[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen syksyn 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Syys 8 12:43:47 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Tammen syksyn 2022 kirjoja

Lalli – Kansallismurhaajan muotokuva
Tuomas Heikkilä
Alussa olivat jää, kirves ja Lalli. Kansallismurhaaja Lalli saa viimein oman historiansa. Palkitun historioitsijan uusin teos johdattaa suomalaisuuden alkuhämäriin. Suomen luomiskertomuksen mukaan Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä 1150-luvulla. Onko tarina kuitenkaan totta? Kuka Lalli oikeastaan oli - ja mitä hänestä tiedämme? Lalli on elänyt suomalaisten mielissä keskiajalta 2020-luvulle. Häntä on kirottu kylmäverisenä murhaajana ja ihailtu kotiaan puolustaneena kansallissankarina. Lallin kohtaa uskon ja tiedon rajamailla, kansanperinteessä, kulttuurissa, taiteessa ja somessa. Kansallispahiksen vuosisatainen tarina on kertomus suomalaisuudesta ja sen rakentamisesta - meistä ja muista. Historiantutkija Tuomas Heikkilä on professori Helsingin yliopistossa ja Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten entinen johtaja. Heikkilä tunnetaan keskiaikaisten käsikirjoitusten tutkijana ja monitieteisten tutkimusmenetelmien kehittäjänä. Lallin arvoitus on kiehtonut Heikkilää siitä lähtien, kun hän julkaisi mittavan tutkimuksen pyhästä Henrikistä.

Melkein valittu kansa – Yhdysvaltalaiset ja heidän alueelliset kulttuurinsa
Markku Henriksson
Pysyvästi ajankohtaista tietoa. Monimuotoisuus on rikkaus, mutta myös monien vastakkainasettelujen ja eripuran lähde. Tietokirja kartoittaa Yhdysvaltain eri kansakuntien ja kulttuuripiirien historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Yhdysvaltoja on kutsuttu sulatusuuniksi, jossa eri puolilta maailmaa tulevat ihmiset sulautuvat yhdeksi ja samaksi ”roduksi”, yhdysvaltalaisiksi. Tällaista yhteensulautumista ei kuitenkaan ole koskaan tapahtunut, eikä ”yhdysvaltalaista ihmistä” ole syntynyt. Yhdysvallat on yksi maa, mutta sen sisällä on monia erilaisia alueellisia kulttuureja. Jokaisella osavaltiollakin on omat erikoispiirteensä. Vahva ideologia ja mytologia pitävät maan kuitenkin koossa. Monista erilaisuuksistaan huolimatta yhdysvaltalaiset ovat yhdessä vallanneet Lännen, voittaneet intiaanit, nujertaneet natsit ja padonneet kommunismin. Monien mielestä Luoja on valinnut, sallimus määrännyt ja kohtalo kutsunut heidät tähän tehtävään. Markku Henriksson kuljettaa lukijan varmoin ottein läpi Yhdysvaltain kulttuurialueiden ja kansakuntien kiehtovan kirjon. Markku Henriksson on Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell-Douglas-professori emeritus ja Tampereen yliopiston Yhdysvaltain ja Kanadan tutkimuksen dosentti. Hän on alusta alkaen ollut mukana myös Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen toiminnassa. Henrikssonin teos Tähtilipun maa - Yhdysvaltain alueen historia oli ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi vuonna 2021.

Journalismin kuolema
Katleena Kortesuo
Pelastetaan journalismi - ja yhteiskunta!

Merkittävä yhteiskunnallinen tietokirja käy läpi journalismin muutoksen vaihe vaiheelta ja korostaa puolueettoman journalismin merkitystä yhteiskunnan polarisaation vastalääkkeenä.

Journalismin tarkoitus on levittää puolueetonta tietoa. Me haluamme tietää, mitä Suomessa ja maailmalla on tapahtunut, millaisia ilmiöitä ja yhteiskunnallisia liikkeitä on meneillään ja mitä poliitikot ja mielipidevaikuttajat ajattelevat.

Medialla on kuitenkin meneillään identiteettikriisi. Perinteisen neutraalin journalismin haastajiksi ovat nousseet muun muassa ratkaisukeskeisyys, joka näkee journalismin tehtävänä toimia yhteiskunnan suunnannäyttäjänä, ja tarinakeskeisyys, joka tekee journalismista tarinankerrontavälineen ja yhden viihteen muodoista. Samalla median alkuperäinen tarkoitus - objektiivisuus, puolueettomuus ja neutraalius - on mennyt pesuveden mukana.

Tutkimusten mukaan suomalaiset luottavat mediaan vähemmän kuin ennen. Tästä on seurauksena ikäviä asioita: yhteiskunta polarisoituu, ja valemediat ja huijaussivustot kukkivat. Vähäinen luottamus mediaan ei silti koskaan ole lukijoiden vika, vaan median itsensä vika. Mitä on tehtävissä, jotta luottamus palautuisi?

Katleena Kortesuo on palkittu tietokirjailija, joka on tehnyt yli 40 kirjaa viestinnästä, yhteiskunnasta ja historiasta. Hänen kirjansa tunnetaan konkreettisista esimerkeistä ja nasevasta kielenkäytöstä. Katleena on myös viestinnän kouluttaja, tunnettu seminaaripuhuja ja yhteiskunnallinen bloggaaja, jonka missiona on parantaa julkisen viestinnän selkeyttä ja saavutettavuutta.

Lordiary
Maria Jyrkäs & Mr. Lordi
Uskomaton menestystarina Mr. Lordin omin sanoin.”Mahdollisuus tehdä näitä asioita on viimeinen, minkä uhraisin, koska se tarkoittaisi oman itseni uhraamista. Silloin en olisi enää minä.”Miten rovaniemeläispoika loi kansainvälisen suursuosion saavuttaneen menestystarinan?Lordiary on väkevä, kertojansa kuuloinen tarina oman vision tinkimättömästä toteuttamisesta, taiteellisen vapauden puolustamisesta ja pikkutarkasta uurastuksesta. Matka on ollut värikäs, rikas ja täynnä ylä- sekä alamäkiä. Lopputuloksena on uniikki elämäntyö Lordi, jonka ympärille on kasvanut vankka ihailijakunta ympäri maailman.Mr. Lordi on Lordin perustaja, laulaja, säveltäjä sekä yhtyeen visuaalisen ilmeen luoja. Vuodesta 2002 lähtien yhtye on julkaissut 17 albumia ja kiertänyt maailmaa useilla pitkillä kiertueilla.Maria Jyrkäs on journalisti, kirjailija ja media-alan yrittäjä. Hänen esikoisteoksensa Muutoksen matkaopas ilmestyi vuonna 2020.

Renegades – Born in the USA
Barack Obama & Bruce Springsteen
New York Times -bestseller nyt myös suomeksi!
Renegades – Born in the USA on vilpitön, paljastava ja viihdyttävä presidentti Barack Obaman ja legendaarisen muusikko Bruce Springsteenin vuoropuhelu. Kirjassa kolutaan kaikkea heidän alkuperätarinoistaan ja uraa määrittävistä hetkistään Yhdysvaltojen polarisoituneeseen politiikkaan ja siihen, miten amerikkalainen unelma ja amerikkalainen todellisuus etääntyvät yhä kauemmaksi toisistaan. Runsaan kuvituksen ja harvinaisen arkistoaineiston täydentämä teos on vangitseva ja silmää hivelevä muotokuva kahdesta epäsovinnaisesta Yhdysvaltain lähihistorian merkkihenkilöstä, jotka miettivät keinoa yhdistää omakohtaiset merkityksen, identiteetin ja yhteisöllisyyden etsintänsä itse Amerikan tarinaan.

Suomalaiset sähkökitaristit
Pekka Laina & Tommi E. Virtanen
Kiehtova sukellus suomalaisen populaarimusiikin sukupolviin.
Kotimaisen kitaristikunnan kova ydinjoukko kertoo kokemuksen ja näkemyksen kautta omasta suhteestaan sähkökitaraan. Soittajat avaavat kirjassa esteettistä maailmaansa ja musiikillisen ajattelunsa ydintä.
Tämä kirja kertoo taiteilijamuotokuvien kautta, miksi kitara kiehtoo yhä uusia sukupolvia. Albert Järvisen, Jukka Tolosen ja Heikki Laurilan kautta päästään kitaran nykyisyyteen. Laaja kirjo kitaristiässiä metallista jazziin ja bluesista rock’n’rolliin esittäytyy. Esa Pulliainen, Dave Lindholm, Jukka Orma, PK Keränen, Erja Lyytinen, Alexi Laiho ja Timo Kämäräinen ovat kitaroineen olennaisella tavalla muokanneet meitä ympäröivää soivaa todellisuutta ja jättäneet puumerkkinsä suomalaisen populaarimusiikin äänimaisemaan.

Esikuvien, vaikutteiden antajien ja tyylillisten perillisten muodostama verkosto liittää heidät samalla osaksi laajempaa ja syvempää tarinaa. Heidän muusikkomuotokuvansa piirtävät ajallisen kaaren sähkökitaran haparoivista mutta vimmaisista pioneerivuosista monisyiseen nykyhetkeen, jossa kitara soi lukemattomilla eri sävyillä.

Palveluksessanne – Duunariäidin selviytymistaistelu
Stephanie Land
New York Times -bestseller – tuttu myös Netflix-sarjana Maid.
Stephanie Landin raastava ja omakohtainen tarina vuosista, joina hän siivosi Yhdysvaltain yläluokan koteja ja seurasi hiljaa sivusta asiakkaidensa voittoja, tragedioita ja syvimpiä salaisuuksia.
Stephanie Landin unelmat yliopisto-opinnoista ja kirjailijaksi tulemisesta murenivat, kun kesäinen suhde teki hänestä yksinhuoltajan. Toimeentulo oli yhtä kituuttamista, mutta Stephanie oli päättänyt luoda perheelleen paremman elämän. Hän siivosi päivisin, opiskeli verkossa iltaisin ja suoritti college-tutkinnon. Samalla hän kirjoitti omasta todellisuudestaan: elämästään ruokakupongeilla, hallituksen tukiohjelmista, joiden kautta hädin tuskin järjestyi asuinpaikka, ja välinpitämättömistä virkamiehistä, jotka saivat hänet häpeämään vähäisiäkin avustuksia. Ennen kaikkea hän kirjoitti siitä, miten vaikeaa köyhän on tavoitella amerikkalaista unelmaa. Palveluksessanne on Stephanien tarina, muttei ainoastaan hänen. Se on innoittava osoitus ihmismielen rohkeudesta, päättäväisyydestä ja äärimmäisestä vahvuudesta.

Manageri – Miten tehtiin rahaa, julkisuutta ja menestystarinoita
Harri Halme & Ari Pusa
Kiehtova kurkistus urheilumaailman kulisseihin.
Harri Halme on urheilun, tapahtumien, median ja politiikan moniottelija, joka on auttanut useiden suomalaisten urheilijoiden nousua lajinsa kansainväliselle huipulle ja arvokisamenestykseen. Hänen suorapuheinen muistelmateoksensa sopii myös markkinointioppaaksi joukkueille, yksilöurheilijoille ja heidän perheilleen, jotka miettivät, mistä löytyisi nostetta, resursseja ja tukea.
Halme kertoo, kuinka hänen suojateistaan Kaisa Mäkäräinen, Petra Olli, Pekka Koskela, Olli-Pekka Karjalainen, Sari Multala, Ari-Pekka Liukkonen ja Aki Parviainen kasvoivat menestyjiksi.

Halme on rakentanut Paavo Nurmi Gamesista palkitun kansanjuhlan ja konseptin, ollut tuottajana MTV3:n huippusuositussa Elixir-ohjelmassa ja perinteisessä yleisurheilun Ruotsi-ottelussa sekä tehnyt kymmeniä vaalikampanjoita urheilutaustaisille kärkipoliitikoille.

Kirja on myös kasvutarina Lahden betonilähiössä Liipolassa vaatimattomissa oloissa kasvaneesta pojasta, intohimosta urheiluun sekä Halmeen kyvystä ja rohkeudesta luoda uudenlaista kulttuuria ja tuotteita urheilijoiden ja tapahtumien managerointiin. ”En tiedä, olisiko minusta tullut roisto, linnakundi tai muuten vaan deeku ilman urheilua”, Halme tunnustaa.

Sari Multala – Työtä, myrskyä ja myötätuulta
Tommi Parkkonen
Kehitys loppuu tyytyväisyyteen.
Sari Multala on innostava esimerkki siitä, mitä ahkera ja määrätietoinen ihminen voi saavuttaa. Maailmanmestari ja euroopanmestari Multala on 13 arvokisamitalillaan yksi 2000-luvun menestyneimmistä suomalaisurheilijoista.
Sarin dramaattinen tarina nosti purjehduksen kahvipöytäkeskusteluihin kautta Suomen. Ihmiset suuttuivat, kun hän ei kelvannut uransa huippuhetkillä Pekingin olympialaisiin. Purjehdusuran jälkeen Sari tanssi tv-ohjelmassa yllättävällä heittäytymiskyvyllään suomalaisten sydämiin.

”Katsokin ettet mokaa”, Sari Multalaa neuvottiin purjehdusuran alkumetreillä. Itähelsinkiläisen pursiseuran juniori ei menestynyt, eikä urheilulukionkaan ovi auennut hänelle. Hän ei luovuttanut, vaan opetteli purjehduksen kovan työn kautta, kuten kaiken muunkin elämässään. Periksiantamaton Multala kertoo kirjassa, mitä nouseminen keskinkertaisesta juniorista maailmanmestariksi, urheiluvaikuttajaksi ja kansanedustajaksi on vaatinut ja mikä on ollut menestyksen hinta.

Rikospoliisin silmin – Tositarinoita Suomesta
Niko Rantsi
Rikoksia ja onnettomuuksia selvittämässä.
Rikosylikonstaapeli Niko Rantsi valottaa vakavia rikos- ja onnettomuustapauksia poliisin näkökulmasta. Miten tutkinta eteni, miten ratkaisu löytyi? Mikä rikokseen johti, ja millaiset olivat seuraukset?
Rantsi kirjoittaa tapauksista yli kahdenkymmenen vuoden ajalta ja kolmenkymmenen vuoden poliisikokemuksella. Hän on ollut mukana Thaimaan tsunamin, Turun terrori-iskun, Hyvinkään ammuskelun, Porvoon ja Tampereen poliisien murhayritysten ja Arctic Sea -aluksen kaappauksen tutkinnassa. Moni rikos ratkeaa pitkäjänteisellä ryhmätyöllä. Ne ovat poliisille eräänlaisia työvoittoja. Rantsin omakohtainen kokemus virkamiehen maalittamisesta ja vainoamisesta osoittaa, että myös poliisi voi joutua rikoksen uhriksi. Kirjassaan Rantsi käsittelee myös poliisien työssä jaksamista. Sitä, miten vaativien tehtävien purkukeskustelut ja post-traumatyöpajatoiminta ovat kehittyneet vuosikymmenien aikana.

Pahuus – Ihmisluonnon pimeä puoli
Lauri Nummenmaa
Miksi ihminen tekee pahaa?
Uraauurtava teos kertoo siitä, miksi osa meistä luisuu arkipäiväisestä pahanteosta rikollisuuden ja väkivallan poluille.
Läheisyys ja toiset ihmiset ovat meille tärkeintä maailmassa. Silti jokainen joutuu joskus konfliktiin toisten ihmisten kanssa. Kitkatilanteita syntyy, kun ihmisten tavoitteet ovat ristiriidassa keskenään. Siksi taistelemme, kiusaamme ja ajamme omaa etuamme keinoja kaihtamatta. Pahuus aiheuttaa valtavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten koulukiusaamista, rasismia, parisuhdeväkivaltaa, raiskauksia ja sotia. Siitä huolimatta kukaan ei myönnä itse olevansa paha tai tahtovansa muille pahaa. Tämä kirja kertoo ihmismielen pimeästä puolesta: pahuuden biologisesta, psykologisesta sekä moraalisesta luonteesta.

Hitler ja Suomi – Pohjolan luonnonvarat ja suurvaltasota
Janne Könönen
Suomen tie mitättömästä reunavaltiosta natsi-Saksan elintärkeäksi liittolaiseksi. Uutuuskirja kertoo, kuinka Hitler oivalsi Suomen sotilaallisen ja taloudellisen arvon. Miten Pohjolan Klondikesta tuli osa Führerin suurta unelmaa? Talvisota muutti Adolf Hitlerin käsityksen Suomesta. Kun pohjoinen pikkumaa ei joutunutkaan Neuvostoliiton vallan alle, siitä tuli tärkeä liittolainen. Hitler halusi nostaa raaka-aineiltaan rutiköyhän Saksan samalle viivalle kuin resurssijätit Yhdysvallat ja Iso-Britannia. Tähän hän tarvitsi kipeästi Pohjolan luonnonvaroja, kuten rautamalmia ja nikkeliä, ja näiden mukana sotilaallisesti kyvykästä Suomea.Jatkosodan aikana Hitler raivostutti alaisensa antamalla Suomelle auliisti apua. Hän analysoi Suomen valtakeskittymiä, seurasi Pohjolan lehdistöä ja pohti mielialoja hämmästyttävän tarkkaan. Mannerheim oli hänelle Suomen tärkein johtaja.Teos antaa uuden näkökulman Hitlerin suhteesta Suomeen osana Skandinaviaa.Janne Könönen (s. 1977) on toisen maailmansodan historiaan perehtynyt toimittaja, tietokirjailija ja historiantutkija. Teoksissaan Könönen yhdistelee onnistuneesti historian suuria linjoja yksittäisiin ihmiskohtaloihin ja tapahtumiin.

Sydänten piispa Irja Askola
Heli Pruuki
Rakastettu lasikaton puhkoja. Muistelmateos vie syvälle Irja Askolan elämään ja kokemuksiin ja raottaa hänen ajattelunsa taustoja.Kuinka karjalaisesta pikkutytöstä, yksinhuoltajaäidin tyttärestä kehittyi naisten ja vähemmistöjen oikeuksien puolustaja, tarkkanäköinen runoilija ja kansan rakastama, syvällinen teologi? Miten elämä johdatti Suomen ensimmäiseksi naispuoliseksi piispaksi, ja millainen tie lasikaton läpi oli? Teoksessa Irja Askola kertoo vihkimysjuhlan riemukkaista tunnelmista, syövän sairastamisen syövereistä, ahdistuksesta äidin haudan äärellä sekä hänelle merkityksellisistä ihmisistä. Askolan omien sekä monien aikalaisten tarinoiden kautta piirtyy monipuolinen kuva hänen elämänsä käänteentekevistä kokemuksista, piispavuosien iloista ja paineista - sekä Irja Askolan persoonasta, joka on jättänyt jäljen monen ihmisen sydämeen.Heli Pruuki on teologian tohtori ja psykoterapeutti, joka on kirjoittanut yleistajuisia tietokirjoja tunteiden kohtaamisesta sekä perheen ihmissuhteista. Pruuki on kirjoittanut kirjoja myös lapsille.


Amerikkalaiset sarjamurhaajat – Synkimmät vuodet 1950–2000
Peter Vronsky
Totuus on tarua hyytävämpää.

1900-luvun jälkipuoliskolla Yhdysvalloissa koettiin ennennäkemätön sarjamurhien aalto. Miten ilmiö on selitettävissä, ja miksi se on sittemmin - toivon mukaan pysyvästi - laantunut?

Vuosina 1950-2000 Yhdysvalloissa elettiin sarjamurhaajien “kultakautta”. Tuona aikana heidän määränsä kasvoi räjähdysmäisesti. 1990-luvulla sarjamurhista oli tullut jo niin yleisiä, että amerikkalaiset olivat tottuneet niihin ja kohutuimpien tappajien uhrilukuja saatettiin seurata kuin urheilutuloksia.

Etsiessään syitä ilmiön voimistumiseen Peter Vronsky käy läpi poikkeuksellisimmat murhatapaukset ja kuuluisimpien sarjamurhaajien tarinat 1950-luvulta 2000-luvun alkuun, Ted Bundysta Golden State Killeriin. Samalla hän kuvaa lainvalvontaviranomaisten ja oikeuspsykiatristen yhteisöjen reaktioita sekä avaa ilmiön historiallista, sosiologista ja kulttuurista taustaa.

Peter Vronsky on kanadalainen tutkiva historioitsija, kirjailija ja elokuvantekijä. Hän on väitellyt Toronton yliopistosta rikosoikeuden historiasta ja vakoilusta kansainvälisissä suhteissa. Vronsky on kirjoittanut useita kirjoja, mm. rikoshistorialliset bestsellerit Serial Killers - The Method and Madness of Monsters (2004) sekä Female Serial Killers - How and Why Women Become Monsters (2007).

Ryövärikarhu ja murhaajapuu – Luonto ihmisen lakeja rikkomassa
Mary Roach
Kun puu tekee murhan!Vastustamattoman hauska ja humaani teos luonnon ja ihmisten maailman välisistä yhteentörmäyksistä.Miten on toimittava, kun hirvi kuljeskelee pihapiirissä kuin kotimetsässään? Tai kun karhu yllätetään murtautumasta asuntoon? Entäpä silloin, kun puu on tehnyt murhan? Lakia rikkoneet eläimet saattoivat 300 vuotta sitten saada syytteen ja avukseen puolustusasianajajan. Nykyisin vastauksia ei etsitä lakikirjoista, vaan ne pyritään löytämään tieteen avulla. Luomakunnan ”rikoksia” ratkomaan on syntynyt erityinen monitieteinen tutkimusala, jossa tarvitaan niin ihmisen käyttäytymisen kuin eläinten ja kasvien biologian tuntemusta.Amerikan hauskimmaksi tietokirjailijaksi sanottu Mary Roach kertoo rikospaikkatutkimuksen taidonnäytteistä ja eläinten genetiikan selvittelyn hienouksista ja yhdistelee tarinaan värikkäitä esimerkkejä käytännön kokemuksista. Ongelmat nousevat useammin ihmisten kuin eläinten toiminnasta - ja ihmisten on ne toiminnassaan ratkaistava.Kalifornian Oaklandissa asuva Mary Roach on kirjoittanut useita kansainvälisesti suuren lukijakunnan saavuttaneita tietokirjoja. Hänen kirjoituksiaan on julkaisu myös mm. National Geographicissa ja New York Times Magazinessa.

Tappajat
Antti Haapaja
Ennennäkemätön kertomus suurpetojen elämästä.

Miltä maailma näyttää suurpetojen silmin? Voimmeko nähdä suurpedoissa oman tulevaisuutemme?

Kertomus elämästä suuren susilauman reviirillä luontokadon ja ilmastonmuutoksen myllätessä ympärillä. Ihmisen menestys lajina rakentuu ylivertaiseen kykyyn tappaa muita, mutta tarve hallinnoida ympäristöä muodostaa elämän olemassaololle valtavan uhkan. Uudella tekniikalla otetut valokuvat ovat ennennäkemätön näyteikkuna suurpetojen arkeen piilossa katseiltamme

Antti Haataja on suurpetoihin, luontokatoon, ilmastonmuutokseen ja pohjoiseen luontoon erikoistunut tietokirjailija ja valokuvaaja. Hän sai Lauri Jäntin tietokirjapalkinnon vuonna 2019 teoksesta Pohjoinen ja kunniamaininnan WWF:n vuoden luontokirjakilpailussa vuonna 2018 arvoteoksesta Tuulessa roihuaa maa.

Olipa kerran Pohjola – Tarina katoavista lajeista ja toivosta
Mari Pihlajaniemi
Kertomus naalista, luontokadosta, ihmisen virheistä - ja toivosta.Yhtäkkiä sitä ei enää ole. Sitä, joka on aina ollut. Maisema on tyhjä. Naali, Suomen uhanalaisin nisäkäs, kantaa pienillä harteillaan painavan tarinan ihmisen muuttamasta luonnosta.Miksi naali katosi Suomesta, ja onnistuuko se palaamaan? Kuudes sukupuuttoaalto niittää satoa kaikkialla, ja pohjoisten lajien kohdalla ilmastonmuutos viimeistelee työn. Naalin tarina on monen lajin tarina.Tietokirja katsoo luontokatoa ja ilmastonmuutosta ruohonjuuritasolta. Sieltä, missä naalien, vesikkojen, riekkojen ja ihmisten polut kohtaavat. Selviytyvätkö lajit ihmisen muuttamassa maailmassa?Eläinten rinnalla kulkee ihmisten näkökulma: historia, lajien hävittäminen ja se, miltä luontokato tuntuu. Voiko historiasta oppia? Toisin kuin monella muulla lajilla, Pohjolan naalilla on vielä mahdollisuus. Tyhjillä tuntureilla on viime vuosina herännyt toivo. Kadonneeksi tuomitun palauttaminen on äärimmäisen vaikeaa. Mutta se on mahdollista.Mari Pihlajaniemi on biologi ja toimittaja. Hänen edellinen kirjansa Linnut ja ilmasto oli vuonna 2020 ehdolla vuoden tiedekirjaksi ja sai Lauri Jäntin säätiön tunnustuspalkinnon. Elämänsä ensimmäisen naalin hän tapasi kauan sitten Huippuvuorilla. Se kaiveli takapihan roska-astiaa.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220908/512bb8e5/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko