[H-verkko] Arvosteltavaksi: Oppian ja Partuunan syksyn 2022 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Loka 10 10:28:02 EET 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Oppian syksyn 2022 kirjoja

Nuoruuteni päiväkirjat 1 & 2
Virginia Woolf
Virginia Woolfin aiemmin suomentamattomat nuoruuden päiväkirjat kertovat suuren kirjailijan varhaisvuosista.
Päiväkirjamerkinnöistä käy ilmi, kuinka lapsuudenperhe vaikutti Woolfin kehitykseen ja miten hän löysi vähitellen oman, ainutlaatuisen tyylinsä. Sisarpuoli Stellan häät ja sairastuminen ovat suuria tapahtumia nuoren Woolfin elämässä, johon kuuluvat myös kirjallisuus, rakkaat lemmikit ja matkat maaseudulle.
Nuori Virginia Woolf vierailee Stonehengessä, matkustaa Espanjaan ja kuvaa vesiliukumäessä laskemisen riemua.
Päiväkirjan koskettavin merkintä käsittelee hukkuneena löytyneen naisen lohdutonta viestiä: “Ei isää, ei äitiä, ei työtä.” Sanat painuvat nuoren Woolfin mieleen ja hän pohtii tarinaa niiden takana.


Kuinka yhteiskunnat romahtavat
Joseph A. Tainter
Kuinka yhteiskunnat romahtavat -kirjassa antropologi, professori Joseph A. Tainter tutkii useita historiallisia yhteiskuntia, jotka ovat päätyneet romahdukseen. Erityisen tarkastelun kohteena ovat Länsi-Rooman valtakunta, klassinen mayakulttuuri ja Chaco Canyonin puebloyhteiskunta.
Löytyykö tuhojen taustalta yhteisiä, yleispäteviä tekijöitä, joilla on merkitystä myös nykymaailmassa? Voiko romahdus olla jopa tarkoituksenmukainen ratkaisu? Tainter yhdistää arkeologiaa, antropologiaa sekä yhteiskunta- ja taloustiedettä selittääkseen monenlaisten yhteiskuntien romahdusta.
Suomenkielistä julkaisua varten professori Tainter on kirjoittanut uuden esipuheen, jossa hän esittelee tuoreimpia tutkimushankkeitaan. Teoksen on suomentanut Markus Lång.

Matkalla Marsiin
Nikola Tesla
Matkalla Marsiin -kirjaan on koottu aiemmin suomentamattomia kirjoituksia, joissa Nikola Tesla esittelee mullistavia keksintöjään. Tesla esittelee myös ajatuksiaan ihmiskunnan tulevaisuudesta ja avaruusmatkailusta. Monet Teslan ennustuksista ovat nykyään arkista todellisuutta, mutta toteutuvatko loputkin keksijäneron korkealentoisista kuvitelmista?

Orjan elämää
Frederick Douglass
Millaista oli mustan orjan elämä Amerikassa 1800-luvulla? Frederick Douglass kertoo tässä kirjassa omista kokemuksistaan. Douglass syntyi ja kasvoi orjana, mutta onnistui aikuisena pakenemaan vapauteen.

Enteitä ja uskomuksia. Kansanperinnettä huviksi ja hyödyksi nykyihmiselle
Merja Leppälahti
Jos käki ei kuku kolmeen vuoteen, on maailmanloppu lähellä. Suurikorvainen lapsi elää vanhaksi. Ellei tyttö pese ovea puhtaaksi, hän saa mustan ja karvaisen miehen.
Kautta aikojen ihmisellä on ollut halu nähdä tulevaan, saada etukäteen tietää, mitä on odotettavissa. Enteitä on etsitty tosissaan ja leikin varjolla. Erilaiset uskomukset ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle, mutta ne ovat liikkuneet myös ihmisten mukana paikasta ja maasta toiseen.
Kansanperinteen uskomukset voivat olla unohtunutta viisautta, mutta myös erikoisia ja huvittaviakin. Toisaalta monet vanhat uskomukset ovat osoittautuneet paikkansapitämättömiksi ja joskus jopa vahingollisiksi.
Merja Leppälahden teos on ilahduttava ja kiehtova kokoelma perinteisiä enteitä ja uskomuksia, jotka kiinnostavat myös nykylukijaa.


***

Partuunan syksyn 2022 kirjoja

Kari Uotila – Telakan senaattori.
Sirpa Puhakka
Pieneen Pertunmaan mökkiin syntyneen Kari Uotilan tie kulki 1970-luvun alussa levysepäksi Wärtsilän Hietalahden telakalle Helsinkiin. Wärtsilä Meriteollisuuden telakan konkurssi saattoi rehdin oloisen pääluottamusmiehen julkisuuteen vuonna 1989. Syntyi sankaritarina suomalaisten telakkatyöpaikkojen pelastusoperaatiosta, johon 34-vuotias Uotila osallistui yhteistyössä telakan johtajan Martin Saarikankaan kanssa.
Vuoden 1995 vaaleissa valittiin kansanedustajaksi telakan oma mies, aatteiltaan ja arvoiltaan perinteinen duunari. Eduskunnassa hän innostui ajamaan sukupuolten tasa-arvoa ja miesten ja isien oikeuksia. Lunta tuli tupaan. Hänen ajatuksensa tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista eivät aina miellyttäneet kannattajia.
Kari Uotilan elämäkerta on tarina sosiaalisesta noususta ja elävästä demokratiasta. Kansakoulupohjalta saattoi ponnistaa Smolnan kristallikruunujen loisteeseen, päättäjien pöytiin. Hän nosti profiiliaan myös intohimoisena jalkapalloihmisenä ja juoksemalla maapallon ympäri.

Jussi Syren – Musiikkimies
Janne Salmi
Jussi Syren kasvoi musikaalisessa perheessä ja perusti ensimmäisen yhtyeensä kouluikäisenä. Red Hot -yhtye pääsi levytysstudioon 50-lukubuumin myötä vuonna 1981. Ep-levy My Guitar Kept A-Playin' nousi listoille saman vuoden lopulla. Red Hot -yhtyeen jälkeen Jussi keskittyi bluegrass-musiikkiin. Vuonna 1995 perustettu Jussi Syren and The Groundbreakers on saanut kansainvälistä tunnustusta ja suosiota aina bluegrassin syntysijoja Yhdysvaltoja myöten. Nuoruuden innoittaja rockabilly on kulkenut mukana Jussi Syren Rockabilly Revival -yhtyeen (2003–2013) kautta.
Teos seuraa Jussi Syrenin muusikon uraa alusta 1970-luvulta nykyisyyteen 2020-luvulle asti. Ääneen pääsevät Jussin itsensä lisäksi monet yhteistyökumppanit vuosien varrelta: yhtyeiden jäsenet ja muut musiikilliset vaikuttajat, suomalaiset ja amerikkalaiset alan harrastajat ja muusikot. Huomionsa saavat myös Jussin yrittäjä- ja yhdistystoiminta, työt muun muassa kouluttajana ja tapahtumien järjestäjänä. Runsaasta haastatteluaineistosta ja muisteluista piirtyy kuva asiaansa uskovasta ja tekemiseensä luottavasta monipuolisesta muusikosta. Samalla lukijalle välittyy kokonaiskuva Suomen bluegrass-harrastuksesta ja siitä, miten suomalainen bluegrass on otettu vastaan kotimaassa ja muualla maailmassa.
Kirja sisältää diskografian (1981–2020) sekä laajan henkilö- ja yhtyehakemiston.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20221110/0896b973/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko