[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan kevään 2022 kirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Ke Helmi 16 09:49:41 EET 2022
Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Minervan kevään 2022 kirjoja
Jatkosota Stalinin kanavalla Taistelut suomalaisin ja venäläisin silmin
Ari Rautala
Eversti Ruben Laguksen vahvennettu 1. jääkäriprikaati valtasi Stalinin kanavalla strategisessa paikassa sijaitsevan vahvasti linnoitetun Poventsan kaupungin itsenäisyyspäivänä 1941. Puna-armeijan 313. jalkaväkidivisioona yritti valloittaa Poventsan takaisin useaan otteeseen vuosina 1942–1944 onnistumatta siinä ennen kesän 1944 suurhyökkäystä.
Ari Rautala kuvaa kirjassaan Stalinin kanavan taisteluja sekä venäläisten että suomalaisten näkökulmasta.
Ainutlaatuisina lähteinä ovat Maaselän kannaksen venäläisdivisioonien arkistot, jotka avautuivat hetkeksi 1990-luvulla Neuvostoliiton romahdettua.
Lisäksi runsaaseen lähdeaineistoon kuuluu sotapäiväkirjoja, kansallisarkiston asiakirjoja, virallisia historioita, muistelmia ja joukko-osastohistorioita.
***
Alois Hitler Diktaattorin isä
Roman Sandgruber
Itävaltalaisen talon ullakolta löydettiin muutama vuosi sitten nippu Hitlerin isän, Aloisin kirjoittamia kirjeitä.
Yhdessä muun uuden lähdeaineiston kanssa nuo 31 kirjettä ovat pohjana historioitsija Roman Sandgruberin teokselle, joka muuttaa radikaalisti tähänastista käsitystä Hitlerin perheestä ja kasvatuksesta.
Kirjeet valottavat perheen jokapäiväistä elämää ja avaavat näkymän tyrannimaisen isän persoonallisuuteen, jolla oli ratkaiseva vaikutus Adolf Hitleriin.
Sekä isä että poika ylenkatsoivat muodollista koulutusta ja jakoivat käsityksen itsestään muita parempina ja nerokkaampina ihmisinä. Myös antisemitismi oli kotikasvatuksen peruja.
Suurta kansainvälistä huomiota herättänyt kirja on tärkeä pala maailmaa edelleen askarruttavassa arvoituksessa: miten Adolf Hitleristä tuli maailman pahamaineisin diktaattori?
***
Auschwitzin kaksoset Eva Mozes Kor ja Lisa Rojany Buccieri
Eva Mozes Kor ja hänen kaksoissisarensa Miriam olivat kymmenvuotiaita saapuessaan Auschwitziin kesällä 1944.
Heidät erotettiin perheestään heti Birkenaun juna-asemalla. Isä, äiti ja kaksi vanhempaa sisarta lähetettiin kaasukammioon, kaksoset päätyivät Josef Mengelen käsiin. Eva ja Miriam joutuivat kestämään yksitoista kuukautta leirin epäinhimillisiä olosuhteita, nälkää ja Mengelen suorittamia julmia ihmiskokeita.
Eva Mozes Kor kertoo koskettavasti ja lämpimästi Auschwitzin kaksosissa lapsien sitkeydestä, elämänhalusta ja selviytymisestä käsittämättömän pahuuden keskellä. Vaikka aihe on raskas, kirja ei ole, eikä se mässäile kauheuksilla.
Sisarukset selvisivät hengissä keskitysleirin kauhuista, mutta niiden muisto oli raskas kantaa. Eva ymmärsi vapautuvansa Auschwitzistä todella vasta sitten, kun hän kykenisi antamaan natseille anteeksi.
***
Auschwitzin ompelijattaret
Lucy Adlington
Laajaan tutkimusmateriaaliin ja useisiin aiemmin julkaisemattomiin lähteisiin pohjautuva Auschwitzin ompelijattaret kertoo natsien muotihuoneessa työskennelleiden naisten uskomattoman tarinan.
Joukko naisvankeja määrättiin Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä työskentelemään komendantin vaimon Hedwig Hössin perustamaan ompelimoon.
Keskitysleirin ompelimo palveli niin leirin vartijoita perheineen kuin SS-upseereita ja näiden vaimoja. Murhattujen vankien matkalaukuista otettuja laadukkaita vaatteita korjailtiin uusille omistajilleen sopiviksi ja uusia muotiluomuksia ommeltiin tilauksesta korkea-arvoisten upseerien rouville käytettäviksi lukuisissa juhlissa ja seurapiiritapahtumissa.
Ompelijoista viimeinen elossa oleva ehti antaa kirjaa varten haastattelun, jossa hän kuvailee tuon makaaberin muotiateljeen arkea. Kirja kertoo myös, miten tärkeä rooli ompelijattarilla oli leirin vastarintaliikkeen verkostossa.
***
Rintamakarkurit Eino Hietarinne, yksi monista
Tuija Saarinen-Härkönen
Rintamalta karkasi talvi- ja jatkosodan aikana yli 30 000 miestä.
Keitä he olivat, miksi he pakenivat ja kuinka heidän kävi?
Rintamakarkuruus on arka aihe suomalaisessa historiantutkimuksessa. Tuija Saarinen-Härkönen kuvaa kirjassaan laajasti rintamalta pakenemisen syitä ja seurauksia. Syvyyttä ja kokemuksellisuutta aiheen käsittelyyn tuo läpi kirjan kulkeva rintamakarkuri Eino Hietarinteen tarina.
Talvisodan yhtenäinen henki repeili jatkosotaan tultaessa. Rintamapalveluksesta pakeneminen tai ns. metsäkaartilaisuus oli vahvasti yhteydessä mm. sisällissodan jälkeiseen kahtia jakautuneisuuteen, joka alkoi näkyä yhä selvemmin.
Karkuruus- ja pakoilurikoksiin syyllistyi Suomessa yhteensä noin 31 000–35 000 miestä. Hietarinteen tarinan kautta kirja luotaa rintamakarkureiden ja heidän perheidensä kokemuksia, joista vaiettiin pitkään ja joihin edelleen liittyy paljon salailua ja häpeää.
***
Sinéad O’Connor
Muistelmat
Temperamentiltaan juuri niin tulinen kirja kuin kirjoittajansa.
Sinéad kertoo kaunistelemattomaan tyyliinsä kaikesta siitä, mikä on muokannut hänestä sen ristiriitaisen, ihaillun ja raivostuttavan hahmon, jona maailmanlaajuinen yleisö hänet tuntee.
Ajeltuine hiuksineen ja terävine mielipiteineen hän on ihastuttanut ja ärsyttänyt miljoonia. Hänet muistetaan eritoten Princen kappaleesta Nothing Compares 2 You ja sen pakahduttavasta videosta. Suurimman skandaalin aiheutti puolestaan paavi Johannes Paavali II:n kuvan repiminen suorassa televisiolähetyksessä vuonna 1992.
Sinead O’Connorin kirja on yhtä epätavanomainen kuin hänen uransa. Tyylilleen uskollisena hän puhuu suorasanaisesti vaikeasta lapsuudestaan, musiikillisista menestyksistään ja henkilökohtaisista tappioistaan. Mutta myös äidiksi tulemisen onnesta, jatkuvasta hengellisen täyttymyksen etsinnästä – ja musiikin voimasta, jonka avulla hän on selvinnyt ja löytänyt itsensä.
Sinéad O’Connorin suora ja avoin muistelmateos on ollut arvostelumenestys, ja se nousi suoraan New York Timesin bestseller-listalle.
***
Faith No MoreNarrikuninkaat
Adrian Harte
Faith No Moren tarina on sisäpiirikertomus raskaan vaihtoehtomusiikin uranuurtajasta; rumasta ankanpoikasesta, josta kasvoi omaehtoinen outolintu ja kansainvälinen kultti-ikoni.
Teoksessa kuvataan, kuinka yhtye joutui matkan varrella toistuvasti taistelemaan musiikkiteollisuuden lainalaisuuksia vastaan. Töyssyisellä taipaleella suurimmat haasteet ovat kuitenkin liittyneet bändin sisäisiin jännitteisiin.
Bändin tarina sisältää myös monia historiallisesti kiinnostavia kiertueanekdootteja, kuten keikka Berliinissä muurin kaatumisen iltana tai esiintymiset Chilessä, jotka merkitsivät Chilen kansalle lopullista demokratian paluuta.
Suomessa viisikon viimeisin pitkäsoitto Sol Invictus (2015) nousi virallisen albumilistan piikkipaikalle, minkä lisäksi yhtye on esiintynyt ahkerasti maassamme
***
Dire Straits John Illsley
Eräänä heinäkuisena aamuna 1976 John Illsley saapuu kotiinsa ja löytää tuntemattoman miehen makoilemasta kämppänsä lattialta kitara sylissään. Outo vieras esittäytyy Mark Knopfleriksi. Tästä alkaa miesten elinikäinen ystävyys.
Syntyi Dire Straits, joka sai nimensä poikien senhetkisestä, puutteen ja vaikeuksien leimaamasta tilanteesta. Muutaman onnekkaan sattuman johdosta lahjakkailla muusikoilla ei kuitenkaan pian ollut puutetta mistään. Dire Straits – ja Mark Knopflerin omaperäinen soittotyyli – tunnettiin kaikkialla. Jatkuvasti kasvava suosio tarkoitti maailmankiertueita ja valtavaa levymyyntiä.
Menestyksen kääntöpuolella on armottomia keikka- ja levytysaikatauluja, bändin sisäisiä jännitteitä ja kuluttavia riitoja sekä kiertue-elämän aiheuttamia paineita kotona.
”Kukaan ei sanonut sitä ääneen, mutta uskon, että me kaikki tiesimme, että mitään tätä parempaa ei ollut enää tulossa. … Menestyksen hintana oli hajonneita ja rakoilevia ihmissuhteita, elämä ilman pysyvää kotia ja henkinen painolasti, joka vaikutti jollakin tavoin meihin kaikkiin.” – John Illsley
***
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220216/4665d455/attachment.html>
Lisätietoja postituslistasta H-verkko