[H-verkko] Arvosteltavaksi: Johnny Knigan syksyn 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Marras 7 08:25:50 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Johnny Knigan syksyn 2022 kirjoja

Sataman kapakan Hilda
Silja Koivisto
Tarina naisesta, joka oli uhka yhteiskunnalle.
Sukusalaisuuksien takaa paljastuu murhamysteeri. Syntyy koukuttava tietokirja laitakatujen naisista ja naisen asemasta 1930-luvun Suomessa.
Hilda Sofia Hakkarainen ammuttiin ravintolassa kesäkuussa 1939. Kesällä 2019 Silja Koivisto alkoi selvittää, mitä hänelle tapahtui ja kuka hänen isoisotätinsä Hilda oikeastaan oli.

Sataman kapakan Hilda on kirjoittajansa omakohtainen tutkimusretki Kotkan öisille kaduille ja seksiä myyneiden naisten luo, joita viranomaiset jahtasivat, passittivat työlaitoksiin ja sukupuolitautisairaaloihin. Varattomat naiset syyllistettiin – ei näiden asiakkaita.

Hildan tarina on yksi lukuisista, vaietuista ja unohdetuista. Kun hänen kuolemastaan on kulunut yli 80 vuotta, paljon on muuttunut. Silti liian monet naisia koskevat käsitykset ovat säilyneet.

Jukka Hildén – Kivun perintö
Jani Niipola
Miten paljon yksi mies kestää?
Jukka Hildén valloitti viihteen huippuja, paloi loppuun ja palasi takaisin.
Helsinki ja Hollywood olivat vain välietappeja. Suomalaisen tv-viihteen lähettilään tähtäin oli korkealla kansainvälisen viihdebisneksen huipulla. Hurmattuja huoneita, tehtyjä diilejä ja tähditettyjä ohjelmia, ympäripyöreitä päiviä sekä välillä myös öitä. Se on aina ollut koko uran käsikirjoitus: miten paljon yksi mies kestää?

Jukka Hildénin elämä oli yhtä juhlaa – kunnes ei enää ollut. Hän rakensi uransa itsensä koettelulle. Kilvoittelu tuotti viihdettä miljoonille mutta oli elämänasenteena tuhoisa. Hildén joutui kysymään itseltään, pystynkö vielä uuteen haasteeseen.

Kivun perintö on tarina perheestä, rakkaudesta, Duudsoneista ja työstä sekä varsinkin siitä, mitä tapahtuu, kun ne kaikki ovat yhdelle miehelle liikaa.

”Luulin, että kaikki oli lopussa. Olin väärässä.”

Pohjalta
Sami Kuusela
Happoradion hävettävän hyvä tarina.
Pikkukaupungin poikien pitkä matka parrasvaloihin.
Happoradion laulaja Aki Tykki kasvoi köyhän yksinhuoltajaäidin lapsena Joensuun Noljakassa. Parikymppisenä hän muutti bändikaveriensa kanssa Helsinkiin tullakseen rokkitähdeksi.

Pääkaupungissa alkoi alamäki. Tykin elämää värittivät eeppiset epäonnistumiset. Nuori mies ajelehti vuosikausia kaljaa juoden ja jätti laskunsa avaamatta.

Bändiunelmasta Tykki kavereineen piti kuitenkin päämäärätietoisesti kiinni. He taistelivat tiensä pinnalle, ja Happoradio hivuttautui suomirockin instituutioksi hiteillä, kuten ”Pois Kalliosta”, ”Che Guevara” ja ”Puhu äänellä jonka kuulen”.

Pohjalta kertoo parikymppisen Happoradion ja sen pipopäisen hittinikkarin koskettavan tarinan. Se kuvaa, miten oman paikan löytyminen on joskus monen mutkan takana ja miten kaiken jälkeen osaa arvostaa sitä, mitä on saavuttanut.

Sasu – Kolmen pisteen heittoja
Taneli Tuokko
Susijengin rakastetun hengenluojan tarina.
Sasu Salin on maailman toiseksi parhaan kansallisen sarjan, Espanjan ACB:n virnuileva markkinointikasvo, fanien suosikki ja raudanluja ammattilainen.
Sasu Salin on El Francotirador eli tarkka-ampuja, joka raastaa ja riistää, vie vastustajansa hermoromahduksen partaalle ja heittää kolmosia sisään liukuhihnalta raivostuttava kestohymy kasvoillaan.

Salin on kovan luokan ammattikoripalloilija, mutta myös osallistuva perheenisä, mikä ei ammattiurheilijapiireissä ole mikään itsestäänselvyys. Hänen välinsä vanhempiin ja sisaruksiin ovat niin ikään läheiset ja lapsuudenperhe onkin kasvattanut Salinista joukkueiden hengenluojan, joka taistelee omiensa puolesta viimeiseen hikipisaraan.

Kolmen pisteen heittoja on kuin kohteensa, aidosti huoleton, avoin, iloinen ja veijarimainen.

Koulumustelmat
Alviina Alametsä & Linda-Maria Roine
Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen koulunkäyntiin.
Kahden vaikuttajanaisen omakohtainen kirja koulukiusaamisesta, sen jättämistä jäljistä ja siitä, miten väkivallan kierre katkaistaan.
Alviina Alametsä selvisi Jokelan koulusurmasta 15-vuotiaana. Samanikäisenä Linda-Maria Roine haaveili kouluampumisesta lopettaakseen kokemansa kiusaamisen. Molemmille kouluväkivalta maksoi melkein hengen.

Kun Alametsä ja Roine kohtasivat, löytyi yhteys heti. Kumpikin on tehnyt tahollaan ja tavallaan työtä kouluväkivallan ehkäisemiseksi.

Kirjassaan kaksi valovoimaista vaikuttajaa kirjoittaa kokemastaan kouluväkivallasta ja ratkaisuista, joilla kiusaamisen kierteestä voitaisiin päästä eroon.

Kunnes kaikki kuolevat
Diamant Salihu
”Miksi te tapatte toisianne?”
Ajankohtaisessa tietokirjassa kerrotaan, miksi Tukholman lähiöissä lasten ja nuorten jengit taistelevat maineesta, vallasta ja huumemarkkinoista tuliasein ja sosiaalisessa mediassa.
Tukholman lähiöissä on käynnissä hengenvaarallinen konflikti, jota lapsista ja nuorista koostuvat jengit kutsuvat sodaksi. Ja sodassa kaikki on sallittua. Jengiläiset eivät kunnioita oikeuslaitosta, aikuisia tai rikollishierarkioita pätkääkään – eivätkä ihmishenkeä.

Huumeista, aseista ja räpistä rakentuvan ja somessa kertautuvan julkisivun takana leijuu kysymys vailla vastausta: Miksi te tapatte toisianne?

Diamant Salihu onnistui pääsemään jengiläisten ja heidän perheidensä maailmaan. Kunnes kaikki kuolevat kertoo menetetystä sukupolvesta. Lapsista ja nuorista, jotka elävät julmimmin sitä, mikä yhteiskunnan pettämisestä on seurannut. Ja niistä muutamasta, jotka ovat kieltäytyneet luopumasta toivosta.

Koukussa – Vuosi narkomaanien elämää
Janne Huuskonen & Miro Hilden
Kuka tahansa voi jäädä koukkuun.
Koukussa vie lukijansa pääkaupunkiseudun huumeiden käyttäjien arkeen tavalla, jota ei ole ennen tehty.
Janne Huuskonen ja Miro Hilden seuraavat narkomaanien elämää vuoden ajan ja tuovat heidän maailmansa lukijan nähtäväksi. Me saamme kokea yhdessä käyttäjien kanssa kylmän petoksen, syvän yksinäisyyden, armottoman koukun sekä siellä täällä pilkahtavan lämmön ja ystävyyden.

Koukussa avaa näkymän aiheeseen ja kertoo niin huumausaineiden markkinamekanismeista ja addiktion logiikasta kuin yhteiskunnan toimista ongelman ratkaisemiseksi.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20221007/1421db05/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko