[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atlasartin, Enostonen, Förlagetin, Alma Talentin, Amanitan, Aurikokustannuksen ja Arkkitehtuurimuseon kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Marras 19 16:22:42 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelutat gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Atlasartin syksyn 2022 kirjoja

Olipa kerran saari – Muistoja Viron Vormsilta
Aura Koivisto & Risto Sauso

Eräänä päivänä Aura Koivisto ja Risto Sauso päättivät muuttaa Viroon Vormsin saarelle, vaikka eivät olleet siellä koskaan käyneetkään. He kaipasivat jotakin uutta – ja ennen kaikkea luonnon monimuotoisuutta.
Pariskunta vietti Vormsilla seuraavat 11 vuotta, vuodesta 2001 vuoteen 2012. Pieni saari tarjosikin runsaasti luonnon kauneutta, mutta myös värikkään ihmisyhteisön.
Kirjassa tehdään retkiä metsiin ja meren rannoille, hoidetaan perinnemaisemia ja vietetään kodikasta maalaiselämää. Pihassa kuoputtelevat kanat ja vanhalle työhevoselle tarjotaan eläkeläiskoti. Tutuiksi tulevat viisaat ja hyväsydämiset mummot, hilpeän huolettomat miehet ja muut elämää nähneet persoonallisuudet.
Olipa kerran saari on lämmöllä kerrottu tarina ajasta, jota ei enää ole. Menneen ajan tunnelma on tavoitettu hienosti ja monipuolisesti myös kirjan valokuviin.


Elämää rannikkolinnakkeilla : ainutlaatuinen kadonnut elämänmuoto
Ove Enqvist

Suomen rannikon saaristossa oli kymmenittäin pienoisvaruskuntia. Niiden asukkaat elivät vuodenajasta ja päivästä toiseen luonnon ehdoilla, tiiviinä yhteisöinä, valmiina puolustamaan maatamme tykeillään tuntien sisällä. Tämä tutkielma kertoo rannikkolinnakkeista ja niille kehittyneestä omintakeisesta elämänmuodosta. Linnakkeet olivat osa saaristomme kansainvälisesti vertaansa vailla olevaa rannikonpuolustusjärjestelmää, jonka uloimmilla saarilla saatettiin joutua viettämään kuukausia pääsemättä edes käymään mantereella. Vaikka tämä ainutlaatuinen elämänmuoto onkin nyt kadonnut, sen muistot ja horisontin taa jääneet kysymykset siintelevät vielä elävinä monien tuhansien ammattisotilaiden, siviilityöntekijöiden, naisten, lasten, varusmiesten ja heidän jälkeläistensä mielissä.
***
Enostone

Valloittava Putin
Jukka Mallinen & Ville Hytönen

Neuvostoliitto oli tunnetusti poliittisten anekdoottien voittamaton supervalta. Sen hajoaminen merkitsi viime vuosisadan suurinta huumoripoliittista katastrofia. Venäläiseen elämänmuotoon vitsit kuuluvat olennaisemmin kuin läntiseen. Vitsien kierto ja undergound on henkinen tuuletusikkuna ja keino paineiden purkamiseen. Se on jopa kansallista psykoanalyysia, joka helpottaa elämän taakkaa ja kaaosta.

Työparia Jukka Mallinen ja Ville Hytönen on yhdistänyt jo viidentoista vuoden ajan loppumaton kiinnostus venäläisen kulttuuriin ja inho sen korruptoitunutta ja väkivaltaista politiikkaa kohtaan. Mallinen ja Hytönen ovat koonneet venäläisiä poliittisia vitsejä kolmeen kertaan. Ensimmäisen kerran he julkaisivat teoksen ...kun Putin ja Medvedev - Venäjän poliittiset vitsit vuonna 2008. Toinen vitsikirja kerääntyi kuin itsessään vuoteen 2015 mennessä nimellä Putin tulee kylään. Nyt käsillä oleva kolmas osa Valloitava Putin alkoi muodostua kun helmikuu 2022 herätti tekijät jälleen kerran tilanteeseen, jossa naapurimaan johtaja ryhtyy valloitussotaan. Oli siis tullut aika uudelle kootulle laitokselle voimakkaimmista poliittisista vitseistä Venäjällä. Niiden keskushenkilö on itseoikeutetusti Vladimir Vladimirovitš Putin. Tekijät toivovat, että huumorin kautta pystyy näkemään miten vaarallinen mies johtaa Venäjää.

Teoksessa on myös osasto Ukrainan sodan aikana muodostuneita vitsejä. Teoksen kansikuva ja sisäkuvitus on valittu Ukrainan kuvittajien hyväntekeväisyysjärjestö Pictoricin katalogista ja sodanvastaisen kuvituksen ovat tehneet ukrainalaiset kuvittajat Anna Sarvira, Oleksandr Shatokhin, Jenya Polosina, Kostya Martsenkivsky, Anna Ivanenko, Oleg Gryshchen ja Vlada Borovyk-Samolevska. Kuvittajjien palkkio ja osuus teoksen tuotosta ohjataan Pictoricin osoittamaan tukeen Ukrainalle.
***
Förlaget

Leo Mechelin – Senatorns livshistoria från grundandet av Nokia till ofärdsåren och kvinnlig rösträtt
Elisabeth Stubb

Senator Leo Mechelin (1839–1914) är en betydande person i Finlands historia. På sin tid beskrevs han som både en kyligt behärskad politiker och eldfängd agitator. Hans livsberättelse belyser Finlands historia under ryska tiden på tröskeln till självständighet. Mångsysslaren Mechelin var redan på 1860-talet med och grundade Nokia Aktiebolag. Han blev professor i statsrätt 1874 och senare medlem i den senat, som slutligen införde allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män.
Mechelin propagerade för att Finland skulle uppfattas som en konstitutionell stat, i ett unionsförhållande med Ryssland. Under ofärdsåren i början på 1900-talet landsförvisades han av generalguvernör Bobrikov.  Efter mordet på Bobrikov återvände Mechelin som hjälte till Finland.
Leo Mechelin var också pacifist, och verkade för att utveckla ett system av internationell rätt som reglerade mellanstatliga förhållanden och löste internationella konflikter.

****

Alma Talent kirjat

Oivallus – Ratkaiseva välähdys ja mitä siitä tiedetään
Juha T. Hakala
Oivallus, heureka, ahaa-elämys: välähdyksenomainen hetki, joka ilmestyy kuin salama kirkkaalta taivaalta ratkaisemaan mieltä puristavan pinteen. Ilman oivalluksia lukemattomat keksinnöt, innovaatiot ja muut työelämää mullistaneet ja arkeamme sujuvoittaneet aikaansaannokset olisivat jääneet syntymättä. Mutta mitä oivaltamisen hetkellä todella tapahtuu? Entä millaiset tilanteet ja olosuhteet usein johtavat ratkaisevaan oivallukseen? Voiko idean syntymistä edesauttaa omalla toiminnallaan?

Kirja raottaa oivalluksen salaperäistä verhoa niin viimeisimmän aivotutkimuksen kuin oivaltamisen kokemuksen näkökulmasta.

Millään ei ole mitään merkitystä - paitsi jos on
Kirsi Piha
Yrityksellä pitää olla kiivasrytmisessä maailmassa nopeutta, joustava strategia ja kaiken ankkuriksi tarvitaan merkitys, joka ei vaihdu suhdanteiden mukana. Merkitys ei kuitenkaan tipahda markkinointiosastolta pöydälle vaan se pitää rakentaa yhdessä sidosryhmien kanssa.

Ihminen ja tiimit pystyvät ihmeisiin, kun niillä on tarkoitus. Merkityksettömyys taas johtaa yksinäiseen turhauttavaan puurtamiseen ja uupumiseen. Ihminen luo merkitystä sosiaalisessa kontekstissa, suhteessa toisiin ja itseensä. Jalokaan olemassaolon tarkoitus ei riitä, jos yritys ei muodosta yhteisöä, johon halutaan kuulua. Merkityksellinen yhteisökään ei riitä, jos se ei perustu arvostukselle ja kunnioitukselle toisia kohtaan. Tämä vaatii meiltä kaikilta osallisuutta.

Kirsi Piha käsittelee tulevassa kirjassaan Millään ei ole mitään merkitystä - paitsi jos on näitä meitä kaikkia koskettavia asioita tutulla vallitsevia käsityksiä ravistelevalla tavallaan, humaania lähestymistapaa unohtamatta. Tämä ei ole kirja pelkästä vastuullisuudesta, tämä on kirja (työ)elämän tarkoituksesta.


***
Amanita kirjat

Pommitettu Suomi
Riku Kauhanen ja Olli Kleemola
Neuvostoliiton ilmavoimien iskut siviilikohteisiin eri puolilla Suomea järkyttivät maailmaa syvästi loppuvuonna 1939.
Pommitettu Suomi -suurteos kertoo, millaisella voimalla Neuvostoliitto viime sodissa pommitti Suomen kotialuetta, millaista tuhoa ilmahyökkäykset aiheuttivat ja kuinka suomalaiset puolustautuivat. Väestönsuojelua käsittelevä artikkeli taustoittaa, miten hyökkäyksiin oli varauduttu ja kuinka väestönsuojelua sotavuosina kehitettiin.
Sotahistorioitsijat Riku Kauhanen ja Olli Kleemola kertovat pommituksista monipuolisen lähdeaineiston pohjalta. Tietoa täydentävät aikalaiskokemukset. Tositarinat antavat välähdyksen tuhon yllättävyydestä, järkyttävyydestä ja sattumanvaraisuudesta. Lähes kaksituhatta ihmistä menetti henkensä ja tuhannet vammautuivat kotialueen pommituksissa. Pommitettu Suomi -teos on omistettu kaikille suomalaisille, jotka joutuivat vuosina 1939–44 keskelle sodan hävitystä ja joiden elämän pommitukset rikkoivat.
Historian synkimmilläkin lehdillä voi nähdä todisteita myös ihmisen hyvyydestä. Kirjan kertomuksissa yksi suojaa tuntematonta lasta pomminsirpaleilta omalla kehollaan, toinen säntää palavaan kellariin etsimään eloonjääneitä, kolmas kiipeilee pommitetussa rappukäytävässä pudotusta uhmaten pelastaakseen loukkuun jääneitä haavoittuneita yläkerroksista. Hyökkäykset aseettomia siviilejä kohtaan yhdistivät suomalaiset auttamaan lähimmäistä ja puolustamaan vapautta.
***
Arkkitehtuurimuseo

Wivi Lönn 1872–1966. Arkkitehti
Susanna Aaltonen, Petteri Kummala, Anna-Leena Lehto, Renja Suominen-Kokkonen, Hanna Tyvelä
Wivi Lönn kuului lahjakkaiden nuorten arkkitehtien etujoukkoon, joka loi viime vuosisadan vaihteesta lähtien täysin uuden arkkitehtuurikäsityksen. Lönnin arkkitehdinura hakee kansainvälisessäkin tarkastelussa vertaistaan. Se jatkui 1800-luvun lopulta 1940-luvulle ja käsitti valtavan määrän erilaisia rakennustyyppejä tehtaista kulttuurirakennuksiin ja kesähuviloihin Suomessa ja ulkomailla. Lönn oli myös Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, jolla oli oma arkkitehtitoimisto.
Wivi Lönnin 150-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistava teos on ensimmäinen Lönnin monipuoliseen arkkitehdintyöhön paneutuva kokonaisuus. Teos käsittelee hänen asuntosuunnitteluaan, kouluarkkitehtuuriaan sekämatkojaan ja avaa Lönnin tuotantoa myös suhteessa vallinneeseen yhteiskuntaan ja Lönnille keskeisiin verkostoihin. Kirjan kirjoittajat ovat Suomen johtavia Wivi Lönnin arkkitehtuurin asiantuntijoita.
***
Aurinkokustannus

Nauha pyörii ja kamera käy. Matkani levytyssudiosta tv-ohjaamoon
Erkki Pohjanheimo
Erkki Pohjanheimon muistelmat sisältävät valtavan viipaleen suomalaisen television historiaa.

Erkki Pohjanheimo meni nuorena ylioppilaana kameramieskurssille, jonka jälkeen tie vei televisioon. Säännölliset televisiolähetykset alkoivat Suomessa vuonna 1957, ja Pohjanheimo aloitti Suomen Televisiossa neljä vuotta myöhemmin. Pohjanheimo on toiminut televisiossa eri tehtävissä kameramiehenä, ohjaajana, tuottajana, jopa toimituspäällikkönä. Hän näki uransa aikana nopeasti etenevän teknisen kehityksen sekä useat Ylen organisaatiomuutokset.

Pohjanheimo teki monia katsojien rakastamia ohjelmia, kuten Hura-huh-hah-heitä, Pikku varsan tanssia, Karannutta hevosta ja Omia juttuja. Ja tietysti Eurovision laulukilpailuja!

Televisiouransa lisäksi Pohjanheimo oli suosittu laulaja, jonka kappaleista esimerkiksi Kutsukaa tri Casey ja Lapin taikarummut soivat yhä kevyen musiikin ystävien muistoissa ja soittimissa. Erkki Pohjanheimo muistetaankin edelleen ”laulavana kameramiehenä”.

Laulu jäi rakkaaksi harrastukseksi, sillä oli pakko valita: televisio vai laulaminen. Pohjanheimon muistelmat välittävät värikkään kuvan television monipuolisen ammattilaisen työstä pettymyksineen ja onnistumisineen. Se piirtää myös muotokuvaa ihmisestä, jonka innostus työhönsä vaikuttaa rajattomalta ja joka on työskennellyt aikansa suurimpien tähtien kanssa.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20221019/6a3740e4/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko