[H-verkko] Arvosteltavaksi: Avain-kustannuksen kevään 2022-kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Helmi 14 12:00:54 EET 2022


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Avain-kustannuksen kevään 2022-kirjoja

Tuula Vainikainen ja Anu Lahtinen
Proffapoluilla
Tutkittua ja koettua tiedenaisten elämästä

Suomalaisten naisten tie tieteen huipulle on ollut kivinen. Vielä 1900-luvun alussa naisten oli anottava vapautusta sukupuolestaan päästäkseen edes opiskelemaan yliopistossa.
Kolme ensimmäistä suomalaista naisprofessoria olivat historian professori Alma Söderhjelm Åbo Akademissa (1927), synnytysja naistentautiopin professori Laimi Leidenius Helsingin yliopistossa (1930) ja silmätautiopin professori Hilja Teräskeli Turun yliopistossa (1945). Lue, keitä tuli heidän jälkeensä.
Kirjassa nykypäivän naisprofessorit tarkastelevat omaa urapolkuaan ja pohtivat kohtaamiaan vaikeuksia ja sitä, miten yliopiston ovet aukenivat heille. 2020-luvulla naisten osuus professuureista on edelleen vain kolmannes. Miksi tasa-arvo etenee kovin hitaasti?
Erilaisten ihmisten vuorovaikutus synnyttää uusia oivalluksia. Tasapainoisempi sukupuolijakauma kaikilla tieteenaloilla johtaisi parempiin työyhteisöihin ja parempaan tutkimukseen. Kirjassa haastatellut esittävät ajatuksiaan myös siitä, mikä tukee ja edistää naisten uraa ja auttaa rakentamaan tiedeyhteisöä kaikille.
***
Henna Karppinen-Kummunmäki
Tyttöjen vuosisadat
Lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle

Kasvaminen ja aikuistuminen ovat olleet vaikeita prosesseja halki vuosisatojen. Puitteet ja maailma muuttuvat aikojen saatossa, mutta tietyt perusasiat yllättävän vähän. Jokainen kasvava nuori on etsinyt omaa paikkaansa yhteiskunnassa sekä omien toiveiden että ulkopuolisten odotusten ristipaineissa.
Tämä teos johdattaa tyttöjen elämään keskiajalta 1800-luvulle niin Suomessa ja Pohjolassa kuin Britanniassa ja Ranskassakin. Kirjassa käydään läpi, millaista oli kasvaa naiseksi esimodernin ajan perheissä. Siinä käsitellään kasvatusta ja koulutusta, arjen askareita, leikkejä ja huveja, sydänsuruja, unohtamatta kahnauksia sisarusten kanssa. Esiin nousee ennen kaikkea tyttöjen oma ääni ja menneisyyden moninaisuus.
***
Timo Jantunen ja Eero Ojanen
Zacharias Topelius
Suomalaisten satusetä

Zacharias Topelius (1818-1898) on kiistatta Suomen historian suurimpia nimiä. Hän oli ensimmäinen joka kirjoitti koko kansalle tarkoitetun kertomuksen Suomesta, ja lastenkirjailijana hän oli uranuurtaja.
Topelius kirjoitti runoja, toimitti sanomalehteä, toimi yliopiston professorina ja rehtorina. Erityisen tunnetuksi tuli romaani Välskärin kertomukset, jonka sukutarina punoutuu Ruotsin historiaan vuosisatojen ajan. Tärkeintä saattaa silti olla hänen työnsä lastenkirjailijana. Topelius sai jo varhain nimityksen ”satusetä”.
Topeliuksen kerronnalle on ominaista myönteisyys, luottamuksen ja optimismin vire. Tahto hyvään elää hänen kerronnassaan ja synnyttää lukijassa myötäelämisen iloa; se saa luottamaan siihen, että oikeus tapahtuu.
Topeliuksesta on kirjoitettu useitakin elämäkertoja, mutta edellisen ilmestymisestä on kulunut jo yli 70 vuotta. Tämä kirja perustuu tutkimukseen, mutta samalla se on tietenkin kirjoittajiensa oma tulkinta ja näkemys.
***
Ismo Loivamaa
Ihmeelliset iskelmät

Ihmeelliset iskelmät vie nostalgiselle matkalle finnhitsien kultakaudelle, aikaan jolloin venyviltä c-kaseteilta ja vinyylilevyiltä kuunneltiin suuria suomalaisia tähtiä ja nautittiin tuoreista käännösiskelmistä.
Kirjassa kurkistellaan myös iskelmätaivaan vanhempiin ja uudempiin ihanuuksiin. Pääosassa ovat kotimaiset iskelmätähdet Katri Helenasta Chisuun, mutta myös ulkomaisista ikisuosikeista riittää tarinoita. Ne kertovat diivojen diivasta Zarah Leanderista, sir Cliff Richardin ensimmäistä Suomen-vierailusta, Mireille Mathieun suomalaisista taustavoimista sekä Jari Sillanpään ja Peter Jöbackin kohtaamista.
Hauskassa ja tunteikkaassa kirjassa muistellaan muun muassa suomalaisten laulajien maailmanvalloituksia, huikeimpia tötterökampauksia, 1970-luvun humppahuumaa, uskoon tulemisia ja poliittisia pelejä, suurvaltojen sekaantumisia iskelmäkilpailuihin, Syksyn sävelen skandaaleja, italialaisia tähtiä koivukulisseissa, suloisia lapsitähtiä...

***
Kirsikka Myllyrinne
Maratonista Ateenaan
Matka jonka halusin juosta

Maratonista Atenaan. Matka jonka halusin juosta on sekoitus juoksijan treenipäiväkirjaa, historiaa sekä osuvia havaintoja antiikin myyttisistä hahmoista.
Antiikin Kreikassa hyvänä ihmisenä oleminen merkitsi tottelevaisuuden ja kiltteyden sijaan sitä, että ihminen oli vahva, taitava, energinen ja voimakas. Nykyihminen tahtoo juosta ja olla vapaa. Miltä tuntuu valmistautua maratonille, kun helle ylittää sietokyvyn? Mitä tapahtuu, kun pandemia lyö ovet säppiin ja juoksijalle jää vai pieni neliö takapihaa?
Kirsikka Myllyrinne kertoo juoksijan elämästään Kyproksella. Alkaa uuvuttava matka, joka vie vieraille kukkuloille ja läpi pandemian. Ja kun juoksu ei kulje, kriisiavuksi ennättävät antiikin myyttiset sankarit aina Pheidippideestä spartalaisiin naissotilaihin ja Sisyfoksesta Prometheukseen. Maratonista Ateenaan kulkevan eeppisen matkan varrella selviää, miten antiikki elää koko ajan meissä. Ajatuksissamme, siinä miten vietämme vapaa-aikaa, mitä sanoja ja käsitteitä käytämme sekä siinä miten vedämme lankoja muinaisen ja modernin maailman välillä.
***
Tuula Ranta
Onnenpekat Espanjassa

Onnenpekat Espanjassa on eloisa kuvaus elämästä Andalusian auringossa ja erilaisen kulttuurin kohtaamisesta. Costa del Solilla asuu noin kolmekymmentätuhatta suomalaista. He ovat valinneet rannikon kodikseen asuen siellä eripituisia aikoja. Rannikolla on ehkä maailman suurin ulkosuomalaisten yhdyskunta.
Espanjalaiseen elämään solahtaa helposti. Kenties siksi, että siellä ihminen on tärkein. Elämäntyyli on äänekästä, värikästä ja dramaattista, mikä tekee elämästä mielenkiintoista.
Costa del Solilla kaikkia ihmisiä tasapuolisesti hellii kirkkaan sinisenä hohtava taivas, lintujen konsertti ja suhisevissa palmuissa tuoksuva tuuli. Andalusian kesä tulvii aurinkoa ja meren virkistävää kuohuntaa. Talvella yön viileys puristaa appelsiinija sitruunapuiden lehdille hopeisia kyyneleitä, jotka aamun lämmin aurinko haihduttaa pois.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20220214/0a0a510b/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko