[H-verkko] Arvosteltavaksi: Finnish Colonial Encounters ja Amerikan Yhdysvaltojen historia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Heinä 5 11:56:11 EEST 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Finnish Colonial Encounters
From Anti-Imperialism to Cultural Colonialism and Complicity
Editors: Raita Merivirta, Leila Koivunen, Timo Särkkä
Publisher : ‎ Palgrave Macmillan; 1st ed. 2021 edition (December 9, 2021)
Hardcover : ‎ 356 pages

Develops the concept of 'colonialism without colonies' in relation to Finland Explores the involvement of Finns in European powers’ colonial projects and expansion Sheds light on the Finnish colonialism of the Sámi, the only indigenous people within the European Union
Part of the book series: Cambridge Imperial and Post-Colonial Studies (CIPCSS)

Ensimmäinen kansainvälinen kokoomateos suomalaisten koloniaalisista kohtaamisista, Finnish Colonial Encounters: From Anti-Imperialism to Cultural Colonialism and Complicity, kokoaa yksiin kansiin laajan yleiskatsauksen Suomen suuriruhtinaskunnan ja itsenäisen Suomen sekä suomalaisten suhteesta kolonialismiin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvulla. Kirjan ovat toimittaneet Suomen Akatemian tutkijatohtori, dosentti Raita Merivirta ja professori Leila KoivunenTurun yliopiston yleisestä historiasta sekä yliopistonlehtori, dosentti Timo Särkkä Jyväskylän yliopistosta. Teos on ilmestynyt Palgrave Macmillanin Cambridge Imperial and Post-Colonial Studies -sarjassa. Teoksen jokaisessa luvussa käsitellään erilaista tapausta ja pohditaan sen koloniaalisuutta.

Sisältö ja lisätiedot: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-80610-1

***
Ari Helo: Amerikan Yhdysvaltojen historia, s. 632
Ari Helo 2022

Teos kattaa länsimaiden keskeisimmän valtiomahdin historian aina siirtokuntakaudesta Yhdysvaltojen nykypäivään. Maan merkitystä talous- ja sotilasmahtina täydentää sen asema kulttuurin suurvaltana. Yhdysvaltalaisen tieteen saavutukset, kirjallisuus, kevyen musiikin rikas perinne, Hollywood-elokuvat tai vaikkapa Walt Disneyn satuhahmot tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Jo vuoden 1776 itsenäisyysjulistuksessa amerikkalaiset sitoutuivat länsimaisiin kansanvallan ja tasa-arvon periaatteisiin. Kaikki vähemmistöt saivat kuitenkin äänensä kuuluviin vain pitkällisten poliittisten taisteluiden myötä. Orjat vapautettiin vasta verisen sisällissodan jälkeen. Rotukysymyksestä, työväen oikeuksista, aborttioikeudesta ja seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksista kiistellään yhä.

Maan menneisyyttä värittävät vahvasti poliittinen väkivalta ja lukuisat sodat. Siirtokunta-ajan sotia seurasivat itsenäisyyssota, suuret intiaanisodat ja lännen valloitus, maailmansodat, Vietnamin sota sekä monet muut konfliktit aina Irakin ja Afganistanin sotiin ja Ukrainan sodan luomaan uuteen geopoliittiseen asetelmaan saakka.

Poliittisen historian ajankuvaa täydentää joukko alansa johtavien asiantuntijoiden teema-artikkeleita:
"Yhdysvallat ja luonnonsuojelu" (Mikko Saikku)
"Amerikkalainen pragmatismi" (Sami Pihlström)
"Yhdysvaltojen kirjallisuus" (Bo Pettersson)
"Amerikkalainen elokuvateollisuus" (Kimmo Laine)

Teoksen kirjoittaja, Ari Helo on filosofian tohtori ja aatehistorian sekä Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti. Hänen aiempia teoksiaan ovat Thomas Jefferson's Ethics (Cambridge University Press, 2013), Yhdysvaltain demokratian synty (Gaudeamus, 2014) ja History, Politics, and the American Past (Routledge, 2020).

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>




-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220705/e0042f7e/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko