori, joka tunnetaan erityisesti onnellisuutta käsittelevästä tutkimuksestaan. Ojanen on julkaissut 38 tietokirjaa.

Kauhea kuolema ja karmivat kohtalot Suomen historiassa
Pekka Tuomikoski
Teos kertoo Suomen historian kauheista ja järkyttävistä kuolemantapauksista sekä muista kovista koettelemuksista, joita suomalaiset vuosisatojen saatossa ovat joutuneet kokemaan vasten tahtoaan. Sisukaan ei aina auttanut, kun hidas eloonjäämistaistelu hävittiin. Oikeuspöytäkirjat, kansan keskuudessa levinneet legendat ja varhaiset suomalaiset päiväkirjat, arkeologiset löydöt sekä muistelmateokset auttavat meitä pääsemään synkkien suomalaiskohtaloiden jäljille. Niitä on nykyihmisen vaikea kuvitella ja uskoa. Niiden todellisuuspohja on kuitenkin täysin kiistämätön.

Historioitsija Pekka Tuomikoski on kirjoittanut uransa aikana kymmeniä tietokirjoja. Hän asuu perheineen Limingassa, jonka kirkkoherrana hän on toiminut vuodesta 2020.

Kyllähän mä tiedän miltä huora näyttää : seksityön todellisuutta Suomessa
Terhi Suokas
Lähes jokaisella on mielipide seksityöstä, mutta mihin se perustuu? Aihetta käsitellään niin viihdekulttuurissa kuin yhteiskunnallisessa keskustelussakin jatkuvasti, silti seksityöntekijöiden omaa ääntä kuullaan vain harvoin.

Seksuaalikasvattaja, kulttuurituottaja ja ihmisoikeusaktivisti Terhi Suokkaan teoksessa käsitellään laajasti tämän päivän suomalaisen seksityön ilmenemismuotoja ja ominaispiirteitä alalla toimivien omien kokemusten kautta. Puheenvuoron saavat teeman parissa työskentelevät viranomaiset ja muut ammatilliset toimijat sekä asiakkaat, läheiset ja ennen kaikkea seksityöntekijät itse.
Teos mukailee syksyllä 2022 Helsingin kaupunginmuseossa avautuvaa näyttelyä, jonka punaisena lankana on ennakkokäsitysten haastaminen.

Viisi vuodenaikaa : psykoosista kuntoutumisen kokemuksia ja mahdollisuuksia
Outi Hietala & Aku Kopakkala (toim.)
”Maailmani tuntui kääntyneen nurin kurin, enkä enää tiennyt mikä kaikki on mahdollista ja mikä ei. Voiko sitä nyt kukaan muukaan varmaksi tietää?”

Tässä kirjassa puhumme psykoosista ja skitsofreniasta ennen kaikkea ihmisten näkökulmasta. Hullujen ja hoitajien, aktivistien ja tutkijoiden. Pohdimme psykoosia paitsi sairaudeksi määriteltynä tilana myös ilmiönä. Kerromme kokemuksista sekä keinoista, joiden avulla psykoosista on mahdollista toipua tai tukea siitä toipumista sekä siitä, miten elää mielekästä ja luovaa elämää diagnoosista riippumatta. Haluamme näin haastaa vallitsevaa, toivottomuuden sävyttämää käsitystä psykoosista ja skitsofreniasta sekä niiden hoidosta.

”Nykyisellään psykiatria ei auta minua, ellen tyydy olemaan sairas.” Olemme nimenneet kirjan ”psykoosikuntoutujan matkaoppaaksi”, koska haluamme tuoda esiin toiveikkaita ja osin yllättäviäkin näkökulmia psykoosiin sekä avata uudenlaisia reittejä siitä toipumiseen. Kirjoittajat ovat psykoosin kokeneita tai sen parissa hoito- ja kuntoutustyötä tehneitä sekä kansalaisjärjestöissä työskenteleviä ihmisiä.

Kirjan ovat toimittaneet psykologi Aku Kopakkala ja valtiotieteiden tohtori Outi Hietala ja se on osa Basam Booksin Toivon näkökulmia mielenterveystyöhön -kirjasarjaa.

Matka maailmojen välissä
Olivia Karma Samten
Tunteita ja ajatuksia herättävä rohkean naisen ääni eheämmän elämän puolesta.

Olivian tarina kertoo matkasta syvälle psyykkiseen ja fyysiseen maailmaan, joka vaati suorituskeskeisen elämän vaientamista useiksi vuosiksi.

Tarina koskettaa ihmistä kaikkialla, kaikissa elämänvaiheissa. Se voi olla joillekin kertomus elämästä, joillekin matka kipeisiin, pysäyttäviin aiheisiin tai henkisiin vivahteisiin.

Kirja on omakohtainen puheenvuoro juurettomuudesta, julmuudesta, traumasta, äidin hylkäämisen kokemuksesta, väkivallasta sen monissa muodoissa, ihmiselon luonteesta ja epätoivosta. Se on matka kuoleman monissa tasoissa, rajatilakokemuksissa sekä tarina rakkaudesta, surusta, anteeksiannosta ja vapaudesta. Se on polku buddhalaiseen elämään: luontoon, jonka määränpäänä on eheys, vapaus ja elämän tarkoitus, joita ihminen pohjimmiltaan syntyy haluamaan ja tavoittelemaan.

Rakastan
Päivi Kaljonen & Pirjo Säisä-Winter
Oletko joskus pysähtynyt miettimään, miten ja milloin olet kokenut rakkautta elämässäsi?

Rakastan kuvaa rakkauden eri ilmenemismuotoja poikkitieteellisen tutkimustiedon kautta. On sanottu, että rakkauden kokemus jää aina joltain kohdin tutkimattomaksi, omalla tavallaan tavoittamattomaksi mysteeriksi. Kirja lähestyy rakkauden teemaa niin, että sen elämää rikastuttava kauneus ja voima saavat päähuomion.

Kysymyksessä on kirjoittajien löytöretki romanttisen rakkauden, vanhempien rakkauden, ystävien välisen rakkauden, eläin- ja luontorakkauden luonteeseen. Sitä rikastuttavat lukuisat kirjoituskutsun avulla kerätyt tapauskertomukset rakkauden kokemuksista.

Päivi Kaljonen on valtiotieteen lisensiaatti, Pirjo Säisä-Winter yhteiskuntatieteiden maisteri, psykologi, kognitiivinen psykoterapeutti ja tietokirjailija. Molemmilla on takanaan pitkä työura sosiaali- ja terveysalalla.

Tietämättömyys tappaa : terveysuskomusten oikaisu terveystieteellä
Atte Mallenius
Tiedätkö, että sen minkä on kerrottu meille olevan terveellistä, onkin epäterveellistä? Miksi se, mikä on lähtökohtaisesti ja luonnostaan terveellistä, on saatu väärien ohjeiden avulla meille epäterveelliseksi, jopa vaaralliseksi?

Lukuisten tutkimusten silmiä avaava näkemys haastaa monet piintyneet uskomukset ja musertaa meille syötetyt valheet terveellisinä pidetyistä asioista. Vain murto-osa lääketieteellisistä toimenpiteistä on osoitettu olevan tehokkaita kontrolloidussa kokeessa. Esimerkiksi epätieteellisesti määritelty kolesteroli on huijausta, kuten siihen kehitetty statiinihoito, joka lisää suuresti tyypin II diabetesta. Myös ravinto, vesi ja ympäristö haastavat terveytemme.

Nykyihmisen välttämätön selviytymisopas ohjaa sairauskarikkojen ohi terveyssatamaan ja vastaa moniin kysymyksiin, esimerkiksi
• Mikä ruuassa piilevän myrkyn käytön kymmenkertaistaminen on kymmenkertaistanut lukuisia autoimmuunisairauksia?
• Minkä on terveellisin auringonottotapa, joka suojaa melanoomalta ja vähentää moninkertaisesti kuolleisuutta?
• Miksi vähäsuolaisuutta suositellaan, vaikka se nostaa sykettä ja verenpainetta, viisinkertaistaa kuolleisuuden, lisää erektiohäiriöitä, vähentää seksuaalisuutta ja hedelmällisyyttä?
• Miksi sokeri muodostaa vaarallisinta kolesterolia, eivätkä rasvat?
• Miksi kalsiumilla on yhteys syöpiin ja sydänkohtauksiin ja miten kalsiumin haitat voi eliminoida?
• Miksi äidinmaidonkorvikkeita syövillä vauvoilla on havaittu selviä sydämen sepelvaltimoiden osittaisia tukoksia?

Kirja toimii välttämättömänä selviytymisoppaana, jolla terveysmokat minimoituvat.
Erheelliset terveysuskomukset toimivat haudankaivajina. Tietämättömyys tappaa!

Atte Mallenius, lento- ja avaruustekniikan DI, on perehtynyt vuosikymmeniä terveyttä sekä edistäviin että tuhoaviin asioihin. Hän on ottanut elämäntehtäväkseen tuoda esiin totuudenmukaisesti aihepiirin ympärillä vellovat, salatut seikat kaikkien ihmisten käyttöön jokapäiväisessä elämässään.

Harvat meistä elävät
Kullervo Kivikoski
Kaikki osaavat jollain tavoin kuolla, mutta olisi hyvä, jos olisimme olleet elossa ennen hautajaisiamme.

Mitä itse kukin miettii ennen kuolemaansa, sen sairaalapappi saa kuulla. Silloin ihminen on rehellisimmillään, kaikki turha karsiutuu. Toisinaan on hyvin vaikeaa kohdata kuoleman täydellinen kohtuuttomuus elämää kohtaan.
Kerron ihmisarvoisesta potilastyöstä kuolevien, muistamattomien, yksinäisten ja psyykkisesti sairaiden parissa. Kuolema on edelleen tabu. Sen torjumisella estetään todellinen, rohkea elämä.”

Sairaalapapin muistelmat ovat painava kuvaus elämäntyöstä kuoleman eturintamassa, sairaiden ja omaisten rinnallakulkijana. Humanistin ja teologin voimakas, konkreettinen puheenvuoro palauttaa lukijan perimmäisten realiteettien ääreen lujasti ja lempeästi, mustan huumorin pilkehtiessä lakonisesti.

Sairaalapapin yksinäisessä hahmossa yhdistyvät inhimillinen herkkyys ja rohkeus sekä käytännön työssä lujittunut usko hengellisten tarpeidemme todellisuuteen. Hän on yksilön hengellisten oikeuksien puolustaja uskontoa väheksyvässä hoitokulttuurissa, jonka keskelläkin useimmat -- viime kädessä -- turvaavat uskontoon. Kirjoittajan mittava kokemus ja ammatillinen viisaus tekevät teoksesta kiinnostavan myös kirkollisten alojen ja hoitotyön opiskelijoille.

Universumi vailla merkitystä? : Yuval Noah Hararin teosten analyysiä ja kritiikkiä
Sammeli Juntunen
Yuval Noah Harari on kolmessa suomennetussa teoksessaan (”Sapiens. Ihmisen lyhyt historia”; ”Homo Deus. Huomisen lyhyt historia” ja ”21 oppituntia maailman tilasta”) laatinut ansiokkaan kokonaisesityksen ihmiskunnan historiasta ja sitä eteenpäin vieneistä voimista, mahdolliseen tulevaisuuteen asti. Kirjoista on Suomessakin tullut eräänlaisia ajattelevan ihmisen kansanraamattuja.
”Universumi vailla merkitystä?” on ensimmäinen suomenkielinen analyysi Hararin ajattelusta. Siinä ekumeniikan dosentti (HY), kirkkoherra Sammeli Juntunen, pureutuu Hararin käsitykseen ihmisen älykkyyden evoluutiosta, moraalin ja instituutioiden luonteesta, uskonnoista, ihmisen tietoisuudesta, onnellisuudesta sekä keinoälystä.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220915/5636ceca/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko