[H-verkko] Artikkelipyyntö: Lintukoto I – Aleksis Kiven kertovat runot (Helsinki, 2.12.2022)

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Su toukokuu 8 09:42:09 EEST 2022


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Lintukoto I – Aleksis Kiven kertovat runot (Helsinki, 2.12.2022)
--------------------------------------------
Esitelmäkutsu

Lintukoto I - Aleksis Kiven kertovat runot

Lintukoto-seminaarisarjan osa I järjestetään perjantaina 2.12.2022 Helsingin yliopistossa. Seminaarissa keskitytään Kiven kertoviin runoihin, tarkastellaan niiden runousopillisia keinoja ja teemoja sekä kartoitetaan runojen yhteyksiä Kiven omaan tuotantoon (draamat ja romaani) samoin kuin aikansa kirjallisuuteen ja aatemaailmaan.

Seminaari on jatkoa Kanervala- ja Mansikoita ja mustikoita -seminaarien sarjoille, joiden pohjalta on julkaistu vertaisarvioidut artikkelikokoelmat Kanervakankaalla. Näkökulmia Aleksis Kiven runouteen (toim. Päivi Koivisto) (http://blogs.helsinki.fi/kirjallisuuspankki/joutsensvanen-kanervakankaalla/) sekä Mansikoita ja mustikoita. Näkökulmia Aleksis Kiven runouteen II (toim. Päivi Koivisto ja Hanna Karhu) (https://doi.org/10.33347/jses.100569). Myös Lintukoto-seminaarisarjan pohjalta suunnitellaan vertaisarvioitua artikkelikokoelmaa.

 

ESITELMIEN TARJOAMINEN SEMINAARIIN

Jos olet kiinnostunut pitämään tulevassa seminaarissa 20 minuutin mittaisen esitelmän, lähetä otsikko ja enintään 150–500 sanan mittainen kuvaus aiheestasi sekä yhteystietosi ja lyhyt kuvaus itsestäsi 10.6.2022 mennessä osoitteeseen edith at finlit.fi.

Seminaari ei rajaudu ainoastaan runoudentutkimuksen erityiskysymyksiin, vaan toivomme myös sellaisia esitelmiä, joissa Kiven runouden maailmaa tarkastellaan esimerkiksi kielentutkimuksen, geneettisen kritiikin, etnologian, folkloristiikan, uskontotieteen tai teologian näkökulmista.

Seminaariin voi tarjota esitelmää esimerkiksi seuraavista aihepiireistä:

1.      Kiven runojen yhteydet hänen draamoihinsa ja Seitsemään veljekseen
2.      Kiven runojen lajiyhteydet ja intertekstuaalisuus
3.      Kiven runojen kansatieteelliset ja uskonnolliset ainekset
4.      Arki ja pyhä Kiven runoissa
5.      Kertovat runot 1800-luvun kirjallisuudessa
6.      Kiven kertovien runojen rakenteellisia periaatteita
7.      Yksi Kiven kertova runo

Jos harkitset esitelmän tarjoamista yhdestä Kiven kertovasta runosta, voit ensin varmistaa, onko runoa käsitelty samantapaisista näkökulmista seminaarisarjojen aiemmissa julkaisuissa.

Mikäli ehdotat yhteen runoon keskittyvää esitelmää, on myös toivottavaa, että annat pari vaihtoehtoista runoa mahdollisten päällekkäisyyksien välttämiseksi.

Tiedot esitelmien hyväksymisestä ilmoitetaan kesäkuun 2022 aikana.

Seminaarin järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsingin yliopisto ja Kotimaisten kielten keskus. Järjestelytyöryhmään kuuluvat Jyrki Nummi, Satu Grünthal, Vesa Haapala, Sakari Katajamäki ja Petri Lauerma.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Sakari Katajamäki
sakari.katajamaki at finlit.fi
0400 908 056


Ilmoitus vanhenee: 30.6.2022 klo 23:59

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/lintukoto-i-aleksis-kiven-kertovat-runot-helsinki-2-12-2022/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko