[H-verkko] Arvosteltavaksi: Aulan ja Gummeruksen syksyn 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 5 13:10:29 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Aula & Co. syksyn 2022 kirjoja

Ihan tavallinen kokaiinikauppias
Riku Siivonen ja Bob Malmi
Bob Malmi oli älykäs ja kiltti lapsi. Hänestä kasvoi ihan tavallinen kokaiinikauppias, joka rakastaa äitiään. Malmi myi kokaiinia julkkiksille, kustannustoimittajille ja satamatyöläisille toistakymmentä vuotta. Ja mitä kovemmat kierrokset, sitä kovempi lasku. Bob Malmille se tarkoitti sitä, että piti soittaa äidille vaikea puhelu. ”Äiti. Mä olen menossa vankilaan. Taas.”
Kukaan ei käytä huumeita siksi, että haluaisi olla rikollinen. Niitä käytetään johonkin tarpeeseen: Osa hakee iloa, osa pakoa omista traumoista, osa yhteyttä maailmaan. Ihan tavallinen kokaiinikauppias on paitsi vetävä elämäkerta ja true crime –kirja, myös syvällistä luettavaa riippuvuuden mekanismeista. Teokseen on haastateltu ihmisiä, jotka tuntevat huumemaailman perin pohjin.
”Bob Malmin tarina kertoo, miksi suhtautumisemme huumeisiin ja niiden käyttäjiin on yleensä väärä. Huumeiden kysynnän tai tarjonnan poistaminen on mahdotonta, ja rikollisuuteen keskittymiseen sijaan meidän pitäisi puhua tunteista: rakkaudesta, surusta, ilosta, häpeästä ja arvottomuuden kokemuksista. Tämä kirja tekee niin.”
– Riku Siivonen

Pimeän ja jään vangit
Julian Sancton
Elokuussa 1897 kolmimastoinen höyrylaiva Belgica seilasi Antwerpenin satamasta kohti Etelänapaa tähtäimessään kolmevuotinen tutkimusretki, maine ja kunnia. Kunnianhimoinen kapteeni de Gerlache halusi saavuttaa ensimmäisenä vielä valloittamattoman Etelänavan, mutta pian matkanteko kävi vaaralliseksi. Periksiantamaton de Gerlache vaati, että matkaa jatketaan.
Pian Belgica jäätyi kiinni Bellingshausenin mereen, ja koko seutu vajosi talveen ja kaamokseen. Miesten fyysinen ja henkinen terveydentila paheni kuukausien kuluessa, ja pian tavoiteltiin vain eloonjäämistä. Ilman kahta miestä kaikki olisivat kuolleet: Frederick Cook ja nuori Roald Amundsen hankkivat talvella ruokaa ja tekivät keväällä epätoivoisen pelastautumissuunnitelman, jonka todennäköisin lopputulos olisi koko miehistön päätyminen hyisen meren pohjaan.
Julian Sancton on newyorkilainen kirjailija ja toimittaja, joka on kirjoittanut artikkeleita mm. Vanity Fairille ja The New Yorkerille. Jännitysnäytelmän tavoin etenevä, tositapahtumiin perustuva Pimeän ja jään vangit on New York Times -bestseller.

Kuinka puhua valasta
Tom Mustill
BBC:n luontodokumentaristi Tom Mustill oli valassafarilla vuonna 2015, kun ryhävalas ponnahti ilmaan hänen kanoottinsa keulan vierestä – ja väisti Tomia viime hetkellä. Lukuisat rannalta kuvatut videot Tomin täpärästä selviytymisestä menivät viraaliksi ja Tom ryhtyi pakkomieltenomaisesti selvittämään, mitä oikein oli tapahtunut. Vastauksien etsiminen johti Tomin valaiden ja eläinkommunikaation maailmaan.
Luonnontiede ja tekoälytutkimus ovat edenneet niin pitkälle, että olemme lähempänä kuin koskaan sitä, että voimme oikeasti puhua eläinten kanssa. Valaat valtavine nisäkkään aivoineen tarjoavat todennäköisimmän mahdollisuuden onnistua. Tutkijat ja Piilaakson startup-yrittäjät selvittävät uusimman teknologian avulla eläinten erilaisia viestintätapoja.
Teoksessaan Mustill perehtyy lisäksi ihmisten ja valaiden yhteiseen historiaan ja kuljettaa tarinaa aina 1600-luvun hollantilaisten luonnontieteilijöiden ja Australian alkuperäisasukkaiden kokemuksista 1800-luvun valaanpyynnin kautta meidän päiviimme saakka.
Tom Mustill on biologi, palkittu elokuvantekijä ja kirjailija, joka on työskennellyt muun muassa David Attenborough’n ja Greta Thunbergin kanssa. Hänen elokuviaan on esitetty esimerkiksi YK:ssa ja Glasgowin ilmastokokouksen avajaisissa ja verkossa niillä on yli 70 miljoonaa katselukertaa.

Pikkuveli
Ibrahima Balde
Kirja, joka antaa kasvot siirtolaisuudelle
Mitä sinä tekisit, jos pikkuveljesi katoaisi? Lähtisitkö etsimään häntä toiselta puolelta maailmaa? Vaikka sinulla ei ole passia ja välissä on autiomaa? Vaikka joutuisit kulkemaan sota-alueiden halki? Kestäisitkö kidutusta Libyassa? Nukkuisitko puistossa marokkolaisessa kaupungissa? Ylittäisitkö Välimeren kumiveneessä?
Ibrahima oli pienestä kylästä kotoisin oleva guinealainen teini vailla suuria tulevaisuudennäkymiä. Kun Ibrahiman pikkuveli Alhassane jätti koulun ja lähti kohti Eurooppaa, Ibrahima hylkäsi kaiken hakeakseen hänet takaisin. Matka oli hengenvaarallinen, mutta toive pikkuveljen, miñanin, löytymisestä sekä tuntemattomien ihmisten ystävällisyys auttoivat häntä eteenpäin.
Ibrahima Balden elämäkerta Pikkuveli antaa ihmisen kasvot uutisille, jotka kertovat Välimerellä kaatuvista veneistä, ihmiskaupasta ja siirtolaisten massoista.
Teoksessa kuuluu Ibrahima Balden ääni ja Amets Arzallus Antian sanat. He tapasivat pakolaisleirilla Espanjan ja Ranskan rajalla, missä Arzallus Antia, kirjailija, toimittaja ja bertsolaari (baskinkielinen lavarunoilija) toimi vapaaehtoisena avustusjärjestössä.

Naitsen selli nro. 3
Kira Jarmysh
Aleksei Navalnyin tiedottajan kokemuksiin perustuva romaani Venäjän nykytodellisuudesta
Anja pidätetään Moskovassa korruptionvastaiseen mielenosoitukseen osallistumisesta ja tuomitaan kymmeneksi päiväksi vankilaan. Anjan sellitoverit ovat saaneet tuomion vähäisistä rikoksista kuten ajokortitta ajamisesta, seksin myymisestä ja huumeidenkäytöstä. Anjalla sellitovereineen ei ole muuta tekemistä kuin puhua, joten he puhuvat kaikesta: Venäjän nykyisestä poliittisesta järjestelmästä ja hallituksesta, feminismistä, sateenkaari-ihmisten oikeuksista, perhesuhteista, avioliitosta.
Vähitellen arkinen rauha paljastuu kulissiksi. Käsittämättömät ilmiöt alkavat vainota Anjaa ja hän ryhtyy epäilemään, ovatko hänen sellitoverinsa niin tavallisia kuin miltä he vaikuttavat. Ovatko he edes ihmisiä? Anjalla on kymmenen päivää aikaa selvittää, mistä oikein on kysymys.
Kira Jarmysh on Putinin hallinnon etsintäkuuluttama Aleksei Navalnyin tiedottaja, joka pakeni Venäjältä Suomen kautta ja oleskee tällä hetkellä tuntematto-massa paikassa. Naisten selli nro 3 on hänen esikoisromaaninsa.

***
Gummeruksen syksyn 2022 kirjoja
Isästä / Äidistä
Annie Ernaux
Annie Ernaux’n isä eteni maatyöläisestä kauppiaaksi mutta ei sietänyt tyttären sosiaalista nousua sivistyneistöön. Eleettömän armottomassa teoksessaan Isästä Ernaux pyrkii lähestymään tuota työteliästä ja tunnekylmää miestä – sekä häpeää, jota tämä tunsi lapsuusvuosiensa köyhyydestä.
Äidistä puolestaan on tilinteko tiiviistä mutta vaikeasta äiti-tytärsuhteesta, jossa molemmat häpeävät toisiaan. Kun kirjailijan äiti kuolee Alzheimerin tautiin, hän kaivautuu menneeseen ja yrittää koota kuvaa naisesta, jolla oli elämä myös äitiyden ulkopuolella.
Kaksi voimallista teosta on julkaistu Ranskassa itsenäisinä, mutta suomeksi ne saadaan yksissä kansissa.

Halun politiikka – 2020–luvun feminismi
Amia Srinivasan
Filosofi Amia Srinivasan yhdistelee esseissään luovasti ja terävästi poliittista analyysiä, tutkimustietoa ja havaintoja seksin, sukupuolen ja vallan maailmasta. Aiheet liikkuvat pornoteollisuudesta ja incel-kulttuurista opettajan ja opiskelijan välisen (seksi)suhteen valta-asetelmaan. Srinivasan ravistelee myös lukijan ajattelua: hänen teksteistään saa konkreettisia työkaluja sukupuolten välisen vallankäytön pohtimiseen ja siitä keskustelemiseen.

Pasi Kaunisto – Elävän laulajan sielu
Milja Kaunisto
Pasi Kaunisto on suomalaisen iskelmän kultakauden viimeisiä suuria nimiä, rakastettu tulkitsija, jonka ääni valaa kuulijaansa nostalgista kaihoa. Maalaispoika Ylöjärveltä eli todeksi satumaisen nousun suosioon ja vaurauteen, mutta sai tuta myös taiteilijaelämän karun kääntöpuolen. Perheensä tukemana Kaunisto selvisi alkoholismista, konkurssista ja iskelmän suosion hiipumisesta. Taiteilijaelämäkerta vie matkalle rakennemuutoksen ja myöhemmin laman repimään Suomeen, jossa musiikkielämä myötäilee kansakunnan kehitystä. Se on rehellinen ja koskettava tarina juurista ja perhesiteistä, riippuvuuden kahleista ja laulun mahtavasta voimasta.

Liian nätti lavalle – Mitä kaikkea opimmekaan stand upin maailmassa
Ida Grönlund & Anna Rimpelä
Miten koomikon setti koostetaan? Miksi Annasta ei tullut hammaslääkäriä? Miksi Ida syö aina vain puolet banaanista? Mitä tarkoittaa etuliitekoomikko? Saako millekään enää nauraa?
Hulvattoman hauska teos toimii niin wannabe-koomikon oppikirjana kuin katsauksena suomalaisen stand upin maailmaan. Komedialavoilla nähdään yhä enemmän naisia ja vähemmistöjä, mutta siihen on tarvittu sitkeää työtä tienraivaajilta – mm. sellaisilta kuin Anna Rimpelä ja Ida Grönlund.

Äiti, kuolevatko jääkarhut? – Kirjoituksia vanhemmuudesta ilmastokatastrofin aikaan
Niina Mäkeläinen
Miten kasvattaa lasta maapallolla, joka lämpenee kohti elinkelvotonta? Miten luoda toivoa ja pysyä silti realistisena? Miten antaa välineitä pärjätä maailmassa, joka hämmentää itseäkin? Niina Mäkeläinen pohtii näitä kysymyksiä esseissään suorasukaisesti ja pelottomasti. Hän lähestyy lapsen ja vanhemman ilmastohuolta ja -ahdistusta kysellen ja epäillen, omakohtaisten kokemusten kautta. Tekstit herättelevät ajatuksia saarnaamatta, neuvomatta ja huumoria unohtamatta. Näkökulmina ovat muun muassa väestönkasvu ja luontokato, muovijäte ja ruoantuotanto sekä Helsingin talvet ja kaupunkilaisen suhde omavaraisuuteen.

Iätön meduusa ja ikuisen nuoruuden ihme – Mitä tiede kertoo meille pitkästä iästä
Nicklas Brendborg
Pitkän iän salaisuus on kiinnostanut ihmistä aina, ja ikuisen nuoruuden tavoittelun nimissä on tehty mitä merkillisimpiä kokeita ja tutkimuksia. Molekyylibiologian huippututkija Nicklas Brendborg on koonnut kirjaansa kaiken sen, mitä tiede juuri tällä hetkellä sanoo aiheesta. Hän muotoilee kysymyksen näin: miten kuolla nuorena mahdollisimman myöhään?
Mitkä seikat vaikuttavat vanhenemiseemme? Millä keinoilla sitä voi hidastaa? Kirja vastaa kysymyksiin uusimman tieteellisen tutkimuksen pohjalta vetävästi ja viihdyttävästi. Se kertoo myös, mitä voimme oppia meduusalta ja ikivanhalta jäähailta, ja mihin kaikkeen ihminen on aikojen saatossa ollut valmis ikuisen nuoruuden saavuttamiseksi.

Älä sano mitään – Tositarina menneisyydestä, murhasta ja Pohjois-Irlannista
Patrick Radden Keefe
Joulukuussa 1972 naamioitunut joukko sieppaa 38-vuotiaan lesken Jean McConvillen kotoaan Belfastissa. McConvillen lapset ovat paikalla. Heitä on kymmenen, eivätkä he näe äitiään enää koskaan. Mysteeri jää selvittämättä, ja siitä tulee yksi puhutuimmista Pohjois-Irlannin rikostapauksista – osa tulenarkaa konfliktia, joka tunnetaan englanniksi nimellä The Troubles.

Älä sano mitään on henkeäsalpaavan jännittävä selonteko konfliktin osapuolista ja avainhenkilöistä. Se on myös murhamysteeri, joka johtaa suoraan IRA:n sydämeen. Kirjaa on ylistetty uraauurtavaksi true crime -tarinaksi sekä mestarilliseksi kuvaukseksi konfliktista, jonka jälkivaikutukset tuntuvat yhä Euroopassa.

Elävien kaupunki – Tosikertomus murhasta Rooman sydämessä
Nicola Lagioia
Vuonna 2016 Italiaa kuohutti kammottava henkirikos: kaksi nuorukaista houkutteli mukaansa kolmannen, joka sai surmansa julman ja harkitun kidutuksen jälkeen. Kirjailija Nicola Lagioia järkyttyi tapauksesta hänkin ja ryhtyi tutkimaan niin tekijöiden kuin uhrinkin taustaa. Hän haastatteli sukulaisia ja ystäviä, luki loputtomasti asiakirjoja ja kävi myös kirjeenvaihtoa toisen murhaajan kanssa. Syntyi väkevä, taidokkaasti rakennettu tosikertomus, joka pyrkii eläytymään tapahtuneen syihin ja ymmärtämään ihmisen pimeintä puolta. Yhtenä itseoikeutettuna päähenkilönä on Rooman kaupunki: kaunis ja korruptoitunut, lumoava ja läpimätä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220905/4a5408f3/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko